Mechelen is de voortuin van Brussel NIET !

met categorie:  

(foto: Jan Smets - Brussel gezien vanop Sint-Romboutstoren)

Dan ben je amper een weekje het land uit, en bij thuiskomst merk je dat je stad plots op ander grondgebied lijkt te liggen.  Nu is dit misschien wel een liederlijke overdrijving - dit geef ik grif toe.  Het is niet zo dat de grenzen van onze stad weggegomd werden en dat een vreemde heerschappij het stadhuis overgenomen heeft.  Laat ons wel wezen.  De Mechelse stadsvlag hangt nog even fier te wapperen en Sint-Romboutstoren verwelkomde ons reeds van ver - robuust en trouw.  En toch.  Ik verslikte me haast bij het vernemen van het nieuws dat onze Nekkerhal, waar menig Maneblusser al ettelijke duiten heeft toe bijgedragen - vele jaren lang - nu eensklaps werd herdoopt tot 'Nekkerhal-Brussels North'.  Sorry als jullie dit nieuwtje al gecatalogeerd hebben en verwerkt, maar bij mij is deze naamsverandering nog té vers om te archiveren.  Eerlijk: ik voel hier  plaatsvervangende schaamte bij die ik moeilijk kan onderdrukken.  Hoe verregaand kan je je identiteit verloochenen?  Hoe ver kan je gaan met je broek af te steken voor ambitie en geld?  Want daar draait het toch allemaal om. Stedelijke fierheid wordt even opgeborgen voor de wetten van de economie (?).  De Nekkerhal wordt niet langer beheerd door de stad (en daar kan ik me wél in vinden.  Dit is geen absolute kerntaak voor een stedelijke overheid); maar waarom consessiehouder Artexis nu in hemelsnaam moet overgaan tot deze bizarre naamswijziging, is voor mij totaal onbegrijpelijk....  Néé: begrip kan ik hiervoor allerminst opbrengen.  En hoewel dit een persoonlijk standpunt is, merk ik dat ik dit deel met velen!...

 

Ja, ik ben een chauvinistische Mechelaar.  Ja: ik hou van deze stad ondanks haar pijnpunten.  Maar daarnaast ben ik niet zo wereldvreemd en blind om niet toe te geven dat Gent misschien wel de mooiste stad van ons land is, en Brugge de fraaiste prentkaart...  Ik geniet van de het wandelen langs de Schelde en het bewonderen van de skyline met  priemende OLV-toren in Antwerpen...  Ik kom graag in Brussel met haar kleurrijke veelzijdigheid...

Maar:  Gent is Gent, en Brugge is Brugge.  Antwerpen moet Antwerpen blijven, en Brussel moet dat ook.

Brussel is een boeiende stad - een complexe mix van hoofdstedelijke allures en kleinstedelijke gezelligheid:  divers, grootsprakerig en meertalig; imposant en lelijk tegelijk; gezellig en verstikkend, historisch lappendeken met Europese franjes...

Maar: Brussel moet zijn grenzen kennen.

 

Mechelen moet niet zijn stadspoort barrikaderen en zijn zware ringmuur terug opbouwen.  Een stad is géén eiland - maar is een onderdeel van een groter geheel.  Die osmose is boeiend en verrijkend.  Maar een stad moet haar eigenheid kunnen bewaren.  Een stad mag en moet prat gaan op haar verleden terwijl het nieuwe bakens uitzet.  Die dualiteit geeft karakter aan een stad.  Dit alles maakt dat burgers van een stad fier kunnen wezen op haar.  Het zorgt voor verbondenheid en een 'wij-gevoel'.

 

Maar nu plast Manneke Pis tot in onze voortuin, en de spetters bevuilen onze schoenen.

Brutaal.

In het nieuwe doopceel is de Nekkerhal met enige bombarderie hernoemd tot 'Nekkerhal - Brussels North.  Dit moet de bekendheid van deze  hal internationaal doen doorbreken.  Ik stel daar m'n vragen bij. 

Mooi en tot eer strekkend dat Artexis het beheer van deze hal vakkundig en met veel zin voor groei wil uitbaten.  Tot zover: 'Bravo!'.  We zullen wel zien of ze dit kunnen waarmaken; maar ik hoop het. 

Verder gaat de appreciatie niet.  Integendeel.  De megalomane en tegen zere schenen stampende naamsverandering is méér dan één brug te ver.  De Nekkerhal is puur Mechels, en dat moet zo blijven.  Iedereen mag en moet hier zijn weg naartoe, en onderdak vinden.  Hoe meer hoe liever.  Maar je raakt niet aan de identiteit en gevoeligheden van een stad.  Je knoeit niet met haar DNA.  Zoals je met je tentakels afblijft van mijn familienaam: zo blijf je ook af van de naamgeving van symbolen van mijn stad. 

Brussel is Brussel en Mechelen is Mechelen.

Mechelen is niet de de parking van de hoofdstad, geen voorstad en geen praktisch aanhangsel.  Ja: deze stad heeft een aantal aardige troeven uit te spelen - centraal liggend op de as Antwerpen-Brussel.  En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.  Maar Mechelen is een zelfstandige en volwaardige stad.  Daar blijf je af.

Ben ik een te romantisch en zweverig persoontje?  Misschien?  Dweep ik té veel met mijn Dijlestad?  Misschien?  Maar dan ben ik niet de enige.  Ik onthou me van vendelzwaaiend hyperventilerend adoreren bij het aanschouwen van al wat Mechelsch is, maar dit recht eis ik me op.  Handen af van mijn stad.  Je kan best een overtuigd Wereldburger zijn zonder het respect voor je eigenheid te verliezen.

Mijn klomp breekt helemaal als ik een Mechels schepen wiens partij het Vlaams karakter hoog in het vaandel voert, het een hele eer blijkt te vinden dat de Nekkerhal de naam van 'Brussel North' mag voeren, ook al geeft hij nog even mee dat hij verder tegen de uitbreiding van Brussel is...  Geloofwaardig?

Kwelduivel Nekker: wil je wakker worden?  Kruip uit jouw drassige ondergrond naar boven en roer je staart, en laat niet me je sollen!

 

 

Mechelen laat knoeien met zijn DNA.

Mechelen verloochent zijn fiere eigenheid.

Mechelen geeft zonder blikken of blozen een stukje van zijn identiteit prijs.

In Trouw waren we Vast.  Nu een tikkeltje minder Vast.

Overdrijf ik?  Misschien?

Een bagatel?  Misschien...

Maar het is een teken aan de wand.

Voor mij heeft het 'gene naam'.

Het Lef van Mechelen heeft zichzelf begraven.

 

 

(foto: Jan Smets - Nekkerhal gezien vanop Sint-Romboutstoren...)

 

 

 

 

 

 

Heel juiste beoordeling. De schaamte voorbij en voor het smeer likt de kat de kandeleer of zoals ze in Hombeek zeggen : " voor het geld danst den beer ".

Het "Lef Van Mechelen" de slogan van de stad ingevoerd op 17 november 2009 (samen met het nieuwe "tijdloze" logo), werd in alle stilte afgevoerd. Eerder vond men nog schepenen die zichzelf lef toedichten in 'De Nieuwe Maan', maar die leftrompet werd zonder veel lawaai afgevoerd.

Is het 'Mechels Lef' hiermee dan ook verdwenen? Het lijkt erop.

Nee, je overdrijft niet Jan Smets.

Dit gaat echt te ver.!!!

Ik voel je verontwaardiging, je woede..

Ik voel net hetzelfde..

Ik kan het niet beter verwoorden !

 

Bedankt Jan

José Ruysevelts

 

In een land, waar stapelzotte rechters mensensmokkelaars los laten en een moordenaar vrij laten omdat die "de stress van zijn verblijf in het staatshotel niet meer aankan", is alles mogelijk en wordt een stad die 25km verder ligt plots "Brussels North". Om de Nekkerhal Bruxelles Nord te noemen hadden ze blijkbaar toch nog een ietsje te veel fatsoen. ...

Vroeger was dit alles de schuld van Elio Di Rupo.  Daarna van Bart De Wever.  Dan van de Economie.  Maar vermoedelijk is het gewoon Geopolitiek.  Zelfs Cartoonisten bedenken zoiets niet !

En om onze buren dan toch een beetje te jennen :

In het noorden van het Land van Mechelen hebben we een wereldhaven.  De locals noemen dat daar "Aantwaarpe", maar voor ons, Mechelaars, is dat gewoon Mechelen-Haven !

En in het zuiden van bovengenoemd Land van Mechelen hebben we een grote luchthaven.  De boerekens daar noemen dat "Zaventem", maar  voor ons is dat Mechelen-Airport !

Voordeel van beide bovengenoemde lokaties is dat ge daar... veel parking hebt !

;-)

Mechelen, Oude HOOFDSTAD der Nederlanden (!)

Daar moest ineens geen volksraadpleging rond gevoerd worden. We moesten zo eens niet akkoord zijn. Waar halen ze het! 

Hoe zit het Jan, gaan we betogen tegen de nieuwe naam van de Nekkerhal?

Kan daar nog iets aan gedaan worden? In feite is dat heel erg venederend voor ons inwoners van Mechelen, dat de firma, die de Nekkerhal exploiteert ( het rechte woord), er zomaar van uit gaat dat Mechelen niet op de wereldkaart staat!!!!!

Er evengoed zomaar van uit gaat, dat wij Mechelaars, dat zomaar slikken die naamsverandering.

Maar ja, veel meer dan hier onze gal spuien zullen we niet kunne doen zeker.

 

 

 

@ Malenie :

We kunnen er onzen Blackie op afsturen !

Dat is ne bijtgrage Mechelaar (of Malinois).

Een venoanig biest da bèt en ni enkel blaft zoals zo ne Tervuurse of Duitse Keffer of nen Aantwaarpse Poedel.

;-)

BTW :

Liefst geen Facebookgroepjes of #Twitterhashtags, want dat is zo 2010.

Ondertussen weten we nog altijd niet waar Jans is geweest in het buitenland.

Daz altijd leuk om weten want hij vindt daar altijd wel iets dat Mechels is of ôôt Mechelen komt.

:-)

Oproep aan alle inwoners van Bachten East, provinciegenoten & buren:

Tot Nekkerhal Mechelen naamherstel, boycot Artexis Easyfairs Benelux zo:
- boycot ELK BEDRIJF dat "Nekkerhal B-N" benut,
- boycot ELK BEDRIJF dat aan/in "Nekkerhal B-N" werkt (nadat verplichtingen door reeds lopende maar dan niet verlengde contracten zijn nagekomen), van schilder- tot schoonmaakfirma's en de zelfstandige loodgieter die een toilet zou durven ontstoppen - maak bvb een foto of filmpje van een bedrijfswagen bij "Nekkerhal B-N" en publiceer met commentaar,
- boycot ELK EVENEMENT in "Nekkerhal B-N",
- spuw uw gal over elke politieker die het ooit waagt zijn/haar naam of gezicht te laten verschijnen bij een in "Nekkerhal B-N" georganiseerd evenement.

Bemoedig de politici en benut diensten van de bedrijven die publiek maken, dat zij elke medewerking aan "Nekkerhal B-N" zullen weigeren.

De oproep richt zich uitdrukkelijk slechts tot betrokkenen bij Bachten East. Elke gelijkenis met bestaande personen of plaatsen berust op louter toeval.

Ik deel uitgedrukte gevoelens van Jan, G.L., Peter, José, Roger en Malenie.

Mag ik de naam van die idioot van een schepen kennen ? Ik kan hem dan een mailtje zenden en vragen of het verhaal klopt. Zo het waar is, zal ik daar met plezier mijn wekelijkse column aan wijden in een nogal bekend vlaams-nationaal weekblad. Overigens ben ik benieuwd om de initiatiefnemers te beluisteren als ze die benaming gebruiken. Ik ben er haast zeker van dat ze de th van north niet correct kunnen uitspreken

Het zit duidelijk hoog.  Ze hebben serieus in ons rapen gescheten.

Bon, we doen er nog een schep bovenop :

Geen Noord-Brussels Kieken met ne Kriek Belle-Vue, maar ne Mechelse Koekoek met ne Carolus Classic in Mechelen !

Mechelse koekoek in Congo

Janarthurleo,

Alles staat klaar en duidelijk op De Redactie.be, bericht van donderdag verwijzend naar Belga. Met "die idioot" in dit waar verhaal wens ik je het gehoopte "veel plezier" in je Vlaams-nationale weekbladcolumn:
De schepen die geciteerd wordt met o.m. "...dan is het een eer dat Mechelen Brussels North mag zijn", is Bart De Nijn van N-VA.

Dat citaat lijkt recht aan de VRT gezegd te zijn: Bij Belga zei De Nijn o.m. "...zodat de nog meer internationaal bekend klinkende naam ‘Brussels-North’, onze stad op de kaart zal zetten". Ik weet dat KV Mechelen daar in de jaren 1980 afdoende voor gezorgd heeft en zag ze er nog niet afvallen, onze stad en internationaal in onze taal. Het eerdere 'Malines' verscheen sindsdien niet meer op Engelstalige kaarten of teksten. Brussel had 'Mechlin' twee eeuwen geleden internationaal verfranst en is naar het buitenland toe nog even Nederlandsonkundig. Reizigers zoeken natuurlijk bij 'Brussels' voor 'Brussels-North' at the nearby town of Malines.

Verraadt de Alliance Néo-Flamande de Mechelaars én de Vlamingen? Ook schepen Koen Anciaux, een démocrat libéral flamand, ouvre moeizaam gesloten poorten. Barten de Groten, trek Bartje de Oudere en Berts broertje eens stevig aan de leiband! We hoeven nu een echte Pallieter, geen Jan Kadodder die bij zijn strijd tegen de Franstalige roversbende zich in de mestvaalt verstopte als 't even verkeerd waaide. (Kadodderstraat, sculpt.1998 Karel Sterckx)

Als ze ooit besluiten om de KV, de Racing of een fusie van beiden RFC Brussels-North of (godbetert) Anderlecht-North te noemen, dan vloeit er (rood-geel & wit-groen) bloed van aan de Staase tot aant Summenaare.

Geef toe, als 5.000 man ( van de Racing of de Malinois, dat maakt niet uit ) zingen : " Mechele - Mechele - Mechele - Hoe Ha ! ", dan gaat daar toch uw borst van zwellen.

BTW : Waar zit TAK tegenwoordig ?  Zijn die op pensioen of zo ?

Heeft er al iemand het initiatief genomen om handtekeningen in te zamelen om een volksraadpleging te eisen? Ik doe mee! Laat onze hymne weerklinken! Die van Dendermonde is er een flauw afkooksel van...

 

Wat voor vijand durft ons naken
Vier gebroeders op een peerd
Ieder moet het vechten staken
Als wij spelen met ons zweerd
Wij en achten geene slagen
Geene scheuten in den strijd
Want ons harnas kan 't al dragen
Daar een ander zich voor mijdt

Wij en zijn van honderd mannen
wel gewapend, niet bevreesd
Als wij maar den toom ontspannen
Dan weert zich ons peerd het meest
Het kan loopen het kan springen
Het kan vliegen door het zand
Geenen mensch en kan het dwingen
Want 't heeft altijd d'overhand

Sa, Ros Beyaard, toont uw krachten
En spaart uwe beenen niet
Toont dat ieder hem moet wachten
Die uw sterke schoften ziet
Slaat van achter, slaat van voren
Recht u op, 't is ons bevel
Als wij steken met de sporen
Toont dat gij voor ons zijt snel

Wij en zullen niemand wijken
Wat voor vijand ons komt aan
Ieder moet zijn wapens strijken
Als wij met ons zweerden slaan
Onzen iever is te achten
Om 't geluk en onderstand
die wij zoeken en betrachten
Voor het Mechelsch vaderland

 

Gisteren stuurde ik de CEO van Artexis, Dirk Van Roy dit artikel door.  Vandaag reeds kreeg ik dit antwoord:

 

"Geachte heer Smets,

ik heb met veel aandacht uw blog gelezen en dank u voor uw reactie.

Graag licht ik u ook ons standpunt toe.  Ik besef dat deze naamsaanpassing, vooral voor de inwoners van Mechelen en zonder de juiste omkadering, op het eerste zicht misschien een onbegrijpelijke beslissing is, maar ik ben er eveneens van overtuigd dat dit Mechelen en de omliggende regio op middellange en lange termijn ten goede zal komen.

Artexis Easyfairs Benelux, met hoofdzetel in Gent, is een bedrijf dat de laatste jaren internationaal sterk groeit.  Daarbij passen wij heel wat van onze business modellen uit België toe in het buitenland, maar evenzeer willen wij onze internationale ervaringen ook aan België teruggeven.  Zo zijn wij er, op basis van die ervaring, van overtuigd dat de toevoeging 'Brussels North' meer internationale events, in welke vorm dan ook, naar Mechelen zal halen.  En dat is niet vanuit puur economisch gewin voor Artexis Easyfairs Benelux.  Onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven wijst uit dat de economische impact van events op de regio aanzienlijk is: een investering van 1 euro in een event heeft een economische impact van een factor x7 op de regio.  Een niet onbelangrijk gegeven dus.

En hoewel wij de inspanningen van Mechelse en Vlaamse diensten aanmoedigen om Mechelen aantrekkelijker te maken in het buitenland, is het jammer genoeg niet zo dat Mechelen als bestemming voldoende bekendheid heeft voor het aantrekken van onze internationale klanten naar de Nekkerhal.  Het promoten van de centrale ligging van Mechelen door toevoeging van Brussels North heeft hier wel degelijk een positieve impact op.

Het is ook lang niet zo dat wij Mechelen door de naamsverandering promoten als onderdeel van Brussel.  Het logo is in dat verband heel duidelijk.  het gaat wel degelijk nog steeds om de Nekkerhal - Brussels North in Mechelen.  Wij zullen de Stad Mechelen met al haar troeven dan ook uitgebreid meenemen in onze internationale communicatie en contacten.

Wij hopen dat u begrijpt dat wij met deze strategie alleen de vooruitgang voor Mechelen en omgeving voor ogen hebben.  Wij hopen dat de inwoners én handelaars van Mechelen het positieve effect zullen ervaren en danken u voor uw interesse in onze activiteiten.

Met vriendelijke groeten, "

Leuven kan Mechelen niet verraden en was de laatste Vlaamse stad die Franstalig universitair onderwijs bleef aanhouden. CEO's hebben alleen hun eigen vooruitgang en op korte termijn ook wel eens die van hun bedrijf voor ogen. Politici en andere zogezegde Mechelaars die de ziel van hun Stad verlappen omwille van wat voorgehouden verkoperde penningen...

Brussel Noord is het zuidelijke station in Schaarbeek. Vanaf Buda bestaat rond ons geen Brussels North maar wel Vlaanderen. Vlaamse economie wordt onder eigen naam gepromoot. Economie is geen bevoegdheid van Gemeenschappen maar alleen van Regio's. Brussel is niet Regio Vlaanderen want slechts een binnengedrongen grondwettelijk erkende enclave.
De "omliggende regio" van Mechelen valt buiten de toelaatbare Brusselse invloedssfeer en dat moet ook internationaal in de verf gezet worden.
Artexis Easyfairs Benelux mag Malines-la-Neuve uit de grond trachten te stampen rond 'n hal 'Brussels South'. Mechelen Vlaams!

Elk evenement onder de kap van 'Brussels North' wordt tijdig aangekondigd om volk te lokken. Dien telkens bij de Stad een aanvraag in, tot betogen aan alle toegangen naar de Nekkerhal. 't Kan grimmig worden, met in dit ver bo­ven folklore uitstijgende opzicht eensgezinde Vlamingen uit alle windstreken.

Het kan altijd nog erger.

Hadden ze het " Nekkerhal Anvers-Sud " genoemd, dan worden de spitvorken gewet !

Ik ben fier op onze stad en hoe ze de laatste jaren geëvolueerd is tot een aantrekkelijke provinciestad. Het is net dat laatste wat bezoekers en toeristen aantrekt. Het is ook de kleinere gezelligheid die ervoor zorgt dat vele deelnemers aan Brusselse congressen doet besluiten om logement in Mechelen te zoeken in plaats van in Brussel. Ook in de bedrijfswereld staat Mechelen dus zeker op de kaart als een aantrekkelijke plaats. Ik vind Brussel zeker een fijne stad, maar het noordelijke gedeelte is nu niet wat je noemt een aanlokkelijk gebied. Mechelen hieraan verbinden noem ik respectloos. Het toont wat mij betreft aan dat de mensen die deze beslissingen nemen erg impulsief handelen zonder een regio uitgebreid te bestuderen. Ik besef ten volle dat dit niet de beslissing van de stad is, maar niets verhindert het stadsbestuur om hierop minstens te reageren. Waar is onze fierheid naartoe?

We herhalen het nog even :

For London or NY
You need a week.
For Mechelen
You need a weekend.

:-)

Onzen Henning ( aka Cartoonisthenning ) heeft over deze onverkwikkelijke zaak iets te zeggen.  Maar blijkbaar geraakt hij effe niet op Mechelen Blogt.

Daarom hieronder een link naar zijn cartoon ( en zijn partij ) :

jnvam : brussel naait mechelen

Henning is nog jong en we moeten hem zijn jeugdige zonden vergeven. Maar eens, eens moet hij toch wakker worden. Tenzij hij nog altijd droomt van Bart Konijn.

@ G.L. :

Hoog tijd dat die oude en wijze politieke Leermeester uit Oembeik Deurrep die politieke Greenhorn uit Coloma onder zijn vleugels neemt en hem leert dat het Groot Kapitaal niet alles kan en mag veroorloven.

Les 1 : BXL is niet Mechelen !

Brusselse koekoek schijnt in opmars te zijn.

@ Peter : Heb je van dat beestje misschien een feauteautje, of zo ?

We zijn razend benieuwd !

;-)

De Brusselse koekoek is te fotograferen in het Dierenpark Brussels North. Alleen pro's moeten toestemming vragen op 03/224.89.36. 03! Hetzelfde als voor de singes & serpents d' un Artis ex Brussels North North.

Is ne Brusselse "koekoek" niet zo'n klein uitgevallen korhoentje, of zoiets ?  Als ge niet uitkijkt, trapt ge het plat.

Ne Mechelse Koekoek krijgt ge niet omver en als deze gepikeerd is, valt hem aan !

;-)

't Willemsfonds strijdt tegen de namen 'Nekkerhal Brussels North' & 'Zorro'. (HLN) (GvA). Over dat eerste hoeven wij alvast niet te discussiëren.

'Zorro' zou teveel als een Spaanse camping klinken, stelt het bericht. Iets met Auwegem zou volgens mij moeten zeggen wat soort ding het is, want Auwegem was erg groot en veel meer dan een site. De suggestie 'Auwegemveld' komt mij bovendien te leugenachtig landelijk over voor deze historische industriële site. Voor mij mag aan dat recent verleden wel eer bewezen worden.

Vernederlandst en naar de origine met het eertijdse bakstenen gebouw zou de Vos te duidelijk de familienaam van de gebroeders zijn. Over 'Vossen' zouden nogal wat grapjes gemaakt worden, denk ik. 'Comet' is te puur de bedrijfsnaam. De Vulpes velox is een kleine oranjeachtige vos uit de westelijke Amerikaanse prairies die 'swift fox' maar ook wel 'comet fox' of kortweg 'comet' genoemd wordt. Dat lijkt ideaal als inspiratie. Vulpes is Latijn voor vos en dus niet beter dan het Spaanse Zorro en 'Velox' moeten we jammer genoeg uitsluiten wegens de velo's en Veluxramen. Waarom dan niet gewoon opnieuw volks 'de Voskes' i.p.v. 'de Zorro'? Omdat het geen Algemeen Nederlands is? 'Auwegem' is dat ook niet.

?.?.?.