Heeft Mechelen nood aan meer fietskoeriers?

Afgelopen week bestelde ik drukwerk voor mijn kleine onderneming bij Zwart Op Wit. Dit wordt geleverd in het service punt aan de Van Beethovenstraat waar je het zelf kan oppikken.

Zelf woon en werk ik op de Bruul, amper 600 meter verder. Net te ver om dat te voet te overbruggen, mijn rug zou me niet erg dankbaar zijn. Maar compleet belachelijk om dat met de auto te doen. Met de auto zou ik eerst via de Lange Ridderstraat en de Augustijnenstraat naar de ring moeten rijden, vervolgens één vierde van de ring doen, mogelijk 4 keer aan verkeerslichten stoppen om dan via de Brusselpoort en de Hoogstraat richting Lamot te rijden om dan heel eventjes fout te parkeren en de pakketten op te pikken. Makkelijk, maar nogal onverantwoord.

Fietskoerier gezocht

 

“Dat moet makkelijker kunnen”, was mijn eerste idee. Ik zoek een transporteur, liefst iemand met een fiets die dit voor me zou kunnen oppikken. Johan, de bekendste fietskoerier van Mechelen kan enkel kleine pakjes vervoeren met zijn driewieler. Buitengewoon Mechelen vervoert enkel mensen en de Pakfiets van Jasper staat ondertussen al een tijdje op stal.

Een bakfiets transportdienst lijkt me zelfs voor een kleine stad als Mechelen een cruciale ontbrekende schakel in het verhaal van een duurzaam en ecologisch transport mobiliteit. Terwijl auto's zoveel mogelijk uit de binnenstad worden geweerd en de ring meer dan ooit vast komt te zitten tijdens de spits zijn er talloze mogelijkheden waar een fietskoerier kan worden ingezet. Leveringen en uitwisseling van pakketten in de bedrijvenzones of de binnenstad, boodschappen laten ophalen en leveren vanaf de Collect&Go Colruyt Service of na een dagje winkelen op de Bruul je zware winkeltassen of grote aankopen (gratis) thuis of aan je parking laten leveren.

Hoe zit dat dan met dat onderzoek naar een klimaatneutraal Mechelen waar in 2014 nog € 50.000 voor werd uitbesteed? Mevrouw De Bie kan die vraag ongetwijfeld beter beantwoorden. Ik hoop alvast dat er in de toekomst terug een jonge, sportieve kerel (of vrouw) opstaat om een nieuwe fiets transportdienst uit de grond te stampen in onze kleine stad, indien nodig gesteund met de nodige subsidies.

Dankzij een tip op Facebook leerde ik de app Peerby kennen. Zo kon ik dankzij Dirk zijn bakfiets voor eventjes lenen en kon ik de "zware doos" (die uiteindelijk nog niet eens zo zwaar bleek te zijn) zelf op een ecologisch verantwoorde manier bij me thuis krijgen. 

Een filmpje van deze best nog wel leuke fietstocht door Mechelen:

Bakfiets gezocht from anendel on Vimeo.

Hoe zit dat met u? Ooit al gebruik gemaakt van een fietskoerier thuis of op uw werk? Denk je dat je er gebruik van zou maken mocht er meer aanbod van zijn? Wat zou jij zoal verzenden mocht er meer (bak)fietskoeriers in Mechelen bestaan?

Hallo Stijn, dit zat onlangs in mijn mailbox:

Mechelen wil als ‘slimme stad’ duurzame initiatieven, innovatie, groei en creativiteit stimuleren. Daarom is de stad het engagement aangegaan om binnen het Europese project ‘Cyclelogistics’ fietskoeriers te ondersteunen.

Ik had begrepen dat de idee was om een Mechelse start-up te lanceren als test, maar ik heb geen idee hoever het daar mee staat.

JEVARA schrijft:
 
Waarom moet er zo nodig met die monsterlijke fietsen door de stad worden gehost als er al een koerierdienst van de Post bestaat. Ik mag veronderstellen dat die bakfiets evenmin als Tante Post gratis zal werken. Ze hebben het bij de brieven- en pakjesbestellers al niet zo rooskleurig breed. Gaan we dan trachten die betrouwbare personen onderuit te halen door hun werk af te 'pakken' door het instellen van een 'dubbel-op versie' van een reeds goed functionerende pakjesdienst van de Post?
Misschien kan men dan ook nog even denken aan de pizzabestellers en die hun uren waarin ze geen thuisleveringen doen, kunnen opvullen door een pakjesdienst te voorzien.

Het voordeel daarvan is dan, dat je pakket lekker naar mediterrane kruiden zal geuren. Wat dan weer mensen op het idee zou kunnen brengen om een pizza te bestellen. En dat is goed voor de commercie! Knipogen

Zo is da Jef.

Er is nog altijd de fietsgids die, als hij niet gidst, de gidsfiets kan gebruiken voor pakketjes-leveringen.

De gidsfiets, doet enkel gidsfietsritten, en de fietsgids gidst personen. :-)

Misschien moeten al die gepensioneerde Mechelaars met een elektrische bakfiets maar eens een App'tje (laten) maken om hun Uber-Bakfiets-Leveringsdienst te promoten, of zo.

:-)

@Peter Het perfect antwoord. Ben benieuwd wat het resultaat van dat project zal zijn en wanneer die start-up effectief zal worden gelanceerd. 

Zal eens polsen daar waar men dit zou kunnen weten.

 

@Jevara Bpost of andere transportorganisaties hebben momenteel geen antwoord op verzendingen of verplaatsing van goederen op korte afstand en binnen een beperkte tijdsspanne. De flexibiliteit en dynamiek ga je inderdaad misschien enkel met Über-achtige initatieven kunnen opvangen, of met freelancende sportievelingen. über heeft trouwens als zo'n app: überRush (voorlopig nog in Beta en enkel in NYC).
Dichter bij huis zijn er trouwens ook gelijkaardige initiatieven zoals BikeMike

+ het kan veel verder gaan ipv enkel pakketten verzenden. Je Colruyt inkopen laten oppikken en thuis leveren, je GSM die je op werk bent vergeten oppikken en langsbrengen, alle rommel dat je net op een rommelmarkt gekocht hebt naar je thuis laten brengen, voor al je MechelenBlogt vrienden in het Vrijbroekpark een grote picknick organiseren en al het eten en drank daar laten leveren (+ daarna ook nog eens het afval oppikken). Bpost zal lachen ;-) Ge kunt natuurlijk uw postduiven ook proberen te trainen.

eBay eBike-Mechelen staat in de steigers ! 

Zet je pakket op het web en een eBiker vinkt het aan om het te transporteren.

eBike-Mechelen zou een hulp kunnen zijn bij... het handenvrij shoppen.

De bomma, haar dochter en kleindochter gaan op jacht door de Mechelse winkelstraten.  Wanneer deze dan zijn moe-geshopt, belt de bomma - via de eBike-app op hare smartphone - naar de nabije en vrije bakfietser die de winkelwaar tegen (ik zeg maar wat) nen euro per kilometer netjes aan huis aflevert waar den bompa dan afrekent.

Het olijke trio kan dan nog - handenvrij - nen Croque Monsieur gaan eten oep de Groete Mèt in Mechelen alvorens met het openbaar vervoer naar huis terug te keren.  En daar beoordeelt de Bomma dan, nog eens via de eBike-app, den bakfietser over zijn geleverde prestaties.

:-)

Ik weet al wat den Bompa ga zeggen. Woale koepe ni an de deu. En dan eitem nog geloak oek. Dus zoals de Jef zei, weg er mee.

@ G.L. : Waar gaat uw madam shoppen ?  In Kapelle op den Bos ?

Ik heb het over shoppen, hé !  Niet over winkelen voor tomaten en koffie.

En draagt gij dan al haar zakken naar huis ?  Of doet de kleinzoon dat met zijne vélo ?

Levert morgen de Mechelse eBike-Bakfietskoerier uw shoppingtrofeeën gewoon af in de koffer van uw Heilige Koe, die geparkeerd staat op één of andere Mechelse randparking ?

Volgens dit artikel wel...

HLN - Pakketjes Amazon bezorgt tot in de koffer van je auto