Digitale Stadsgids met X-Ray scanner

Op 9 april werd de applicatie “Visit Mechelen” gelanceerd. Helaas kon ik de officiële voorstelling door Björn Siffer (Schepen van Toerisme) en Paul Boënne (diensthoofd van Toerisme Mechelen) niet bijwonen. Dit belet me echter niet om als IT’er deze digitale stadsgids grondig door te lichten en uit te testen.

Met deze 2de applicatie kiest Mechelen om resoluut mee op de digitale sneltrein te springen (zie ook app “Dossin Kazerne”). Toerist u even mee?

 

Dat Mechelen een rijk verleden heeft wisten wij al lang. Hoe kan het ook anders? Met 5 vermeldingen in de lijst van UNESCO-erfgoed en meer dan 300 beschermde panden is onze stad een topattractie. Dit alles in één applicatie gieten, kan niet anders dan monnikenwerk zijn. Ondanks het feit dat er momenteel nog maar een beperkt aantal locaties voorhanden zijn zit er duidelijk potentieel in deze gestructureerde en gebruiksvriendelijk “Visit Mechelen” app.

De toepassing bestaat uit 4 hoofddelen: Kaart, Routes, Mijn en Info.

Kaart:

De kaart kan je instellen op 4 manieren, offline(gebruik zonder GPS),  Hunin(=genoemd naar de Mechelse tekenaars/etsers/cartografen vader & zoon Hunin),  Kaart(=standaard stadsplan), Satelliet(=stadsplan met gebouwen). Onafhankelijk van het kaarttype is steeds de zoekfunctie beschikbaar. Op elke type kaart vindt je dezelfde pictogrammen(zie licht blauwe ruiten op kaarten hieronder) terug: Torenspits(=Religieus gebouw), Paardenmolen(=Attractie), Tempel(=Museum), Zuil(=Bezienswaardigheid), Boodschappentas(=Shopping met historiek en traditie), Bed(=Logies). Bij het selecteren van een pictogram krijg je als gebruiker de naam, korte beschrijving en het adres  van het pand. Ideaal voor de digitale toerist, want met de shareknop kan hij/zij een wonderbaarlijk Mechels pand op de digitale media delen. Het aantal pictogrammen zal stelselmatig opgedreven worden. Ook symbolen die verwijzen naar tentoonstellingen, evenementen, parkings en betaalautomaten staan op de planning.

  

Uit de app: de offline kaart en mijn persoonlijke favoriet de Hunin-kaart

Routes:

Voorlopig biedt de digitale stadsgids één route aan, nl Mechlinia. Deze wandeling bestaat uit een verhaal, een kaart en instructies. De wandeling start aan het Stadhuis, naast de Grote Markt en telkens als je een interessante locatie bereikt krijg je een bericht. Deze melding geeft de gebruiker onderweg niet alleen informatie, maar ook foto's & filmpjes uit de oude doos van onder meer het klokkenwerpen en het Opsinjoor-gooien.

Uit de app: Mechlina-wandeling

Naar de toekomst toe zullen er extra themaroutes worden toegevoegd met bijhorende duiding.

Mijn:

In dit onderdeel zal de gebruiker in de toekomst zijn gedownloade en favoriete routes kunnen plaatsen.

Info:

Bevat een visuele snelgids van hoe je de toepassing kan gebruiken. Daarnaast biedt het je de mogelijkheden om je in te loggen(bv Facebook, Twitter, etc) en dingen te delen. De laatste optie ‘Download kaart’ stelt je in de toekomst in staat om nieuwe kaarten op te halen.

Het meest opvallende aan deze digitale stadsgids is dat je als gebruiker als het ware over een X-Ray scanner beschikt. Op verschillende plaatsen kan je achter de gevels van de gebouwen kijken. Zo krijg je een  360° panorama-zicht van de Trouwzaal, de Raadzaal en de Kolommenzaal van het Stadhuis zonder het pand te betreden. Een virtueel bezoek aan onze Sint-Romboutstoren is momenteel in de maak.

Vandaag kan je de applicatie offline gebruiken(in IT-termen =native app). In september 2015 wordt het WIFI-netwerk in de Mechelse binnenstad uitgebreid en zal de stadsgids een upgrade krijgen naar een mobiele toepassing.

De applicatie is geoptimaliseerd voor iPhone en Android smartphone,  maar je kan ze eveneens gebruiken op je Android of iPad tablet. De app gratis downloaden kan in Google Play Store of/en in de Appstore .

De digitale stadsgids is beschikbaar in 5 talen(Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans).

Hopelijk verdwijnen de stadsgidsen van vlees en bloed met de komst van deze applicatie niet naar de archieven.

Opgepast! Door het gebruik van de ingebouwde GPS kan de levensduur van je smartphone-batterij drastisch teruglopen.

TIP: Bezoek ook de vernieuwde website van Toerisme Mechelen en ontdek het nieuwe hippe design.

"...Hopelijk verdwijnen de stadsgidsen van vlees en bloed met de komst van deze applicatie niet naar de archieven..."

De toekomst staat in de steigers, want Robot Zora komt eraan.

Nu enkel zijn (of haar) Lingo nog even switchen naar het Mechels en de Rudi en de Ferre kunnen op pensioen !

;-)

@gimycko Volgens mij kunnen beide perfect naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. In mijn opinie zal het nog een poosje duren voor de applicatie Mechels spreekt! :-)

klinkt een beetje ingewikkeld voor mij, het jong volk zal er rap mee weg zijn

@ RR :

Toen we MechelenMapt begonnen op te vullen met (geschiedkundige) weetjes, hadden we schrik dat we het werk van de Mechelse Stadsgidsen zouden wegnemen.

Alleen ben ik van het idee dat MM de stadsgidsen nog meer werk heeft bezorgd, want meer toeristen in en naar Mechelen.

Correct me if I'm wrong.

@gimycko Laten we hopen dat de nieuwe digitale app meer mensen aanzet om naar Mechelen te komen. Volgens mij is de app bruikbaar voor de gedigitaliseerde toerist. Maar als je een gids wil die je vragen kan beantwoorden dan moet je echt opteren voor de Mechelse Stadsgidsen uit vlees en bloed of de Gidsfiets. Laat die toeristen maar komen.

Mechelaars zien stilaan in, dat ze alleen nog met de fiets de stad in of uit kunnen. Het is wel veel gevaarlijker geworden, dan vroeger tussen de auto's: Trottoirs zijn afgeschaft en voetgangers kijken amper waar ze gaan.
Nu moeten zelfs de toeristen niet meer om zich heen zien om al het moois te vinden, ze gaan puur smaortfoon- of tèbletgegidst de fietsers omver lopen.

Technologie verandert razendsnel. En deze app is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe technologie kan worden ingezet. Nog van dat.

Of de stadsgidsen minder werk gaan hebben, dat durf ik te betwijfelen. Zie je al een groep ronddraven met elke individu met zijn neus in zijn smartphone? Ook de gidsfiets geeft, naast gepersonaliseerde informatie ook buitengewone vervoering.

De Smartphone-App-Verslaving loopt echt wel de spuigaten uit.

Iedereen loopt te App-en tegenwoordig en voor je het weet lopen al die Hipsters ( IRL ) met hun gezicht tegen de kathedraal.

Hier nog een toeristische app gids uit de Jaren Stillekens...

BTW :

De Smartphone is nu eigenlijk al Oldschool.  Met de AppleWatch in het vooruitzicht mogen / moeten de Mechelse toeristen-app-bouwers opnieuw aan de slag.

Een smartphone aan een armbandje blijft 'n smartphone en een Applewatch een te dure. Of als het concept niet aanslaat, een dumbphone.
Old school is de X-Ray scanner: 't Klonk een eeuw geleden toptechnologisch. Een ad  van 1917 voor een een app apparaat uit een land zonder loopgraven:

Zit Siri eigenlijk ingebouwd in de nieuwe Toeristen-app ?

Want als je haar dan nog eens een Hilarious Voice geeft, dan wordt het grappen en grollen in Mechelen-Stad.

Als het d' Ollandslimburgse Voes van Cora van Mora wordt, emigreer ik.

Voedt Siri wel met de juiste informatie want stel je voor dat een American Mechelen bezoekt en hij Mechelen wel a cosy little town vindt.

Maar wanneer hij dan voor de kathedraal staat en meer informatie wilt over het bouwwerk dat Siri niet komt vertellen dat a) the cathedral was build in year X en b) that the cathredral is located approx. 100 metres from the river Scheldt.

Machelen Catheter was built approximately 300 feet from the Minor Meuse.

Mon, begin al maa mee oa valies te pakken. Als ge weet waar heene is er gien probleem. Op de vaat aan 't Zennegat is gien pleuts ne mie zeunne. En die van over de Mediteranee kome allema na hie. Daa deugt het dus oek ni. Mescheen bove oep den tore kroope geleik Quasimodo vruger dee, ma zie da ge gienen ambras kregt mee den torewachter zeune. En van de snakskes bloave hé.-)

Bovenstaande tekst is een letterlijke uitschrijving van Siri oep z'n Oembeiks.

As ze mé eullezen X-Ray scanner koume Skywalke, zal 't gin avans zaon.

Moete die dan ni werke ???

Allez, in a nutshell :

Deze app is Flickr, Wikipedia, Youtube, MechelenMapt, Mechelenblogt, FacebookMechelen, TwitterMechelen, Pinterest, AugmentedReality, StreetviewMechelen, GoogleGlass, FaceRecognition, BigBrotherMechelen, enz. in één programmaatje.  Iz leuk.

Maar kun je er ook je voordeur mee openen of "Game of Thrones Drones" mee spelen ?

Ik vraag of ze ni moete werke.-)))