93-jarige voorzitster van Robert Stolzclub, Julienne Standaert overleden

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)  

Er zijn van die mensen waarbij het woord 'kranig' een understatement is.  Julienne Standaert was zo iemand.  Jarenlang was ze de bezielende voorzitster van de Mechelse Internationale Robert Stolzclub - een culturele vereniging om 'U' tegen te zeggen.  Dat laatste heeft niet weinig te maken met haar gedrevenheid en inzet.  Vrijdag overleed Julienne Standaert-De Groof op de leeftijd van 93 jaar in het Hof van Villers....

 

Sinds 1997 stond Julienne aan het roer van deze - jawel - drieduizend leden tellende vereniging die 46 jaar geleden door haar zoon Mark werd opgericht.  De jongeman was toen amper 18 jaar.

Julienne werd als rasechte Mechelse geboren in 1922, en huwde met Emiel Standaert die drukkerij Standaert runde in Befferstraat.

Mark Standaert, die Robert Stolz, de laatste 'operettekoning' persoonlijk kende, was de eerste stichter-president van de Internationale Robert Stolz club tot hij dramatisch genoeg overleed in 1975 aan de gevolgen van een verkeersongeval vlak voor zijn woning.

Zijn vader Emiel Standaert volgde hem op in de functie van voorzitter.

Na diens overlijden in 1997 nam Julienne de taak op zich en bouwde de club uit tot één van de belangrijkste culturele verenigingen van Vlaanderen.

Julienne was een graag geziene voorzitster en had ontelbare vrienden in Mechelen en ver daarbuiten.

In 2012 werd de verdienstelijke voorzitster gelauwerd als 'Verdienstelijke Mechelaar' door het Koninklijk Verbond der Mechelse geburenkringen, en in datzelfde jaar werd ze ook nog eens verheven tot Ridder in de Leopoldsorde.

In 2012 mocht ze bovendien de Mechelse Cultuurprijs 'de Mechelsen Iemer' ontvangen.  Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de Mechelse Cultuurraad.  Ze was er oprecht blij mee.  Het was de extra Sahne op de Sachertorte.

Maandag 4 mei om 11 uur zal de uitvaartliturgie van Julienne doorgaan in de kerk van OLV-over-de-Dijle.

 

Mechelen: een stad vol sterke vrouwen met persoonlijkheid - een stad vol Dames met Klasse, verliest vandaag één van haar monumenten.   Maar een leven dat zo beheerst werd door muziek, krijgt géén orgelpunt...   Op de notenbalk wordt een komma getekend.  Een Wiener Walz stokt nooit.  Julienne zal blijven doorleven in de herinneringen en verhalen.  In drievierdemaat ...jawel.

 

(drie jaar geleden ontving Jullienne de 'Mechelse Iemer'...)

zie:   www.mechelenblogt.be/2012/04/robert-stolz-club-wint-mechelsen-iemer-2012

en:  www.mechelenblogt.be/2013/01/julienne-groof-verdienstelijke-mechelaar-2012