Oproep

met categorie:  

i.o.

Dag bloggers,

Ik ben masterstudente Conservatie & Restauratie Muurschilderkunst aan de UAntwerpen. Mijn masterproject draait rond de behandeling van historische reclameschilderingen. Daarvoor doen we een vooronderzoek naar een schildering voor Minerva in Opwijk, waarbij ook zeker een oog moet worden geworpen op andere bestaande Minerva-schilderingen.

Ik vond op de blog jullie bijdragen over dergelijke relicten in Mechelen en heb hierbij nog enkele vragen:
*Er is sprake van een Minerva-schildering op de Brusselsesteenweg en één in de buurt van de Q8 in Mechelen Zuid (gepost door Jan Govaerts). Kennen jullie misschien het huisnummer van deze eerste en het exacte adres van de tweede?


*Volgens de inventaris die het agentschap Onroerend Erfgoed opstelde zou er zich op de Koning Albertstraat (nr. 255?) in Mechelen ook een Minerva-schildering moeten bevinden. Google streetview helpt mij hier echter niet verder. Kunnen jullie dit bevestigen/ontkennen?

Voor de gegadigden: in Edegem werken we aan de enige gekende reclameschildering voor Gevaert uit 1946. Het proces van de restauratie en de crowdfundingactie kunnen jullie volgen op deze website,

Alvast hartelijk dank!
 

Ik vrees dat deze momenteel verstopt zitten achter een reclamepaneel of leien.

Komende van de Brusselpoort, op de Brusselsesteenweg, rechterkant, een aantal huizen voor de spoorwegbrug, daar herinner ik mij nog een muurschildering.

 

@ Marcanne : Inderdaad.  Daar was een muurreclame.  Zie hier.

Oei, blijft niet veel meer van over. Maar het besloeg zo te zien heel de gevel en is het huis rechts of toch de garage lijkt er later te zijn bijgebouwd.

Herinner mij aan de Q8, daar was ook altijd een reclame(paneel?) tegen de gevel. Onder het paneel werd er gesleuteld aan auto's, 

Die "Q8-locatie" in Mechelen-Zuid moet rond de de Zwartkloosterstraat zijn, maar daar vind ik niks.

En de Koning Albertstraat ligt in de Mechelse deelgemeente Walem, maar daar ook nergens (nog) een muurschildering te zien.

@ gim : hoek hombeeksesstwg en eggestraat

Q8, niet Zwartkloosterstraat maar Zemstbaan nr 16, reclame van Minerva

Dacht verkeerdelijk dat het verstopt zat achter reclamebord op huis, Zemstbaan nr. 2

Recentelijk verdwenen, zie nu op google street view, nog een glimp, als je dichter inzoomt krijg je een nieuw huis te zien, raar.

Misschien dat Melanie meer weet?

Gevonden.  In Streetview Zemstbaan 16 gewoon teruggaan naar 2009 en je krijgt dit...

Malenie, niet Melanie, maar allez het is je vergeven. Ik zal eens gaan kijken met mijn kodakske.

Tot sebiet.

 

 

voila zo ziet het eruit nu, zoek, zoek de muurschildering...

dezelfde foto als in de inleiding

 

Die Streetview van 2009 ziet er ietsje jonger uit, ofwel waren bij die van de inleiding een paar boomtakken gesnoeid. Wil iemand stante pede de Cometgevel rond die plastieken planchetten van Malenies foto gaan wrappen, a.u.b. Of een peloton fanatieke graffitikunstenaars uitsturen.

NN aan UAntwerpen weet nu dat Mechelen historische reklameschilderingen met evenveel respect behandelt als de industriële geschiedenis.
Toch kan Minerva misschien ooit zoals Sint-Christoffel herverschijnen.
Natuurlijk, dát is 't: Die planchetten zijn ter conservering aangebracht.

@marcanne: ik vind in de inleiding geen foto van dit appartementsgebouw terug.

@mon: ik zou niet graag in dat huis wonen, want de muren zijn niet meer dan isolatiepanelen gerperst tussen die planchetten zoals jij het uitdrukt.

ja, je kan toch moeilijk verwachten dat ze die muurschildering gingen bewaren?

Had op deze of gene muur een tekening of schilderij gestaan van Albert Geudens, Alfred Ost of Gijs Vanhee, dan zou ik zeggen : ASAP terug bovenhalen.

Maar ne verweerde muurreclame van Minerva daarentegen...

BTW : Herinneren jullie deze nog ?

Gim, Wauuuuuw. Ik heb thuis nog een hesp maar ze is oep.

We kregen een reactie per email:

Lokatie muuschildering: Koning Albertstraat te Walem, huisnummer 225, net voor de CM gebouwen

Hoax, Peter?

Tussen het krantenwinkeltje (221) en notaris Vanden Weghe (227), is aan zijn inrit (vroeger 225?) de zijgevel van woonhuis (223) al minstens 5 jaar geheel in het wit van het notariaat. De zijgevel van nr. 231 heeft een groot ouderwets aanplakbord, vanop de brug te zien boven een smalle tuin of braakliggend stukje grond op de hoek van de Baron Coppenslaan (naar het Battenbroek).

Het CM-kantoor Mechelen-Noord (en CM-zetel Mechelen) is vóór Walem: Antwerpsesteenweg 261. In de Koning Albertstraat is er aan de overzijde maar een witte CM-brievenbus naast een rode van De Post, tegen de gevel van nr. 62, vlak naast café 't Hoekske en dat is bijna naast de kerk.

De zijramen van Antwerpsesteenweg 225 kijken uit op Bellekens (223).

Minerva!

Komende vanuit Walem voorbij de CM-zetel ziet men in Mechelen-Noord, nog enkele panden vóór nr. 249 van de Mechelse Bandencentrale, tegen de zijgevel van Antwerpsesteenweg nr. 255 (?) de oude geschilderde reklame. In 2009 was die al even verweerd als nu, of hier in Google Streetview 2013:

Dat is 1.600 meter van het doorgeseind adres en al 400 meter buiten Walem. De blauw-witte reklame past bij het recenter bord, dat een flitspaal verstopt. Reageert die snel genoeg voor een Minerva? Wil men deze reklames nu met veel praat onder 'historisch' mom restaureren tot taxfree 400 km/u publiciteit? Is UA-masterproject een J.M. Brabazonmeesterzet van Minerva Automobiles?

Hier het zicht, komende vanuit Walem (zie reactie Mon).

En hier nog eens datzelfde huis, komende vanuit Mechelen (met opnieuw Minerva-reclame)

Alles nog daar in 2014 !

Misschien kan onze masterstudente Conservatie & Restauratie Muurschilderkunst aan de UAntwerpen eens contact opnemen met ETWIE aka De Muren Spreken vzw.

Artikel - Website

O'dev S.à r.l., een Luxemburgse maatschappij met vage doelstellingen, was opgericht in 2011 en gevestigd in Fentange. De namen Lambert WILLEMS uit Jambes en Richard JALLAY uit Laken zullen we blijven tegenkomen. In juni 2013 wijzigde O'dev haar naam in Minerva Automobiles, en bracht haar zetel naar Beckerich. Opgemaakt in Kapellen (Lëtzebuergesch, geen Aantwaarps).

Vlak daarop als 'Belgisch merk' werd de luxueuze supercar Minerva in het vooruitzicht gesteld. Deze J.M. Brabazon zou in Antwerpen ontwikkeld worden door de 'Belgische firma'. Nog eind 2014 bevestigd (4-wielaangedreven en -gestuurde 4,65 m lange hybride V12 1000 pk + elektrisch 200 pk voor slechts 1.200 kg: 0-100 km/u in 2,1 s, top boven 400 km/u) met helemaal onderin een paar mooie foto's van de grootse voorloper. De namen van voormelde hoofdaandeelhouders staan er ook bij.

Een artikel voorzag al de "Minerva J.M. Brabazon 2015". In 2 versies:
Royal & Excellence. Allez, ne McLambreggatti 918 Veybinger Deluxe & Sprint.

Jeremy, fret a kas oep? Who knows? Maar 't zal niet op onze kabel komen.
And on that bombshell... www.minerva-automobiles.com