(foto's: Jan Smets)
Op deze miezerige en grijze ochtend zit ik met Luc Van Balberghe in 'het Moment' op de Grote Markt. Het is steeds aangenaam praten met deze voormalige journalist die dus nu officieel met pensioen is. De man heeft ettelijke watertjes doorzwommen en leefde van zijn pen. Het schrijven zat en zit hem in het bloed. Naast zijn job in de pers hand (en heeft) Luc Van Balberghe ook behoorlijk wat succes als schrijver van toneelstukken. Dat is iets waar hij nu volop en gedreven mee bezig is. Maar een roman: dat was nog nét wat anders. En toch: vandaag stelt hij met zekere trots zijn boek voor: 'De man in de kathedraal'...
Het verhaal start bij de 25 schilderijen in de kooromgang van de Sint-Romboutskathedraal. Die lijken overschilderd en aldus vervalst te zijn! Dat betekent meteen dat de geschiedenis van Mechelen, zoals we ze tot nu altijd gehoord hebben, volledig op zijn kop wordt gezet! En jonge vrouw en een oude professor vinden mekaar in een onwaarschijnlijke (?) zoektocht naar 'de' waarheid...
Het heeft Luc veel tijd en moeite gekost. Het manuscript was reeds in 2011 klaar. Maar voor het zover was, ging daar flink wat research en schrijfwerk aan vooraf. Eens dat het manuscript af was, was het dan natuurlijk dé opdracht naar het zoeken van een uitgever die het boek zou willen uitbrengen.
Dit liep niet zo van een leien dakje. Van een aantal uitgeverijen kreeg Luc géén reactie, en van anderen de opmerking dat ze het een knap werkstuk vonden, maar... dat ze in de onmogelijkheid waren om het op de markt te brengen. Eentje gaf hem zelfs het eerlijke antwoord dat dit boek nooit of te nimmer zou uitgegeven worden daar Luc nu eenmaal niet met zijn 'smoel' op TV komt, en aldus 'onbekend' is, en bovendien niet bij het clubje van 'links-progressieve culturo's' behoort. Zoiets schijnt in bepaalde kringen onontbeerlijk te zijn...
Dan is dat maar zo, dacht Luc. Hij had plezier gehad in het schrijven, en als zijn kinderen en vrienden het een leuk schrijfsel vonden, dan was dit voor hem dus voldoende. Luc kreeg toffe reacties van de mensen aan wie hij het manuscript had doorgestuurd, en zoiets doet natuurlijk deugd. Zo leek de kous af, tot een bevriend toneelschrijver hem de tip gaf om het boek in eigen beheer uit te brengen. Hij bezorgde hem de link van de Nederlandse POD-uitgeverij 'Mijnbestseller.nl' die zonder enige investering telkens 1 exemplaar drukt, naarmate het besteld wordt. Het leek Luc een uitstekend en veilig concept. Als het boek niet geweldig zou verkopen, behield hij toch nog altijd een mooi ingebonden versie van zijn manucript.
Vandaag is het boek dus van de persen gerold. Je kan het alleen online bestellen, als paperback of een net iets duurdere versie met harde kaft.
Maar waar 'plaats' je nu toch dat boek met de intrigerende titel? Ik had het voorrecht om het manuscript een paar jaar geleden te mogen lezen. En ik moet zeggen: het las als een trein. Van bij het begin wordt je meegesleurd in het verhaal dat zowel spannend, geheimzinnig en verrassend is. Het is een open deur intrappen door te stellen dat het genre doet denken aan de boeken van succesauteur Dan Brown. Maar toch geeft Luc aan deze 'intelligente' roman een eigen dimensie.
Het boek heeft de gave dat het aan de verwachtingen van de lezer zal beantwoorden. Zoek je een detectiveroman: dan heb je er bij deze eentje. Zoek je een stevige historische roman: dan zal je er je gading in vinden... Wil je zelfs erotiek? Dan kan je hiervoor ook in het boek terecht. Onder welk genre dien je dit boek dan te catalogeren? De lezer bepaalt in zijn hoofd zélf het genre. Hij leest het zoals hij wil.
Luc Van Balberghe is in dit opzet geslaagd. Het boek leest vlot. En de meerwaardezoeker zal er verscheidene lagen in ontdekken. Misschien is deze roman wel de aanzet om verder in de geschiedenis van Mechelen te gaan spitten...
Eén thema loopt als een rode draad doorheen het boek: de geschiedenis is nooit wat het lijkt. De geschiedenis van deze stad werd te vaak overgeschreven van oude kronieken - steeds opnieuw. Vragen werden en worden niet meer gesteld. Maar het is méér dan aangewezen dat deze geschiedenis herbekeken wordt, en dat men tracht terug te keren naar de bron.
In die zin zal deze roman misschien wel wenkbrauwen doen fronsen. Het benieuwt Luc. Toch is al wat hij schreef historisch verantwoord.
De personages en de interacties tussen de personages zijn zeker fictief. Maar wat het geschiedkundige betreft, klopt alles wat controleerbaar is. En wat niet controleerbaar is, zou kunnen kloppen...
'De man in de kathedraal' werpt een een andere kijk op de geschiedenis van Mechelen en van zijn patroonheilige Rumoldus. Wie was in feite deze man? Waarom werden oude documenten die verband hielden met deze Rumoldus, ooit vernietigd? Had men politieke redenen om dit te doen?
Het verhaal van Sint-Rumoldus of Sint-Rombout is haast zonder twijfel vervalst!
Waarom werd van Rumoldus verkeerdelijk een Ier of een Schot gemaakt, terwijl hij uit Wessex, Kent, kwam?
Waarom werd Rombout vermoord? Was het wel degelijk een martelaarsdood of roofmoord, of werd hij het hoekje omgeholpen in opdracht van een bedrogen echtgenoot?
Waarom kloppen jaartallen niet?
Hoe kwam het dat Rumoldus voor Mechelen koos?
Waar plaats je graaf Ado, de heilige Bonifacius in het verhaal? Was Libertus wel de zoon van Ado, of van... Rumoldus zelf?
Dichtung und Wahrheit...
De geschiedenis van Mechelen staat op zijn kop. Reacties zullen niet uitblijven.
Luc Van Balberghe heeft een grondige research van zowat twee jaar gedaan tot in Dublin, Oxford, Canterbury en Rome toe, via de vele contacten die hij heeft. Heel boeiend is ook hoe hij beschrijft hoe de Franken langzaamaan onze gewesten overspoelden, en zo mee aan de basis lagen van de val van het Romeinse Rijk. Maar er is méér dat intrigeert...
Haast toevallig had ik vorige week een gesprek met Roger Van Kerckhove die een omvangrijk naslagwerk over de geschiedenis van Battel samenstelde. het was een babbel met verrassende parallellen. Ook Roger stelde dat de geschiedenis van deze stad niet was zoals men het ons graag deed geloven. Van Kerckhove durfde zelfs twijfelen aan het historische bestaan van de figuur van Rumoldus. Zo ver wil Luc Van Balberghe niet gaan. Maar één ding is zeker: de patroon van onze stad is niet helemaal de man zoals de oude en vervalste kronieken hem schetsten...
Ik voorspel succes voor dit boek. Wie geïnteresserd is in de geschiedenis van Mechelen en zelfs veel verder, heeft er een stevige kluif aan. Voor wie dat 'te droog' vindt, is het gewoon een meeslepende, spannende en zelfs licht-erotische roman.
Maar hoe dan ook: het is méér dan een ontspannende roman. Dat is hij in de eerste plaats uiteraard. Maar het verhaal gaat breder en dieper. Alle mensen die zo'n heel klein beetje geboeid zijn in de ontstaansgeschiedenis van deze stad - en zo zijn er héél wat - gaan dit spraakmakende boek zéker willen aanschaffen. En ik kan getuigen dat het de aankoop waard is. Ook als is Mechelen het decor van het verhaal: het is een boek dat ook buiten de stadsgrenzen lezers zal weten te boeien.
In het hoogkoor bekijk ik de oude paneeltjes met de rijmregels. Geschiedenis werd herschreven, vervalst, overschilderd. Waarom? Ik kijk omhoog naar het monumentale beeld van Rumoldus - de man in de kathedraal - boven het hoofdaltaar. Niks is wat het lijkt.
Wahrheit und Dichtung.
Het laat me niet los...
Het boek is voorlopig alleen online te bestellen en kan veilig met Visa worden betaald. Alle gegevens vind je hier:
Voor de paperbackversie (232 pag. - 19,50 Euro)
http://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/9455...
Voor de versie met harde kaft en iets groter formaat (232 pag. - 24,90 Euro)
http://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/9510...
Wie was die man in de Kathedraal ?
Net nu duikt er op tinternet volgende feiten en gegevens op...
Een landstreek ( Scozia of Schotland en geen Ierland of Kent / Wessex ) en een geboorte-en sterfdatum. Waaruit blijkt dat deze patroonheilige niet oud is geworden.
Aanleiding dus om in het Deepnet, de Bigdata en de Stadarchieven te duiken om meer te weten te komen over San Rumoldo di Mechelen, Martire (aka Sint-Rombout).
:-)
En bingo ! Effe googlen op "San Rumoldo 720 755" en bij de eerste hit is al raak !
Santiebeati.it
De browser-vertaler levert een leesbare tekst op :
"Scotland, 720 ca. - Mechelen (Mechelen) België, 755
Zeker op St. Rumoldo van Mechelen (Mechelen), België, weet je dat was de Angelsaksische als andere missionarissen van de achtste eeuw, denk aan St. Bonifatius. Ook is het zeker dat hij werd geboren rond 720, misschien in Schotland, die werd evangelisatie het gebied van de rivier de Dijle, in België, en die een gewelddadige dood (het onderzoek van de schedel in 1775, duizendjarige dood stierf, nam een schot van botte kracht). Op hem blijven twee "Screw" - die teruggaat tot de XII en XIII-XV eeuw - die stof toe te voegen aan vele legendarische elementen. Het werd zeer goed ontvangen door de plaatselijke adel, en reeds in het gebied, maar er waren christenen. Blijft mysterieuze reden voor zijn moord, waarna hij werd gegoten in de Dijle. Eén van de twee 'Screw' schrijft hij aan de smaad van de heilige twee overspeligen, die wraak. Zijn copro op wonderbaarlijke wijze in de rivier gevonden bedrust in de kathedraal van Mechelen (Mechelen). Het is de patroonheilige van het bisdom Mechelen-Brussel.
Martyrology : Bij Mechelen in Brabant, in het huidige België, St. Rumoldo, vereerd als een kluizenaar en martelaar.
-
De 'Romeinse Martyrology' terug tot 24 juni, de viering van s. Rumoldo abt en martelaar; hoewel in andere teksten wordt herdacht op 1 juli.
Van hem zijn nieuws in verschillende teksten die naarmate de tijd verstreek, voegden zij informatie over de achtergrond; inderdaad het creëren van meerdere versies van hetzelfde heilig leven. Door 1100 de 'Passio S. Rumoldi', geschreven door monaco Theodorik Abdij St. Truiden, vertelde Rumoldo die werd geboren in Schotland en na een reis naar Rome, had hij in Mechelen, Vlaamse naam van de stad Mechelen in beslecht België, gast van graaf Adonis en zijn vrouw Elisa. De heilige teruggekeerd hun vrijgevigheid, haar gebeden te verkrijgen voor hen de geboorte van een kind, die dan later herrezen persoon verdronken. Altijd geholpen door de vrijgevigheid van de graaf, Rumoldo kon vinden een abdij; stierf vermoord in 775 door twee metgezellen, die wilde zijn geld te stelen.
Een volgende verhaal van de XIII-XV eeuw, trok nog meer de legende, geschreven door een anonieme, presenteren Rumoldo als de zoon van de koning van Schotland David en Cecilia dochter de koning van Sicilië; ging de religieuze staat werd bisschop van Dublin, een positie die hij gaf toen hij naar Rome door paus Stefanus II (752), om vervolgens te verlaten als missionaris naar het evangelie te prediken, de vestiging in de buurt van Mechelen.
Dit komt overeen met de vorige versie voor het werk de heilige en de gewelddadige dood, zei alleen dat er twee metgezellen om hem te doden, maar twee werknemers, waarvan er één werd berispt door s. Rumoldo voor zijn overspel.
Door het elimineren van de legendarische partijen van de verschillende versies, kan men zeggen zonder twijfel dat Rumoldo, Duits Romwald, is ongetwijfeld de Angelsaksische, als andere beroemde missionarissen van Lager Duitsland, alle van de achtste eeuw en werd rond geboren 720. Geïnspireerd door de apostolische ijver vertrokken naar het Europese vasteland en kwam tot de regio Mechelen evangeliseren, was zeker niet de eerste, omdat het gebied van de Dijle (rivier van België), in 754 waren er al christenen.
Ook waar is de receptie door adellijke lokale christenen, die de heerschappij van de Merovingische koningen voorgeschreven gedrag, evenals een eigenschap die werd geschonken aan een kapel en klooster (waarschijnlijk Benedictijnse en dubbel, dwz mannelijke en vrouwelijke) rechtop gevolgd. Wat betreft zijn dood was zeker gewelddadig, want in 1775, het onderzoek van de schedel, in het millennium van de dood, nam een fractuur als gevolg van een doodsteek, misschien spade; blijft mysterieus waarom de doden; werd wraak, hebzucht, religieuze haat, niemand weet, zijn lichaam werd in de Dijle gegooid en werd gevonden door een bovennatuurlijk licht. Rumoldo werd begraven in de kapel van St. Stephen gebouwd door hemzelf; was vrijwel direct een cult als een heilige, gedocumenteerd sinds de negende eeuw, vergezeld van talrijke wonderen. In de volgende eeuwen de relieken werden in de collegiale kerk van Mechelen naar hem vernoemd en in 1559 vervoerd werd kathedraal van de stad.
San Rumoldo is de beschermheilige van de stad en aartsbisdom Mechelen."
Voilà het boek is besteld. Enkele jaren geleden hebben we hier nog eens zwaar over geblogd:
http://www.mechelenblogt.be/2011/01/sint-romboutsabdij-aan-voet-van-romm...
Hopelijk verschijnt het verhaal binnenkort ook op Google Books - met de (on)nodige reclame-advertenties ertussen - want ik heb a) wel een computerscherm maar b) geen Visa.
:-)
BTW :
Moest Luc Van Balberghe de inhoud van zijn boek in PDF hebben, dan mag hij mij altijd zijn rekeningnummer opsturen. Na betaling kan hij dan die PDF altijd via e-mail of zo bezorgen.
Dat scheelt altijd weer in druk-, papier-en transportkosten.
@Gim: mastercard en paypal worden ook aanvaard.
Manmanman.
Als de Luc gewoon een exemplaar meebrengt naar Den Akker of De Gouden Vis, dan reken ik met hem daar af bij ne Gouden Carolus en wat kaasblokskes van Schockaert.
;-)
Is Maart boekenmaand ?
Want na de Perikelen van Battel en Mannen in Kathedralen is er nu ook nog de Repressie van onze Geert (Clerbout).
In één ruk heb ik 84 bladzijden gelezen en ik vind het prachtig / boeiend. Het vraagt wel wat geschiedkundige kennis om het ten volle kunnen meebeleven maar ik voel me helemaal thuis in het verhaal. Proficiat Luc!
Dit is de foto van een uitgelezen boek. Leen ik het uit of verkoop ik het? Neen, dit krijgt een ereplaats omdat het zo verfrissend werkt voor Mechelen-liefhebbers. Eigenlijk verplichte literatuur voor iedereen die denkt de geschiedenis te kennen!
@ Luc : Licht eens een tip van de sluier op.
Hebben Aliens misschien onze Kathedraal gebouwd, of zo ?
;-)
@Gim: vooral ' of zo '!
Oei.
De Geheime Loge van Kathedraalbouwers (aka De Keldermans-Posse) laat geen gebenedijd woord los.
;-)
Gim, ge moet u toch eens laten informeren over de hedendaagse betrokkenheid van de familie Keldermans op het schoon verdiep.-)
Boek kwam zaterdagmiddag in mijn bezit
zondagmiddag was ie uit
een pageturner,
aanradertje
Vooral de dubbele betekenis van een 'uitgelezen' boek vind ik leuk in deze reactie ;-)
@ LVB: valse plafonds liggen me niet, dubbele bodems des te meer ... voorzien van isolatie natuurlijk!