Interactieve Digitale App Kazerne Dossin

Vanavond, 18 maart, lanceerde Kazerne Dossin samen met Toerisme Vlaanderen en Toerisme Mechelen zijn eerste digitale applicatie. Vlaams Minister voor Toerisme Ben Weyts had de eer om de eerste versie van de applicatie aan het grote publiek voor te stellen. De interactieve app is een pareltje waar elke Mechelaar fier mag op zijn. Sinds maandag kan je de applicatie downloaden in de Apple Appstore en de Google Play Store op je iPad/tablet.

Met deze gratis applicatie doorbreekt het museum virtueel zijn muren.

 

Elk bezoek aan de Kazerne Dossin stemt me tot nadenken. Het museum laat keer op keer een diepe indruk na. De portrettenmuur met meer 19.000 foto’s brandt steeds weer op mijn netvlies. Het antisemitisme en de discriminatie op basis van geloof of etniciteit blijft een pijnlijke confrontatie, zeker in tijden waar we bijna dagelijks geconfronteerd worden met fundamentalistisch geweld. Gelukkig is er nu voor de bezoeker een applicatie die o.a. extra duiding geeft over het tot stand komen van die portrettenmuur of je confronteert met een geluidsfragment van een joelende menigte bij een lynchpartij in de VS. De logisch en intuïtief opgebouwde museumapplicatie tilt het bezoek naar een hoger niveau. De bezoeker wordt via een aantal portals toegang geven tot nieuwe verhalen en archiefbeelden die hem echt doen reflecteren over mensenrechten. Zo neemt het de bezoeker zelfs mee buiten de muren van het museum op een Mensenrechtenwandeling en hun geschiedenis. Je volg het spoor langs het massagraf van de boerenkrijgers aan de Sint-Romboutstoren tot de Assyrische vluchtelingen die een nieuwe thuis creëerden in onze stad.

(Beeld uit de app)

 

"Een digitale interactieve applicatie met een meerwaarde voor iedere bezoeker."

 

(Aanduidingen waar de portals zich buiten bevinden)

 

(Aanduidingen waar de portals zich op de 2 verdieping bevinden)

 

Uit respect voor alle slachtoffers hoop ik dat deze versie 1.0 van de applicatie regelmatig updates krijgt en op een interactieve manier elke terugkerende bezoeker weer kan boeien.

Op zaterdag 21 en zondag 22 maart houdt Kazerne Dossin een lanceringsweekend voor het grote publiek. Wie de applicatie via sociale media met zijn vrienden deelt, bezoekt het museum tijdens dit weekend gratis.

De app gratis downloaden kan in Google Play Store of/en in de Appstore (enkel voor tablet en iPad).

Opgepast! Door het interactieve karakter in 4 talen(Nederlands, Frans, Duits en Engels) , de duiding met video- en beeldenmateriaal is de app 1,7 GB groot. Wat de downloadtijd wel flink doet oplopen.

TIP: Bezoek ook de website van de Dossin Kazerne als je niet over een iPad of tablet beschikt.

Dit blogartikel draag ik op aan de slachtoffers van de terreurdaad in het Bardo museum te Tunesië. De Mechelen Blogt redactie betuigt bij deze hun medeleven aan de families van de slachtoffers.

 

 

 

 

Da's best een meerwaarde!  Knap.