Integratieorkest Poco a poco toont hun liefde voor muziek en het Sint-Janshof

Op zaterdagavond ging ik af op de good vibes van het “Integratieorkest Poco a poco”. Dit unieke kleurrijke orkest is een lust voor het oor & oog. Elk lid gaf meer dan een beetje van zichzelf tijdens het benefiet ten voordele van het Sint-Janshof. In de Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum te Mechelen sloeg ik met verstomming deze vrolijke bende muzikanten gade.

Een benefiet door een integratieorkest hoor ik u denken? U wil er meer over weten? Dat treft!

Het integratieorkest zag het levenslicht in 1993 en is stap per stap (Poco a poco) uitgegroeid tot een begrip. De mix van gevarieerde live muziek, engagement, integratie, participatie en levensvreugde zijn de sleutel tot de succesformule.

Het "integratieorkest Poco a poco" in de Minderbroederskerk.

Vandaag maken 80 muzikanten – jong en minderjong – samen muziek. 40 leden hebben een beperking en 40 niet. Alhoewel, als ik er over nadenk dan heb ik ook wel meerdere beperkingen (neen, redactiecollega’s jullie hoeven dat niet te bevestigen!). En die 40/40 harmonie werkt perfect onder de gedreven leiding van Maaike Peeraer. Als dirigente gebruikt Maaike geometrische figuren zoals vierkanten, cirkels en driehoeken in combinatie met kleuren. Aan de hand van een gekleurd symbool spelen de muzikanten met een handicap samen één muziekakkoord. En zo hoort het ook,  plezier & muziek maken doe je SAMEN! Naast het aanschouwen van het kleurrijke integratieorkest wordt het publiek ook gevraagd om actief deel te nemen. Zo kan je voor de voorstelling een pretpakket bekomen. Dit pakket bevat een aantal attributen zodat je als toeschouwer mee ambiance kan maken.

  

Een pretpakket en inhoud

De methode van dirigeren aan de hand van kleuren en symbolen die Maaike gebruikt is een unicum. Ze heeft deze volledig zelf ontwikkeld en verfijnd. Het is echt verbazend hoe snel ze met gekleurde vormen het beste uit haar integratieorkest naar boven brengt.

De gevarieerde play-list die weerklonk tijdens het dubbelconcert op 28 en 29 maart:

Poco a poco” bracht het beste naar boven niet enkel voor zichzelf maar ten voordele van het Sint-Janshof uit Mechelen. Deze school buitengewoon secundair onderwijs ligt in de schaduw van de Sint-Libertuskerk . Daar geeft een lerarenkorps van 80 personen het beste van zichzelf voor ongeveer 300 jongeren met een beperking. Dit zijn de 3 opleidingsvormen die het Sint-Janshof aanbiedt:

Opleidingsvorm 1 geeft een sociale vorming met het oog op integratie in een beschermd leefmilieu. (Type 2 en Type 4)

Opleidingsvorm 2 geeft een algemene en sociale vorming en een arbeidstraining met het oog op integratie in een beschermd leef- en werkmilieu. (Type 2)

Opleidingsvorm 3 geeft een sociale vorming en een beroepsvorming met het oog op integratie in een gewoon leef- en werkmilieu. Hier worden verschillende opleidingen georganiseerd. (Type 1)

Voor meer duiding verwijs ik u graag naar de schoolsite of faceboekpagina.

Tijdens de pauze en na het concert had ik de gelegenheid om te praten met verschillende ouders en leerkrachten van de school. Ik zag ook vele fiere leerlingen van het Sint-Janshof. En net als bij alle muzikanten zag ik één gemeenschappelijk deler steeds weer opduiken in al zijn vormen: ALEGRÍA! (*)

Als vertegenwoordiger van Mechelen Blogt en als mens kan ik enkel mijn bewondering uiten voor het Integratieorkest Poco a poco en de hele schoolgemeenschap van het Sint-Janshof.

Elke stad die zich respecteert heeft nood aan triggers die integratie en participatie in een positief daglicht plaatsen. Dit benefiet is een schoolvoorbeeld van hoe het ook in Mechelen kan.

(*) Alegría is Spaans voor plezier, vreugde, blijdschap, vrolijkheid.

En er bestaan filmpjes van : Film 1 - Film 2

@gimycko Bedankt voor de leuke filmpjes.

 

@ RR : Graag gedaan.

:-)

Als een aanval van vreugde

Wat Alegría wil zeggen, zou men eigenlijk moeten weten. Het was een bijna 20 jaar lopende show van Cirque du Soleil. De allerlaatste voorstelling was maar iets meer dan een jaar geleden, in ons eigen voortuintje nog wel.

Ooit gemist?    -    De kensong    -    Trapeze    -    Finale

Come un lampo di vita, Alegría