Artistieke trialoog in Moreelshuis

 

(foto's: Jan Smets)

De tentoonstelling loopt heus niet zo lang: dus voorzie één dezer dagen beslist een uurtje in jouw agenda om binnen te lopen in het Moreelshuis op het Groot-Begijnhof.  Morgenavond start de expo met een vernissage, en tot en met zondag 15 maart kan je er terecht voor uniek werk van Diana Avramova, Francis Holemans en Annemie Van Aerschot.  Vandaag was ik er bij toen de drie kunstenaars hun werk opstelden.  Annemie is sinds jaren een goeie vriendin, en haar werk is me méér dan bekend - maar haar  collega's kende ik niet.  Het werd een aangename ontmoeting met hen, én met hun kunstwerken.  Het is Leo Vanhaelen (weet je: de bezieler van de Jazzzolder) die hen samenbracht...

 

 

Drie kunstenaars en twee disciplines: maar er is een wonderlijke synergie tussen het getoonde.  Drie kunstenaars vinden mekaar hier.  Het klikt.

 

De initiatiefnemer is Lejo Vanhaelen, die morgenavond ook het openingswoordje op zich zal nemen.  Beeldhouwer Francis Holemans is een jeugdvriend van hem.  Toen hij hem voorstelde om te exposeren in Mechelen, vroeg deze laatste of hij soms nog andere kunstenaars kende die samen met hem wilden tentoonstellen.

Dat was voor Lejo niet zo moeilijk: Annemie Vanaerschot is een trouwe bezoekster van de jazzzolder, en hij wist dat ze heel wat in haar mars heeft als kunstenares.  Annemie ging maar wat graag in op de vraag en stelde als derde exposant haar vriendin en academie-collega Diana Avramova voor...

 

 

Zestiger Francis kent Lejo al sinds zijn jeugdjaren in Machelen.  De man is zowat dertig jaar aan de slag als beeldhouwer; doorliep de volledige cyclus in de academie, en hij werkt met verschillende materialen zoals hout, marmer, koper...  Zijn beelden zijn meestal abstract, al maakt hij ook figuratief werk.

Ik val er voor, en kan het niet nalaten om de werken aan te raken.  Ze vragen er ook om.  Je wil de materie voelen...

Dit is écht prachtwerk, en je voelt het harmonieuze samenspel met de aquarellen van zijn vrouwelijke mede-exposanten.

 

          

 

 

 

Diana Avramova die in Sint-Katelijne-Waver woont, is afkomstig uit Bulgarije maar woont al zowat 23 jaar in ons land.  In Bulgarije volgde ze de kunstacademie, en ze studeerde af met de specialisaties tekenen en schilderen.  In de Mechelse academie is ze nu aan de slag als vrije leerling.

Ze zou het écht niet kunnen missen...

Samen met Annemie tekent en schildert ze dezelfde modellen, maar de aanpak is bij hen beiden verschillend.  En dat is boeiend om te ontdekken!

 

We hebben een totaal andere manier van werken, maar we vertrekken van hetzelfde onderwerp.  Dat is plezant.  We hebben een andere visie en we werken onze aquarellen anders uit, maar in alle vriendschap geven we mekaar onze mening...  Dat is verrijkend.

 

 

Annemie Van Aerschot is leerkracht praktijk in de afdeling publiciteit van ColomaPLUS.  Natuurlijk zit dat creatieve in haar, maar sinds een twaalftal jaar volgt ze aquarel-schilderen in de Mechelse academie.  In juni studeert ze af in deze specialiteit.  En wat er dan zal volgen?  Wie weet?  keramiek misschien?

Haar voornamelijk vrouwelijke naakten haal je er zo tussenuit: kleurrijk en dynamisch.  Haar lijnen en kleuren lijken te vibreren.  Annemie houdt van kleuren, en dat zie je in haar werk.

Waar Diana eerder realistisch werkt, gaat Annemie eerder experimenteel te werk met olieverf, acryl, pastel...  Soms gebruikt ze zelfs haar vingernagels om te tekenen in de verf...

Prachtig gewoonweg...

 

 

                                                 

 

Drie kunstenaars...

Drie verschillende verhalen...

Maar...   het plaatje klopt!

 

Vrijdag 6 maart tot en met zondag 15 maart van 13 uur tot 18 uur in het Maurus Moreelshuis in de Moreelsstraat 3 op het Groot-Begijnhof.

(gesloten op maandag en dinsdag)

 

 

Jaap Boelens die de voorzitter is van de vzw Maurus Morreelshuis (genoemd naar de Mechelse kunstenaar die in deze wijk woonde), komt ook even een kijkje nemen.  Hij is de stuwende kracht van de vzw, en al jaren begeesterd door kunst.  De sinds 1984 in Mechelen wonende Nederlander is de organisator geweest van de succesvolle Kunstdagen op het Begijnhof.  Nu nog organiseert hij de Kunstroute in deze buurt.

 

Het Moreelshuis draait goed.  Het afgelopen jaar hebben we hier acht tentoonstellingen georganiseerd, maar ook voordrachten van VTB-Cultuur, boekvoorstellingen...  En voor 2015 zijn we al voor 60 à 70 % volgeboekt.  In mei bijvoorbeeld zullen hier achttien Nederlandse kunstenaars exposeren.  Het is niet  dat omdat ik Nederlander ben van geboorte dat ze hierop afgekomen zijn.  Ik werk al sinds 1972 in België, en sedert '84 woon ik hier ook.  Ik voel me bij gevolg helemaal Mechelaar.  Maar het is wel zo dat sinds 'Kunst op het Groot-Begijnhof' we bekend zijn tot in het buitenland.  Het Moreelshuis staat dus op de kaart bij de kunstliefhebber.  Het Maurus Moreelshuis werd in maart 2012 geopend, en we bestaan dus nu drie jaar.  Onze website wordt druk bezocht, en we houden hem steeds actueel.  Ook versturen we regelmatig nieuwsbrieven.  Dit vraagt allemaal veel tijd en werk.  We zoeken daarom ook naarstig naar vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in kunst, om hier een handje toe te steken...

 

 

Méér info voor de meerwaardezoeker:

Moreelshuis:

www.4xm.be         info@4xm.be    tel: 015/27 68 68

 

Avramova Diana - visuele artiest en grafisch vormgever

Lijsterstraat 26, St.-Kat-Waver       0473/444373        015/4322558

avramovadiana@hotmail.com       www.avramovadiana.be

 

Francis Holemans

www.francisholemans.com        art@francisholemans.com

 

en...  Annemie Van Aerschot?   Haar werk zul je dus ter plaatse moeten ontdekken!  Maar ik garandeer je: het is de moeite om een omwegje te maken!