Aperitieven op Sint-Romboutstoren... Zegt het je wat?

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Schepen van cultuur en toerisme, Björn Siffer en Jan Simons, manager van Lamot, blazen vandaag letterlijk hoog van de toren.  Ze mogen het van mij voor één keer ongestraft...  Het is immers zo dat Toerisme Mechelen samen met de hulp van Lamot - dat zijn sporen reeds verdiende bij het voortreffelijk organiseren van meetings -  een toffe nieuwe 'beleving' in mekaar heeft gebokst.  Voortaan kan je met een groep, begeleid door een stadsgids, de Sint-Romboutstoren op, waar je hoog op het Mechelse dak kan genieten van lekkere hapjes en een drankje.  Terwijl je daarboven met jouw collega's, vrienden of familie klinkt, blinkt diep onder jou de stad en kan je aan de einder turen naar de skyline van Antwerpen of Brussel.  Een feest voor de zintuigen en de smaakpapillen is het zeker, deze attractie van hoog niveau!

 

 

De initiatiefnemers hadden het niet beter kunnen treffen om dit nieuwigheidje voor te stellen: een zalig lenteweertje en een staalblauwe lucht.  Het gaf je meteen een klare kijk op het gegeven én de wereld aan je voeten.

Vanaf nu kunnen bedrijven en verenigingen dus de toren afhuren, en dat geeft toch wel een bijzondere dimensie aan een bezoekje aan Mechelen. 

Wie wie er voor zulke aparte belevenis nu niet de 538 trappen trotseren?  Je hoeft niet in vliegende vaart  naar de Zevende Hemel te klimmen, maar je doet dit met de nodige pauzes op al de niveau's van de toren, waar je deskundige uitleg krijgt van een stadsgids.

 

 

 

 

Vandaag was dit voor Jan Simons ook dé gelegenheid om in de Kraankamer de vernieuwde website van Lamot voor te stellen...

 

 

Dagelijks kunnen groepen tot 25 man de toren op om op de top te genieten van een frisse Gouden Carolus tripel, cava of fruitsap en enkele hapjes.  Die worden geserveerd net onder het glazen platform van de skywalk.  Bij slecht weer wordt er één verdieping afgezakt naar de Askelder.  En wat leuk is: voor de hapjes gebruikt men naar gelang van het seizoen, Mechelse producten.

 

Ideaal dus voor een teambuildingsactiviteit, om zo maar iets te zeggen.  Je kan de toren in de voormiddag afhuren tussen 11 uur en 13 uur (behalve op zaterdag) of 's avonds tussen 18 uur en 20 uur.

 

In een eerste formule krijg je twee verzorgde hapjes en een drankje, voor 19 Euro.  Een tweede formule bestaat uit drie hapjes, een drankje én een koud of warm soepje naargelang het seizoen.  Hiervoor tel je dan 24 Euro neer.

 

Bedrijven of verenigingen die de Sint-Romboutstoren willen afhuren, nemen hiervoor contact op met Lamot Congres-en Erfgoedcentrum.   info@lamot-mechelen.be

www.sintromboutstoren.be

 

 

 

We zijn heel ambitieus.  Van het meest prestigieuze monument van de stad, onze Toren, willen we een monument maken dat actief beleefd kan worden.  Er zullen nog vele nieuwe initiatieven volgen die deze ambitie kunnen waarmaken!

 

...aldus schepen Björn Siffer...

 

Reden genoeg om hoog van de Toren te blazen?

 


 

 

 

 

 

 

Het zegt mij helemaal niets.Toch bedankt voor de moeite. Wauuuuuw.

Het was het privilege van torenwachters en beiaardiers. Groepjes als schepenen en lamotisten die op de toren schaften: De Sint-Rombouts lager gedegradeerd dan het prestige van de trappen aan de Sint-Petrus-en-Pauluskerk!

Zolang de pastoor van Sint-Rombout en André Léonard de marchanten ( en geldwisselaars ) maar niet uit de Tempel ranselt.  

Wat zouden Granvelle, Mercier en Van Roey hiervan denken ?

;-)

Die zouden het mooi gevonden hebben dat de Stad erkent dat haar hoogste goed, minder respect verdient dan de meest laag-bij-de-grondse eigendom van de Kerk.
Of zou een ambtenaar, in plaats van GAS-boetes, nu pinten aanbieden aan wie boterhammetjes op de trappen aan de zij-ingang van de kathedraal eet?

Ik ben eens gaan opzoeken wat het oorspronkelijk doel was van een toren.  Het was niet direct de bedoeling om dichter bij God te komen.  Pas wanneer er een kerk werd bij aangebouwd werd de toren een kerktoren.

Wikipedia : Kerktoren

Dat viel dan nog mee. Pas wanneer een ezel zich een tweede keer aan dezelfde steen stootte, werd het een steenezel.
Natuurlijk wilden die schepenen niet dichter bij God komen, zij willen toch dicht bij de mensen staan, nietwaar. En Gods en andermans kinderen zoeken hun heil nu eerder in pastorale dan pastoorsomgevingen.

Ik zou gewoon eens graag de mening van Wilko kennen.

De Grote Blog-filosofen hebben dit iniatief blijkbaar al gecatalogeerd...   ;-)

Even wat randbemerkingen:

- toren en kerk 'plakken' dan wel aan mekaar, maar de toren is niet het eigendom van de Kerk maar wel van de stad.  Voor het geval dat Gim visioenen krijgt van weggeranselde tempelonteerders en verschrikte kardinalen...

- een aperitiefje op dit hoog niveau betekent nog niet dat je diep in het glas moet kijken, of je lazarus de wenteltrappen naar beneden zal afdalen...  Dus: met die GAS-boetes zal dat wel meevallen, en een lepelhapje geeft bovendien weinig kans tot hopeloos 'gesmos'.

- het is ook niet de bedoeling om wilde feestjes te houden dacht ik zo.  Het gaat om een gidstocht-met-een-tikkeltje-meer.  Laat het ons zo stellen: cultuur als smaakmaker met wat tongverwennerij.  Met het Zedelijk Verval zal dit daarom nog heus meevallen...

- De ontsluiting van de toren geeft kansen tot een andere-beleving van dit monument.  Of het nu gaat om het verblijf van de Sint, een aperitief-beklimming, of wat dan ook: het brengt deze toren dichter bij de mensen,  Mooi toch dat ook nog anderen dan torenwachters en beiaardiers hiervan kunnen genieten?

- Bravo voor de creatieve geest van Toerisme Mechelen en vele anderen om het één en ander uit de mottenbollen te halen en nieuwe manieren uit te zoeken om een stad en haar monumenten op eigentijdse wijze te ontsluiten en te laten ontdekken.

-...en ja, niet iedereen hoeft zich hierin te vinden.  Ik spring ook niet bij alles enthousiast op. 

- en toen God na de Schepping dan eindelijk ging rusten, dronk hij tevreden een Carolus en zei vanuit zijn Zevende Hemel: 'Amen'.   En Hij zag dat het goed was...   ;-)

.

Wie wat bezit, had ik al verduidelijkt. De leerlingen die een GAS-boete kregen op de trappen van Sint-Pieters, waren niet lazarus en hielden geen wilde feestjes, Jan. Maar de Stad of haar personeel kon daar niets aan verdienen en dat wreekt zich, tegenwoordig.

Als men al zo snel de Skydinges "uit de mottebollen" moet halen, was dat geen goede investering. Alleman voldoende informeren en goed begeleiden, OK. Ik kan vanalle plezanterieën bedenken om volk op onze toren te lokken, maar wie dát nodig heeft om daar te komen, blijft er beter weg.

Ik zie niet waarom je meent dit toeristisch iniatief in  verband te moeten brengen  met de 'trappen van Sint-Pieters', maar goed.

Ik heb toch niet gezegd dat het 'skydinges' uit de mottebollen moet gehaald worden?  Of?  Ik stel alleen dat ik het creatief management van Toerisme toejuich.  Die skywalk heeft trouwens wel al flink wat toeristen én Maneblussers naar boven weten te lokken, en dat succes juich ik toe.

Enne: waarom zou een bezoekje met gids niet aan het aangename gepaard mogen worden?   Staat het ene het andere dan in de weg?

Enfin.  Ik zie het zitten.  Jij niet.  En dat mag en dat kan. 

Louis Van Zeir zat, in 1939, ook op den toren. Maar daar spotte hij wel andere dingen !

;-)

BTW : De Marketeers hebben de Toren ondertussen ook al ontdekt :

MadeInMechelen : Bedrijf kan Sint-Rombouts huren

Jan, snap je echt niet dat mensen uitnodigen om snacks op Sint-Rombouts te eten, doet denken aan op de trappen van Sint-Pieters gezeten leerlingen die gewoon hun broodjes opaten, en alleen daarvoor een GAS-boete kregen zodat de Stad Mechelen kwalijk in alle Vlaamse media kwam? Ik "meen" niet die zaken "in  verband te moeten brengen", want dat is er nu eenmaal. Ik wijs wel op het contrast, omdat het ons aan het denken zou moeten zetten: Waarom die tegengestelde houding?

Als je "uit de mottebollen" niet op de Skywalk sloeg, blijft er slechts de Sint-Romboutstoren zelf. Ik had nog niet gemerkt dat die daartussen gestopt was. 't Zal aan mij liggen: Ik dacht 'm daarstraks nog te zien staan en er waren inderdaad geen motten rond.

Het aangename wordt niet aan het nuttige gepaard. Een onaangekondigd snackje zou dat eventueel kunnen. Het is parels voor de zwijnen gooien, als men er meer volk wil mee lokken. En ons monument is geen varkenstrog.

Nee, ik snap écht het verband niet.  Het spijt me.  Maar verder heb ik geen zin in een eindeloze discussie.  Voor jou kan het niet.  Voor mij dus wel.  Einde verhaal  ;-)

Mocht het een beetje te gevoelig worden, dan kan er altijd uitgeweken worden naar de tweede hoogste toren in Mechelen.  En dat is eentje met... een torenuurwerk !

Intervest Wijzerplaten op Campus Toren Mechelen

Daar waar wij, nu bijna zestig jaar geleden door het zand moesten kruipen voor meneer de sergeant.

Na een Hapje en een Tapje op den Toren kan je naar die andere kerk voor... een Zoete Zonde bij Stijn Beschuyt (!).

:-)