40 jaar Mechelse Budo Sporten

Op 7 maart vierden de Mechelse Budo Sporten, één der oudste jiujitsu-clubs van het land, hun 40-jarig bestaan. Dit gebeurde met het open tornooi “August De Wit”. Het huidige bestuur wilde ook met dit tornooi de uitgeweken Mechelse O-sensei August De Wit(88j jong) en stichter in de bloemen zetten.

Een Japanse jiujitsuka(=beoefenaar van jiujitsu) beschreef me zijn sport als “flexibele kunst ”. Het doel is een (gewapende) aanvaller uit te schakelen door gebruik te maken van de kracht van de tegenstander.

Mechelen Blogt betrad voor jullie de dojo(=”plaats waar men de weg leert”)!

 

De meeste oosterse gevechtssporten worden vaak gelinkt aan het land van de rijzende zon. Echter, voor Jiujitsu zou de oorsprong eerder Tibetaans/Chinees zijn. Deze “martial arts”-technieken werden in het feodale Japan verfijnd - toen was het bezit van wapens verboden - en tot zelfverdedigingskunst verheven. In de loop der eeuwen maakte Jiujitsu een enorme evolutie door. Er kwamen allerlei stijlen en variaties op. Zo mag Jiujitsu zich tevens de vader van de beter gekende sporten zoals Judo en Aikido noemen. Begin jaren 60 ontstond er in Mechelen ook een stijl “De Wit” door toedoen van August De Wit, Gust voor de vrienden.  

De jonge Gust vervoegde in 1951 het korps van de Mechelse politie. Het duurde niet lang om vast te stellen dat in die tijd pen en papier onvoldoende waren om de orde te handhaven. Na een zoveelste gebroken schrijfstok en bijhorende fysieke letsels besloot de vederlichte politieagent zich in te schrijven in een budo club. Na 10 jaar hard labeur op de tatami en verschillende gordels in Jiujitsu, Judo en Akidio ondervond sportman Gust dat vechten op de mat en je verdedigen als politieman op de straat totaal verschillend waren. Hij begon dan ook met het samenstellen van een eigen programma gericht op weerbaarheid en zelfverdediging.  Het hoofddoel is een aanvaller zo snel mogelijk te immobiliseren of uit te schakelen. De stijl “De Wit” is geboren. Als zetelend lid in allerlei raden weet August zijn stijl aan te prijzen. Zijn stijl krijgt veel erkenning bij een groot aantal clubs van de federatie. Wij zijn begin jaren 80 wanneer een 12-tal clubs de "Vlaamse Jitsu Federatie v.z.w." stichten met Gust als technisch directeur. In die hoedanigheid ontwikkeld en verfijnd hij de programma’s voor zwarte gordels en Dan-graden. Voor zijn toewijding en inzet wordt Gust beloond met 10de Dan. Uit handen van de stad Mechelen ontvangt August De Wit in 2001 de Prijs voor de Sportverdienste. Gust draagt deze prijs trouwens op aan alle leden van de Mechelse Budo Sporten en de leden van de Vlaamse Jitsu Federatie v.z.w.

Vandaag is Gust Ere-Voorzitter van de Mechelse Budo Sporten. Momenteel wordt de vereniging bestuurd door voorzitter Frans Wouters en ondervoorzitter Filip Bovyn.  

Vlnr. Filip Bovyn, Geert Weijnants en Frans Wouters

Beide heren glommen van trots tijdens de persconferentie van vrijdag 27 februari met het 40 jarige bestaan en bijhorend open tornooi “August De Wit”. Het tornooi spitste zich uitsluitend toe op het “Fighting system” en “Ne Waza”. De wedstrijdvorm Fighting is enorm populair. Er kan gescoord worden met zowel trap- en stoottechnieken, worp- en controletechnieken. De wedstrijden worden daartoe opgedeeld in drie fases waarin punten kunnen worden gehaald: het afstandsgevecht, het contactgevecht en het grondgevecht. Het jiujitsu Ne Waza speelt zich voornamelijk op de grond af. In grote lijnen komen de wedstrijdregels overeen met die van Brazilian jiujitsu.

Het tornooi kende een mooi deelnemersveld van 50 kandidaten - volwassen en jeugd -  verspreidt over de beide disciplines Fighting en Ne Waza. Die indeling gebeurde op basis van volgende categorieën: Pré-miniemen (2007-2006), Miniemen (2005-2004), Kadetten (2003-2002-2001), Beloften (2000-1999-1998), Juniors (1997-1996-1995) en Seniors (1994 en vroeger).

Zo ging Happyfitness uit Vlissingen naar huis met maar liefst 13 medailles. Bij de senioren Ne Waza behaalden Andrea Verberkmoes en Robin van Belle de gouden plak. Zilver was er voor Babbe Noya. Diana Smid en Roy Nijhof behaalde een bronzen medaille. Bij de jeugd Ne Waza behaalde Joey Huijsman, Marwan Aarab en Kylian van Huizen een gouden plaatje. Mathijs van Gansewinkel won zilver en brons was er voor Thijs van ‘t Loo. Samantha Smid viel als vierde net naast het podium. Bij de jeugd Fighting was er zilver voor Marwan Aarab en Stefan Kunstek. Joey Huijsman behaalde een derde stek. Toppie!

Opmerking:  De volledige uitslagen zal de redactie van Mechelen Blogt later toevoegen.

Het Belgische kampioenschap vindt dit jaar plaats op 20 & 21 maart te Brunehaut.

Een quote van een jiujitsu liefhebber om te eindigen.

“Eigenlijk train ik voortdurend jiujitsu in het dagelijkse leven. Een conflict in een meeting verschilt in wezen niet zo veel van een fysiek conflict. Als je rust leert vinden onder een aanvalswapen, helpt je dat uiteraard ook op andere stressmomenten. Puur fysiek leert jiujitsu je overigens veel, zoals sterk en stabiel bewegen vanuit het centrum, of soepel omgaan met energie die op je afkomt. Jiujitsu is de beste methode die ik ken om te werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam.”

Met een diepe respectvolle buiging wensen we de Mechelse Budo Sporten een succesvolle toekomst!

Heel terecht om hen op deze wijze eens in de bloemetjes te zetten...

Het hoeft natuurlijk geen jiujitsu te zijn, als je er maar plezier in beleeft want ik vind dat al die mannen een klein beetje te serieus kijken ;-) .

@Luc die serieuze mannen staan waarschijnlijk niet graag op de foto. Ik kan je verzekeren dat ze plezier beleven aan jiujitsu en heel hard kunnen lachen. :-)