Ruby betovert Jazzzolder Mechelen met charme en muzikaliteitGisteren, vrijdag 27 februari 2015, serveerde Jazzzolder Mechelen ons een avondje uitstekende vocal jazz. Zangeres Ingrid Weetjens zong die spreekwoordelijke sterren van de hemel, haar voortreffelijke band, met de geweldige trompetist Jean-Paul Estiévenart, enthousiaste pianist Koen Geudens en de hechte ritmesectie van contrabassiste Lara Roseel en gelegenheidsdrummer Jelle Van Giel, maakten het plaatje compleet. We werden getrakteerd op een mooie mix van jazz standards en eigen werk, ondermeer uit het dra te verschijnen full album van Ruby.

Ruby betoverde de Jazzzolder met zoveel muzikaliteit... Afwezigen hadden ook déze vrijdag ongelijk.


Ruby bracht een fraaie selectie van swingend werk, kleine mooie liedjes en prachtig ballads, goed gedoseerd over de twee sets die het gezelschap speelde. Er werd overtuigend geopend met 'My Homeland' dat gevolgd werd door 'Troubled Mind'. Erg blij om het van Joni Mitchell geleende 'Case of You' te horen, sterke renditie! De jazz standard 'My Favourite Things' (Oscar Hammerstein) stond als een huis.

De mooie stem van Ingrid, kwam nog het beste tot haar recht bij de meer ingetogen nummers. En zeker bij 'Juno' en 'Eloisa', geschreven voor Ingrids dochters en vanzelfsprekend met volle overgave gebracht. 'Eloisa' werd met een doordringend basssolo van Lara Roseel ingezet. De trompetsolo die Jean-Paul Estiévenart eruit perste had een hoge kippenvelfactor, niet in het minst bij de zangeres zelf, die geëmotioneerd was. Mooi!'The Eye' was een uitstekende showcase voor het talent van de muzikanten die Ruby rijk is. Citerend uit mijn gemaakte notities: “trompet!”, “percusssie Jelle!”, “piano”! Gary Moore-look-a-like (dixit mijn mede concertganger, maar hij hééft een punt) Koen Geudens deed wondermooie dingen op zijn rhodes en op de piano (toen moest die stomp in de maag van een basssolo van Lara nog komen, nvdr.). En wat een sterke compositie.'Sweet Devil' droeg Ingrid op aan haar echtgenoot. “Want dat is hij toch een beetje. Nee, hij vindt dat niet erg...

Enorm sterk blijken de gloednieuwe songs 'Pupeteer' – in mijn notities zie ik drie uitroeptekens – en 'Armor'. Dat belooft voor het nieuwe album. Vier liedjes heeft Ruby al klaar. Ingrid vertelde ons na de show dat ze haar tijd gaat nemen om er een uitstekende plaat van te maken. Wij wachten (on)geduldig, Ingrid.Het wat langer uitgesponnen live-jasje van 'Armor', waarvan je de clip al kunt bekijken en beluisteren op YouTube, zit geweldig lekker. Deze high light werd de hekkensluiter van de tweede set. En met een bijzonder fraaie interpretatie van Cole Porters 'I Concentrate On You' – waauw! - besloot Ruby een felgesmaakte mooi avondje vocal jazz in stijl.Setlist:
My Homeland / Troubled Mind/ Mira / Case Of You (Joni Mitchell)/ Okay / Pupeteer / Crazy People // Juno (Shy One) /My Favourite Things (Hammerstein)/ Sweet Devil / The Eye / Eloisa / It Is you / Armor
Bis: I concentrate On You (Cole Porter)

tekst en foto's: © Mark Van Mullem.