De Portugese connectie

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Dat er een Spaanse connectie is met onze stad is geen geheim.  Door ons Kareltje die in Mechelen groot werd, hangend aan de rokken van tante Margareta, en later een alomtegenwoordig vorst werd in wiens Rijk de zon nooit onderging, kwamen stad en contreien in Spaanse handen terecht.  De doorluchtige Keizer had Spanje geërfd van zijn grootouders, de oer-Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella.  Habsburg zette hiermee voet op het Iberische schiereiland.  Nu nog komen tal van Spaanse toeristen afgezakt naar onze Dijlestad, op zoek naar de roots en kinderjaren van onze 'gedeelde' Keizer.  Da's algemeen geweten.  En toch is er ook een adelijke link met Portugal, de Spaanse buur op datzelfde Iberische schiereiland.  Of er ook Portugezen doelbewust naar Mechelen komen om dit stukje geschiedenis te herontdekken weet ik niet.  Enige tijd geleden kreeg ik wel de vriendelijke vraag van een Portugese uitgeverij met de vraag of ik een paar foto's wou leveren voor een historisch werk dat men daar aan het klaarstomen was over de 'Rainhas consortes de D.Manuel I'.  Hiervoor wou men ondermeer graag een foto van het Hof van Savoie, de residentie van Margareta van Oostenrijk...

 

 

Ik ging er graag op in, en ik vergat het voorval haast tot ik een flinke tijd later het boek kreeg toegestuurd dat toen vers van de pers was gerold.  Natuurlijk was ik hier erg blij mee, al versta ik geen jota van Portugees.

Maar hiermee was ik toch wel geboeid geraakt in de Portugese connectie.  Blijkbaar heeft men in Portugal toch wel interesse in de 'Vlaamse 'stamboom van 'onze' Karel V.  In Lissabon kwam ik in het Mosteiro dos Jeronimos - het prachtige klooster in Bélem - al eens Margareta van Oostenrijk tegen..., in een expo over de adelijke bloedlijnen.

 

 

Margareta - 'Margarida' - is na het fiasco van het kinderhuwelijk met de Franse dauphin, uitgehuwelijkt aan Juan - Joao - van Spanje.  Je weet wel: de Spaanse kroonprins, en zoon van Isabella Van Castilië en Ferdinand van Aragon, die de basis legden voor een groot Spaans Rijk, de Moren buitenkieperden, en door een gewiekste huwelijkspolitiek gelieerd wilden worden aan andere belangrijke Europese vorstenhuizen.

Het lijkt de Katholieke Koningen aardig te lukken.  Dochter Catharina mag voor het altaar met Hendrik VIII van Engeland.  Het loopt daar later wel met een sisser af, en Hendrik zal na het dumpen van de Spaanse nog flink wat andere dames in bed krijgen.  De Engelse Blauwbaard zet Catharina, de schoonzus van onze Margareta, bij het groot huisvuil, maar ze behoudt wel het hoofd.  Maar de wrevel is groot, en de scheuring in de Heilige Roomse Kerk is een feit.

Dochter Isabel krijgt een ring aangeschoven door Afonso van Portugal (en over haar handelt het boek ondermeer...)

Kroonprins Juan wordt de echtgenoot van de Habsburgse prinses Margareta van Oostenrijk - zoals ik al schreef.  En om het plaatje compleet te maken, besuitten Maximiliaan van Oostenrijk en het Spaanse vorstenpaar, ook nog wat extra's te arrangeren.  Filips (de Schone), broer van Margareta, mag trouwen met weerom een andere Spaanse koningsdochter.  En zo werd een dubbelhuwelijk gesloten.  Margareta met Juan, en Filips met Johanna (de later 'Waanzinnige' genoemde).

Het vervolg is gekend. Een bewogen boottocht naar Spanje (Margareta schrijft zelfs een ironisch grafschrift:  "Hier ligt Margreet, de lieve meid, tweemaal getrouwd en nooit gevrijd')  doet haar met vertraging aanmeren in 't nieuwe vaderland.  Na een daverend feestje en een reeks blijde intredes legt de uitgeputte Spaanse kroonprins er het bijltje bij neer. Kwade tongen beweren dat Margareta veel te ontstuimig was in het huwelijksbed, en hierdoor de dood van haar zwakke gemaal op het geweten heeft. De jonge Margareta is weduwe en keert terug naar de Nederlanden.  Dit tweede huwelijk werd weer geen succes.  Het derde waar ze eerst schoorvoetend in toestemde, wordt dat wél.   Het is liefde op het eerste gezicht, en da's uitzonderlijk voor een gearrangeerd huwelijk.  Maar helaas: Filibert van Savoie sterft jong, en de rouwende Margareta, die vertwijfeld door het venster wou springen na diens plotse verhuist naar Mechelen.  Ze knipt haar lange Venetiaans blonde haren af en hult zich in zwarte weduwedracht.  For ever.  Ze zal haar geliefde echtgenoot nooit vergeten.  Haar residentie in onze stad zal het Hof van Savoie heten, en later wil ze begraven naast hem in Bourg en Bresse... 

Ook het huwelijk van haar broer Filips met Johanna is géén lang leven beschoren.  Filips sterft in nogal onduidelijke omstandigheden, en Johanna wordt gek van verdriet. (al zijn hier ook wel wat kanttekeningen bij te maken, en wordt een complot niet uitgesloten.) Niet meer in staat de vijf kinderen op te voeden komt een deel terecht bij tante Margareta in Mechelen - waaronder het kind met de 'gouden toekomst': Karel. 

Het is een brok geschiedenis, waarin Mechelen een mooi decorstuk mag wezen.

Ik bekijk de stamboom in het Portugese geschiedenisboek, en moet even wennen aan de Portugese schrijfwijze van de vele adelijke bekendheden...

 

 

Het geeft me toch nog wat meer zicht op de Spaans-Portugese verbanden in het adelijke familieverhaal.

Zo zie ik dat Isabel, de dochter van Ferdinand en Isabella - en zus van Johanna (de Waanzinnige) en kroonprins Juan (tweede echtgenoot van onze Margareta) , niet alleen huwde met Afonso van Portugal, maar later ook met Manuel van Portugal. 

En Karel V heeft niet alleen Spaans bloed in de aders lopen via zijn moeder en grootouders, maar ook Portugees.  Immers: Isabella van Castilië was een dochter van een Portugese prinses: Isabella van Portugal, die huwde met Juan, koning van Castilië en Leon.

Geraak je er nog wijs uit?  Het is in ieder geval duidelijk dat de Portugese en Spaanse monarchieën flink gelieerd waren met mekaar.

En zo maakt het dat wie in Portugal  zo'n tikkeltje geboeid is in de geschiedenis van de vroegere monarechen, vroeg of laat ook een omwegje maakt naar Vlaanderen... en Mechelen. 

Mechelen heeft  - hoe graag we ook dwepen met titels als feitelijke hoofdsstad der Nederlanden en residentiestad van Margareta van Oostenrijk - nooit de méést opwindende rol mogen spelen in het schouwspel van de geschiedenis.  Maar een mooi decorstuk zijn we wel altijd geweest - zéker in die glorierijke periode.

 

Het boek 'Rainhas consortes de D.Manuel I' ligt hier voor mij, en ik blader er graag in - ook al ben ik het Portugees allesbehalve machtig.  Ik ben een tikkeltje trots dat ik een (hele) kleine bijdrage mocht leveren hieraan, en dat Mechelen toch een leuke voetnoot kreeg in deze afleveringen van Royalty van lang geleden...

 

En of Portugese toeristen nu afgezakt komen naar Mechelen met enige kennis over dit stukje geschiedenis?  Ik durf het betwijfelen. Of ze evenzeer geboeid zijn als hun Spaanse buren bij wie de link nog véél duidelijker is?   Ik denk het niet.

 

Maar als je er vandaag of morgen ééntje tegenkomt: weet het te signaleren!   ;-)

 

 

 

 

 

 

De Portugese Mechelaar Miguel Lomelino wil graag een reactie plaatsen, maar lukt daar even niet in.  Hij mailde ze me door, en daarom plaats ik ze in zijn naam

 

"Kijk eens op het plafond van de oude 'bevolkingsdienst' en op het wapenschild op de IJzerenleen...     Koningin Catarina is de koningin die de Britten aanzette om de 5 o'clock tea - een Portugese gewoonte - aan te nemen.  Koning 'Alfonso' is op zijn Spaans, en dat is iets dat Portugezen niet echt appreciëren.  En ter info: het kan zijn dat door het boek veel Portugezen zullen afkomen, want zij zijn gek op geschiedenis!"

Alfonso is dus 'Afonso' zonder 'l' in het Portugees?  Ik wijzig dit Miguel!

 

Jan weetal, doetal en komt overal...Van een velzijdig iemand gesproken!

Proficiat voor de medewerking aan dit boek. Toch tof dat die uitgeverij je een exmplaar opstuurde.

We  buigen ons met interesse over de studie van het vorstenhuis.

Dochter Catharina mag voor het altaar met Hendrik XIII van Engeland.

@ Jan Smets: ik dacht altijd dat het godsdiensthervormer Hendrik de achtste was die met Catharina van Aragon getrouwd was...  A slip of the finger?  :-)

En er is nog een leuke Portugese - Mechelse connectie :

"...Na de eerste restauratie van de 18de-eeuwse Witlockxbeiaard van Mafra in Portugal, zond Jef Denyn één van zijn beste en meest begaafde studenten om er beiaardier te worden: Theo Adriaens..."

en

"...Theo Adriaens veranderde het beiaardlandschap in Portugal zodanig dat de programmaboekjes zelfs informatie bevatten over speciale verbindingen van bussen en treinen tussen Lissabon en Mafra. Deze boekjes werden gemaakt om de streek te promoten met het beeld van de beiaard en de beiaardier..."

Uit Vlaamse Beiaardverening - Theo Adriaens, beiaardier van de Basiliek te Mafra

BTW :

"...Ze knipt haar lange Venetiaans blonde haren af en hult zich in zwarte weduwedracht..."

Is Venetiaans Blond geen eufemisme voor... Ros Haar ?

;-)

Bedankt Roger. Dit is inderdaad een domme tikfout die ik verbeter. Tof om zo'n aandachtige lezers te hebben... Enne Gim: jouw fascinatie voor meisjes met rooie haren meen ik al ontdekt te hebben in reacties op een ander artikel. Hopelijk spaar je ons hier van jouw wildste fantasieën ;-)

En misschien ook niet voortdurend de propaganda van zowel de opstandelingen tijdens de Opstand als later de nonsens van 19 d'eeuwse historici herhalen. Spanje bestond alleen als geografisch begrip; niet als staat. Karel, Filips enz. waren koningen van Castilië en koningen van Aragon en niet van Spanje. Castilië bijvoorbeeld veroverde de nieuwe wereld en daar mocht geen Aragonees een voet zetten. Aragon weigerde op zijn beurt de bedes goed te keuren die Filips vroeg om de Opstand in de Nederlanden neer te slaan. De Nederlanden weigerden ook en dus had Filips maar één mogelijkheid. Na de mislukte opstand van de communeros in 1526 kon hij rechtstreeks belastingen heffen en soldaten rekruteren in Castilië zonder zich van een primitieve volksvertegenwoordiging iets aan te trekken. Hij en zijn opvoolgers hebben dus dat land doodgebloed om de oorlogen in de middellandse zee (veel belangrijker dan de opstand in de Nederlanden) en tegen Frankrijk te financieren. Overigens is er nooit een Castiliaanse (laat staan Spaanse) bezetting van de Nederlanden geweest. Die Koninklijke Nederlanden (officiële naam) hebben zichzelf bestuurd tot 1794 maar maakten wel deel uit van een multinationaal rijk. De koning (in Mechelen alleen maar Heer van Mechelen en niets meer) had er nog geen tiende te vertellen van wat de EU ons oplegt.

Boeiende genuanceerde kijk op deze geschiedenis. Bedankt voor de reactie.

@ Jans :

Is Margaretha van Oostenrijk ook niet gekend als Hertogin van Savoie ?

Als dit één en dezelfde persoon is, bekijk dan deze Margaretha zonder weduwenkap hier ( 2de artikel ) en ontdek haar Venetiaans Blond.