Niet zijn thuis

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Een trotse Yannis Aghassaiy toont me de film die zijn vader, Saïd nu hélemaal heeft ingeblikt.  Deel één en twee van deze prent waren al eerder afgewerkt, maar nu is het sluitstuk van de film een feit.  'Niet zijn thuis' gaat over het migratieverhaal van de vader van deze laatste.  Drie generaties Marokkaanse Mechelaars.... In 1963 kwam vader Mohammed Aghassaiy naar ons land in de eerste lichting 'gastarbeiders'.  De film wil een eerbetoon zijn aan deze generatie die in de jaren zestig mee heeft bijgedragen aan de Belgische economie, en hoe zij hun leven hier uitbouwde.  Deze namiddag ging in de SEAT-garage van de Battelsesteenweg de prémiere door.  Eén van de opgemerkte aanwezigen was Roos Van Acker die een rolletje heeft in de film...

 

 

De film volgt de jonge Mohammed van zijn Marokkaanse dorp naar het onbekende land.  Vader Aghassaiy kwam in Mechelen terecht en ging aan de slag bij PRB Mettalurgia of 'het Boemmekot' in de volksmond.  Het vergde héél wat aanpassingsvermogen voor de jongeman....

 

Vader is nooit écht 'thuisgekomen'.  Toch is hij hier gelukkig geworden.  Misschien was hij ooit van plan om terug te keren naar zijn geboorteland.  Maar hij deed het nooit.  Zijn kinderen - wij - hebben hem hier gehouden.  Hij is blij dat zijn kinderen het hier hebben kunnen waarmaken...

 

Vader Aghassaiy is niet aanwezig vandaag.  Hij is ziek.  Toch vertelt Saïd (Pita) dat hij erg trots is op wat zijn zoon heeft gemaakt.  Vader komt zelfs even voor in de film.

De film is ontsproten aan het creatieve brein van Saïd, en is fictie dat toch héél erg gebaseerd is op de ware feiten.  Een hele ploeg heeft er meer dan drie jaar aan gewerkt.  De muziek is van de hand van Saïd zelf en die andere Mechelaar, Tom Kestens Pita Saïd mocht ook rekenen op de medewerking van ondermeer acteur Chris Van Tongele, Ian Thomas, Roos Van Acker...  Zélfs schepen Koen Anciaux vertolkt een kleine rol!

 

 

Het is standupcomedian  Youssef El Mousaoui die voor het starten van de film de toon zet.   Op een spitsvondige, nooit kwetsende manier, steekt hij de draak met 'Belgen' en 'Marokkanen'...  Herkenning, zelfspot...  Hij kreeg het publiek op zijn hand.

 

Als een Marokkaan sterft wordt hij proper gewassen en in een wit laken gewikkeld.  Belgen die sterven krijgen hun kostuum aan...  Waarom?  Belgen moeten goed voor de dag komen.  Zij moeten nog solliciteren om in de hemel te komen...

 

Soms vraagt men mij waarom ik me niet beter aanpas aan mijn omgeving.  Ik doe dat wél.  Ik woon in Borgerhout...

 

 

Wat niet lachend kan gezegd worden is de waarheid niet.  Youssef brengt een speels intermezzo op deze prémiere. 

 

 

Moeder Aghassaiy is ook aanwezig met nog andere familieleden.

En we krijgen een geslaagd optreden van jazzdance te zien... 

 

 

...en een modeshow van Azira, een Marokkaanse ontwerpster!    www.azira.be

 

 

 

Het is de bedoeling dat de film in september in Utopolis zal gedraaid worden.  Ook gaan we toeren met 'niet zijn thuis'.  We willen hem tonen in scholen als basis voor een debat.  Da's het uiteindelijke doel.

 

'Niet zijn thuis' vertelt het verhaal van de eerste generatie en hoe zij hier hun leven probeerden uit te bouwen.  Maar het gaat ook over de aanpassingsmoeilijkheden van de tweede generatie..., over de obstakels en moeilijkheden.

 

"Mijnleven geraakt niet uit de eerste versnelling..."

"Ooit waren we kinderen.  Mechelen was van ons.  Alles verandert.  Niemand is gelijk..."

 

Je kan meer info over deze film vinden op Facebook: 'Niet zijn thuis III'

 

Ik vraag aan Saïd hoe zij zich voelt door de gebeurtenissen van de laatste tijd...  Is de polarisatie toegenomen?

 

Ik wil me er niet in laten meeslepen.  Natuurlijk is er vanalles voorgevallen, maar de media kloppen dit allemaal op.  Ik ervaar géén probleem tussen onze gemeenschappen.  Ik kom met iedereen overeen.  Jammer dat zo'n beeld wordt gecreëerd.   Mijn vader is hier niet écht thuisgekomen.  Ik ben dat wel.  En mijn kinderen - de derde generatie- zijn dat zeker.

 

In de openingscène zit vader Aghassaiy voor zich uit te staren in een bushokje.  Iemand vraagt hem of hij misschien Marokkaan is.  Hij zwijgt.  Op het einde van de film antwoordt hij bevestigend.  Hij is Marokkaan.  Niet zijn thuis...

Saïd is thuisgekomen.  En de tienjarige Yannis is thuisgekomen....

Drie generaties. 

 

(zij spelen samen in de film: 'Mocroblack' en 'Pita Saïd'...)

(Yannis... zoon van Saïd én eveneens acterend in de film!)


(screenshot uit 'Niet zijn thuis'.  In het 'Boemmekot'...)