Mechelse filmpjes in Busleyden

 

(foto's: Jan Smets)

De laatste tijd valt er héél wat te beleven in 'de put' van Busleyden.  De proef-tentoonstelling 'Uw toren is niet af' is sowieso het bekijken overwaard, en geeft een voorsmaakje van hoe het defenitief afgewerkte stadsmuseum er zou kunnen uitzien in de toekomst.   Maar het is niet louter een 'kijkstuk'.  Het is véél meer.  De Maneblusser kan zélf participeren.  En...: je kan er workshops meemaken, lezingen bijwonen... Zondag wordt het weer over een andere boeg gegooid.  Wie belangstelling heeft in oude en iets minder oude  filmpjes over onze stad (en dat zijn er beslist niet weinigen), moet zondagnamiddag om 15 uur zeker afzakken naar Busleyden.  Twee uur kijkplezier gegarandeerd!   Wie me hiervoor enthousiast probeert te overtuigen is Guido De Coninck, voorzitter van Mecina, de Mechelse Ciné-en Videoclub die onlangs haar 65ste verjaardag vierde...

 

 

Zondagnamiddag 22 februari vertoont Mecina een deel uit hun archiefmateriaal.  Om 15 uur ben je welkom in het Hof van Busleyden, toegankelijk via de Merodestraat of via de tuin in de Sint-Jansstraat.  De vertoning duurt tot 17 uur, en je kan er terecht met jouw toegangsticket dat je misschien al hebt?  Want al wat er te beleven valt in Busleyden kan je tot 8 maart meemaken met één en hetzelfde ticket.

 

Wij hebben een mooi programma in mekaar gebokst, denken we.  We stelden een erfgoedprogramma voor dat ook nooit af zal geraken.  Velen zullen geboeid worden door de filmpjes die we gaan tonen.  Zo is er onder meer een compilatie te zien van de Hanswijkcavalcades van 1938, 1963, 1988 en de laatste editie van 2013...

 

(foto: Mecina)

 

Maar er is méér te zien!  We hebben immers ook beelden van het klokkenwerpen, de bloemen-en groentestoet (in zwart/wit) en zélfs unieke beelden waar het fameuze torenuurwerk van Sint-Romboutstoren op staat!  

 

Mooi!  Dat lijkt me wel wat...

 

Er zitten ook iets recentere filmbeelden tussen.  Zo is er een fagment van het gieten van de grootste klok voor onze nieuwe beiaard in het Nederlandse Asten.  De klok woog niet minder dan 8130 kg.   Een leuk item is ook dat van de archeologische opgravingen op de Grote Markt.  Naar aanleiding van de bouw van de ondergrondse parking hebben wij met Mecina drie jaar lang deze opgravingen gevolgd en vastgelegd.  Dit is toch wel een uniek document.  Ook op de Veemarkt draaiden we soortgelijke beelden, en goten het in een documentaire: 'De Veemarkt, een kruispunt van wegen'.

 

 


 

Naast al deze filmpjes kan je je ook nog vergapen aan beelden van het ambachtelijke bierbrouwen in onze stadsbrouwerij Het Anker.  Je ziet de Cuveé van de Keizer stapsgewijs gebrouwen worden...

Een lekker fragment is ook een filmpje over chocolade.  We zien een Mechelse chocolatier aan het werk.

 

Als toemaatje schijnen wij ook onze laatste nieuwe videofilm over Mechelen: "Een stad om van te houden'.

 

 

Mocht je nog géén ticket hebben, kan je dit ook verkrijgen in het museum of via www.uwtorenisnietaf.be