Mechelen verveelt nooit

met categorie:  

Ooit hadden we hier, op Mechelen Blogt, bijna wekelijks een lijstjes-artikel met de voornaamste gebeurtenissen van de afgelopen week of weken.  Misschien moeten we die traditie terug in ere herstellen.

Wat was er deze week of weken in het nieuws ?  Een greep...

-Die doodgereden vos.  Maar het bleek niet het beestje te zijn dat zich in den Botanique ophoudt.

-De steenmarters in Battel die autokabels stukbijten.

-De meubelwinkels Senam en Artenova die ermee ophouden.

-De Big Brother camera’s die geïnstalleerd werden op den hoek van den Bruul met de Geitenstraat.

-De bij-toeval-ontdekte cannabisplantage in den Heihoek.

-De perikelen rond de Racing.

Ik zal er nog wel enkele vergeten zijn maar – geef toe – Mechelen verveelt nooit.

Foto Gimycko

Laat je gaan Gim.  Ik ga je zeker niet tegenhouden.

Wel steeds de bron vermelden waar je het nieuws vandaan haalt.  Persmensen zijn daar - terecht (!) gevoelig voor.  En best is dat je evenwichtig 'sprokkelt': Gazet van Mechelen, Laatste Nieuws, Streekkrant, RTV, Nieuwsblad, enz...

Voorbeeld zoals het vroeger wekelijks gebeurde::

 

www.mechelenblogt.be/2012/05/nieuws-van-weekend

 

of ander voorbeeld:

 

www.mechelenblogt.be/2010/06/nieuws-van-week-0

 

 

 

 

 

 

 

Waar zijn de fotopuzzels van Jans eigenlijk gebleven ?

Waz leuk !

;-)

Wat bedoel je Jan ? De mosterd halen bij de " lugenpresse " of zoiets.

Ik dacht dat Big Brother tegenwoordig ergens verdoken in een hoekje alles in het oog hield met een 360°-view.  Maar deze camera-toren kijkt werkelijk elke straat in.  Serieus spooky, als je het mij vraagt.

Dit monster, van enkele jaren geleden, was ook al serieus indrukwekkend...

Foto Gimycko

Nog even en ze zoomen in op een gesprek tussen verdacht uitziende personen.

En dat laatste is niet langer fantasie.

Met je smartTV luisteren ze je af. Maar Gimycko schreef "zoomen ze in". De iPhones kregen al aan weerszijden een camera om zeker niets te missen, maar aan de prijzen hier voor de verbinding, zet je die af terwijl hij oplaadt. Je wifi laptop of notebook daarentegen... En Chromebooks, die helemaal van het internet afhankelijk zijn, maakt men toevallig spotgoedkoop.

Er wordt beweerd dat huidige encryptingstechnieken superveilig onkraakbaar zijn. Toch denk ik dat geen van die versleutelingen gecommercialiseerd raakte vooraleer zekere diensten perfect wisten hoe ze er doorheen geraken. Ben ik paranoïde? Als het niet in de sterren geschreven staat, speuren ze in de Cloud.

Ik was een beetje verrast door het aantal ( en zeer doelgerichte ) camera's, terwijl er toch al een bol-camera hangt.  Het lijkt een beetje op dat verkeersbordendebacle van enkele jaren geleden.

Heeft er iemand in Mechelen misschien aandelen in een camera-bedrijf, of zo ?

Je recentste digitaal fototoestelletje zal wel gezichtsherkenning bieden. Leuk gadget met op sommige modellen verbazend geslaagde resultaten. Zou heel die techniek echt ontwikkeld geweest zijn voor jouw pleziertje, denk je?

@ Mon : Het "Monsantomonster" Facebook is daarmee al begonnen !

Al je gegevens ( teksten, foto's, likes, friends, bezochte plaatsen, comments, petit-crimes, enz ) staan al lang in een databankencluster, wat eigenlijk een BigData-brij is, ergens in het DeepNet.

Van Facebook is al veel meer welbekend. Een paar jaar terug moest iedereen er op. Nu is het bon ton om je uit te schrijven. Beter dan de FBI? Tundra Freeze is niet alleen voor dierenvoedingsdeskundigen: Try NSA.

Google (met behalve de zoekmachine o.m. webmail, Streetview en nu ook zijn Chrome OS en twee jaar gratis cloudopslag) heeft ook een reputatie die men niet krijgt door adviezen van onze privacycommissie op te volgen.

Allez, met Senam en Artenova verdwijnen alweer enkele Mechelse iconen.  Ik ben er nooit niet binnen geweest want in de vitrines zagen de meubels er allemaal nogal robuust uit.  Verkochten zij nog Mechelse Meubelen of is dat iets uit het verleden ?

Foto Gimycko

Voor het echte Mechelse meubel anno 2015 rij je best enkele honderden meter verder in de Nekkerspoelstraat. Heet van de naald. Al maar goed dat de vorige generaties Mechelse meubelmakers dit niet meer moeten meemaken.

En heeft de jonge G.L. nog meubeltjes gekocht bij de Meurop, misschien ?

;-)

Jamaar, dat lag in Rijmenam de Meurop. Of hadden die een winkel in Mechelen city?

 

De Meurop was eigenlijk zowat de voorloper van de IKEA.  En jonggetrouwden zullen toen niet direct zware meubelen met gesculpteerde leeuwenkoppen hebben kunnen veroorloven.

Awel, Malenie, de Meurop had een winkel in Mechelen: in de O.L.Vrouwstraat, waar nu boekhandel De Zondvoed gevestigd is!

Just Jokke. Ik heb er nog een uit acht stuks samengestelde wandkast van in de keukenplaats. Plastiekfineer op vezelpulp. De beide op onderkastjes met volplastieken schuifdeurtjes staande boekenkasten dragen er tussenin (op een verstevigende balk) een kastje. Dat bestaat uit een dubbeldeurs en een enkeldeurs kastje, en die zijn sigaretproof bekleed i.p.v. met nogal zacht plastiek. Daarboven twee kastjes met legplanken en eronder zorgt een naar achteren neerbuigende aluminiumplaat ervoor, dat de warmte van een radiator goed naar voor convecteert. Ondanks overvolle lading nog in prima conditie, die wandkast. Slechts die radiator is al vervangen.

Wanneer was Meurop eigenlijk hip ?  In de Sixties ?

Nooit. 't Was goedkoop. En praktisch.

Hier een binnenzicht in het meubelatelier van Mertens in de Bleekstraat...

Gim, dergelijke werkplaatsen waren er in het Mechelse vroeger wel honderd. Allemaal voorbij. Maar het is nu veel beter. Zeggen ze.

@ G.L. : 

Toen ons Vader, ons Moeder en wij, de Kinders, nog in de Spreeuwenhuisstraat 1 woonden (1971-1973) hadden we als naaste buur een meubelmakerbedrijfje ( hoek Spreeuwenhuisstraat met Winketkaai ) en als overbuur een tamelijk grote houtzagerij, met uitgangen a) langs de Spreeuwenhuisstraat en b) langs de Winketkaai.  Ik kan er geen naam meer op kleven, maar ik weet wel dat de zoon van de patron enkele jaren ouder was en een tweetal dikke vingers had ( werkaccidentje ? )

Later, tijdens de Opendeurdagen in den TSM, was ik altijd gecharmeerd door de werkmanskunst van de afdeling Hout.  Als ik geen Drukker was geworden, dan was het Meubelmaker geweest.

(Sint-Lambertusschool - Voorloper vd TSM voor Meubelmakers)

Nu al die Meubelmakerijen in het Mechelse zo goed als weg zijn, vindt een student Houtbewerking nog werk in het Land van Mechelen ?

Het Land van Mechelen is buiten Mechelen, Gimycko.

Een zoon van mijn eerste werkcollega had, in of rond Antwerpen, ook de afdeling Houtbewerking gevolgd en was aldus een Meubelmaker.  Maar hij heeft er nog een jaar extra bijgedaan in ( laten we het even betitelen als ) Meubelrenovatie of renoveren.

Zijn vader vertelde me dat hij, in dat jaar, de trukken van de foor leerde waaronder bijv. het verwijderen van lagen verf, die niet oorspronkelijk waren, zonder het oorspronkelijke hout te beschadigen.  Hij zette de hele boel onder een plastieken zeil en voegde er iets bij.  Ik geloof dat hij sprak over ammoniak of zoiets, maar daar ben ik niet meer zeker van.

Noemt men zoiets niet beitsen ?

Meubelfabrikant Clement Tuerlinckx Houthangar

Afbeitsen, Gimycko, ofte decaperen heet die bewerking!

@ Jokke : Bedankt.

Beitsen is het kleuren door tamelijk krachtig wrijven met een licht uitgeknepen vod, die gedrenkt was in een wateroplossing van kleurpoeder (bister), -kristalletjes (sepia) en/of -poederbolletjes (acajou). Het vocht trekt de kleurstof tot in het blote fijn geschuurde droge natuurhout, waardoor de nerven scherp afgetekend worden. Een iets te donker gemaakte plek, kan men lichter krijgen door wrijven met een vod klaar water. Maar als de boel te nat is, trekt een nieuwe laag beits niet meer in.

Na het goed drogen (waardoor de kleuring vlakker lijkt) zet men het in de was, zodat de tekening opnieuw ten volle tot haar recht komt.

Het is arbeidsintensiever en men moet leren doseren, maar het resultaat is veel mooier dan de kleurwas die daarna een tijd in zwang raakte. Was vergt ook enig onderhoud, in tegenstelling tot de kleurvernissen. Die worden met een borstel aangebracht. Hedendaagse vernis pakt dan weer niet op oude vernislagen, die een ander oplosmiddel gebruikten.

Een moderne kleurloze satijnglansvernis op nieuw vakkundig gebeitst hout, zou een gelijkwaardig effect geven en onderhoudsvrij zijn, denk ik. Ik testte dit nog niet.

Decaperen ken ik als decapteren. Googeldegoogel... beide woorden met zelfde betekenis komen blijkbaar veelvuldig voor. Dit 'afbeitsen' gebeurt met een bijtend goedje dat helemaal niet op beits lijkt, en het is zeker geen zuiver waterig solvent. Een dikke pap wordt op het geverfde hout geborsteld en moet een tijd intrekken. Daarna met afsteekmes de week geworden verf afpellen. Bij die werkzaamheden zijn rubberhandschoenen sterk aanbevolen. Van beitsen kan je slechts vuil pollen krijgen, een decaptant haalt je vel eraf.

Afgedekt door een plastieken zeil? Misschien om te voorkomen dat een onbedachtzame er met de blote hand zou op steunen als het goedje goeddeels ingetrokken is? Of om giftige dampen te vermijden? Of om die beter vast te houden zodat minder van het kwalijke goedje volstaat om diep genoeg in te trekken? Ik benutte het slechts onafgedekt in de tuin, op een oude binnendeur plat op twee schragen. Meteen met veel water gespoeld en geschrobt, dan opgeslist (lichtjes geschuurd met nat zeer fijn schuurpapier) en herschilderd: zo goed als nieuw.

Gimycko, na met een sopje afwassen van vet e.d., wast men met huishoudammonia de nicotinekleuring van een geschilderd oppervlak. De verf wordt er juist niet (merkbaar) mee aangetast. Meteen even met klaar water nawassen en 't lijkt fris geschilderd. Natuurlijk ook klaar om eens een nieuw kleurtje te krijgen. Het werkzame ammoniak is een gas dat geweldig goed in water oplost, maar ook wat vrijkomt uit die ammonia. Ammoniak is niet het gezondst om in te ademen en ammonia dringt ook wat langs de huid in. Een niet overgevoelige persoon kan het in een goed verlucht lokaal toepassen, met rubberhandschoenen. Gewoon verkrijgbare ammonia kan zowat 10% zijn, huishoudelijke 5%. In wat lagere concentratie wordt het met zeep gecombineerd in bepaalde reinigingsproducten, zoals Ajax. Goed genoeg voor een geregelde onderhoudskuis. Bij oogcontact of huidirritatie: meteen met veel water spoelen.
Toevoeging van ammonia(k) aan sommige kuisproducten, schijnt er wel een bruikbare stripper voor vloerbekledingen van te maken. Zou langdurige inwerking van hooggeconcentreerd ammonia, onder zeil tegen snel wegdampen van ammoniak, dan misschien ook verf kunnen aantasten? Maar er is nog iets... (wordt vervolgd)

We hebben een kenner !  Meer van dat.

;-)

Meubelen uit Mechelen - Heidi de Nijn

Ook leuk om te lezen : Mechelen groeit als kool !

Jokke, de Gimycko bracht ons bij een vergeten kneepje van het vak!

Ik wist het ook niet, maar een oude beitstechniek van meubelmakers benutte ammonia. En dat vergde opsluiting, zodat afdekking met een plastieken zeil misschien gewoon wat moderner was. Gimycko's geheugen mangelde waarschijnlijk twee truken dooreen.

[De Engelstalige Wikipedia haalde de mosterd bij: Bulian, Franco; Graystone Jon. Wood Coatings: Theory and Practice. Elsevier, 2009.]

Hout dat looizuur bevat, zoals eik, werd met ammonia donker gemaakt. In een zeer goed afgesloten ruimte of vat reageert de uit ammonia vervliegende ammoniak met het looizuur en ijzerzouten die van nature in het hout zitten. Dat levert een rijke, donkere houtverkleuring.

"This was commonly used during the arts and crafts movement in furniture"

Wat ik er nog van weet van mijn oud-collega en zijn zoon was dat deze de meubeltjes onder een groot plastieken zeil zette, er een pot ammonia(k) bijzette en de boel voor enkele dagen afsloot.  Daarna lag blijkbaar al de niet-oorspronkelijke verf op de grond en was het hout diep gereinigd ( zelfs de houtwormen waren blijkbaar verdwenen of dood )

En daarmee kom ik tot de veronderstelling dat ten huize Gimycko in de Spreeuwenhoekstraat nooit op eiken stoelen werd gezeten, laat staan in geslapen-). Of weet de Mon het beter ?

Maar nu even ernstig. Toen ik nog op de Melaan school liep zaten in de houtafdeling minstens 40 a 50 leerlingen. Heden ten dage nog geen 10 waarvan de helft om de twee dagen brost. En of we er op vooruit gaan ? Ja, met rasse schreden. Hallo .

@ G.L. :

In Huize Gimycko stonden stoelen van Ardoullie.  Die had ons Vader gekregen van Vader Ardoullie voor zijn toenmalig prima boekhouderswerk.

Eén stoel staat nog altijd bij ons Moeder en dat geval is met geen sloophamer stuk te krijgen !

Gimycko,
Dat moet ik toch eens proberen. Zomaar zonder krabben op de grond vallen! In de Mechelse ommegangstaal heten zowel 'ammonia' (watergebonden) als 'ammoniak' (gas) "ammoniak" want in gasvorm zijn geen bidonnekes te koop. Dat het memel kapot krijgt... haal je kop maar gauw van onder dat zeil.

Mag ik eens met mijn hamerke langskomen?

Wat bedoel je telkens met niet-oorspronkelijke verf? Als het diep in het hout doordrong, moeten ook de eerste verflagen toch weg geweest zijn. Bleef van de primer, grondverf, slechts over wat oorspronkelijk goed in het hout gedrongen was, amper zichtbaar?

@ Mon : 

Ik vermoed dat hij bedoelde dat de oorspronkelijke verf al in verre staat van ontbinding was.  Dat deze dan - in de loop der tijden - zo goed als mogelijk zal verwijderd geweest zijn.  En dat er daarna een couche ( ik zeg maar wat ) roze verf zal opgeschilderd geweest zijn om de Moeder of Dochter des Huizes tevreden te stellen.

Om bij de meubelen te blijven:  bij een van de laatste meubelmakers uit het Mechelse, heb ik een paar zeteltjes van mijn grootmoeder laten heropmaken. Toen ik het eerste binnenbracht zei de baas:"Maar mevrouw dat is nog een degelijk foteulleke zenne" Ik vertel dat aan mjn tante die wist te vertellen dat bewust foteulleke wel uit zijn atelier kwam....

Dan zal die mijnheer Ardouillie wel ne vakman geweest zijn en eerste klas eik gebruikt hebben voor het vervaardigen van zijn meubels. Bij mijn weten moest echt eikenhout nooit bewerkt worden tegen de memel. Dat kon daar tegen wist mijn grootvader. Eigenlijk zou ik wel eens willen weten waar ze met al die eiken naartoe zijn die vroeger op de Zennendijk stonden. Zouden ze daar ook pellets van gemaakt hebben voor die wonderkachels van tegenwoordig ? Over pak weg twintig jaar kreeg je een boete voor het opstoken van een appelsienkist in uwen tuin. Rare grrrrr rakkers als ge het mij vraagt.

Memel is inderdaad niet verzot op eik. Eikenbomen zullen wel meer opgebracht hebben dan als pellets had gekund. Ook wie bladeren in allesbrander of tuin opstookt, verdient nog altijd een boete, behalve op meer dan honderd meter afstand van boomgaarden, bossen, huizen of hagen, en in de openbare ruimte mag zonder toestemming van onze eerste burger geen vuur gemaakt worden. Na zijn voorafgaande schriftelijke toestemming mag je nog iets verbranden: je kerstboom. Het is verboden de buurt te storen met rook, geuren of uitwasemingen van welke bron dan ook, maar je mag de burgemeester en heel het politiekorps uitnodigen naar een barbecue in je tuin. Het zijn rare rakkers, en zo zijn er nog hier en daar. :)

Misschien heeft iemand nog gewerkt tussen en aangezeten aan de metalen meubelen van Apeco van de Nekkerspoel.  Niet direct meubelair voor thuis, maar misschien wel voor op ne Mechelse bureau of zo.

Gezien naar het telefoonnummer moet dat geweest zijn uit den tijd dat de dieren nog spraken.

;-)

Dat Mechelen nooit verveelt, kunnen de mensen van Nekkerspoel ons misschien vertellen.  Want is dat verkeersplan aldaar nu een vloek of een zegen ?

Het wordt nooit meer stil in Mechelen met al dat klaon sôôt bij die dansende poppen, bij die opspringende Melaan-fonteinen en bij die megagrote Reuzenopsinjoor !

;-)

Leuke beschrijving van ons Mechelen in Hebbes.be :

Zie bij Home > Advies > Wonen > Regionale info > Wonen in Mechelen, stad van de Maneblussers

En ( toevallig of niet ) net nu ook een trippromotie naar ons Mechelen in de Telegraaf.nl :

Iz leuk !  

;-)

BTW : Zit MechelenBlogt hier voor iets tussen ?

Krijgt Mechelen, naast een Mensenhotel en een Honden-of Kattenhotel, ook een... Plantenhotel ?

GVA - Ontwerpster ontfermt zich over plantjes in plantenasiel

Misschien geen slecht idee als ge een maand of meer in Spanje of Tunesië zit, de bomma en den bompa in Oostende of Blankenberge vertoeft en de buurvrouw geen tijd of geen goesting heeft om de planten water te komen geven.

En misschien wel een leuke vakantiejob voor studenten die, in de zomer, op al uw Sanseveria's passen.

Bon, 't maar een ID.

;-)

Nieuwe trend ontdekt int stad : Botanique Golf.

't Is krèk hetzelfde als City Golf, behalve dat ge het doet opt gras in den Botanique.  't Is weer eens wat anders dan dat eeuwige Kubben.

:-)

( Foto's later op Flickr )

Foto Gimycko - Korenmarkt Golf

Hoera !

Een oude kachelfabriek uit de Caputsteenstraat ( of all places ) haalt het wereldnieuws !

Artikel

Qua "wil tot integratie" kan dat project in de Caputsteenstraat wel tellen !

Terwijl 100 meter verderop het Busleyden Atheneum Campus Caputsteenstraat ligt...

In het Vlaams Parlement stelde gisteren Van Grieken van het Vlaams Belang er een vraag over. Behalve de minister van Onderwijs Crevits liet de Peu ook de kamerleden Van Dijck (N-VA) van de Commissie voor Onderwijs, en Somers, burgemeester van wijder Ons, aan het woord. Op aanmoediging van onze overheden zal de islamitische school niet moeten rekenen, omdat het initiatief lijkt in te druisen tegen de huidige anti-segregatieaanpak zoals 'School in zicht'. Maar zolang het gesubsidieerd vrij onderwijs mag bestaan voor katholieken, blijft de weg ook open voor islamieten. Het is nog niet zover, want de eventueel toekomstige school staat voor erkenning en voor werking "strikt" toezicht op alle wettelijke vereisten en normen te wachten.

Van Grieken besloot dan maar met wantoestanden in twee (1 + 1) gericht uitgeselecteerde schooltjes ergens in een paar buitenlanden, zucht.
Gelieve over dat strikt toezicht op het gesubsideerd vrij onderwijs te waken.

Hier het verslag uit het Vlaams Parlement met woord en wederwoord.

BTW :

Het googlen naar die VZW ( ? ) en diens voorzitter ( Saïd B ) levert bitter weinig info op.

Buiten een adres op de Olivetenvest (op een steenworp van... inderdaad) is een beschrijving van hun doelstellingen nergens te vinden.

En de wil tot segregatie in desbetreffende groep zou oplopen tot 74%, volgens GVA.

" VOOR DE HAAN DRIE KEER ZAL KRAAIEN "

Deze middag, tijdens het aanschuiven voor ne warme maaltijd in dat fotofabriekse in Mortsel-lez-Malines : Chinezen !  Een shitload.

De heren in strak pak met das, in gezelschap van dames van jonge(re) leeftijd en beide partijen duidelijk eager-to-go.

Nu het communisme daar verslapt, duiken ze overal op en ze willen poen verdienen.  De Chinezen, die de ondergrond van de Congo leeghalen, leggen daar geen wegen aan om de Congolezen te plezieren, maar om asap al die goederen te vervoeren.

Gaan ze dat fabriekse in Mortsel overnemen of waren ze daar om te leren ?

In ieder geval, als ze daar - en masse - opduiken, zakken ze binnenkort ook af naar het Land van Mechelen om zaken te doen, geld te verdienen en fabrieken op te trekken.

En dan is het zeker een economisch voordeel dat je "heilige teksten" - zonder gebruik van een papiertje - kan reciteren.

Een 'shitload' Chinezen... vergeten hoeveel ze er bij hen thuis hebben?
Ga vissen, zeg. In 't Land van Mechelen; da's compleet buiten 'die Heerlijke'.
Ook België investeerde in 'ontwikkelingshulp' minder dan er profijt uit kwam. Het Rijke Westen heeft opgepotte poen zat nu zelfs bij negatieve intrest de moed in de schoenen zinkt voor elke investering, zéker in Zwart Afrika.
Met het Rode Boekje moet je zelfs niet meer zwaaien.

Gimycko gaat nog gelijk krijgen wat die Chinezen betreft :

AD.nl - Golf van Chinese toeristen naar Nederland

Vandaag nog in Nederland, morgen in het Land van Mechelen !

BTW : Hopelijk gedragen ze zich een beetje, want ze zijn een beetje boertig.

;-)

Ik zou denken, roep rap minister Reynders ter hulp maar die hebben ze onlangs in de Congo weg gejaagd met het vriendelijk verzoek om nooit meer terug te komen. Schril kontrast met het kleine negerke - of moogt ge dat niet meer zeggen - dat heeeeel lang geleden in onze buurtwinkel op den toog stond . Als ons moeder er een muntje in stak knikte het ventje heel vriendelijk dank u. De kruidenierster zorgde dan dat maandelijks de centjes werden overgemaakt aan de bevoegde paters. Wat er daarna mee gebeurde is een goei vraag. Dat waren nog eens tijden. Hoe is dat nu allemaal zo kunnen mislopen ? Het zal wel aan ons liggen zeker .

Oeps !  Serieuze vraag in het Nieuwsblad :

Zijn 120 café's genoeg voor 80.000 Mechelaars ?

;-)

Foto Gimycko

Hier een warm pleidooi om dingen niet te doen in Mechelen.

Hier iets leuk om te doen met dat goede, warme en zonnige weer in Mechelen :

YT - Suppen door Mechelen

Met het (on)nodige boenke-boenke-muziek op je oren, een nieuwe totaalbelevenis oept water.

:-)

Hoog tijd om ook de roeibootjes terug van stal te halen !

En de kajakken.  En de kano's.

Foto's Gimycko

En den Titanic. Wauuuuuw.

@ G.L. :

Ik wed dat gij, in uwen jonge tijd, uw madam nog hebt meegenomen in een roeibootje op de vijver van Hombeek.  Gij met gesteven hemdscol en zij met kanten parasol.

En dit alles dan met een serenade in de zon en int Schoen Mechels Oembeiks.

;-)

Is 't daar nu bij mooi weer soms beter? Ieder apart staan suppen met de handen aan de beugel van een ultra oversize tip van een gesteven col.
Er valt geeneens te horen zingen, maar dat kan sjans zijn.
De ooit zo vanzelfsprekende galanterie is daarbij zelfs absoluut uitgesloten: 'Trek je geëmancipeerde plan wijl ik je in 't oog hou, klaar om je uit te lachen!'
(Deze foto door secretaris Davy Suys van Egleghemvijverwindsurfclub Alleman, vind ik overigens een meesterwerk.)

"Row, row, row your boat,
Gently on the Dyle.
Merrily, merrily, merrily, merrily,
Life is just a style"

So uit het vuistje

;-)

BTW : Toen G.L. nog schoon en jong was, waren er nog geen surfplanken te bespeuren op diene volgelopen bomkrater in Oembeik-lez-Malines !

Persé alles direct slechter navertellen, heeft dat een naam?
Zou die hieronder verschijnen als 3de woord?

Zonet een megacool filmpje mogen ontvangen van de Full Moon Bike Riders.

Check it out...

Ritverslag

Dat Statistieken-lijstje onderaan is gewoon vet !  Vermoedelijk een App'je.

;-)

Na het eeuwige petanquen, kubben, suppen, cricket en citygolf heeft Mechelen weeral iets nieuw ontdekt :

Krolfen oftwel een combinatie van croquet en golf

Nu nog in het Vrijbroekpark en met senioren.
Morgen in de Binnenstad en door iedereen.

ALLE (groot)ouders met kleine kinderen, die zouden besluiten voor een Dagje Uit naar één of andere put of plas vol water in het Land van Mechelen, zouden dit hier zeker moeten lezen !  Zeker nu met dit goeie weer.

HLN - Ouders onderschatten hoe kind ongemerkt verdrinkt

"Lees ik in HLN "Reddingsbrigade Nederland" ?

Neen, hier moet ge zijn: 

http://www.brandweerzonerivierenland.be/index.php

Jokke, en bla bla bla en bla bla bla . Weet ge hoe dat in onze jongen tijd ging. Wij gingen leren zwemmen in de rakketput ( V2 ) tussen Oembeik en Zemst en de groten ( ouderen ) kieperden ons zo dikwijls in 't water tot we eigenstandig konden boven blijven. Bij mijn weten is er nooit ene verzopen. En in de vaart aan de kanoclub was dat niet anders. Wij hebben daar nooit ene weten verzuipen. Zijn ze dan nu zo dom geworden of waren wij dan zoveel slimmer ? Goei vraag voor Gymico dacht ik zo.

@ G.L. :

Was dat zwemmen, in uwen jongen tijd, wel toegestaan door de champetter of de veldwachter ?

Ik zie nog de taferelen voor mij van de Witte van Zichem.  Werd de Witte daar toen niet, door zijn moeder en aan zijn oren, uit de beek gesleurd ?

:-)

Wie begin Jaren 1980 supercool wilde zijn, schafte zich toen een surfplank aan met zeil om te windsurfen.  Voor een dikke 20K oftewel 500 euro had ge, in ne winkel in BXL, al ne goeie Mistral.

Er dook er toen wel eens eentje op in de Plage in Hofstade, maar best was blijkbaar oftewel de Put van Hombeek of Hazewinkel in Heindonk.

Maar of er toen bewaking of toezicht was, heb ik nooit geweten.

Hoera !  Mechelen haalt de Knack dankzij... Gijs Vanhee.

:-)

Mechelen Muurt : Schitterend streetart project in Mechelen

Wat is er in het begin van de OLV-straat aan de hand ?

Het begon met de jongens en meisjes van Swelvet en nu zit het er vol met winkeltjes, waarvan een merendeel iets met hout doen.

De nieuwe zaken klitten duidelijk samen onder de naam " Segment5 " en er worden vergelijkingen gemaakt met de Kammenstraat in A'pen.

;-)

HLN - Dit wordt de hipste buurt in stad

Wordt Hout terug hip ?

Hout in Mechelen - Foto Gimycko

Over hout gesproken.

Check out dit cool filmje wat ene Strook uitspookt met een nutteloze muur in de Schuttershofstraat in Mechelen.

Geen muurschildering deze keer.

:-)

Over hout gesproken:

Check out, Gimycko: klopt eens op uwe kop

PS 't is goed kbenneuweg 

;-)

Toch liever nen houte kop as ne kop vol zagemeil zeune. -))) Veu hoelang zeidde weg ?

Over hout gesproken:

Check out: G.L: En wat doe je met uwe memel?

PS 't is goed kbenneuweg want met al dien terpentijn in uw geburen ....

;-)

 

En blijf maar lang genoeg weg as het kan.

En opnieuw haalt onze Gijs (Vanhee) de gazetten, geflankeerd met een fotootje van die felgekleurde houtendeurentekening :

De man die Mechelen kleurde

:-)

Cijfers zijn cijfers en met Statistieken is alles te bewijzen.  Maar toch stelt dit tot nadenken :

Gemeente : Mechelen
2014 : 83.194
2030 : 93.669

Bron - Klik op kaart

Gaan we over de 100K ?  Waar komt dat vandaan ?  Is dat positief ?

Dit is geen statistiek maar een prognose, vroeger heette het waarzeggerij.

Hoera !  Harry & Olga hebben Mechelen ontdekt !

Is Mechelen the Next Best Thing ?  Want Antwaarpe is zo 2014 !

;-)

En wat dan gezegd van " Mechels scoutskamp stopgezet door vlooien ". Mut er giene zand zoan !

Volgende maand met zandvlooien en al op de Grote Markt, 's zekers.
• Dan kan ook de beachvolley afgefloten worden.
• Of er wordt aan 't net nog hoger gesprongen  :)

Spierballen rollen op het schoon verdiep. Wat kunnen de stenen uit den Bruul daar nu aan doen ?

Aandacht, aandacht , zaterdag 11  Juli Vlaamse Feestdag, ook in ons Mechelen.

Lowie, wij lezen ook gazetten hé, ben jij soms de nieuwe belleman?

Luc, het nut is ook mij niet overduidelijk, maar het is wel Gimycko die deze rubriek startte om precies dat te doen wat G.L. doet. In elk geval liever hier dan in minder geëigende rubrieken.

Ons aller G.L. heeft het hier geregeld over de Lügenpresse.  Mijn eerste idee was dat hij bedoelde dat alle gazetten liegen.  Doch de waarheid hierover is lichtjes anders en heel interessant :

De Code van Bordeaux bestaat uit het zorgvuldig omspringen met onderzoek en publicatie om de waarheid geen schade te doen.

En dan, in 1986, werd het volgende extra punt toegevoegd : De journalist zal zich bewust zijn van het gevaar van door media verspreide discriminatie, en zal al het mogelijk doen om discriminatie te voorkomen, gebaseerd op, o.a., ras, sekse, seksuele geaardheid, taal, godsdienst, politieke of andere meningen en nationale of sociale afkomst.

On-Ge-Loof-Lijk. Een hele lijst die gaat over eerbied voor de waarheid en dan één (!) artikel die zegt dat die hele waarheid overboord mag als het lullig uitpakt op het discriminatievlak.  In 1986 ontstond alzo de Lügenpresse.

Een hbo-scholier journalistiek mailde Geenstijl met de vraag hoe het bij Geenstijl zit met Journalistieke Ethiek - LOL - want dé reden van het succes van Geenstijl is juist het ontbreken van zoiets als Journalistieke Ethiek, die in Nederland altijd neerkomt op zoveel mogelijk niet vertellen, verdraaien en achterhouden en dat dan ‘genuanceerd verslag doen van de feiten’ noemen.

Ook wij van TPO doen niet aan Ethische Richtlijnen voor Journalistiek of Codes van Bordeaux.  GeenStijl-reaguurder Omanders legt nog even haarfijn uit waarom niet : Omdat het per definitie de waarheid geweld aandoet !

Gim, sssst. Grote Markt 18.

@ G.L. :

Ik hoorde zonet van ons moeder dat de kermis nog altijd oep de Groete Mèt staat.  Dus zal er morgen niet te veel vaandel-of vendelzwaaien of vuurwerk zijn, peins ik !

Tegen 21 juli zal alles wel weg zijn.

;-)

Kermis 2015 - Foto Gimycko

Das rap oepgereumd zeune. En ne gastspreker es er oek al. Die lawoatmakker oot het Europees parlement van pasede woensdag. Da weurd wee giere. -). En mee 'n hapje en een natje zen de Vlamingen al kontent.

Nu Mechelen boomt en ons Blauwbartje ijvert voor een inwonersaantal van 100K, trekt Mechelen ook minder koosjere figuren aan.

SRC-studenten riskeerden een GAS-boete omdat ze boterhammetjes aten op de trappen van de Sint-Pieterskerk.  Maar er wordt niet opgetreden tegen die figuren die het nodig achten om achteloos een halve-liter-Cara-pils-blik ôôt de Match achterover te kappen en-plein-public en oep-de-Haverwerf.

Mijn idee was dat zoiets verboten was.  En dit niet enkel in het Land van Mechelen.

Tevens wordt die Haverwerf al een tijdje "opgevrolijkt" door een olijkerd die geen noot muziek kan spelen.  Wanneer komen die examens voor een gedegen licentie ?

Gimycko, je vertelseltje over de 'Lügenpresse' is de gekende propaganda om hier en daar zeer selectief "ware feiten" te sprokkelen en die dan te mogen presenteren met de bedoeling verkeerdelijk de indruk te wekken dat die uitgezochte uitzonderingen juist de regel zijn of dat een wat geregelder praktijk door alle leden van een minderheidsgroep zou toegepast worden.

Het was opmerkelijk dat in een bepaalde naar eigen bewering 'waarheid' brengende pers, bijvoorbeeld telkens een allochtoon iets miskuiste, zijn nationaliteit of herkomst er uitdrukkelijk bij stond of uit de voornaam bleek, maar van autochtone criminelen slechts nietszeggende initialen verschenen of de misdadige activiteiten niet eens vermeld werden.

De aanpassing van de deontologische code verbiedt niet om feiten publiek te maken, maar slechts om een vertekend beeld te creëren door de wijze waarop feiten belicht worden of door de keuze van de gepubliceerde dan wel doodgezwegen feiten.

Gauw-gauw nieuws uitbrengen zonder even na te denken, laat staan dieper te spitten en degelijk te duiden, zou al vlug discriminerende vooroordelen doen ontstaan en voortdurend versterken. Uit pure luiaardij of onbekwaamheid, kiest men er dan wel eens voor om die terecht nodige omzichtigheid angstvallig te vervangen door gemakshalve het probleem uit de weg te gaan. Maar dat is zeker niet wat de code voorschrijft. Ernstige journalistiek kan nog steeds, maar is ook in heel andere opzichten van langsom zeldzaam geworden. In de pers die de 'Lügenpresse' beschimpt, was die zeldzaamheid echter al vanouds duidelijk en ik kreeg niet de indruk dat ze nu superieur zou geworden zijn. En vooral niet dat ze er een objectievere agenda zou op na houden.

En opnieuw krijgt Gimycko gelijk want, na mijn wekelijkse toer richting Match, was het weer van dattum : Nu geen Cara-slurper of Viool-verprutser, maar een zwaar ongeschoren bedelaar, zittend op de grond, met een platgedrukte schoendoos voor hem voor die enkele toegeworpen centen.

Doet me een beetje denken aan de Jaren 80 in de Nieuwstraat in BXL waar de bedelmafia gehandicapten met ghettoblasters de winkelstraten instuurde of, eind Jaren 90, die agressieve bedelaars op de parkings van de toenmalige GB en Delhaize in Mechelen-Noord die aandrongen voor die ene winkelkar-munt.

En omdat de bedelmafia de zwakke punten van de shoppers goed kent, zetten ze morgen een moeder met kind naast dat (altijd overvolle) afvalbakje in het Stoofstraatje, pal naast de eetzaal van het Novotel.

Segis Gim; dien olijkerd kan wel een noot muziek spelen, zelfs drie, alleen speelt hij ze liefst altijd in dezelfde volgorde en dat maakt het een ietsepietsie saai! 

@ Jokke : Klopt als een bus.

En dan te bedenken dat de MIVB in BXL onlangs een examencommissie samenstelde om muzikanten te beoordelen voor een licentie.

deredactie.be : Audities voor kandidaat-muzikanten in Brusselse metro

LOL

Terwijl sommigen zich een breuk fietsen met hun gidsfiets, wordt tegelijkertijd Mechelen geteisterd door cowboygedragende pizzakoeriers.

tis-ni-te-doen-tis-ni-te-doen-met-al-die-foodtrucks !

:-D

Nu de Mechelse hotels zo goed als vol zitten met music-lovers voor Tomorrowland 2015 in Boom-lez-Malines (24-25-26 / 7), zouden dan Dimitri Vegas & Like Mike uit Willebroek-lez-Malines niet een kleine Teaser of Trailer willen-kunnen-komen geven oept Schoon Terras van ons Statôôs ?  

Om in de stemming te komen, als het ware.  Een Warming-Up-Party, of zoiets.

En als het boenke-boenke dan begint in Boom-lez-Malines, misschien een groot scherm plaatsen oep ons Groete Mèt voor live broadcasting, of zo.  Dat brengt volk naart Stad en is altijd beter (en leuker) dan hun Aftermovie op YouTube.

:-)

Terras Statôôs - Foto Gimycko

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik vind het serieus triestig om telkens voorbij die lege Pekton te moeten wandelen.

Foto Gimycko

Heeft iemand misschien een Vrij-Beroeper (of zo) in zijn familie-of vriendenkring ?  Want dat pand moet asap terug gevuld worden !

BTW : Waarom was die vorige eigenaar of uitbater daar eigenlijk zo snel weg ?

Hoogst waarschijnlijk omdat hij er genoeg van had. Vrij beroep ? Nen belastingsadviseur wellicht.-) Of een gerechtsdeurwaarder, ook niet slecht.

Het is ook niet de eerste zaak die de uitbater runde die overkop gaat..

De Wolsack, de Sotscop, de Foyer van het MMT gingen de Pekton al voor.

Roger, het zit hem in de genen zeggen de mensen dan. Ik geloof dat hij ooit in uw geburen ook nog op een hacienda heeft gezeten. Maar ja ons systeem leent zich perfect daartoe. Hoe was het weer ? Grote stelen, kleine stelen, grote stelen het meest. Borstelstelen wel te verstaan.

Tja....

Heren andermans rekening maken op Mblogt, ik vind dat niet kunnen.

Tiens, is men inmiddels buiten Schiplaken gaan kamperen? Waar zijn al die villa's gebleven? Had gisteren iemand zich in een ladylike artikel beklaagd over censuur op andersmans geschrift? Had toen die ander niet geweten wat hij daar zou komen doen zijn? Hij die gisterenavond over auto's begon in een derde artikel, dat daar ook niets, helemaal niets, mee te maken heeft... Waar? Rare jongens, die Bloggers. ;-)

Het spijt me Malenie maar ik moet nog eens een rekening maken. Na de stenen in den Bruul en de Vlietenkelder op de Ijzeren Leen is het nu weer de beurt aan de verkeersborden. In Lokeren wrijft zich weer ene in zijn handen. Zoals Gimycko zegt, in Mechelen tot vervelens toe.

En voor zij die het nog niet zouden weten : ge geraakt den E19 ni op langs o.a. Mechelen-Noord (richting Antwerpen).

Filepret verzekerd dus, vanaf de Oscar Vankesbeeckstraat tot aan de lichten in Rumst.

's Morgens valt het nog allemaal mee, maar 's avonds is het van dattum !

BTW : Wat is dat daar veranderd oep de Vosberg !

Gene Maes Pils meer, maar een shitload aan spiksplinternieuwe baanwinkels.

Nu begrijp ik waarom er nog amper economische activiteit is in en rond de dorpspleinen van de Mechelse deel-en randgemeenten : baanwinkels !

De dorpsbakker-en beenhouwer zijn al lang vervangen door de megabrood-en vleesafdelingen in de lokale Carrefourvesting.  Een pak frut met mayonnaise uit de dorpsfrituur werd al lang vervangen door de Vol-au-Vent met frietjes (op een bedje van sla) in de Lunchgarden en ook de plaatselijke fietshersteller is niet meer nodig want die bovengenoemde Franse grootkruidenier heeft ook een afdeling wegwerpfietsen uit China (!) - Go Figure.

En ja, een dorpswinkeltje met 25 leuke en kleurrijke luchters haalt het natuurlijk nooit tegen zoiets als bijv. Lichtland met zijn 1.250 lusters en lampedèrekens.

En dan vragen ze zich af waarom de Vlaming gaat wonen waar hij eigenlijk niet zou mogen wonen (want bijv. oorspronkelijk overstromingsgebied).  Waarom elke nieuwe  lintbebouwing de dorpen uitbreidt en opblaast.  Waarom, daaruit volgend, elk nieuw woongebied moet voorzien worden van nieuwe connecties (water, elektriciteit, afvalophaling en riolering).  En waarom, op elke (werk)dag, Vlaanderen zich vastrijdt in al die duizenden files op al die duizenden Provinciale Steenwegen.

Hofstade-lez-Malines

Sssst Gimycko, de mensen horen niet graag over onleuke dingen praten. Dat noemen ze positief zijn. 

't Gebuit ni gao, ma deize kie zit G.L. der boenk oep. Keut en goo.
't Is dui noetni afgelate 'leuk'  gedoo dat er vantaod dinges oentploffen.
  Ma da kan oek wei pozzeteef gezeen weurre.

De Bruulse steentjes, aflevering 3. Ja, met welke kleur gaat men ze nu overschilderen ? Blauw ? Oranje ? Groen ? Of dan toch Rood ? KLEINE KINDEREN ALLEMAAL.

Kinderkopjes?

Mechelen verveelt nooit ? En toch, en toch. Ongeacht die wesp in iene zoan blokke was er nog da kanonschot vanoep het schoen verdiep na die sluikslachter, ie in Oembeik. Ik dacht sofort aan een beetje identieke gebeurtenissen ongeveer vijf en zeventig jaar geleden. Mensen die toen een stukske spek wegstaken voor hun kindjes moesten toen goed oppassen voor dieje van achter het murreke. Want verojje weure kon Breendonk betekenen. Dus ik mankeer in heel dat verhaal de naam van de klikker nog. As het effe kan .

De hierbovengenoemde bedelmafia liet zich gisteren weeral eens opmerken.

In een hoekje aan den achterkant vant Statôôs in de Reuzenstraat zat daar een duidelijk ongewassen vrouwenfiguur gewoonweg te bedelen met een stapel zielige fotootjes.

Lijstjes zijn altijd leuk.  Hier eentje met de cijfers van het aantal wapens in ons Mechelen.

Bron

Gewoon ter info.  En voor in de geschiedenisboekjes.

En het bevestigt het eeuwenoude cliché : Hoe beter de economie, hoe korter de rokjes en hoe vreedzamer de maatschappij !

:-)

Hoera !

Soirée Lamot, de vertelsessies over het Mechelse erfgoed in Lamot, gaan volgende week opnieuw van start. Vanaf 10 september worden er vier donderdagen lang lezingen georganiseerd over ons industrieel en technisch erfgoed.

Uit GvA

Allen daarheen !

:-)

Foto Gimycko

Voor zij die Jef Denyn IRL aan het werk willen zien, één adres :

British Pathé

Uitleg : America comes to us too !

World's largest carillon of 53 bells for New York Church completed at Croydon - and found perfect by Chev. Jef. Denyn, the world famous carillonneur of Malines.

En noa de stientjes van den Brul wee. Ze ware die vergete te keusse veu ze die gelei hemme. Gie probleem. Efkes mee den drukroaneger afspoote en daarna e logske verf erover en kleir is kees. Kostproas ??? Wie zal da betale, wie èi zoe veel geld.

Ben zonet terug van een Meccano-freaken-samenkomst int Speelgoedmuseum.

Verslag en foto's volgen later...

Terwijl ge dat verslag aan 't schrijven zijt kunt ge er misschien nog iets bijzetten over Oepsignorreke achter den tore. Ze mutte ocherme zoan bientjes amputere. Erg veu 't ventje. En oep den trugweg kunde mescheen es e foto pakke van de nief brug over de vliet oep de botermèt. Een nieuw produkt van Zacco en Vanzetti of is het de die, die aan Tivoli lag ?

Beter ware dat ze dat geel schandaal op de Voddemèt voor goed zouden verwijderen.

Roger, Roger, woa wete da, ma die van 't schoen verdeep ? 

Voor G.L. en Roger...

Foto Gimycko

Als de geel kleur zeer doet aan jullie ogen, dan haal ik hem weg !

;-)

Gimycko, denk je nu écht dat wij niet weten hoe dat onding er uit ziet?

Filmpje 2 (van de 6) van de Meccano-freaken-samenkomst int Speelgoedmuseum oep 05092015

Foto Gimycko

Bedankt voor dien blauwe vlieger, Gimycko. Eerder had Meccano zijn rode platen vervangen door zwarte plastieken en 'pijnlijk' gele metalen vlakken...

Mogen ze die gele plastiek van bij de Voddemet in de blauwe PMD-zakken afvoeren of moet die in de nieuwe roze zakken? Na maanden bijeensparen werden onze twee bomvolle PMD-zakken van de week allebei geweigerd en we weten langs geen kanten wat er dan niet (meer) mag in zitten. We sorteren ons een breuk en moeten veel ruimte vrijhouden om al de rommel pas ten gepasten tijde kwijt te kunnen. Maar blijkbaar is het te onduidelijk beschreven of gewoon te moeilijk herkenbaar om alles steeds onfeilbaar juist te doen. En ook achteraf zitten we met de handen in het haar, of juister: de plastiek. Wat er na jaren ervaring nu nog ongepast in komt, is wellicht nooit uit slechte wil of wegens slecht kunnen lezen. Zaten wij ondanks alles toch fout of heeft een ophaler iets verkeerdelijk gemeend iets fout te herkennen? Zou het dan echt zo moelijk zijn om op die rode stickers een gedetailleerd lijstje ongeschikte soorten plastics en metalen dingen te voorzien, die kunnen aangekruist worden met een dikke stift? Het zou op zijn minst een clou geven. En sluikstorten voorkomen.

Just2know :

Was Meccano niet voor de Grote Mensen en Baufix voor het Klaon Sôôt ?

:-)

Iets dat er zo uitzag, met van die grote bouten en moeren die met twee plastieken steeksleutels vastgezet werden, heb ik ook gehad. De merknaam zegt me niets. Waarschijnlijk kon ik toen nog niet lezen...

Meccano begon met een al te simpele 0 of eenvoudige nummer 1, ik denk vanaf een jaar of zeven. Men kon met een 1a opstappen tot de nummer 2, enzovoort. Tot 10, als ik het goed heb. Bij elk niveau hoorde een instructie­boek met een aantal modellen. Bij­voor­beeld die voor niveau 5 in de opstap­doos 4a, maar alleen bij de doos nr. 5 ook de in­struc­ties voor de lagere nummers. De bedoelde leef­tijd viel te schatten aan de gete­ken­de jonge­tjes die bij hun mees­ter­werk op de dozen of boekjes stonden (maar ook was er een tijd lang een vast stel op ver­schil­len­de niveaus). Wie er wat later mee begon of over­moe­di­ge ambi­tieu­ze ouders had, kon na­tuur­lijk meteen een duur­de­re doos met hoger nummer cadeau krijgen. Mijn vroegste Meccano's zal Sinter­klaas nog door de schouw gedropt hebben.  ;)

Deze link toont dozen zoals ik er me her­in­ner en ver­trouw­de onder­de­len. Een tand­wie­len­set werd me al gauw on­mis­baar. Kleintjes afge­beeld zie je ook de oude aan­drij­vin­gen. Ik had de krach­tig­ste van de op­wind­ba­re mo­to­ren [2de van links] met twee hendels, voor start/stop en voor het omkeer­me­cha­nis­me. Iemand gaf me een erg zwak oud ge­lijk­stroom­mo­tor­tje [Trix 2052 DC, her­ken­de ik zopas]. Tegen het einde van mijn Meccano­tijd had ik een paar buig­­zame plas­tie­ken rode en nog net enkele zwarte vlak­ken, en me­ta­len geel­ge­lak­te. En zil­ver­kleu­ri­ge platte latten en extra lange hoek­pro­fie­len, en de gele plas­tie­ken elek­tro­mo­tor met zwarte ring om een van de zes snel­he­den te kiezen, met meer power dan men op 't zicht zou denken. Rond die tijd kwamen er thema­ti­sche dozen: Toe­ge­spitst op een speci­fiek ont­werp met soms enkele onder­de­len die niet tot de stan­daard­do­zen be­hoor­den. En Fischertechnik bracht een modern ogende soort Meccano met vleugje Lego.

@ Mon :

Ik zal U eens moeten aanschrijven, want de Meccano-Boys konden me, vorig weekend, niet verderhelpen.  Zij hebben me wel een adres gegeven van een Miniatuurbouwclub uit Edegem, maar ook dat liep op niks uit.

If Mon = SomeHuman, dan heb ik uw email-adres.

Mijn eerste Meccano (nr 1) kreeg ik met kerstmis 1949.  Nadien volgden nog een nr 3, 2x een nr 5 en een nr 6.

Het waren nog de blauwe, geel gewafelde metalen platen en alle latten (van 3 tot 25 gaatjes) waren goudkleurig.

Ik kreeg nadien ook nog alle Meccano van mijn kozijn en met alles bijeen kon ik behoorlijk grote constructies maken en zat ik niet ver van die enorme kraan die op het omslag van de modellenboekjes prijkte.. 

Helaas, op een keer in 1966 was al mijn Meccano verdwenen.  Ik was aan het scheiden en mijn vader, die de verhuis regelde toen ik op mijn werk was, had er niet beter op gevonden dan al mijn Meccano voor de kinderen van één van de verhuizers te geven....

Ik herinner me nog van uit de catalogus van begin jaren '50 dat de nr 10 van Meccano (dat was een heuse houten koffer) meer dan 9.000 F kostte.  Dat was een klein fortuin in die tijd.

@ Roger :

Moest gij, daar in Schiplaken, nog een werkschuur in uwen hof hebben waar ge freest en boort, dan kom ik eens langs.  Want, zoals hierboven vermeld, de Meccano-Boys konden me niet voorthelpen.

BTW : Gimycko ontdekt in één van de 6 filmpkes ?

;-)

@ Gimycko,  ik heb alleen een kelder waarin ik "frees en boor", maar ik heb geen freesmachine of ander precisie  "ajusteer" gereedschap.

 

 

Voor zij, die morgen niet weten wat te doen bij dit goeie weer :

Hier de lijst van de te bezoeken monumenten in en rond Mechelen tijdens de Open Monumentendag 2015

Mon, voor al uw problemen met de zak slechts één adres : Grote markt 18 . Maar a.u.b. niet aan de Uilmolenweg of de Egleghem vijver. Dank bij voorbaat.

Mag ik efkes met de grote jongens komen meeklappen?

Deze zomer nog een doos Fischertechnik aan kleinzoon meegegeven. Schatten op zolder, die maar niet leeggemaakt geraakt. Meccano is hier nooit in huis geweest, tenzij een houten versie als ze nog vrij klein waren. Lieve deugd waar mag dat ding dan weer rondslingeren?

En waarmee speelde klein Marleentje ?

;-)

 

 

tiens, wie is dat klein Marleentje?

als je dat eens wist hé :-))) met de poppen en heel veel buiten spelen

Allez, Malenie mocht niet spelen met de Meccano van haar grote broers !

;-)

Gelukkig is er nu Technopolis waar meisjes wel mogen komen kunnen spelen.

En nu zondag - met zijn allen - naar de Haverwerf voor het Boekjes-Kijken tijdens "Bouquinistes aan de Dijle".

:-)

Oud boek uit het Jaar X

Hoe laag kan je vallen ?

De Extreem-Linkse en Grieks-Antwaarpse Slongs "Antwerpen is 't stad, al de rest is parking" Dievanongs als hoofdact in de Mechelse Bruul !

Had er iemand de kolder in zijne kop ?  Want dat joeng heeft wel de Antwaarp-ziekte (nen dikke nek en een groet bakkes) !

Nen tijd geleden stond ze daar ook te roepen en tieren bij wat werkgerelateerde relletjes bij de Gevaert in Mortsel-lez-Malines.  Zelfs de mannen van o.a. Deurne moesten er niks van hebben.  Go figure !

:-/

Bovengenoemd gezegde is eigenlijk goed fout.  Correcter is : Antwaarpe IS parking !

Lijstjes zijn altijd leuk.  Hier eentje met de cijfers van het aantal huwelijken en echtscheidingen in ons Mechelen.

Voor Gimycko is openlijk engagement nu ook al extremisme.

Is de Tangent- en Mottunnel wel genoeg? Een gedacht voor de R12?  :D

't Stad ginder is parking, en meestal een goedkopere dan 't Stad hier.
'De rest is parking' is versleten sinjorendikkenekkerij (tautologie).
Show verkopen op 'r parking, da's e groet bakkes ma ginnen dikke nek.

"De rest is parking" is geen versleten Sinjorendikkenekkerij, want dat mag ik geregeld aanhoren van mijn collega's Pontonwachters, daar in Mortsel-lez-Malines !
 
BTW : Waar zijn Nite Spirit en Brikkeljon om den Bruul mee op te vrolijken ?
 
 
Foto Gimycko - Bruul September 2015
 
 
Gimyckos collega's zijn ook niet afgedaan maar misschien wel ook versleten.

Het land van lachene . Vandaag nog ene van 54 euro in de bus gekregen . Deze keer bijkomende belasting op de vuilzak. Zo kan ik ook den dikke nek uithangen.

En ik zonet ene van 50 euro.  't schijnt dat ik in de Stassartstraat 36 km/u heb gereden waar het sinds (? want om 5 minuten verandert er wel iets in "de stad om te zoenen") nu weer 30 km/uur is.   Ze kunnen er misschien ineens 15 km/u van maken, winst verzekerd! .  Ge geraakt er nauwelijks in of uit  en komt dan in een bottleneck terecht zoals bvb aan de Keizerstraat/Nekkerspoel, ge moet al uit het heel goede hout gesneden zijn om de kwakkel  aan de Plaisancebrug te begrijpen (doet men zoiets nu opzettelijk of zitten er alleen maar fantasten in 't stadhuis?),  een parkeerplaats vinden is een ramp of anders een  dure aangelegenheid en voor het overige word je als automobilist langs alle kanten geviseerd als gemakkelijke melkkoe.  Voor mij is het duidelijk, mij zien ze nog slechts in uitzonderlijke gevallen en met de fiets in die str*ntstad "om te zoenen".  Als ik een belangrijke aankoop heb , rijd ik wel naar Vilvoorde, dat is maar 4 km verder.

Bij Mediamarkt hebben ze dat trouwens al gesnapt en sloten ze hun afdeling met grote toestellen.  Wie zou die in hemelnaam dààr gaan kopen als de kortst nabije parkeerplaats enkele honderden meter verder ligt en men dan nog eens het riscico loopt om het slachtoffer te worden van de geldwolven van het boetegilde?

Ik heb zo een beetje een en ander opgevangen in verband met de voorbije zomer in de stad. We gaan er op vooruit, we gaan ontzettend goed vooruit. Mij stoort het niet hoor, ik blijf er ....Laat je eens gaan Gim. De Jan heeft het nog zo schoon gevraagd.

D'r moet een vergissing in 't spel zijn. 't Was vorig jaar ook al 54 euro. Indexje overgeslagen?

En 50 euro is een echt spotprijsje om aan maniakale 36 per uur door 't stad te vliegen. Maximum 15 per uur? Kan niet, skateboards hebben geen remmen. Op de fiets vind ik 15 km/u tegenwoordig te gevaarlijk om te laveren tussen alles en nog wat dat overal kriskras dooreen wemelt. En dan is de mijne nog geen charrette of winkelkar. Voetgangers zouden een zware ijzeren bol over een korte ketting tussen enkelbanden moeten krijgen, of beter diepzeeduikersschoenen, zodat ze niet ineens een onvoorspelbare andere richting zouden kunnen inschieten.

Hoe, aan elke kant een trottoir in de Stassartstraat? Dienen die dan niet om fietsen op te parkeren, vooral waar 't smal is zoals nabij 't Groen Waterke? Daarop kan een mens dan toch niet gaan stappen, zeker. Van de met veel moeite aangetrokken toeristen mag men ook niet verwachten dat ze aan 't Klapgat oversteken in groep of na even links-en-rechts kijken.
Automobilisten denken altijd dat 't stad alleen van hen is!
Bovendien nadert men klassezaken als l' Histoire d'Elisabethkliniek en Van Dijck de Bommerskonten met eerbiedige traagheid. Nabij de vest gekomen, past corbillardvitesse en meestal een memorieminuut stilgelegde motor.

Gim, " Senam en Artenova die er mee ophouden ". Bedoeld gij niet Mediamarkt . En " het bijltje er bij neer leggen ", klinkt dat niet beter ?

Door alleen de witgoedafdeling te sluiten, laat Media Markt eindelijk een idioot concept varen. Tijdens flaneren door de Bruul bleken weinigen op het idee te komen "Als ik nu eens een aardige koelkast zou gaan uitkiezen...". Wie wel een koelkast wil, rijdt rondom de stad langs enkele verkoopcentra met ruime gratis parking. Domheid is des mensen maar onder grote ketens verwachtte toch echt niemand een beste prijs in den Bruul.

Toen wij, als RIM, jarenlang onze nikkel afdraaiden om dat Mediamarkt-vehikel trachten weg te houden uit de Bruul, luisterde er niemand naar ons want RIM was een doemdenker. Het enige wat we uit de brand konden sleuren waren het behoud van de buurhuizen links van de Mediamarkt en de bevestiging dat, structuurgewijs, het kreng kon omgevormd worden tot appartementen. Toen was het al duidelijk dat hun gelijksoortig concept in Gent niet deugde. Nu spreken ze over een ' nieuw concept '? Mijn t**lb*llen!

Eerst leegstand creëren door panden op te kopen en dan te laten verkrotten zodat iedereen blij was dat er uiteindelijk ' iets ' gebeurde en nu nieuwe leegstand scheppen! Den tijd van Galeries Anspach, Inno en Sarma is voorbij in den Bruul. Geef mij liever kleine zelfstandigen.

En Media Markt kan vanuit goedkope depots scherper concurreren: online en ook in enkele buitensteedse verkooppunten. Maar de argumenten zijn niet even sterk voor alle soorten producten. Kleine zelf­stan­di­ge ijs­kas­teniers zijn ook buiten de Bruul erg zeldzaam.

't Was pas zomer... Bij mist, motregen, pijpestelen, ijskoude wind tot smeltende sneeuw is in verscheidene straatjes enkele winkels in en uit moeten gaan, misschien minder aantrekkelijk dan tussen vanalles in één verwarmd complex te snuisteren. Nu de GA, Inno en RD toch weg zijn en Photo Hall maar een zakdoek klein is...

Wie ben ik om beide heren tegen te spreken. Buiten Luc zijn mening over kleine zelfstandigen. Zijn er nog niet genoeg op de fles gegaan ? Het is ni simpel zei De Simpel .-)

Waar is den tijd dat Vandergoten nog achter 't Stadhuis was...

:-)

Ondertussen is die blijkbaar ook al failliet.

Nu de Zomer van 2015 echt wel voorbij is, mogen we wel zeggen dat hij goed is geweest.  Veel zon en veel te doen geweest in ons Mechelen.  En om ons aan die zomer nog eens te herinneren heeft MC Calvo nog wat sfeerfotootjes in de Lamot gehangen.

Foto Gimycko

En hij heeft er een ideeënbox bijgezet zodat de Mechelaars (zotte) invallen mogen kunnen komen aandragen voor volgend jaar.

Leuk, want je kan er wat mee winnen, maar Gimycko was hem voor.  Want volgend lijstje van dingen dat we graag in Mechelen zouden willen hebben, heb ik een tijdje geleden al naar ons Blauwbartje gestuurd.

Misschien brengt het ons Blauwbartje, MC Calvo of een geëngageerde Mechelaar wel op een idee.

---

WeekZondagNever a dull sunday op de Grote Markt in Mechelen - 2015
104-janSpiegeltent
211-janDriekoningen (Ook uit andere gemeenten)
318-janPoppenkast (bij slecht weer : gesloten familietent)
425-janBadminton - Muurkeklop
501-febFietsdag (winkels - graveren - zotte fietsen)
608-febAcademiedag (tekenen + schilderen op de grote markt)
715-febValentijn (hartjes - kussen - zoetwaren)
822-febPetanque (Jongeren-en Seniorencompetitie - gekleurde strandballenpetanque)
901-mrtStijldansen
1008-mrtCarnavalstoet
1115-mrtMinigolf-toernooi
1222-mrtChiro - Scouts - KSJ (Presentatie en speelnamiddag)
1329-mrtPolitiedag (uniformen - gereedschap - band - inbraakpreventie)
1405-aprPasen - Paaseieren rapen en klokken van Rome oep de Groete Mèt
1512-aprStoomvoertuigen
1619-aprHondenshow
1726-aprVrouwenvoetbaldag
1803-meiKinderboerderij (Erfdieren - Vogeltjes, konijnen, vissen - Mechelse Koekoek)
1910-meiHanswijkprocessie + Moedersdag (bloemen)
2017-meiKinderspeeldag
2124-meiKV Mechelen-Dag
2231-meiSchependag (in de stijl van prinsjesdag in NL)
2307-junKRCM (Racing) Dag
2414-junMaanblussersfeest (tomatina met water - voor de examens)
2521-junSporting Voetbal Club Dag (klein gasten)
2628-junKermiszondag 1
2705-julKermiszondag 2
2812-julBrandweerdag ( uniformen - gereedschap - wagens - brandpreventie )
2919-julBowlen / Kegelen
3026-julVakantiezondag
3102-augVakantiezondag
3209-augZandstrand - Zandvolley
3316-augOldtimers - Auto's
3423-augMechelse scholendag (voorstelling - leergangen - inschrijvingen)
3530-augMaanrock
3606-sepOpendeurdag en klokkenwerpen
3713-sep(Racing) Basket
3820-sepMechelse bedrijvendag (voorstelling - produkten - vacatures)
3927-sepDwars door Mechelen - 10 km
4004-oktCricket
4111-oktBierproeverfest
4218-oktArmoededag (Voorstelling instellingen - tips voor zuinig leven - soepbedeling)
4325-oktVolleybal
4401-novHalloween
4508-novEgide Walschaertsprijs (uitreiking aan finalist)
4615-novSintemettezondag voor volwassenen
4722-novLegerdag (uniformen - gereedschappen - wagens - para's)
4829-novFanfare-Concours
4906-decSinterklaas
5013-decCircusdag (Circus Ronaldo - Circolito)
5120-decKerstmarkt
5227-decSpiegeltent

More

  
(Enkel) Groenten-en fruitmarkt
(Geen reuzenstoet zoals in A'pen)
Ambtenarendag (Wie zijn ze - Wat doen ze - Info)
Asian Cuisine Day 
Autobusdag (Geschiedenis - Info - Vacatures)
Bakkerijproefdag (Van alle soorten brood over cupcakes, taartjes en speculazen)
Belgische stedendag (Voorstelling PPS & Film - streekprodukten - A'pen / Gent / Brugge / Hasselt / BXL / Luik / Oostende / Bergen / Dinant / ...)
Boeken, strips, manga
Brouwerijdag (Geschiedenis Mechelse brouwerijen - Bieren brouwerij Het Anker - Lokale streekbieren)
Catwalk (Défilé afdeling Mode Ursulinnen)
Child Awareness Day (Child Focus - Malala - Kindbruiden - ...)
Chiro-of Scoutsfuif in open tent
Futurologendag (5 futurologen in 5 tenten met PPS en filmpjes - Chriet Titulaer / Lieven Scheire)
Gazettendag (Mechelse Streekreporters vertellen - GVA / HLN / Nieuwsblad / De Morgen / De Standaard)
Gedichtendag (Gedichten over Mechelen of gedichten van Mechelse dichters op  A4-tjes op de grote markt)
Gemaskerd bal (Venetië-stijl)
Gildendag 
Gothicdag 
HD-dag (Alle Harley-Davidsonrijders naar de grote markt)
Insectenproeverijdag
Kaasmarkt (Belgische en internationale kazen)
Kampvuur met scoutsliederen (Geen kerstboomverbranding - bestaat al in de randgemeentes)
Kermiseendjesvisdag (voor peuters en kleuters)
Koffie-en theeproeverijdag (Honderden soorten koffie en bonen en duizenden thee-varieteiten)
Kringloopdag (kleine dingen afgeven of kopen - informatie)
Landendag (Voorstelling buurlanden met cliché's : Tulpen&klompen - Alpinopet - Bowler Hat - stokbrood - Sauberkraut und wurst - koekoeksklokken - ...)
Malines Grande Bouffe (Asterix-Fest-style - Gunther Neefs hangen we vastgebonden in een boom)
Mechels afvalbeleiddag (Wat - Hoe - Wie)
Mechels Dialectendag
Mechelse Geschiedenisdag (Print & Powerpointpresentaties in verschillende tenten)
Mechelse Politiekersdag (Geschiedenis - Info - Standpunten)
Mechelse werkmannendag (Wie zijn ze - Wat doen ze - Info)
Modelbouwdag 
Paardendag (paarden, pony's en manèges)
Radiodag (Mechelse radio's zenden uit vanop de grote markt)
Retrodag (Voorstelling huishoudartikelen uit den tijd van ons bomma en ons moeder - Wasmachines / Gordijnen / Schorten / Behangpapier / Lampen / ...)
Retrofuif (tent o/d Grote Markt met Guy Deprez / De Préhistorie - Met geschiedenis van Scala / Magic Palace / Alcazar / Beethovenkelder / De Poort / Club Revue / Ontmoetingscentrum Hofstade)
Roodharigendag 
Ruilmarkt (Gratis ruilen van goederen, kledij, speelgoed en diensten)
Schotlanddag (alles wat Schots is, behalve High Landgames - is al int Vrijbroekpark)
Seniorendag (Bomma's en bompa's vertellen aant klein sôôt over het Mechelen in den tijd van toen)
Shoebox Diorama Tentoonstellingsdag
Sing-A-Long (Mechelse en Vlaamse liekes en schlagers - Louis Neefs / Jo Leemans - Nite Spirit / Brikkeljon Bluesband)
Snoepmarkt (waaronder Cuberdons, pralines, M&M, ...)
Soepdag (met vergeten groenten, kromme wortelen, Mechelse soep, enz)
Spoorwegdag (Geschiedenis - Info - Vacatures)
Staande Wipschieten (Koningsvogel)
Stadsgidsverteldag (10 gidsen in 10 tenten met elk een ander onderwerp)
Stadsimkerdag (bijtjes - honing - imkers in kledij op de grote markt)
Taptoe (marcheren in figuren en doedelzakmuziek)
Telenetdag (voorstelling - produkten - merchandising)
Theaterdag (Geschiedenis - Info - Voorstellingen)
Tivoliparkdag (Voorstelling park - doelen - te bewonderen)
Trailerdag (Geen Filmfestival maar trailers van oude en nieuwe films)
Tramdag (geschiedenis van de trams in Mechelen in foto's en filmpjes)
TV-dag (VRT / VTM / VT4 / RTV - Voorstelling nieuwe programma's / coryfeeën / selfies - Geen Buren-of Familiedag - Geen Tien-om-te-zien)
Vismarktdag (Vertegenwoordigers en verkopers van de Oostende vismijn)
Voorleesdag (5 Mechelse schrijvers in 5 tenten lezen uit eigen werk)
Voorstelling Weynishof / Peter Pan (in juni)
Vrijbroekparkdag (Voorstelling park - doelen - te bewonderen)
Warenhuizendag (Voorstelling - produkten - Carrefour / Delhaize / AH (beschuit met muisjes) / Match)
Weens bal (Vienna-style met Weense wals en baroque Dancing)
Whisky-en Jeneverproeverijdag
Zuiveldag (Proeven van allerlei soorten rijstpap - karnemelk - Paardenmelk - ...)
New  
Piknikdag op de Grote Markt
Fair Trade dag 
Tafeltennis of pingpong
Brico-dag (bloemen en planten - alles voor tuin en terras)
Darts-competitie 
Hockey  
Citygolf  
Boerengolf 
Breakdance Day 
Woodramp : Skateboards & Bicycles
Holibi Dag 
Barbie-prullaria Ruildag
Postzegelruildag 
Smurffiguurtjesruildag
Judo-en Karatédag 
Parkour (aka Free Running)
Rode Kruisdag - AzG - EHBO
Ballenbaddag : tientallen ballenbaden op de Grote Markt
Ballonnendag : Heel de Grote Markt vol met gekleurde ballonnen
Interieur-Designdag : Voorstelling nieuwe design-meubelen
Antiques Roadshow met algemeen antieke stukken
Antiques Roadshow met enkel Mechelse stukken
Paastoernooi KV Mechelen - Racing Mechelen

Lijstjes zijn altijd leuk.  Hier eentje met de cijfers i.v.m. de belastingen in ons Mechelen.

Bron

Flot schieten nog vergeten.-)

@ G.L. : Elk idee is goed.  Smijt het maar in de groep op den blog.

:-)

Noa den Akker wee. Aoft da noa ni oep ? Stad oem te wanhopen.

@ G.L. : Den Akker en De Stillen Genieter hebben een likje verf nodig !

:-)

Foto Gimycko

Oat goei bron zeker Mon.

't Do zier oem de G.L. werral-is gelaok te moette geive.

Interessant artikeltje in GVA - Regio Mechelen :

Inbrekers amper minuut na oproep politie opgepakt

Lijkt een beetje op het verhaal uit Nederland :

Tilburg jaagt dieven weg met Whatsapp

Iets voor Mechelen, misschien ?

Een soort WhatsUpDoc-SmartphoneApp-voor-de Buren, of zo ?

Blijkbaar wilt men den oude Artenova en de Sultan aant Station verpatsen voor een woonproject met kant(o)or(en).  En niet iedereen is daarmee opgezet.

GvA : Plannen voor woonproject op site Artenova en Sultan

Ik had liever er ne Marks & Spencer in zien komen.  Lekker Brits, vlak aan de Statie en terug hot voor al die Anglofielen.  Ik heb de Britten al aangeschreven, want naast A'pen moet ook ons Mechelen ne M&S hebben !

Ik heb de Britten ook de optie gegeven van de gebouwen aan het Kardinaal Mercierplein.  Want nu Scientology daar al een tijdje weg is, staan die gebouwen goed leeg, peins ik.

Foto Gimycko

Voor zij, die de Mechelaars - anno 1914 / 1918 - IRL aan het rondstruinen willen zien, één adres :

YT - British Pathé :

Malines (Mechelen / Mechlin) Cathedral, Belgium / 1914 - 1918

En er zit nog een pareltje tussen :

Voor zij, die graag Blauw Bloed - anno 1930 / 1939 - IRL in ons Mechelen willen zien, één adres :

YT - British Pathé :

Royal music lovers : King and Queen of the Belgians at Malines Cathedral

Beluister hier - op het Dialectloket - ons Mechels, gesproken op 20 april 1968.

:-)

Gim, hou het simpel hé.

@ G.L. : Er is ook 1 opname int Schoen Oembeiks uit 1971.

:-)

Hulp, hulp, het brand bij de brandweer en de bussen kunnen ne mie deu 't stad.

korte samenvatting van De Gazet van Mechelen door GL

Hulp, hulp, het brand oep Nekkerspoel en de brandweer kan ne mie deu !

Idem dito veu de bussen.

;-)

Nieuwsblad : Nieuwe Nekkerspoel wordt te smal voor busverkeer

Malenie, met alle respect gij moogt dat zeggen, ikke nie.

G.L., als er al een blogger is die van sommigen gelijk wat en van anderen veel minder wil laten staan, ik denk dat Gimycko nog nooit iemand gecensureerd heeft. Dit bloggetje startte hij op.

GL toch niet boos om dat plagerijtje, het was toch in een notendop het nieuws van de dag.

Boos ? Op u en op mijnen ouderdom .-)

Hoera !  Na de Oude Schoolreünies, nu de Oude Caféreünies in Mechelen !

GVA - Stamgasten laten Den Tempelier en The Kilt herleven

Is er een nieuwe trend geboren ?

Nu enkel nog de Guy, Martine en Jef, de garçon van De Kilt, terugvinden.

:-)

Als men op straat zijn stad niet meer herkent, kan men nog altijd ergens binnen efkens nostalgisch doen. Dat artikeltje in de Gazet vermeldt bij de oorden voor het jonge volkje van vandaag ook De Gouden Vis. Die was dat dertig jaar geleden in de tijd van Kilt en Tempelier ook al, en de aanblik is nauwelijks veranderd. Maar die geplande reünie in De Citadel... die had zelfs al daarvoor een erg oubollige reputatie en werd geen place to be.

Geef ons ma den Burton hé Roger. En " mijn stad ", dat heb ik er al veel weten zinge zeune.

Gelukkig hebben we de foto's nog !

Nog niet zo lang geleden postte ene Roger Rombouts een hoop filmpjes van oude Mechelse cafeetjes op Youtube :

YT - Nostalgie Oude Cafékes deel 8

Speciaal voor G.L.,  café Burton op de hoek van de Merodestraat en de Stompaertshoek.

Zouden er nog beeldjes of foto's bestaan vant interieur van Den Tempelier of De Kilt ?

De Kilt was hip in den tijd van de New Wave.  Toen nog geen smartphones met fotoapplicaties, maar Kodakskes met filmrolletjes !

:-)

Een 'burton' was eigenlijk een type 'ale' van een aantal brouwers uit Burton upon Trent. Bij ons had echter Lamot een Burton bier (in dezelfde stijl). Een Primus was een biertje van de brouwerij Haacht.

Bizar dat de foto een café Primus en een café Burton naast mekaar toont, beide van Wiel's. Dat was de brouwerij Wielemans-Ceuppens die spoedig teniet ging nadat Artois ze had overgenomen.

Ze had noch met Haacht noch met Lamot iets te maken gehad. Wel had Wiel's in de jaren twintig een eigen scotch en stout uitgebracht. Ook een burton nog voor Lamot er in Boom na WO II mee begon? Maar die primus dan???

't Was om zat en 't is om zot van te worden.

Hier nog een gouwe ouwe uit het jaar Stillekens...

 

 

Roger, we gaan de Mon maar in zijn wijsheid laten zeker. Enen hint wil ik hem wel geven. Als Marcel Kocken daar ne keer meer was binnen gedoken zou zijn legerdienst niet zo negatief verlopen zijn.RA RA RA.

Of een voor de verandering (?) strontzatte soldaat-milicien 54/34897 minder angst voor de dood met de kogel zou gehad hebben, kan enen voormaligen soldaat-milicien van de klas '56 misschien beoordelen. Op het blog herinnert die laatste zich nochtans geen veel plezantere diensttijd. Misschien had een nuchter besef dat sinds 1863 een Belgische doodstraf alleen voor in oorlogstijd begane misdaden effectief is uitgevoerd, meer kunnen helpen.

Dat soldaatjes leren hoe een mens kan kapot gemaakt worden, lijkt me aanvaardbaarder dan dat in 1915 generaal De Ceuninck (die van de straat) zelfs aan arme shellshocklijders de fusillering ten uitvoer legde. In de fifties wist men nog goed dat tot vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog Belgische rechters koelbloedig honderden collaborateurs of verraders hadden laten ombrengen, zoals in 1945 Irma Laplasse. Zij is postuum een dikke halve eeuw later opnieuw schuldig geacht en dan tot levenslange hechtenis veroordeeld: Bij Justitie zijn mysteries doodgewoon. En Irmas stoffelijke resten moeten hun burgerrechten missen. Bij gebrek aan vrijheid van vergadering en van vreedzame bijeenkomst mogen ze dus niet op café.

De foto dateert uit de periode 1969 (als die vermoedelijke Honda's tenminste Amigo's of Novio's waren) tot 1982 (toen het verkeersbord bij de treinoverweg op de vest overbodig werd). Delial en de Belgaslogan bestonden al van voor en nog na die tijd en de in '78 overgenomen brouwerij brouwde nog tot '88 Wiel's. Beide panden moeten eigendom geweest zijn van Wielemans-Ceuppens, gezien de reclame en er (gelijktijdig) ramen gestoken waren in één stijl. In die tijd zal er wel 'n Darkske of Navy's te genieten geweest zijn, maar was er dan Wiel's Pils en geen Primus van 't vat in café Primus?

Als G.L. zou weten dat al in 1956 (of eerder) beide zaken dezelfde namen hadden, of liefst zelfs de reden zou kennen voor die 'Burton' en vooral 'Primus' [niet de pils van concurrent Haacht en gene die van rond de revolutie van '59 in 'ons' trustgebied, nu Rwanda, door Bralirwa gebrouwen wordt], worden bleus van na de Mechelse soldatentijd graag wat wijzer gemaakt. Volgens mij dient een bloggetje meer daarvoor dan om wat vage mist te spuien.

Effe off-topic, maar wél leuk !

Antwaarpe-lez-Malines heeft nu ook een waterstraatje !

Het water stond in de straate vanaan de Staase tot aan het Summenaare de Italiëlei tot aan de Rooseveltplaats.

;-)

Altijd lachen met die Pontonwachters !

Balve mé die van ee. Go Twitter!

Altijd leuk om te weten : dit verdient ne Mechelse facteur anno 2015 :

Jobat - Het loon van een postbode in Mechelen

Lijstjes zijn altijd leuk.

Ook als het over de prijs (en duur) van een grafconcessie gaat...

Bron

@ Blauwbartje :

Mister B, check this out...

GVA - Buurtbewoners trekken zelfgemaakte tredkraan door A'pen

Wanneer komt ons kraan (aan de Kraanbrug) terug ?

Niet enkel leuk voor Mechelaars en Toeristen.  Ook handig om Gehandicapten en Rolstoelgebruikers in de Malinska te hijsen !

Just an ID

Gimycko

BTW : Waar blijft dat fontein aan de Fonteinbrug ?

Het is misschien niet direct gebruikelijk, hier op de blog, maar misschien kan een blogger, een Mechelaar of een Mechelse CEO wel helpen :

HLN : Opslagplaats voedselbank Sint-Vincentius Zuid-Mechelen op instorten

( Streetview-Lokatie )

BTW : Stond daar - enkele maanden geleden - dit niet naast ?

Foto Gimycko

Gimycko, "enkele maanden geleden" ? Volgens het artikel waarnaar je zelf linkte "begonnen de problemen met de bouw van de appartementen op het voormalige Racing Tennis een paar jaar geleden".
Misschien toch ook zelf eens lezen.

@ Mon : Als ge gelijk hebt, dan hebt ge gelijk.  Mijn foto is van april 2010. 

Het is dus al een tijdje geleden dat ik diene hoek van Mechelen nog eens bezocht heb.

Zijn Mechelaars (beleefde) grommers ?  Blijkbaar wel !

Link naar Artikel

;-)

BTW : Iemand enig idee welk restaurant dat zou kunnen geweest zijn ?

" ...het restaurant is sober, stijlvol en in essentie zitten alle gasten aan drie lange tafels, wat bijna noopt tot conversatie met buren die je niet kent... "

Gimycko, "gaat het"? bijvoorbeeld! 

Lijstjes... ze blijven leuk !

:-)

Nieuwsblad : Zo oud zijn de inwoners in uw gemeente

Nu diene immo-makelaar weg is uit ons Klakkenôôzeke, ist misschien tijd om er opnieuw Klakken in onder te brengen.  Want leeg is zo leeg, nietwaar ?

Kent er iemand ne goeie Klakkenmarchand ?

:-)

Foto Gimycko

Vraag het eens aan de Mon.

Awel hé Gimycko, de culinaire recensent van MB is er waarschijnlijk nog niet langs geweest, waardoor we zolang in de onwetendheid moesten verblijven over die drie tafels, maar een "slumme" heeft me dit getipt:
 

http://www.maartenvanessche.be/

content, nu?

Oeijejoei, ik hoor G.L. al komen na mijn bovenstaande tip " Les Petits Ruisseaux ", Awel hé Gimycko, ik kan er ook niks aan doen dat die instelling die naam gekregen heeft hé!

Hou jij G.L. in toom? Het is tenslotte uw blogitem ...

@ Jokke : Bedankt.

Nu graag nog ne goeie klakkenmarchand !

Please.

;-)

Foto Gimycko - Plastieken zak vant Klakkenôôzeke

Er is markt voor een aloëmarchand uit Oostkaap. Die zou nogal wat klakken verkopen en geprikkelde klanten met klikken en klakken aan de deur zetten. 't Klakkenoazeke, dat hád iets. Opnieuw maar ánders én een goed verhaal.

Zolang 't Klein Huizeken maar geen Pop-upstore wordt.

Daar hebben we al een shitload van en die zijn zo 2014.

PS: Het is al van het voorjaar bekend dat dit pandje verkocht is aan het vennootschap van horeca-ondernemer Ivo Van Itterbeeck die er een koffiehuisje zou in willen onderbrengen....

 

Heel mooi.  Prima idee.  Nog een caféetje op deze plek zou van het goede teveel zijn.

En met een terrasje oept dak, een totaal nieuwe koffie-belevenis !

Allez, da's mijn ID, zeunne.

:-)

PS : Nu nog de Pekton terug volkrijgen ( zie boven ) !

En we hebben weeral een lijstje !  Iz leuk.

GVA - Zoveel sportclubs en sportievelingen telt uw gemeente

Aan alle overvallers te lande : Kom niet naar Mechelen !

Daar waakt niet (alleen) onzen Blackie, maar (ook) ons Jenny.

En ze bijt !

HLN - 75-jarige vrouw jaagt boeven weg

;-)

Dus 3 hip-hip-hoera's...

Hoera !

Vermaak, genot en verwennerij bij brouwerij Het Anker, want de Mechelse brouwerij giet whisky bij haar bier.

Dus vraag niet zomaar naar ne Carolus Classic als je een Carolus Indulgence wilt !

:-)

Hier een kaartje.  Niet direct met een lijstje.  En eentje met mogelijk verontrustende info.

"...De effectief overstromingsgevoelige gebieden worden onderstaand in donkerblauw gegeven en de mogelijks overstromingsgevoelige gebieden in lichtblauw. In Vlaanderen zijn er nog andere overstromingskaarten (o.a. risicozones overstroming in het kader van verzekering tegen natuurrampen en de overstromingsgevaarkaarten)..."

Link

De volledige kaart op de website van het VMM komt - op dit ogenblik - heel traag tevoorschijn.

Gewoon effe geduld oefenen.

Zijn Mechelaars opnieuw pionier ?  We hadden al de Eerste Treinen ( 1835 ) en één van de Eerste Auto's ( Vincke Malines ) !

Vandaag is er een Mechels bedrijf dat op een werf in Tielrode zijn torenkraan en een deel van zijn werf laat draaien op een Hybride Battery Pack.

MadeInMechelen - Willemen test Hybride Battery Pack als alternatieve stroombron op werven

Gedaan met diesel en benzine ?  Rijden we morgen allemaal elektrisch ?  En hebben we dan allemaal een Tesla-thuisbatterij ?  

De 21ste eeuw zal elektrisch zijn.  Daar kun je van op aan.

Speelt ons Mechelen hierin dan (opnieuw) pionier ?  Ik hoop het !

:-)

Bij mijn weten is Sint Nikelaas nog altijd op 6 december. Gimycko, dat had ge toch ook moeten weten. En a propos, hij brengt nog altijd zwêtte piet mee.

G.L. waarom er al "Sint Nikelaas" bijhalen? Tis nog ni Sinte Mette gewest!

Men zou zich gaan afvragen hoe graag iemand zichzelf leest.  Eerst een blog posten en er daarna (tot nu toe) zelf 122 maal  op reageren....

Jokke, Sinte mêtte let da ma an ons over. In Oembeik wete woa da alles over en emme het stadoas da veu ni noedig.

Voor zij die het aanbelangen : ook Schiplaken-lez-Malines heeft zijn donkerblauwe (en aldus effectief overstromingsgevoelige) gebieden.

De kaart is nu ook sneller beschikbaar op de website.

As het maa water is dan gaat het nog hé Roger.

Als ik de kaart zo bezie, heeft Hombeek weinig tot geen last van overstromingsgebieden.

Dat zal komen door het Hombeeks Plateau, zekers ?

Hombeeks plateau ? Niks Hombeeks plateau ( waar halen ze die naam zeg ). Maar het ging hier toch over overspoelingen, nietwaar Gim.

Als ge op de website van het VMM onderaan de kaart de link "Bekijk de watertoets- en overstromingskaarten met meer opties" aanklikt, kom je op de website van Waterinfo.be.  En dan moet je die kaart eens vergroten tot maxim grootte.

Niet enkel zie je de vorm van de woningen, maar ook de eigendomsafmetingen.

Hebben ze daar een kadasterkaart overgelegd, of zo ?  Het lijkt erop.

Hier bijv. de hoek van de Battelsesteenweg met de Landweg...

Voor de geïnteresseerden. Op " http://www.livios.be/nl/bouwen-verbouwen-of-kopen/bouwen/bouwgrond/ligt-... " vind je meer info over de gevolgen voor de waarde van uw woning.

De kaarten werden jaren geleden opgemaakt door de technische diensten van gemeenten, provincies en ministeries om een overzicht te krijgen over risico's op overstromingen. Door de evolutie in digitalisering van allerlei kaarten zijn er ontelbare mogelijkheden. De basiskaart is jaren geleden opgemeten door landmeters in combinatie met luchtfoto's.

Als ge een pand koopt in de Nattenhofstraat in Mechelen, dan moogt ge er zeker van zijn dat ge één of twee keer per jaar nen natten hof hebt.

Idem dito als een oude boer uit Zichem-Zussen-Bolder een wei verkoopt en de percelen goeiekoop van de hand worden gedaan door één of andere hip immobureau.  Want die oude boer weet wel maar vertelt niet dat die wei geregeld onder water komt te staan.

Waar een wij is, is een weg Waar een wei is, staat een koe.  En daar moet geen BIK-woning komen.

Foto Gimycko - Nieuwstraat Mechelen / Libertus / paarden

dat was denkwerk zenne gymicko hoe je aan die wei kwam en die nattenhof en zovoort

 

Op die website van Livios (zie hierboven) staat hetvolgende :

"...Verplicht vermelden bij verkoop : Als je beslist je woning te verkopen, moet je namelijk vermelden of je huis al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt..."

Toen wij - ons vader, ons moeder en wij, de kinders - in 1973 op Coloma, tegenover Frituur Paula, kwamen wonen, werd ons verteld dat dat gebied daarvoor een wei was.  Om de grond te verstevigen en te egaliseren, werd de wei opgehoogd met o.a. zand en "bouwafval".  Een spade ( "schup" int Schoen Mechels ) kreeg je amper in de grond en geregeld kwamen er baksteenresten naar boven.

Weet iedereen wel wat er in zijn wijk en onder zijn eigendom in de grond steekt ?  Want geregeld zit ge met een oud brownfield, zonder dat dat ooit vermeld werd.

Omdat we houden van lijstjes... hier een lijstje.

GVA : Hoeveel sporthallen, zwembaden en voetbalvelden zijn er in uw gemeente?

Met de vermelding int artikel :

"... Ook in de regio rond Mechelen is het eerder pover gesteld.  Daar is er een tekort van ongeveer 18 procent aan sportzalen..."

Enig idee Gimycko hoeveel commentaren je nog gaat geven op je eigen post?  Of is het streefgetal 200?

We hebben, hier in Mechelen, misschien een tekort aan sporthallen, zwembaden en voetbalvelden, maar binnenkort hebben we een tweede schaatsbaan !  Een kleintje in Leest en binnenkort eentje achter Utopolis.

\o/

Sorry, Heist od Berg.  We komen niet meer jullie kant uit.

;-)

Altijd leuk om een artikel te ontdekken dat niks met (ons) Mechelen te maken heeft, maar waar (ons) Mechelen wel in wordt vermeld...

DM - Hoe global warming de kaart van België zal hertekenen

"...Climat Central koppelde aan het onderzoek ook een interactieve kaart waarop u kunt nagaan wat de impact van global warming is op uw persoonlijke omgeving. Voor de kuststreek, Brugge, Gent en grote delen van Oost-Vlaanderen zijn problemen intussen onafwendbaar. Ook als de wereld erin slaagt de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius, zullen die gebieden onder water lopen. Voor Antwerpen, Mechelen en Brussel steekt de dreiging de kop op zodra de grens van 4 graden Celsius bereikt wordt..."

Toekomstscenario of Doemscenario ?

En moeten we dan morgen met zijn allen massaal elektrisch gaan rijden of onszelf een elektrische stoomauto aanschaffen ?

Hieronder een link naar een interessant artikel op Knack :

Meer dan 40.000 slachtoffers WOI online terug te vinden

"... Het Instituut voor Veteranen heeft een databank met ongeveer 42.000 soldaten die tijdens of als direct gevolg van de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen, online ter beschikking gesteld op de website WarDeadRegister..."

Bij het invullen van Conflict : Eerste Wereldoorlog en Plaats Overlijden : Mechelen, krijg je (voorlopig) een lijst van 104 personen die gesneuveld zijn in ons Mechelen.

Tegelijkertijd krijg je de namen, de voornamen, de datums van hun overlijden en de plaats waar de persoon begraven is.

Extra info :

"...Bezoekers kunnen via een eenvoudige zoekactie familieleden en dorps- of stadsgenoten terugvinden die in '14-'18 gesneuveld zijn. Ook wie in 1919 omkwam als gevolg van verwondingen opgelopen tijdens de oorlog, werd in de lijst opgenomen. Het gaat enkel om Belgische militaire slachtoffers en dus enkel om mannen..."

Of het een goeie film is of een hype laat ik over aan de kenner(s), maar hij is nu in de bioscoop : de film "Black" van Adil El Arbi en Bilall Fallah.  En in de hoofdrol een Mechelse : Martha Canga Antonio.

GVA : Mechelse Martha (20) schittert in "Black"

"... Ze zingt, schrijft gedichten en wil een eigen kledinglijn, maar vanaf woensdag zal ze vooral bekend staan als dé hoofdrolspeelster van "Black", de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Ze, dat is Martha Canga Antonio, twintig jaar en Mechelaar..."

En er staat nog meer int artikel :

"...Toch is film niet het enige talent van Martha. Sinds vorig jaar is ze ook de zangeres van Soul’Art. De soulgroep bestaat uit vijf erg diverse muzikanten, die muziek maken in drie talen. Vanuit Mechelen en Vilvoorde veroveren ze stilaan de rest van het land, ondertussen zijn ze onder meer geselecteerd voor de Nieuwe Lichting van Studio Brussel..."

Dus gaan we Youtube afschuimen.  En bingo.

Soul'art - The Lion Doesn't Sleep

Interessante videoclip.

Maar wat de clip extra leuk maakt : sommige zaken zijn gefilmd in ons Mechelen.  Dus gewoon even volledig uitkijken en misschien vindt gij de plaatsen ook !

:-)

Het gaat goed met de stad volgens ons Bartje. Sinds einde September vijf gewapende overvallen in zijn stad. Moet kunnen.

Voor zij die schoon en jong waren in 1960, hier een filmpje uit dat jaar...

Vimeo : Mechelen - Frans Halsvest - Autocrash

Uitleg bij het filmpje :

"...Een terugblik op Mechelen in 1960, waar we aldaar op de Frans Halsvest woonden. Er gebeurde een banale aanrijding vlak voor onze voordeur, waarna vader de camera opnam en het gebeuren filmde. In het begin veel toeschouwers die een beetje later één voor één afdruipen. Tegen het einde aan blijft alleen de ongelukkige bestuurder over, die tracht zijn auto terug bruikbaar te maken..."

:-)

Gim, intereseert geen kat.

Blijf jij nu hier tot in de eeuwigheid ter plaatse trappelen Gim? 

Enne, zwarte piet is zwart en dat zal ook zo blijven. Goed zo.

Awel hé, Mechelen verveelt nooit!

Gisteren kort na de noen, zag ik het volgende aan de Brusselpoort:

Komt er verdwaalde (of was het een verdwaasde?) automobilst, vanaf de Plaisancebrug richting stad gereden, stopt aan de lichten en hoe draait hij daarna rond de Brusselpoort? Juist ja, langs de kant van de Astridlaan, en rijdt daarna (nog altijd in tegenrichting) doodgemoederd de Hoogstraat in.

En geen accident, doeme toch!

In Mechelen valt er nooit iets te beleven!

Ik vraag me nog altijd af met wat voor straffe stoten hij over het Plaisancepletn geraakt is!

Die TomTom toch....

 

;-)

Sluit gewoon dit blog af Jan, dan houdt dat eeuwig geleuter van steeds dezelfde vanzelf op.

Jokke, kan da gienen Engelsman geweest zoan ? Wij reden er vroeger toch ook onder deu.

Zin 1 in reactie 1 (zie boven) : 

"...Laat je gaan Gim.  Ik ga je zeker niet tegenhouden..."

Niet elk nieuws of nieuwtje is een volledig en/of nieuw artikel waard.  Werk-gerelateerde relletjes bij bijv. de Mechelse brandweer hoeft hier echt niet.

En als het je niet (meer) bevalt, dan lees je het niet of ga je vissen, of zo.

"..laat je gaan Gim.  Ik ga je zeker niet tegenhouden..."

Het is niet de bedoeling dat op een oude post steeds verder geborduurd zou worden.  Ik dacht eerder aan hoe het vroeger gebeurde:  een wekelijks nieuwsoverzicht met vermelding van de bronnen.  Maar buiten het geciteerde regeltje had je daar waarschijnlijk over gekeken...

Ik zou bijv. aan elke lijstje (zie hierboven) een artikeltje kunnen wijden met één of andere persoonlijke bedenking.  Maar dat wordt dan een verslagje-van-niks.

Sinds de Anoniemen al een tijdje worden uitgesloten van MB is de animo weg en kun je er donder op zeggen dat iemand dat idee dan ook weer liever zo snel mogelijk zal willen zien verdwijnen.

In a nutshell : Ge kunt nooit goed doen voor iedereen.

;-)

Je zou het de ziekte van het huis kunnen noemen Gim. -)

Opnieuw een lijstje.  Blijft leuk !

DS : Hoeveel restafval produceert uw gemeente ?

Gim, als het DS niet was zou ik het nog geloven ook. Maar terzake, waar ze het nu kieperen, ik zou het niet weten. Vroeger was dat op den boulevard Uilen en aan den bassin Egleghem maar sinds ik daar een bom heb ondergestoken is dat behoorlijk verbeterd. Het kan natuurlijk ook zijn dat er meer word opgevreten. Het is crisis voor iedereen weet ge.-)

Geen idee wat mijn klein wit vol huisvuilzakske weegt dat ik elke 14 dagen buitenzet.  Blijft de vraag of die 116 kg per Mechelaar en per jaar veel is.

Als ge de bladeren van de bloemkolen en de patatte schellen ook nog opeet gaat dat nog veel minder zijn. Appelsienen schillen zal nogal bitter zijn denk ik maar die kunt ge drogen en in de stoof steken.

Oei G.L. "de bladeren van de bloemkolen en de patatte schellen" geef jij die niet aan uw kippen?

Als ge int centrum woont en weinig of geen tuin hebt, valt het allemaal (misschien) nog mee : ne witte huisvuilzak voor de restafval en ne blauwe zak voor de PMD.

Maar hoe zit dat in de deel-en randgemeenten ?  Blijkbaar hebt ge daar tegenwoordig een volledige sorteerstraat nodig... in uw garage !

Jokke, ge weet het of ge weet het niet maar in prijzen halen zijn ze er altijd bij. Verleden jaar hadden ze die " van 't verste kommen ". Wauuuuw.

Schuldenberg piekt, belastingen dalen. Zo'n goeke hebben we langen tijd niet meer gehad. Wauuuuw bis.

Het mag gezegd worden.  Voor eens en voor altijd.

" Antwerpen hoort bij de ‘domste’ steden, Mechelen scoort goed "

Men zegge het voort.

;-)

Onwaarschijnlijk maar HLN en GVA staan lijnrecht tegenover mekaar. Goe bezig.

"... In de toekomst moet het voor elke Vlaming mogelijk worden om een laadpunt voor een elektrische auto te krijgen in zijn buurt. Tegen 2020 komen er 5.000 extra laadpunten bij. De bedoeling is elektrisch autorijden succesvoller en makkelijker te maken. Opvallend is dat bestuurders een aanvraag kunnen indienen voor een laadpaal bij hen thuis. Vijf steden (Antwerpen, Hasselt, Leuven, Sint-Truiden en Mechelen) hebben een aantal principes afgesproken. "De steden kiezen uitdrukkelijk voor het principe : laadpaal volgt wagen", zegt Dries Keunen van het proefproject Evora..."

Bron

Zou het wat worden met die Elektrische (Stoom)auto ?  Vingers kruisen.

:-)

Een hallucinant bericht in GVA :

"...Meer dan een kwart van de kinderen die vandaag in Antwerpen worden geboren, groeit op in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. Dat cijfer is de voorbije jaren alleen maar gestegen. 'Hallucinant en onrechtvaardig', zegt socioloog Peter Raeymaeckers van de UAntwerpen, 'Die kinderen slepen dat hun hele leven mee'..."

En volgens het artikel spant Boom-lez-Malines de kroon :

"...Alleen Boom doet slechter, met 32,6 procent. Dat blijkt uit het jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting dat het onderzoekscentrum OASeS van de Universiteit Antwerpen donderdag voorstelde..."

Hier geen vermelding van ons Mechelen.

In het Nieuwsblad vinden we eenzelfde cijfers en met hier wel een cijfer over Mechelen :

"...De kinderarmoede in ons land blijft groot en wordt zelfs groter. Bijna een op de vijf kinderen jonger dan 18 jaar leeft in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. De gemeente Boom scoort een triestige 32,6 procent, Mechelen doet het ‘goed’ met 11,4 procent..."

(Zie ook artikel in Knack)

Daar wordt je niet echt vrolijk van !

Bedankt voor al die info, maar wij lezen ook gazetten.

Sinds het ophaalcenter van de Kringloopwinkel niet meer aan de Dijle is, maar diep weggestoken in Industriepark-Noord, kom ik daar amper nog langs.  Ik duik nog wel eens geregeld in één van de twee kringloopwinkels in de Mechelse binnenstad.

Maar wat oudere en nog prima stukken gaan tegenwoordig naar Oxfam in de OLV-Straat.  Hun filosofie en werking bevalt me wel en de minder-bedeelde medemens behoudt er zijn waardigheid bij het aanschaffen van goederen tegen een aannemelijke prijs.

Niet elk kind heeft het geluk om in een goed bemiddelde familie geboren te zijn.

Foto Gimycko - OLV-Straat Oxfam

En wanneer leeft een kind in armoede ? Als een gezin van twee ouders en twee kinderen een inkomen heeft dat kleiner is dan..........2.279 euro per maand ( officieel cijfer voor 2015). Zou dat de reden zijn dat je op straat zo weinig jonge verworpenen der aarde ziet met hongerbuikjes en gekleed in bevuilde en geschonden vodden al zullen de weldenken natuurlijk zeggen dat de arme kleintjes zo beschaamd zijn dat ze nooit buiten komen.

Zeggen in welke bevolkingsgroep men het overgrote deel van die verworpenen kan vinden is een open deur intrappen .  Maar er is ook een lichtpunt want,  wat wil men ons vanuit een bepaalde hoek doen geloven???   het zullen net deze dompelaars zijn die later voor ons klein pensioentje zullen zorgen..... 

Armoede is niet enkel hongerbuikjes, gekleed in bevuilde en geschonden vodden, maar ook generatiearmoede met veel te grote gezinnen, zelfstandigen die failliet gingen en een schuldenberg meezeulen, maar ook - zoals onlangs in De Blauwe Gids - arme "adel" die amper een kamertje kunnen laten verwarmen in hun veel te grote kasteel.

ACW : De Armoede Algemeen

Jullie moeten me het maar vergeven maar ik zie hier regelmatig ' armoede van de geest '. Spijtig genoeg is dat niet op te lossen met geld. Spijtig, spijtig zoals mijn zielsgenoot Helsen uitriep!

Beste Luc, " armoede van de geest ", dat vergt een woordje uitleg. Ik dacht dat die allemaal in de Rue de la loi zaten. Effe checken als het kan. Ja , inderdaad daar zitten de fabrikanten van DE armoede.

' Armoede van geest ' uitleggen is hier voor een goede verstaander overbodig.

Volgens GVA betaalt de Mechelaar dit jaar 258 euro per persoon voor de politie. Voor  een koppel 516 euro en voor een gezin .... Mechelen veilige stad Bartje ? Vergeet het maar. Het populisme in zijn gloriedagen. Waar is die veilige stad ? Of moet de commisaris u weer uit den drek trekken ? Gimycko, gij de man van de statistieken, vertel er ons eens iets meer over.

Lijstjes zijn leuk en heupprothesen... zijn dat niet.  Dus gewoon ter info.

"...Een totale heupprothese is een veel voorkomende ingreep, toch verschilt de kwaliteit van de ingreep van ziekenhuis van ziekenhuis tot ziekenhuis. Zo hebt u in sommige ziekenhuizen twee tot drie keer meer kans dat er een tweede operatie volgt. CM vergeleek de verschillende ziekenhuizen, bekijk de resultaten op de kaart...."

Bron

Leuk artikeltje in de "Gazet van Zierikzee" aka De Telegraaf :

Kanon na 463 jaar bezorgd in Zierikzee

De gemeente Zierikzee heeft woensdag een kanon gekregen dat het in 1552 had laten maken in Mechelen. Het geschut is door de Zr. Ms. Zierikzee afgeleverd in de Zeeuwse stad

Van kanonnen kennen we wel wat in (ons) Mechelen :

-GVA : Mechelen koopt historisch kanon

-MM : Kanongieten in Mechelen

Altijd leuk om te lezen :

Twee weken voor de Babyshower in de Kerststal opent de "religie" van de vrede een boekenwinkeltje / bibliotheek / leslokaal in ons Mechelen.

Dat vraagt om meer info :

Feestboek - Info - Afshin

Alsof Scientology (in dezelfde straat) nog niet erg genoeg was.

#NotInMyName   #NotInMyMechelen

Mechelen heeft er precies een nieuw muziekbandje bij, want dit verscheen vandaag op YT :

Video for "Succubus" by Opium Heathen, a doom/stoner band based in the swamps of Mechelen, Belgium.

Eenzelfde ondertitel verscheen ook bij hun vorige video "Vice".

Die gaan in de Teaser.

Te veel aan de snuifdoos gezeten ?

Wat is dat nu weer ? Belogen, bedrogen en bestolen? En ze stonden erbij en ze keken er naar. Zo e goeke hebben we lange tijd niet meer gehad denk ik zo. Zou circus Ronaldo nog Clowns kunnen gebruiken ?

Ooit, nog niet zo lang geleden hadden we het hier eens over IVAREM en hun 54 euro plus voor de ophaling van ons huisvuil. Ze hadden een beetje pech met hun nieuwe sorteerinstalatie in Geel en nog wat andere uitvluchten. De burger zou tijdelijk een beetje moeten bijleggen om over den berg te geraken. Onlangs wisten ze ons nog te vertellen dat de 54 euro ook dit jaar zou worden aangerekend want ze waren er nog niet uit. Wat staat nu vandaag in de gazet te lezen ? IVAREM geeft een cheque van 18.000 euro weg. Hallo, hallo ?????

Astemblieft !

Amerikaans topbedrijf investeert 2 miljard dollar in Mechels biotechnologiebedrijf

Maar gelieve ook even opletten, want zonet op radio één hetvolgende, wat er zijdelings op aansluit :

Prof. dr. Hans Schenk : "Succes overnames gering"

Bericht aan mijn Burgemeester :

Mister B, check this out...

(Foto Gimycko)

Kan de Ecokoerier misschien ook de bomma naart Stad brengen zodat ze kan gaan shoppen ?

En ze daarna met pak en zak terug thuis afleveren ?

;-)

Bon, tis maar een idee, zeunne.

Gimycko

Het regent lijstjes.

Nu weer dit : Waar zijn de Vierkante Meters het goedkoopst ?

Ontdek hier ons Mechelen with wheelchair & en español.

"... Mechelen is a warm and flirtatious city, which lost in its streets and enjoy its people is a pleasure..."

:-)

Altijd goed om te weten voor tijdens de feestdagen !

Alcoholcontroles in kaart : hier blaast u het vaakst (DM)

"... Met 721 alcoholcontroles staat Antwerpen met kop en schouders boven de andere steden en gemeenten. Mechelen, op de tweede plaats, heeft de afgelopen twaalf maanden 234 controles georganiseerd..."

Het regent hier vooral veel gelul van steeds dezelfde internetgraaier die wellicht denkt dat wij geen gazet kopen..

Wat gisteren groot nieuws was is morgen alweer vergeten.  Lijstjes in gazetten en op tinternet hebben niks eeuwigheidswaarde.  De(ze) blog heeft dat wel !

Over 100 jaar zullen ze nogal verschieten hoe goedkoop of duur het leven was in het Mechelen van 2015.

Goed nieuws is altijd leuk om te lezen :

CO2-uitstoot in Mechelen met 8 procent gedaald (DeRedactie 18/12/2015)

"...De CO2-uitstoot in de stad Mechelen is tussen 2011 en 2013 met 8% gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancykantoor FutureProofed in opdracht van de stad.  Vooral de huishoudens (-20 procent) en de tertiaire sector (-14 procent) maakten een goede beurt.  Op het vlak van mobiliteit steeg de emissie echter nog (8,8 procent).

Bij de huishoudens ging vooral de uitstoot door elektriciteits- en stookolieverbruik erop achteruit, allicht door meer eigen productie door middel van zonnepanelen en zonneboilers.  Ook bij de tertiaire sector was er een sterke daling in het verbruik van stookolie.  De hogere uitstoot door mobiliteit is allicht te wijten aan het hoger aantal gereden kilometers (11 procent in Vlaanderen, voor Mechelen bestaan daar geen specifieke cijfers over), dat vooral terug te vinden is bij het personenvervoer (goed voor 94 procent van alle gereden kilometers)...."

Nu is "CO2" een zo algemeen begrip, dat niemand eigenlijk (nog) weet wat het is.  Dus halen we er effe de Wikipedia bij :

Koolstofdioxide (Brutoformule CO2)

Onder het hoofdstuk "Ontdekking" vinden we de naam van de ontdekker en wetenschapper : de Brusselaar Jan Baptista Van Helmont (1579-1644).  En deze alchemist, fysioloog en arts hield er, op sommige onderzoeksgebieden, wel heel bizarre ideeën op na :

"...Vanwege "De Magnetica Vulnerum Curatione", waarin hij de genezende werking van relieken toeschreef aan Magnetisme, kreeg Van Helmont problemen met de Inquisitie.  Gealarmeerd door de jezuïet Roberti, fileerden een aantal theologen en artsen het werk om er 24 afkeurenswaardige stellingen in te vinden (Propositiones Notatu Dignae, 1624).  Het boek werd op de index geplaatst en de auteur werd vervolgd voor het kerkelijk tribunaal in Mechelen..."

"...Jan Baptista Van Helmont overleed eind 1644 aan een longaandoening, waarschijnlijk Pleuritis.  In 1646 verkreeg zijn weduwe van de aartsbisschop te Mechelen zijn rehabilitatie...."

:-)

Sorry dat ik effe blijf doorbomen, maar dat "Kerkelijk Tribunaal van Mechelen" bleef me intrigeren.  Dus vragen we raad aan dokter Google.  En bingo.

"...Naast het toegankelijk maken van de eigen collecties ondersteunt het Rijksarchief ook de ontsluiting van bijzondere archiefbestanden in externe archiefbewaarplaatsen.  Zopas werd de inventaris van het vroegmoderne Officialiteitsarchief, bewaard in het Aartsbisschoppelijk Archief van Mechelen, gepubliceerd.

De Officialiteit was een rechtbank waarvan de bisschop gebruik kon maken om overtredingen, begaan door de gelovigen uit zijn diocees, te laten bestraffen.  Om welke overtredingen ging het ?  Schending van de zondagsrust, Paasplichtverzuim, heiligschennis en inbreuken op de huwelijkswetgeving in de meest ruime zin van het woord : de scheiding van tafel en bed, overspel, concubinaat en incest zijn er enkele van.  Dit Tribunaal bleek ook een beproefd instrument om deviant gedrag bij de Geestelijkheid aan te pakken.  Verschillende zaken hebben hier dan ook betrekking op (celibaatsovertredingen, vechtpartijen, enz).  Vandaag bestaat de instelling nog steeds, maar houdt ze zich voornamelijk bezig met betwistingen in verband met de huwelijksband van kerkelijk gesloten huwelijken.

Hoewel erg fragmentarisch bewaard vormt het bestand een rijke bron voor historisch onderzoek, zeker voor wat betreft de 17de- en 18de-eeuwse socio-religieuze geschiedenis van het Aartsbisdom.  Aan de hand van vonnissen, dagvaardingen en getuigenissen schetsen de stukken een beeld van het bestraffingsbeleid ten opzichte van diegenen die afweken van de kerkelijke voorschriften inzake geloof en zeden.  Naast de eigenlijke processtukken bevat het archief ook een stuk kernarchief, dat niet alleen informatie verstrekt over de interne werking van de instelling, maar eveneens - in aanvulling met andere bestanden - toelaat de verhouding tussen de Kerkelijke en Wereldlijke Rechtsmacht in de Zuidelijke Nederlanden verder in kaart te brengen..."

Te vinden in het Rijksarchief van België.

In de archiefwinkel is de "Inventaris van het archief van de Officialiteit van het Aartsbisdom Mechelen in het Aartsbisschoppelijk Archief te Mechelen (1510) 1596‐1796" van ene Tom Bervoets te vinden.

Gimycko, echt waar maar dat is nu het laatste voor heiligen abend zeune. " Het ijs op de vaartjes in het Vrijbroek park is nog niet dik genoeg om op te schaatsen ". Inderdaad, Mechelen verveelt nooit.

Ontdek Ons Mechelen vanoept dak van... den TSM !

Wör - March

( Wör, een Traditional Folkband uit Gent )

Onze vriend Luc Vis maakt zich zorgen. Wie zou hem willen tegenspreken ?

Tiens? Waarover dan? Ik weet wel dat er af en toe opgemerkt wordt "wij lezen ook gazetten", maar ik heb over de bezorgdheid van Luc nog niks gehoord of gelezen. Ik vind Luc nen toffen tip, dus wil ik dat toch wel weten...

Af en toe in een volkscafe een pintje gaan drinken kan u veel wijzer maken dan al dat papier te lezen. Maar enfin, juist naast Luc zijn citaat staat nog een goeke. Over ophaling GFT ( groen afval ). " als onze afvalcijfers niet goed zijn, maar die zijn goed " dixit woordvoerder IVAREM. Hallo zeg, waarvoor dient dan die 54 euro die ze jaarlijks uit onze zakken kloppen ? Dan wou ik nog wel eens weten wat ze met die groenafval gaan doen, confituur of stoofpot maken voor het volk ?