Ladies met een hart !

Op 11 februari viel mijn oog op volgende facebookberichtje: “Happy Ladies’ Circle Day!” dat een Amerikaanse vriendin postte aan één van haar vriendinnen. Mijn belangstelling was gewekt. Ik vroeg haar om verduidelijking. Ze antwoordde dat Ladies’ Circle een internationale serviceclub voor vrouwen was die zich tot doel stelde om fundraising te vergaren voor goede doelen. Ze hebben vertakkingen in vele landen. De nieuwsgierigheid werd, volgens mijn interne OCAD(*), van niveau 2 naar 3 gebracht. Even googlen en bingo. Ook onze stad heeft een Ladies’ Circle. Ladies’ Circle Mechelen of kortweg LCM. Zonder vrijpostig te willen zijn vond ik een lid via de sociale media en beleefd - zo zijn we nu eenmaal bij Mechelen Blogt - vroeg ik om een gesprek. Diezelfde avond werd er meteen een afspraak geboekt voor 17 februari, met Johanna De Wolf, First Lady van de Ladies’ Circle Mechelen. Die Ladies’ weten duidelijk wat netwerken is en tilden mijn weetgierigheidsniveau naar 4.  

In mijn favoriete bar haalde ik mijn vragenlijst boven maar ik heb vooral gepassioneerd geluisterd naar de zeer gedreven en enthousiaste voorzitter Johanna.

Laat jullie meeslepen als jullie OCAD-nieuwsgierigheidsmeter ook uitslaat tot level Phi.

(*)OCAD = het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse

Wat moet ik me voorstellen bij de Ladies’ Circle Mechelen?

Alle Ladies’ Circles zijn serviceclubs voor vrouwen van 25 tot 45 jaar. Maandelijks houden we een statutaire vergadering rond een gezellige maaltijd en bespreken we in alle vriendschappelijkheid agendapunten, organiseren we een activiteit of nodigen we een spreker uit. De bestuursleden vergaderen de week voordien reeds om de agenda op te stellen.

Hoe en wanneer is de Ladies’ Circle ontstaan?

De eerste Ladies’ Circle werd opgericht in 1959, als vrouwelijk alternatief voor Ronde Tafel. In de loop der jaren kenden deze Circles internationale navolging in verschillende landen. Vandaag telt onze globe 10.500 Ladies verspreid over 35 landen. In België staat de teller op 40 clubs – een nieuwe zusterclub in Waterloo krijgt het nummer 48. Dit resulteert vandaag in 570 Belgische Ladies.

Alle deze Ladies dragen bij tot de maatschappelijke missie van onze Circle. Deze vorm van dienstbaarheid wordt ook binnen de club gehanteerd. Zo worden dames gestimuleerd bij te dragen aan sociale activiteiten, te netwerken en mogelijkheden tot persoonlijke ontplooiing aan te grijpen. Onze ideologische motieven zijn niet anders dan die van andere verenigingen die zich inzetten voor de maatschappij. Het enige verschil is misschien het iets vrouwelijker karakter en de manier waarop de inzet vorm krijgt.

Terug naar de Ladies’ Circle Mechelen. Ik las ergens LC’39?

LC’39 is het clubnummer voor Mechelen. Ladies' Circle Mechelen werd opgericht eind 1999. We vieren dit jaar ons 15-jarig bestaan. Daar zijn we best trots op. Het was dan ook een kristaljaar om in te kaderen.

We zijn een feitelijke vereniging met duidelijke statuten. Jaarlijks hebben we een nieuwe voorzitter. Als voorzitter kan je rekenen op de steun van het bestuur bestaande uit de vice-voorzitter, past-voorzitter, schatbewaarder, secretaris, community service Lady & contact Lady. Daarnaast steunen ook alle leden Ladies hun bestuur waar ik hen hartelijk voor dank want LCM is een van de meeste bruisende Circles in België.

Hoeveel Ladies zijn er in Mechelen?

We mochten onlangs nog  een nieuw kandidaat lid verwelkomen, wat het totaal op  25 Ladies brengt.

Het motto van LCM is “Friendship & Service”.  Wil je dat eens duiden?

"Friendship" staat voor eensgezindheid en verbondenheid: we zijn allen jonge, drukke, vaak gestresseerde vrouwen met nood aan ontspanning en boeiende contacten.

"Service" duid op de hulp aan één of meerdere sociale projecten waarvoor LCM fundraisingactiviteiten organiseert. We steunen nationaal en internationaal  fantastische projecten.

Kan je enkele voorbeelden geven van activiteiten die jullie het afgelopen jaar tijdens jullie statutaire bijeenkomsten geprogrammeerd hebben?

Het afgelopen jaar heb ik, als voorzitter, de Ladies in contact gebracht met heel gevarieerde thema’s. Zo was er een avond over de” Wereld van de Apps” en hoe die op diverse vlakken het leven van de Ladies konden vereenvoudigen.  De maquillageworkshop werd ook heel erg geapprecieerd. We hadden een gastspreker over plastische chirurgie vooral om een aantal mythes en vooroordelen te doorprikken. Een juwelenontwerpster deed ons dan weer alles uit de doeken over sierraden smeden.

Voor welke goede doelen gaan jullie Ladies de extra mile?

Op lokaal/nationaal vlak steunen we dit jaar :

Mama Elke en Papa Johan maken in nagedachtenis van hun dochter Harte prinsessen- en ridderpakketten voor kinderen op de kinderkankerafdeling in Gasthuisberg. Die kleurrijke pakketten bevatten een pyjama die helemaal open kan (zodat alle katheters erdoor kunnen), een gepersonaliseerd fleecedekentje, een warmtekussen en een ridder- of prinsessenpop naar het evenbeeld van Harte. Ze hebben tot doel het ziekenhuisleven van alle jonge patiëntjes aangenamer te maken.Oproep : Uw reporter brandde op 14 januari - naar jaarlijkse gewoonte - een kaarsje! #doenEen 30-tal vrijwilligers zetten zich dagelijks in om noodlijdende mensen materieel en financieel bij te staan en te helpen integreren in onze ingewikkelde maatschappij. Ongeacht  ras, huidskleur, afkomst, godsdienst of andere filosofische overtuiging wordt iedereen op uiteenlopende vlakken geholpen. De vereniging beschouwt hun missie als geslaagd als de mensen na een bepaalde periode van begeleiding en opvolging weer op eigen benen kunnen staan.Sponsoring voor de renovatie en verbetering van de “Snoezelruimte”. “Snoezelen” is de samentrekking van snuffelen en doezelen. Snuffelen is actief zoeken en is vooral gericht op de basale zintuiglijke waarnemingen zoals beleving van licht, geluid, geur, smaak en alles wat voelbaar is: een actieve beleving. Doezelen daarentegen is rustig genieten en zich overgeven aan een warm gevoel van rust, ontspannen zijn, veilig voelen, geborgenheid en nestwarmte: een passieve beleving. Voor de kinderen in de auti-klassen is de snoezelruimte geen overbodige luxe.


Op internationaal vlak zetten we ons in voor 2 projecten :

In 2004 richtte twee jonge Vlamingen deze vzw op nadat ze de Stung Meanchy afvalberg in Cambodja bezochten tijdens hun trip door Zuidoost-Azië. Ze waren onthutst door de omstandigheden waarin jonge kinderen recycleerbaar afval verzamelden op het stort in een poging om te overleven. Ze besloten een lokale hulpverlener te steunen, die zelf opgroeide ‘on the dump’ en die het Center for Children to Happiness(=CCH) oprichtte in 2002. Het voornaamste doel van CCH is de kinderen beschermen en opportuniteiten voor hen creëren door hen onderdak, voeding, medische hulp en opleiding te geven. Beelden zeggen meer dan duizend woorden, bekijk de video.

 


Een Mechelse Lady, Eva Follet, is dit project gaan voorstellen op een internationale bijeenkomst in Zambia. Dit voorstel werd door Ladies’ Circle International weerhouden als internationaal project voor alle Ladies’ Circles en dit voor 2 jaar. De bloemen, pluimen en eer komen Eva dan ook helemaal toe. Vorig jaar hebben we deze vzw reeds een cheque van €50.000 kunnen schenken. We hopen dit jaar minstens even goed te doen. In januari van dit jaar trokken 4 Mechelse Ladies(Eva, Ans, Ilse & Isabelle) met LCI naar Cambodja als goodwillambassadrices om ter plaatse vast te stellen dan onze bijdrage goed besteed werd. Ondertussen zoeken we allemaal samen naar een blijvende oplossing voor deze kinderen.

  • Logapriya
Ladies’ Circle Mechelen is al 7 jaar de trotse meter van Logapriya. Dit meisje verblijft in het weeshuis TISSO(=Tirupur Social Service Organisation) gelegen in de provincie Tamil Nadu in India. De jaarlijkse bijdrage van LC zorgt ervoor dat Logapriya naar school kan en haar verblijf in het weeshuis betaald wordt.


Op welke manier(en) zamelen jullie fondsen in?

We organiseren jaarlijks verschillende events. Met als top of the bill onze jaarlijkse en unieke “Love is in the Air”-Valentijns-party.

Gebeurt dat altijd op een exclusieve manier?

Op zulk event stellen wij Ladies alles in het werk om onze sponsoren hartelijk te verwelkomen en hen een onvergetelijke  belevenis in stijl voor te schotelen. Ik wens er ook op te drukken dat alle inkomsten integraal naar onze sociale projecten gaan.

Is er een ontgroeningsritueel? Of legt elke lady een eed bij het toetreden?

Neen,  ik denk dat ontgroeningsrituelen in de vorm van een Bacchus-feest eerder iets voor mannelijke serviceclubs zijn.

Waarom kan je enkel lid zijn tot je 45ste? Een gemotiveerd lid kan op die leeftijd toch nog niet afgeschreven zijn?

Dat is een bewuste keuze, natuurlijk vinden wij niet dat Ladies afgeschreven zijn op hun 45ste, maar als club willen wij graag mee-evolueren met de jongere generatie. Nieuwe leden kunnen vanaf hun 25ste toetreden en hun leefwereld en beleving verschilt nu eenmaal sterk met deze van een Lady van 45 jaar jong. Die doorstroom van jonge mensen met frisse ideeën willen we absoluut vrijwaren.

Door het grote succes van LCM wordt de lokroep om een Agora Club – toegankelijk voor 45+ - op te richten steeds groter. Veel van deze enthousiaste geëngageerde 45+ Ladies willen zich graag blijven inzetten voor onze maatschappij .Wat een schitterende symbiose zou zijn met de Ladies’ Circle.

In maart neemt Els De Bruyne de fakkel van voorzitter over. Hebben jullie al besproken hoe jullie de club “launching codes” gaan overdragen?

In de eerste plaats wens ik Els veel succes als voorzitter van onze fantastische club. Vanaf maart is het haar taak om zich gedurende een jaar volledig te smijten en gedurende dat jaar haar eigen accenten te leggen tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten. Trouwens, de  enige lanceringen die Ladies’ Circle Mechelen doet zijn bijdragen aan goede doelen.

Welk bericht wil je als voorzitter van LCM nog uitdragen?

Ladies’ Circle Mechelen bruis verder en blijf jullie lokale en internationale maatschappelijke missie trouw zonder te verzaken aan ons motto “Friendschip” & “Service”. Want niets doen, is geen optie!

 

Ik kan Johanna alleen maar bijtreden en  hartelijk bedanken voor het gesprek. Niets doen is geen optie!

Om te eindigen wil ik alle Ladies en ex-Ladies een late Ladies’ Day toewensen. Jullie dedicatie is een nobel iets.

Graag had ik Hilde De Meyts en Ilse Vermeersch extra in de bloempjes willen zetten want zonder hen had ik dit blogschrijfsel nooit met jullie kunnen delen.

Mooi artikel.  Ik kende de club niet.  Goed dat je er je licht eens deed op schijnen.  De doelen die zij steunen dragen ook mijn sympathie weg...

Bedankt Jan,

Ik denk dat er nog vele Mechelse mysteries(groot en klein) ontrafeld dienen te worden. :-)

Ga je gang!  ;-)