invasie van pinguïns en schildpadden...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Voorlopig staan ze nog allemaal mooi in het gelid opgesteld in de lokalen van Sjarabang aan de Kerkhoflei.  Maar vanaf maandag overspoelen ze de stad.  Een ware invasie!  120 pinguins en 99 schildpadden zullen zo een maandlang te zien zijn in de Mechelse binnenstad!  Het wordt héél zeker een leuke bedoening, en een enthousiaste Marleen D'Joos - de bezielende kracht van Sjarabang - geeft me samen met medewerkster Marina Mariën al een voorproefje van wat er te bekijken valt... 

 

 

Sjarabang staat voor kunst (met kleine K) voor iedereen: mensen met en zonder beperking, van alle leeftijden en met elke huidskleur; van alle sociale achtergronden.  Kunst is voor hen het perfecte middel tot ontmoeting met een gedeelde interesse.

 

Het atelier van Sjarabang vervult een brugfunctie voor mensen die hun plaats in het reguliere kunstonderwijs (nog) niet vinden.  Door een aangepast aanbod wil men drempelverlagend werken voor deze doelgroep.  Sjarabang wil de deelnemers het zelfvertrouwen geven om zelf de stap te zetten naar het rijke cultuuraanbod.  Anderzijds wil Sjarabang ook dat reguliere circuit warm maken om zich (nog) beter open te stellen voor de noden van de doelgrip, en in die zin wil het een steentje bijdragen tot een verdraagzame en open samenleving waar iedereen zich thuis voelt.  Inclusie is voor Sjarabang dan ook een cruciaal begrip!

 

En dat is beslist een edel doel. 

Maar wat hebben die pinguins en schildpadden nu te maken met Sjarbang Marleen?

 

 

Met al deze creatief versierde pinguins en schildpadden willen we een smaakmaker zijn voor de vierde editie van Kunstproeven die onze vzw organiseert.  Ja, inderdaad: dit festival is al aan zijn vierde uitgave toe.  Op dinsdag 17 en  donderdag 19 maart  gaat het weer door in en rond het Mechels Cultuurcentrum.  Honderden mensen met een beperking nemen er aan deel om zich er uit te leven in talrijke workshops.  Steeds geweldig om mee te maken!    Naar aanloop van het festival hebben we nu dit unieke beeldend project opgezet, dat beroep doet op de creativiteit van voorzieningen voor personen met een beperking, van scholen, maar ook van individuele kunstenaars.  We hebben al de nog naakte, polyester pinguïns en schildpadden verspreid over het ganse land.  Vijftig voorzieningen hebben 'ja' gezegd voor dit project, en ook tal van individuele deelnemers....

 

 

Het resultaat mag er zijn!!  De fantasie kreeg de vrije loop, en wat ik hier te zien krijg is werkelijk een streling voor het oog: origineel, kleurrijk en verrassend!

 

Toen ik vroeger nog aan de slag was bij het WFG had ik al een soortgelijk project ondersteund.  Toen werkten we met eenden, kippen en ezels.  Het kende veel succes, en daarom wou ik met Sjarabang ook zoiets opzetten.  Gelukkig kregen we de financiële ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting.   Dat hielp ons aardig vooruit.  Zo hebben de polyester modellen waarop werd gewerkt ons niet zoveel gekost.  120 pinguins en 99 schildpadden vonden zo hun weg over het hele land.  Eén pinguïn is gesneuveld, maar de rest is netjes weergekeerd naar Sjarabang.  Vanaf maandag vertrekken ze naar winkels in Mechelen waar ze zullen tentoongesteld worden in de uitstalramen, van 9 februari tot 9 maartOp 17 en 19 maart is de hele beestenboel te bewonderen in het Cultuurcentrum.  De inkom van de expo bedraagt 2,5 Euro, maar hiermee kan je achteraf een drankje in de cafetaria bestellen. 

 

 

Ondanks het waggelende loopje en het trage voorbewegen - eigenschappen die als een 'beperking' worden betiteld, zijn pinguïns en schildpadden slimme en zelfredzame dieren.  Door hun grappige uiterlijk zijn ze bovendie erg populair.

Deze dubbelheid maakt hen tot perfecte figuren voor dit beeldend project.

 

De polyester beelden werden creatief bewerkt met verf, mozaïekjes, textiel...  Je kan ze bewonderen in de etalages van Mechelse handelaars.  Op die manier probeert Sjarabang een nieuw publiek te bereiken. 

Na het festival Kunstproeven verhuizen de kunstwerkjes terug naar de makers.

 

Je kan de winkelwandeltentoonstelling aflopen met behulp van een leuk boekje dat verkrijgbaar is bij de deelnemende handelaars:

Lucas Creativ, Snoep-goed, Ixora, Milis Shoes, bakkerij Mens, VS kaders, Semprevino, Sophia Centrum, Kringwinkel, Domus, Awardt, Kris De Gouden Draad, De Borght, Sjampion Jeans, Simon Levelt, Simple, Comtex, Exit, Nathalie Shoes, Baldini, Body Action Performance, Optiek Vingerhoets, Salon R, Gentry, In de Cité, Renova, Lenaerts, For Men, Pacific Boardshop, Stripkever, BNP Paribas Fortis, Femina, United Brands, Meat 15, Het Kunsthuis, Lily, Supergoods, Hairstudio Duo, Optiek Ophtalmo, Verlinden, Vanderpoorten Parket, Blossomhouse, De Banier, Stitch&Co,

(de deenemende kunstenaars staan allemaal vermeld in het boekje)
De winkelwandeltentoonstelling kwam tot stand dankzij de financiële steun van Stad Mechelen en Elia Fonds.
 
Voor meer info over de werking van Sjarabang of een brochure in je bus, neem je contact op met:  015 63 96 14 (ma-don van 10 u tot 17 u)
of 0477 23 90 78   of info@sjarabangvzw.be
www.sjarabangvzw.be
www.facebook.com/sjarabang
 
 
 
 
 
 
We hebben onze handen vol met Sjarabang.  Wekelijks gaan hier op de Kerkhoflei vrije ateliers door...  Maar we doen ook workshops op verplaatsing en we organiseren jaarlijks een reis naar de de Provence.  daarnaast zetten we een inclusief theatergezelschap op poten en organiseren we het jaarlijkse Kunstproeven-festival...  Maar misschien mag ik nu al publiciteit maken voor iets unieks dat nog op stapel staat.  Op 6 juni gaan we op de binnenkoer van ons stadhuis een wagenspel spelen: 'Romeo en Julia' (om 14u30, 17 u en 20 uur).  Je hoort er later nog méér over, maar je kan het alvast noteren in je agenda.  Het zal de moeite worden...