Het gekleurde DNA van de stad

   

(foto's: Jan Smets)

Voetbal is emotie en passie.  Weinig dingen beroeren zovelen als het spel met de bal op de heilige grasmat.  En die liefde voor het voetbal dwarst alle sociale lagen.  Zélf bekijk ik het liever vanop de zijlijn dan vanop de tribune.  Mijn voetbalkennis is heus niet  zo groot, en ik volg de zeges en nederlagen in de marge en via de titels in de sportbladzijden van m'n krant.  Maar wat geen één Mechelaar nu ontgaat is het debacle rond het Oscar Van Kesbeeckstadium, waar boven groen-wit het dreigende zwaard van Damocles hangt, en waar bestuursleden en supporters van geen hout meer pijlen weten te maken, en de chaos compleet lijkt.  Vanavond volgt weerom een spannende episode in een verhaal dat tragische vormen begint aan te nemen.  Ik heb 'te doen' met de Racingsupporters.  Ook al kom ik uit een 'Malinwa-nest' en stroomt  het familiale bloed rood-geel: naar mijn puurste aanvoelen zou de teloorgang van racing een verschraling betekenen voor onze stad.  Voetbalgek of net iets minder:  zowel groen-wit als rood-geel behoren tot de bouwstenen van het DNA van deze stad....

 

 

Zal men aan de  wil genoeg hebben om nieuwe wegen te bewandelen?  Het is zeer de vraag.  Met gekruiste vingers en zwevend tussen hoop en wanhoop wordt er afgewacht. Klamme handen, getalm, luchtkastelen bouwend, bluf, geruzie, wantrouwend en vertrouwend tegelijk...

 

Wordt het voetbalveld een emotioneel slagveld?  Gaan de boeken toe of wordt de deur op een kier gezet voor een nieuwe toekomst? Is het Oscar Van Kesbeeckstadium ten dode opgeschreven en wordt het verkocht?  Hoe gaan de supporters reageren?  Zullen zij de plannen (kunnen) dwarsbomen? Het is voorlopig koffiedik kijken.  Maar de spanning is te snijden...

 

Ik kom dus uit een 'Malinwa-familie' - ook al is de passie bij mij afgevlakt tot sympathie.  Ik juich bij een gewonnen match maar ga niet kapot bij een verloren seizoen.  Ik volg graag het verhaal van mijn club omdat ik het in mijn genen heb meegekregen.

Mijn grootvader speelde ooit in de jeugdploeg van Malinwa.   (trouwens: de eerste gouden bladzijden van de club werden geschreven in de Voetbalstraat in mijn eigenste Hanswijkenhoek).  Grootvader klaroende later in de harmonie van KV-Mechelen, en hij was een bijzonder trouw supporter.

ik herinner me dat hij me ergens in die verre jaren zestig meenam naar de stadsderby.  En zo'n derby is iets wat steeds legendarische vormen aanneemt.  Want de veldslagen van Malinwa en Racing, die beiden tot de oudste clubs van ons land behoren met een trots gedragen stamnummer - weten de Maneblussers stevig te beroeren.  Het gaat van speelse tot verbeten rivaliteit.  Je hoort bij groen-wit of je bent van geel-rood - soms van generatie op generatie.  In het vroegste begin waren daar zelfs ideologische motieven mee gemoeid.  Wie is de Ploeg van 't stad?  Zijn het de Kakkers of zijn het die van de Racing?

Zo'n stadsderby dus;  Ik was nog een kleine uk, en ik kreeg van groteva - die grote rood-gele supporter wiens tikker gevaarlijk tekeer ging aan de zijlijn van de groene zoden -  een wollen popje opgespeld met de favoriete clubkleuren.  Of ik veel begreep van wat er gebeurde op het heilige veld,  Ik durf het betwijfelen.  Feit is dat Malinwa de duimen moest leggen voor de concurrerende stadsgenoot.  Op de terugweg naar huis had ik het nog niet helemaal door, en vroeg wel een paar keer te veel aan grootvader of 'malinwa nu écht verloren had?'  Grootvader zei alleen maar : 'ssst', en verbeet in stilte de nederlaag.

 

"De club zal zegepralen - de club van geel en rood!"

 

"racing, doet er maar eentje bij, racing maakt uw supporters blij...!"

 

De clubliefde voor beide ploegen loopt als een rood-geel-groen-witte-draad doorheen deze stad.  Het is een draad die tot een stevig weefsel is verworden.  Voetbal is liefde en passie - is verdriet en euforie - is stevig vieren en janken - is klinken op de zege en vloeken... Juichen in de kantine en grienen in de kleedkamer,  tot spaarcenten bij mekaar schrapen om de geliefde club te redden...

Voetbal heeft zijn kwalijke kanten.  Je kan je wenbrauwen (terecht) fronsen bij astronomische bedragen die er mee gepaard gaan; je kan je afschuw (terecht) uiten over geweld in de stadia...

Voetbal haalt ook het mooiste uit de mens naar boven: vriendschap en solidariteit, verbondenheid....

Malinwa en Racing zetten samen hun schouders onder Foundation 1904...  Ze maakten een stevig statement tegen homofobie in het voetbal...  En samen droegen ze in de Ommegang het Mechelse Viergebroederspaard...

Racing en Malinwa: twee op de straatkasseien van deze stad rollende kwajongens - speels soms - en soms tot de tanden gewapend - rivalen in de strijd.  Balvechters, tribunespelers...  Strijdend om de eretitel van 'Ploeg van 't stad'.  En Rozeke van den Tilt tapt de pinten, en bij Torke zijn ze allen welkom.  En we tekenden als Mechelaars allemaal het rouwregister van racinger De Sadeleer, en we lachen in deze Dijlestad allemaal om de grollen van malinwafanaat Uytterhoeven...

 

Racing en Malinwa...

Malinwa en Racing...

Willen of niet: we kunnen niet zonder hen beiden.  Ze zijn verweven met onze stad.  Ze behoren tot het DNA van deze stad.

En daarom...

daarom volg ik met spanning de Griekse tragedie die zich afspeelt om en rond het Van Kesbeeckstadium.  Racing moet nu écht wel meer verdedigen dan het doel alleen.  Waar een wil is, is een weg...  Ja?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

Hé, hé , niet op de feiten vooruit lopen. De ultieme vergadering is pas vanavond en laat de Racingers het nu maar eens onder zich uitmaken. Waarom moeten zich daar steeds infiltranten mee bemoeien ? Zoals daar zijn de bankiers, de project-dinges en de media natuurlijk. KV heeft  het toen toch ook gered net zoals den Beerschot nu goe bezig is.

Kort vraagje :

Kan iemand uit een Malinois-familie eigenlijk wel trouwen met iemand uit een Racing-nest en / of omgekeerd ?  Of is dat later gegarandeerd heibel tijdens familiefeesten ?

;-)

Racing Mechelen 1958 Jeugdspelers

De Griekse tragedie nadert haar einde. Wanneer een jonge Racing fan burgemeester Bart vraagt om zijn borst even nat te maken en deze antwoord lakoniek dat het zijn zaak niet is maar wel die van de schepen van sport, dan weet ge het wel zeker. Hoe het dan met dat trouwen zit zijn dan vijgen na pasen beste Gim.-)