40 jaar Thila Coloma Scouting

Gefeliciteerd met 40 Jaar Thila Coloma Scouting!

In tegenstelling tot wat de meeste Thilanen denken is niet Wolf de grote bezieler en stichter van de Scoutsgroep Thila Coloma maar komt die eer toe aan Guy Vanden Branden aka Pijlsnelle Jaguar en zijn schoonbroer Tony Van den Broeck( Egel). Tony probeerde het eerst nog uit Guy’s hoofd te praten maar Guy was een man met een missie. Zoals blijkt uit onderstaand verslag.

Ik werd hartelijk verwelkomd door beide heren en hun respectievelijke eega’s. Oh ja, ik werd besnuffeld en goedgekeurd door Snip (één van de meest snoezige Cockerspaniels die ik ooit ontmoette). *Poot*.

Guy en Tony gefeliciteerd met 40 Jaar Thila Coloma Scouting!

Waarom 40 jaar geleden een Scouts beginnen terwijl er een Chiro achter de hoek was?

Guy: Mijn eerste stappen in een jeugdbeweging heb ik bij een Chiro gedaan maar ik voelde me daar niet thuis dus ging ik al snel naar de scouts. Ik sloot eerst aan bij Sint Katrom waar Tony in leiding stond. Mijn strepen bij de verkenners en bij de jins heb ik bij de scouts van Hever verdiend. Helaas waren de regels zo dat enkel bewoners van Hever in leiding konden gaan. Toen ontstond het idee om zelf een groep op te starten.

Tony: In mijn jeugd heb ik altijd bij de scouts geweest. Zolang ik studeerde bij Frassati.  Nadien, ik was toen al aan het werk, bij Sint-Rombouts en bij Sint-Katrom. Daar heb ik Guy, als jongverkenner leren kennen. Iets later ben ik dan met zijn zus, Marga, gehuwd en heb ik het scoutsleven achter me gelaten. Maar toen begon het verhaal van Thila Coloma pas.

Nu 27 februari grijpt de jaarlijkse Thila-quiz plaats en bestaat er een ploeg van kapoenenpapa’s (incl.  uw verslaggever) met de naam Thila (=The Hilariously Incompetent Lazy Astronauts). Maar waarvoor staan de letters Thila nu exact?

Guy: Thila is geen afkorting. Thila is het oud-Keltisch voor Dijle. 40 jaar geleden zochten we een gepaste naam om onze nieuwe beweging te duiden en vermits de stad Mechelen ontstaan is aan en rond de Dijle wilden we graag een verwijzing naar die stroom. Alleen vonden we Dijle Coloma niet zo goed bekken en klinken. Het was uiteindelijk mijn vader die met de benaming Thila op de proppen kwam. De oude Kelten noemde onze Mechelse stroom Thila.

De kleuren blauw en wit kwamen later maar vanwaar blauw/wit en bv niet geel en rood?

Guy : Inderdaad, die kleuren zijn pas later gekomen. In de begin periode droegen wij ons uniform maar dat bestond vooral uit traditionele kakitinten. Wij waren wel de enige groep in het Mechelse die de traditionele hoed met 4 deuken droegen zoals ook Robert Baden-Powell die droeg als oprichter van de Internationale Scoutsbeweging . Op dat perfect uniform met bijbehorende Canadese hoed waren we apetrots. Enkel de truien hadden naargelang de tak soms een andere kleur. 

Marga: Ja, die truien hadden de kleuren bordeaux en groen.

Dit jaar is het thema “TENT VOL TALENT”, werd er in de beginperiode ook zo gewerkt of ging dat anders?

Guy:  Vanaf het ontstaan werkten wij jaarlijks rond een thema. Ik vond dat ook heel belangrijk. Het schepte een duidelijk kader waarbinnen de groep een jaar lang kon functioneren.

Welke spelletjes/ activiteiten waren er vroeg vooral populair?

Guy: Een handgreep uit de activiteiten van toen zijn, kaartlezen, droppings, natuurexploratie, vlotten bouwen waar je natuurlijk de basistechnieken van het sjorren voor nodig had en woudloperskeuken. Ik denk dat naast woudloperskeuken, sjorren toch één van de meest populaire activiteiten was.

Tony: Onze garages zaten dan ook vol met sjorhout.

Guy: Voor elke techniek die men onder de knie had kreeg men ook een insigne.

Wat is/was jullie favoriete kamp- of scoutslied (zingen hoeft niet)?

Guy: Het avondlied

Marga: De kikkertjes, De poes van Tante Loes (en ze barst uit in schaterlachen)

Favorite of meest memorable kamp?

Guy: De 2 eerste kampen, nl Foy-notre-Dame(1976) en Frahan(Poupehan)(1977) aan de Semois omdat daar iedereen de kans kreeg om, gedurende 10 dagen, te proeven van het echte scoutsleven.

Tony: Om nooit te vergeten was vooral de vlottentocht op een rivier met te weinig water. Die gasten bleven maar weg. Ze hebben hun vlot meer gedragen dan erop gevaren.

Hudo’s en wassen toen en nu?

Guy: De eerste hudo’s waren zelf gesjorde palen met een zeil rond, ze bestonden nog niet uit  een plank met  gat in. Je zat gewoon op horizontale balken. Niet praktisch.

Wassen gebeurd in een kommetje of in de lokale stroom want we zorgde altijd voor een kampplaats aan water.

Orde, tucht en discipline waren de kernwoorden. De leden moesten proper gewassen zijn, de bedden moesten opgemaakt zijn, de rugzakken werden geïnspecteerd en bij wanorde werd de rugzak in het midden van het kampterrein uitgeschud en de overtreder kon alles weer netjes wegstoppen.

Kon je toen ook al sparen voor gratis melk op kamp of gingen jullie zelf de koeien melken?

Guy: we waren volledig zelf bedruipend en kregen geen hulp en steunprogramma’s voor jeugdbewegingen bestonden al even min.

Marga: Toch wel, op het eerste kamp hebben we melk van de boerin gekregen.

Wanneer hebben jullie de fakkel doorgegeven?

Guy: Eigenlijk was dat de schuld van dat chiromeisje (=zijn vrouw.) *Grapje* Ik heb op 21-jarige leeftijd Thila Coloma moeten loslaten om voornamelijk 2 reden. De belangrijkste reden was dat scouting  moeilijk combineerbaar werd met mijn studie en ik wou er enkel mee doorgaan als ik de leden de volle 100% kon geven. Verder waren er binnen de groep ook spanningen opgedoken wat de beslissing iets minder moeilijk maakte. Toch wil ik benadrukken dat ik geen enkele wrok koester.

Tony: Ik was al eigenlijk uit de scouts dus voor mij was dat eenvoudiger.

Wat doen jullie nu in het dagelijkse leven om den brode?

Guy: Ik ben vennoot bij een binnenhuisarchitectenbureau.

Tony: Mijn beroep was politieman bij de Politie Mechelen maar ondertussen ben ik gepensioneerd . Stilzitten doe ik niet want ik ben heel actief bij Natuurpunt Mechelen.

Ik had jullie gevraagd of jullie nog een oud scouts voorwerp hadden? Laat eens zien?

Guy verdwijnt even uit de leefruimte en komt fier terug met zijn eerste Thila-Coloma scouts hemd en klaroen.

Guy: Dit is de klaroen waarop we 40 jaar geleden bliezen om formatie te vormen. Destijds gekregen van de brandweer.

Zoals u kan zien is het een prachtstuk dat met de grootste zorg door Guy bewaard is.

Ik vraag hem of hij zijn hemd nog eens kan aandoen voor de foto en gretig gaat hij daarop in. En het past nog ook.

  (Guy of Pijlsnelle Jaguar)

Tony & Marga tonen niet zonder trots het fotoalbum van het eerste kamp in Foy-notre-Dame dat ze 40 jaar keurig bewaarden (zie foto’s). Een uniek museumstuk dat door alle Thilanen gekoesterd zou moeten worden. Daar liggen jullie roots!

(Met dank aan Tony & Marga voor onderstaande foto's)

      

 (Woudloperskeuken met Pony & Bever)         (Maskers maken met Egel)

       

 (Torens bouwen)                                                   (opkijken naar de leider)

      

  (Jaguar - momentje van bezinning)               (Jaquar - op kamp Frahan 1977)

Vandaag de dag is Thila uitgegroeid tot een van de grootste scoutsgroepen in Vlaanderen, nl nummer 5,  met meer dan 400 leden. Is de "numerus clausus" niet een beetje een domper op de feestvreugde? Ik zou zeggen als het met 400 kan waarom dan niet met  500?

Guy: Langs één kant vind ik het spijtig want het druist in tegen de principes waar scouts voorstaat. Iedereen moet toegang hebben, het is een basisregel. Langs de andere kant kan je enkel een goede werking garanderen als je de juiste begeleiding kan bieden. 

Het siert Guy, meteen begint hij hard op te denken aan mogelijke oplossingen. Niets doen vindt hij niet kunnen. Hij loopt een aantal opties af die Tony meteen countert. Zo moet het 40 jaar geleden ook ongeveer geweest zijn bedenk ik bij mezelf.  Maar wat een enthousiasme! 

Tony: Ik begrijp in zekere zin de “numerus clausus” wel maar sluit me aan bij Guy.

In Mechelen zijn nog 5 andere Scouts groepen, kunnen jullie die benoemen en bestaan er samenwerkingsverbanden?

Tony & Marga: Frassati, Heilig-Kruis, Sint-Gummarus, Sint-Katrom en Woudlopers

Guy: Er was toen geen enkele vorm van samenwerking.

Kan je inschatten op welk vlak Thila zich onderscheidt van de die andere groepen? Of beter gezegd wat maakt Thila zo uniek?

Guy: Ik denk in de eerste plaats de gestage opgang in combinatie met de goede reputatie van de gemengde groep. Door het” breng-een-vriend-principe” dat we in het begin hanteerde en de daarbij horende mond aan mond reclame waren we snel een begrip in Mechelen.

Tony: Daarnaast hebben we aantal stadseigendommen kunnen bekomen waar Thila vandaag de dag nog steeds gevestigd is. Niet veel jeugdbewegingen in verstedelijkt gebied hebben zo’n mooie grote groene speelruimte. Op die terreinen stond een boerderij en was er ook voldoende opslagruimte . Nadien hadden Guy en ik terug plaats in onze garages. Ik heb er wel hemel en aarde voor moeten verzetten maar het is me gelukt.

Thila is wel de enige Mechelse scouts met een Akabetak (mensen met een beperking). Hoe en wanneer is die opgestart? ("Afdeling Koningin Astrid Bijzondere Eisen" nu “Anders Kan Best”).

Guy: Die TikTak-groep is later opgestart noch Tony, noch ik waren er bij betrokken. Maar ik vind het wel een mooie verrijking voor de scoutsgroep. Scouting is voor iedereen.

Hadden jullie ooit durven dromen aan de start dat Thila 40 kaarsjes zou uitblazen en zo’n succes zou worden?

Guy: Het initiële doel is nooit succes geweest, dat was het oprichten van een groep met meisjes en jongens waar respect, waarden en normen sleutelwoorden waren.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Thilanen?

Guy: Op de originele scoutsriem staat BE PREPARED :  wees bereid !

Scouts staan er voor bereid te zijn om anderen te helpen. Ook al is het vinden van oplossingen om anderen te helpen niet altijd evident. Er bestaat immers steeds een oplossing hoe moeilijk ook.

Pssst,  jullie kennen toevallig de quizvragen niet ? *Grapje*

Allen:  Neen !      Dat wordt blokken dus!

 

Beste Thilanen,

ik was enorm vereerd om Thila Coloma oprichters, Guy en zijn zwager Tony, te mogen interviewen.  40 jaar geleden hebben ze samen geknokt om Thila-Coloma op te richten. De scoutswaarden dragen jullie Pijlsnelle Jaguar en Egel vandaag nog steeds hoog in hun vaandel . Een eerbetoon of monument laat hen koud maar ik ben zeker dat ze het warm zullen krijgen als jullie hen regelmatig brieft over de gewone dagdagelijkse dingen op en rond het Thila Coloma-terrein.

Ik roep jullie dan ook op om beide pioniers en de rest van jullie rijke geschiedenis niet te vergeten.

Bedankt Guy & Tony en succes Thila Coloma Mechelen!

RealRaven

@ RR : Heel mooi.  Meer van dat !

:-)

@gimycko bedankt, ik probeer verschillende onderwerpen aan bod te doen komen. #diversiteit #Mechelen

 

Straffe leger-verhalen hebben we hier al gehad.

Hoog tijd dus voor straffe scouts-verhalen !

;-)

BTW : Mijn traject langs de Mechelse jeugdbewegingen :

1 jaar Scouts Frassati - 3 maand Chiro Coloma - 4 zomerkampen met Jamaswapi (waaronder Boeur in '77)

Proficiat met jullie 40-jarig bestaan.

Mijn moeder was de stichtster van O.-L.-van Vlaanderen ofte de gidsen van Gommarus.

Heeft Frassati geen Akabe ondertussen?

@malenie Mijn excuses, want Frassati heeft inderdaad ook een Akabe-tak ondertussen. Ik heb blijkbaar mijn huiswerk niet goed gemaakt. Dus naast Thila Coloma heeft ook Frassati een Akabe-tak.

 

Kreupelen en zotten, gebrekkigen en halvegaren, invaliden en gestoorden, mindervaliden, mensen met een beperking... Dacht dat ik de Newspeak had gevolgd... Akabe. Ocharme. — En dan zaagt ene de tak van onder hun gat. ;)

We hebben weeral wat bijgeleerd :

" ...Thila is geen afkorting. Thila is het oud-Keltisch voor Dijle ..."

Werd reeds vermeld door RK op MB i/h artikel Mechelen-eind-17e-eeuw :

"...In het verdrag van Meerssen, in 870 gesloten tussen de broeders Karel de Kale en Lodewijk de Duitser, wordt de stad voor de eerste maal vernoemd als 'Malinas ad Demeram', (Mechelen op of aan de Demer).  In 913 vindt men de vermelding "supra fluvium Tameram" (op de Demerstroom) in het diploma waarbij het vruchtgebruik van de Sint-Rumoldusabdij door Karel de Eenvoudige aan graaf Winderic wordt overgemaakt. Eerst in 1008 wordt Mechelen gesitueerd tussen de beide Neten en de Dijle (Thila)..."

En door ons Blauwbartje op zijne website :

"...De scouts van Thila (de oude naam voor Dijle) Coloma en burgemeester Bart Somers leggen de eerste steen van een nieuwbouw..."

Eerst kwam, overigens logisch, de Demer bij de Nete. Een 'Dijle' werd pas in de 11de eeuw genoemd. Hoe weet men dan een oude naam 'Thila', waar liep die, en welke Kelt zou hier nog geweest zijn? Noemde patroon Rumoldus haar 'Thila'? Werd hij door Demeristen doodgeklopt? Mechelen tussen Dijle en Nete? De oudste wal van Mechelen, omheen de Korenmarkt, lag daar voor geen meter tussen.

Wat ik me nog herinner uit dat jaar Frassati in Bonaoje was de term " Teerpoot ".  Geen idee (meer) wat dat was.

Maar nu is er gelukkig Scoutpedia.nl, de Scouting Wiki.

Teerpoot

Gimycko Mechelen Scouts Speeldag 2008

De Thila of de Thilia. Giswerkje (11/02 22:52, nadien slechts aanvullingetjes):

Ik neem aan dat die Th een klank is dicht bij de D (als Engels lidwoord "the") zodat na verdwijnen van het onderscheid en na verdoffing van de a de schrijfwijze naar Dele ging. Nog steeds de Deel in mijn taal... OK. Maar na de oudere naam Demer plotsklaps iets nieuw Keltisch zonder Kelten in de buurt? Demer werd eerst met T geschreven (Latijn ad Tameram) . Het komt me voor dat th en d dan lang alternatieve spellingen geweest zijn. Waarom niet Demer -> Demel -> Deel -> Dele?

Veel oude woorden vindt men zowel met i als met y geschreven, daarnaast veel woorden met ij eveneens met y. Dele ofte Thele, varianten Thile (Waals nu Tîle), Thyle (Frans nu Dyle), Thijle/Dijle. Eerst alleen door niet-Mechelaars verkeerdelijk gelezen als een Algemeen Nederlandse ij-klank. Vandaar nu officieel Dijle.

Voor Mon : Etymologie Demer

Bedankt, Gimycko. Dus Keltisch 'Donkerwater' was Tamara. (Zo heb ik er nog een donkere gekend.) Als Tamara Demer is geworden, zal er een tijd Temera/Themera/Demera gezegd zijn, dan in de lijn van mijn giswerkje in het Mechelse tot Leuvense gewoon verbasterd tot Demela -> De-ela -> Deela (met spellingsvarianten Thila/Thilia, dus inderdaad nog steeds van Keltische oorsprong), dan na verdoffing van de -a tot -e werd het Dele/Deel. Daarnaast de spellingsvarianten Thila-Thyla-Dyla->Dyle-Dijle met tenslotte klankwijziging door verkeerde lezing van ij. In feite slechts een overdrijving, want deze ee in het Mechels klinkt tussen een AN 'ee' en 'ei/ij' in. Mechelen is dus steeds de stad aan de Tamara gebleven maar gewoon verbasterd tot Dijle en elders tot Demer.

Zoals de Grote en de Kleine Nete samenvloeien als Nete, zo vloeiden de twee Tamara's bij Werchter samen tot onze Tamara.

Ik heb die oude kaart uit Mechelen-in-de-17e-eeuw er nog eens bijgehaald.  Toen werd er in het Mechelse gebied gesproken van de Demer Fleuve.  Dus ben ik de rivier even teruggegaan naar zijn oorsprong en voorbij Kierbergen splitst die in de Laak Fleuve en een ander niet-genoemde rivier.  Deze laatste heeft een zijarm ter hoogte van 't Huys te Rotselaar en daar staat de vermelding "Dyle"...

De Laak was (is) een bypass van Demer naar Dijle, maar die laatste twee namen vormen 1 rivier. In feite splitste de Demer in Laak en Demer, om stroomafwaarts ten westen van Werchter terug 1 rivier te vormen. In Werchter mondt echter in de zuidelijke loop een extra arm, de bovenloop van de Dijle vanuit het zuidelijker gelegen Leuven, uit en de verdere samenloop heet al van daar Dijle. Op je 17de-eeuws kaartje blijkt de naam Demer nog ten westen van Werchter en zelfs van de samenvloeiing Dijle-Laak geplaatst. Dat is blijkbaar een foutje van de cartograaf want in die tijd heette dat stuk rivier (tot in Mechelen zonder afdoende noemenswaardige stroomafwaartse samenvloeiingen) wel degelijk de Dijle. Daar zijn tal van o.a. Mechelse bronnen voor.

Dus waren er vanuit twee afzonderlijke hoofdbronnen, vijf logische Tamara's, hoewel ze misschien niet alle zo genoemd geweest zijn of er even donker uitzagen:

- de Grote Tamara: de huidige Demer: van zijn bron via Aarschot tot Werchter,

- de Kleine Tamara: het stuk huidige Dijle van haar bron via Leuven tot Werchter,

- de Tamara Middenloop of Korte Tamara: van de samenvloeiing van Grote en Kleine Tamaras te Werchter, tot waar tussen Tremelo, Werchter en Haacht de Tamara Nevenloop er mee komt samen te vloeien,

- de Tamara Nevenloop of Smalle Tamara: de huidige Laak: van het ontstaan als afsplitsing uit de Grote Tamara in Aarschot, tot deze Smalle en de Korte Tamara tussen Tremelo, Werchter en Haacht komen samen te vloeien,

- de Tamara Benedenloop of Brede Tamara (ook wel Tamara tout court), van de samenvloeiing van Korte en Smalle Tamaras via Mechelen (waar de Vrouwvliet en de Zenne erin uitmonden) tot aan de samenvloeiing met de Nete (dan samen de Rupel vormend).

@Gimycko: was dat niet teervoet ipv teerpoot (het eerste klinkt een beetje geciviliseerder en zal dus wel gebruikt zijn in de 1eBP!)

 

heren misschien kunnen jullie jullie ethymologisch dispuutje in een apart blogje gieten?

het ging hier om het veertigjarig bestaan van een Mechelse scoutsgroep ;-)

Antwoord in een Dijlevaart:

En hoe heet die ook weer, Malenie?
En wie heeft die naam ook weer gekozen?

Dan is om dat ietsje extra enthousiasme bij een terugblik op luttele 40 jaar gesmeekt. ;)

Zal 't gaan ja ?

En in welke Mechelse Scoutsgroep heeft Malenie gezeten ?

Kerrieuze neuze masterdpot .-)

goed geantwoord G.L. in meer dan ene ha ha

De THILA(=The Hilariously Incompetent Lazy Astronauts) quiz-ploeg werd 11de op 50 ploegen in de einduitslag. Bedankt aan Thila Coloma voor de organisatie en aan mijn ploeggenoten voor de leuke avond. Tot volgend jaar.