Wa=Da

  

  (foto's: Jan Smets)

Vandaag liet ik me onderdompelen in een wereld van creativiteit en jong artistiek talent.  En ik stond versteld van wat ik zag en voelde.  Het Huis van Creativiteit van COLOMAplus bestaat 50 jaar.  En dat feit moet gevierd!   Morgenavond zal het feest hélemaal losbarsten.  In Perron M zal het voor zo'n zevenhonderd genodigden beslist knallen!  Het wordt het orgelpunt van een tof traject dat deze week een hoogtepunt kreeg.  In de school aan de Tervuursesteenweg, her en der in het stadscentrum én in Perron M bruiste het van leven, en vandaag mocht ik even komen kijken achter de coulissen van dit spannende gebeuren...

 

(leerlingen met leerkracht publiciteit Bert Leysen...)

  (Annemie Van Aerschot)

 

Annemie Van Aerschot is m'n gids doorheen het gonzende schoolgebouw.  Ik ken haar al jaren - niet alleen als leeftijdsgenoot en goeie vriendin, maar ook als de gedreven, eeuwig jonge leerkracht.  Met nog even groot enthousiasme als toen ze 32 jaar op Coloma begon als lerares, vertelt ze me honderduit over het project. 

 

Het Huis van Creativiteit bestaat 50 jaar.  Natuurlijk heeft het er niet altijd uitgezien zoals nu, en ook de naam is recenter.  Toen ik begon (ik denk dat ik met Jan Op de Beeck tot de oudste leerkrachtenlichting behoor) zal het er nog helemaal anders uit.  Het ging er nog erg experimenteel aan toe.  Maar gedurende al die jaren is onze school en deze afdeling gegroeid, en toonaangevend geworden.  Het is het resultaat van teamwork.  We hebben een toffe ploeg leerkrachten en ik mag wel zeggen dat we een goeie relatie weten op te bouwen met onze leerlingen.  Een week als deze is best vermoeiend, maar zo verrijkend!  Zowat driehonderdvijftig leerlingen en een twintigtal leerkrachten hebben hun schouders hieronder gezet!

 

Het Huis van Creativiteit bestaat uit de afdelingen fotografie, architecturale en beeldende kunsten en publiciteit.  Wat leuk is aan het project, is dat het grensoverstijgend is - over de grenzen van afdelingen en onderwijsgraden heen.  Het kreeg de naam 'Wa=Da'

 

Alles ging van start met culturele uitstappen, inspiratiedagen, brainstormmomenten en creatieve ateliers, waarin de leerlingen en hun leraren al een ganse eerste trimester het beste van hun zelve gaven.  Deze week wordt naar het hoogtepunt van morgen gewerkt.  In Perron M zal er een groots slotevenement losbarsten.

Het startschot werd gegeven om maandag 22 september in Utopolis in Mechelen.  Sprekers als Herman Frooninckx die oud-directeur en communticatiespecialist is - maar ook stand-up comedian Bert Gabriëls kwamen er hun visie geven op communicatie.  'Communicatie' is wel het sleutelwoord of de rode draad doorheen het evenement.

Op vrijdag 3 oktober trokken de leerlingen voor een culturele utistap naar Kröller Müller in de Hoge Veluwe in Nederland - een gigantisch beeldenpark met werken van ondermeer Van Gogh, Mondriaan en Picassao.  Het hoeft niet gezegd dat daar héél wat inspriatie werd opgedaan om de eigen projecten uit te werken.

 

Die projecten zijn ingedeeld in twaalf ateliers, gaande van het ontwerpen van een belevingsruimte in Perron M, een masterclass in advertising, karikaturen tekenen én een inleiding tot de fotografie.  Alle disciplines zijn door mekaar gesmeten.  Onze leerlingen mochten kiezen waaraan ze deelnamen - ook al had het niets met de eigen richting te maken.  Zo kreeg eenieder de kans om over het eigen muurtje te kijken, en te proeven van andere disciplines.  Het is een hele week van toffe kruisbestuiving!  

 

We lopen naar buiten.  Het is bijtend koud.  Toch is er een groepje leerlingen heel gedreven aan de slag op een buitenmuur, onder het toeziend oog van interim-leerkracht Bert Leysen.

 

De leerlingen zijn hier een poëzietekst van de Mechelse dichter Dirk Verbruggen aan het plaatsen op deze muur.  Dirk, die helaas al enkele jaren overleden is, was leerkracht in deze school.  Het is één van de teksten die kriskras in de school verschijnen.  We hebben ons gefocusd op woorden en waarden... Het gaat over wijsheid, school, kunst, enzovoort...  Leuk is dat het een blijvend resultaat geeft, waar nog vele leerlingen en passanten ook later nog van kunnen genieten en bij mijmeren.

 

Eén van de leerlingen is best trots op wat ze hier aan het maken zijn.  Hij is gewoon met penselen te werken, maar dit is wel totaal iets anders.  Leraar Bert vertelt dat deze workshop met bitter weinig geld is opgezet.  Men ging aan de slag met 'ouderwetse' materialen, zoals een overheadprojector om de sjablonen voor de letters te maken...  Het resultaat mag er zijn!

 

(leerkrachten Annemie van Aerschot, publiciteit, en Tania Mertens, fotografie...)

 

Binnen in de school wordt eveneens heel naarstig gewerkt.  In elk lokaal heerst grote bedrijvigheid.  In één van de klassen is een groep leerlingen bezig met de presentatie en de 'food' voor morgen.  Want ook dat laatste nemen ze allemaal voor hun rekening.  Of hoe creativiteit vele vormen heeft.

 

  

  

 

Wat verder is de men karikaturen aan het tekenen.  Ze moeten het zonder hun leraar Jan Op de Beeck doen vandaag, want die is geveld door ziekte.  Maar ze staan hun mannetje beslist!

In een andere klas is men een animatiefilmpje in mekaar aan het boksen.  Ik bekijk het geboeid...

Ik volg Annemie naar de leraarskamer, om bij een kopje koffie nog wat verder te praten.  Leerkracht Annelore Bruynseraede komt er bij zitten...

 

  (Annelore Bruynseraede)

 

Om zo'n project op te zetten vraagt het wel heel wat werk van een coördinerend team.  Samen met Karroo Brion, Kristel Michiels en Wim Vanderwegen hebben we dit klaargespeeld.  We zijn vorig jaar reeds van start gegaan, en denken dat dit wel een uniek onderwijsproject is.  Hier nemen de leerlingen zélf de touwtjes in handen, en wij zorgen enkel voor de organisatie en de omkadering.  De ondersteuning van dit alles, zo je wil.  De leerlingen hebben een vrije keuze mogen maken waaraan ze deelnamen.  De vele projectdagen en uitstappen waren een must om mekaar beter te leren kennen.

 

Na m'n babbeltje met Annemie en Annelore trek ik naar de Grote Markt. Het is berekoud.  In het midden van de markt zijn leerlingen onder de leiding van ondermeer leerkracht Tania Mertens een 'illusie' aan het creëeren.  

 

 

  

 

Met oude meubels uit een kringloopwinkel heeft men daar een 'buitensalon' opgezet.  Een theesalon in de stijl van 'Alice in Wonderland'.  Enscenering en grime: het is allemaal het werk van de leerlingen.  Studenten fotografie leven zich uit om mooie plaatjes te schieten, en passanten mogen mee aanschuiven aan de tafel, of één van de geplooide bootjes  met één of andere spreuk die tussen de kasseien zijn geplaatst, meenemen naar huis...

Leuke bedoening!  

Tijd om verder te gaan.

In Perron M heerst er een drukte van jewelste.  Want morgen is het immers de grote dag!   'Het is druk, en we hopen alles op tijd klaar te krijgen', zegt me lerares Karin Gys.  Maar dat komt heus in orde...  De sfeer die in de zaal hangt is 'plezant'.

Kristel Michiels is manager in COLOMAplus en geeft er ook binnenhuisarchitectuur.  Ze heeft een coördinerende functie.

 

(Karin Gys en Kristel Michiels)

 

Nu is het nog allemaal chaotisch, maar het komt in orde hoor.  Het is de eerste keer dat we zo'n project opzetten, maar in een feestjaar mag dit wel.  Vijftig jaar is niet niks.  Vroeger zetten we wel met de derde graad al eens kleiner projecten op stapel, onder de noemer 'Pubifo' met de leerlingen publiciteit en fotografie.  Maar nu hebben we ook de tweede graag hierbij betrokken.  En dat is verrijkend.  Zo werken we niet alleen horizontaal maar ook verticaal.  BSO, TSA en KSO: alles kriskras door mekaar.  We maken geen onderscheid.  Ieder is bijzonder creatief bezig.

 

Kristel laat me een aantal 'kamers' van de belevingsruimte zien.  Hier is men inderdaad bijzonder origineel en creatief aan de slag gegaan...  

 

Wa=Da?

 

Misschien weet ik het nog niet hélemaal, maar ik kom toch al aardig in de buurt...  Woorden en waarden.  COLOMAplus werkte het heel artistiek uit, en mag een pluim op de hoed steken.  Theater, muziekoptredens, fotografie, graffiti, kunstinstallaties, expositie...  Het kom allemaal aan bod.  Morgen zal de verjaardagstaart lekker smaken na zo'n intense week.  Proficiat!