Steeds vooruitkijkend, nooit terugblikkend

  (foto's: Jan Smets)

Nog maar een paar jaar geleden kwam ze voor het eerst voor het voetlicht: de jonge Mechelse kunstenares Shamisa Debroey.  Dat deze illustratrice talent te koop heeft, was van meetaf duidelijk.  Sinds haar debuut, de schitterende graphic novel 'Verdwaald' die hoge ogen gooide, heel wat persaandacht genoot, en een stevig waarderingscijfer kreeg van kunstkenners, is ze nooit helemaal weg geweest.  Enkele maanden geleden kreeg ze de vraag van stadskunstenaar Gijs Vanhee om mee te stappen in zijn project om een aantal muurschilderingen te maken in de binnenstad.  Voor Shamisa was dit weerom totaal iets anders: ze ging - enig onzeker bij aanvang - aan de slag.  Nu diende ze de veilige grenzen van het blad papier te verlaten en 'in 't groot' te werken.   Maar wie de muurschildering in het Mosselschelpstraatje al mocht bewonderen, is enthousiast.  Dat is Jo Cooymans van de nog nieuwe kunstgalerij SOUTMAN in de Adegemstraat misschien nog meer.  Het kunstwerk staat op 'zijn' muur -  op de hoek van beide straten.  Deze maand stelt Shamisa in deze galerij 'ouder' en nieuw werk tentoon.  Gisterenavond werd de expo geopend...

 

  

 

Het is een leuke expo met zo'n 33 werken.  Je kan er de originele tekeningen voor de graphic novel 'Verdwaald' bewonderen.  (en je kan die natuurlijk ook aanschaffen mocht je er zin in hebben...).   Er zijn eveneens grote prints van haar kunstwerken te zien. Maar ook nieuw werk van Shamisa valt er te bekijken in de galerij.

 

Het was op de vraag van Jo en Annemie Cooymans-Van Isterdael, dat ik graag ben ingegaan om hun zijmuur te beschilderen.  Gijs Vanhee had me uitgekozen om mee te doen in zijn project van muurschilderingen.  Het zijn aardige mensen en ze kozen persoonlijk een tekening uit.  Het was voor mij een heel andere manier van werken natuurlijk.  Nu krijg ik ook de kans om in hun nog jonge galerij tentoon te stellen. 

 


  (Jo Cooymans)

 

(Shamisa met haar al even Mechelse vriend, Sebastiaan Govaerts)

 

Jo Cooymans is van Lier..., maar sinds eind mei heeft hij hier met zijn echtgenote dus de kunstgalerij SOUTMAN gevestigd.

 

Ik was in Lier steeds actief in de culturele sector, zette tentoonstellingen op, had een leescafé...  Deze galerij is privé; noem het een soort van hobby, want rijk wordt je er niet van.  Maar m'n doel is wel om een plek te creëeren waar jonge kunstenaars een kans krijgen om te exposeren.  Zo stelden hier voor Shamisa ook Ingrid Godon en Alexis Stoelen tentoon. Voorwaarde is dat de kunstwerken van de exposanten naar 'de goesting' moeten zijn - ze moeten me ook  kunnen ontroeren.  Leuk is dat het bij Shamisa om werk uit een graphic novel gaat.  Ik heb dan ook veel affiniteit met beeld én literatuur.  Haar werk is fantastisch.  Shamisa hééft het.  Ik heb een aantal vergrotingen van haar werk laten maken.  En dat geeft een totaal ander effect.  Shamisa kan inderdaad ook 'groot' werk aan - ook al besefte ze dat niet. 

  

 

Shamisa Debroey is op dit ogenblik aan de slag in De Westrand in Dilbeek - als artist in residence.  Haar werk daar als illustrator is een tijdelijke opdracht. 

Maar er staat ook een nieuw boek op stapel.  Ze kan en wil er nog weinig over vertellen, maar verklapt dat het zal uitgegeven worden bij de Bezige Bij en rond vriendinnen zal gaan.  Het zal weer zoals in haar debuutroman voor een stukje autobiografisch zijn, maar verder gefantaseerd zijn.

Bovendien werkt Shamisa ook nog aan een strip over Brussel voor Ella vzw.

 

Ook mag je je nog verwachten aan een Mechels project, maar ook daarover kan ik momenteel nog niks zeggen...  Het zal binnenkort wel duidelijker worden.

 

 

 

Ook Eva Vaes, een andere jonge Mechelse kunstenares, kwam gisterenavond even een kijkje nemen.

Samen geven de twee maandelijks een 'tekencafé' in het BazArt-café in de Nauwstraat.

 

Mensen van alle leeftijden kunnen er komen tekenen, louter uit plezier.  Je hoeft je niet in te schrijven.  Alleen dien je zelf je materiaal mee te brengen.  Het is een toffe bedoening, en het gaat telkens door op de laatste donderdag van de maand.  En dit om 20 uur.

 

 

 

De tentoonstelling 'Steeds vooruitkijkend, nooit terugblikkend' is te bekijken van 8 januari tot 1 februari, telkens op zaterdag en zondag van 15 uur tot 17 uur, en op afspraak.

 

SOUTMAN makelaardij in Kunst

Adegemstraat 73

 

makelaardij.soutman@gmail.com

0496 811703

 

 

Het boek 'Verdwaald' is nog steeds verkrijgbaar - ondermeer bij Salvator in de Befferstraat, aan de prijs van 24,90 euro.