Rozeke van den Tilt tapt al 35 jaar pinten in haar volkscafé

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Vandaag haalde ze zelfs het nieuws in krant en op de radio: Rozeke Raymakers, de populaire cafébazin van 'den Tilt' in de Vrijgeweidestraat, op een boogscheut van het Vrijbroekpark.  In dat haast legendarische volkscafeetje zoals er maar bitter weinig van overblijven, is de tijd blijven stilstaan.  Rozeke wordt door haar stamgasten op handen gedragen.  Ze telt 79 lentes, en staat nu 35 jaar achter de tapkraan van haar kroeg.  Dat feit wilden haar klanten niet laten voorbijgaan, en ze werd daarom in de bloemetjes gezet.  Rozeke zelf trakteerde hen allen met gratis drank.

 

De supporter van de Malinwa voelt zich hier thuis,  Maar ook anderen zijn hier meer dan welkom.  En zo komen er ook al wel eens Racingers over de vloer.  Bij Rozeke van den Tilt komt iedereen graag over de drempel: Jan met de pet, de wielerliefhebber, Mark Uytterhoeven...   Hier weet de schuimkraag op de pint de vriendschappen te bezegelen.  Hier zit men graag rond haar stoveke...

 

  

  

 

Pintjes kosten hier nog anderhalve Euro, en het zijn volgens haar klanten de bestgetapte van de hele stad.  Ik geloof het graag.

Rozeke Raymakers wil nog lang niet stoppen.  Den Tilt is haar leven.  Ze mag dan op het einde van dit jaar wel 80 worden: ze doet alles nog zélf en alleen.  Rozeke runt den Tilt al zo lang op haar eentje, sinds haar partner Clément stierf.  Alle dagen van 10 uur in de ochtend tot 's nachts.  Enkel op woensdag sluit ze haar deur.

Den Tilt is een begrip - een monument, een cafeetje om te koesteren.

Den Tilt die al bestaat van 1906, staat bol van nostalgie, eenvoud en gezelligheid.  Zonder franjes.  Het leven zoals het is.

Proficat Rozeke!  Doe er nog maar vele jaren bij!

 

 

Een leuke uitsmijter:

Krista Clabots filmde hoe Mark Uytterhoeven en Erwin Vloebergh Rozeke onverwacht wisten te verrassen met een liedje...  Krista weet ook wel dat het wat amateuristisch is gefilmd.  Het gebeurde allemaal nogal bij toeval.  Ach, de kwaliteit komt er niet op aan..  De lol en spontaniteit primeert.

Veel kijkplezier!

hieronder de link naar het filmpje op Facebook:

 

 

https://www.facebook.com/video.php?v=877535275591402&set=vb.100000048131...

 

 

 

 

 

In het midden van de jaren 80 was ik een tijdlang wijkagent op Hombeeksesteenweg - Stuivenberg, een niet zo lucratieve maar menselijk heel fijne periode in mijn carrière. Om bereikbaar te zijn voor de bewoners, had ik mijn vast spreekuur: om 10 uur bij Rozeke in den Tilt, en om 16:00 uur in de Rembert Dodoensstraat. In tegenstelling tot vele collega's dronk ik tijdens het werk nooit bier, maar spuitwater. Dat kreeg al gauw de codenaam "ne Polissinaris" (een knipoog naar Apollinaris).

Jan, mooi samengevat wat het cafe was én is voor Jan-met-de-pet. Wij (Stuivenberg) kennen het als "den Tilt in de Kornijnenhoek" ... spijtig (... of gelukkig) dat die muren daar niet kunnen praten.

Schitterende uitleg Wieland, helaas zijn die tijden voorbij. Het leven is harder geworden man. Bij Rozeke een paar pintjes gaan drinken en een babbeltje erbij kan u op de Uilmolenweg al gauw een paar honderd eurokes kosten zonder het verlies van rijbewijs te vergeten. Akkoord ???

De paar keren dat ik er buiten mijn werkuren verzeilde dronk ik ook wel eens wat anders (en 's winters was het vaak koffie in plaats van water). Maar ik durf zonder blozen zeggen dat ik nooit te veel gedronken heb als ik nog moest rijden - de norm lag toen wel nog op 0.8, da's drie glazen voor een grote struize vent als ik.