Euh? een markthal misschien?

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Nee, dat businessplan heb ik niet.   Ik maakte géén financiële of haalbaarheidsstudie.  Nee: het is alléén een wilde droom.  Maar is het niet zo dat we moeten leven van dromen?  Uitgevoerd of niet: ze kunnen misschien anderen ook tot verder brainstormen aanzetten?  Misschien.  Je kan natuurlijk ook met veel zin voor realiteit en doodnuchter het idee catalogeren onder 'onuitvoerbare wilde dromen'.   Het kan.  Maar, wie weet zijn er hier en daar wel bij die het niet zooo gek vinden, en deze dagdroom het voordeel van de twijfel gunnen, en het idee nader met de loupe bekijken.  De Gazet van Mechelen blokletterde donderdag dat de Vleeshalle in de Huidevettersstraat na ruim een jaar leegstand nog steeds op zoek is naar een koper.  Dat vinden van een overnemer loopt niet zo van een leien dakje, en dat is natuurlijk normaal te noemen door het specifieke karakter van het gebouw.  Op zo'n moment beginnen dan hier en daar mensen een aantal ideeën te opperen.  Die gaan van een concerthal tot een tentoonstellingsruimte.  En dat zijn lang géén gekke toekomstplannen.  Maar..., waarom zouden we er niet weerom een markhal van maken?  euh?  ...

 

  

 

De voormalige Stedelijke Vleeshal werd in 1881 gebouwd onder leiding van architect Louckx ter vervanging van de vroegere vleeshal van 1319 op de IJzerenleen.  Het is een mooi staaltje van eclectische bouwkunst.   Nadat ze in onbruik geraakte, was haar lot bijna bezegeld.  Op een bepaald moment zou ze onder de sloophamer terecht gekomen zijnm, net zoals de oude groentenhal uit 1871.  Deze laatste haalde haar eeuwfeest niet...  Maar gelukkig bleef de vleeshal bewaard - al was het op de valreep.

De hal is een driebeukige halcontructie met zadelbedaking en centraal oplopende partij met brede bovenlichten.  Het heeft een bakstenen gevel van één bouwlaag.  In de gevel bevindt zich een rondboogpoort met een fronton met sokkel waarop het Mechelse stadswapen staat afgebeeld met opschrift 'In Fide Constans' en bekronende rundskoppen.

In het interieur is gebruik gemaakt van ijzer, corintische zuilen, rondbogige scheibogen en uitgewerkte consolen in de zijmuren.

Kortom: een monumentale hal van 1250 vierkante meter zoals je er hier en daar nog aantrof in binnen-en buitenland.  In de hal verkochten zo'n twintigtal slagers hun vleeswaren.  Pas na de tweede Wereldoorlog zou het belang van de markt afnemen, en in 1967 sloot de hal voorgoed.  Nadien werd het de locatie van 'den dop'

In de jaren tachtig van vorige eeuw werd het monument beschermd.

Iets meer dan twintig jaar geleden werd er een evenementenburo ingericht.  Maar ook deze episode is ondertussen voorbij.  Eigenaar Chris Vanderweyen heeft het gebouw te koop gezet.

 

 

Is het zo'n gek idee om er terug een soort van markthal in onder te brengen?  Of?  Het zou toch jammer zijn mocht dit unieke gebouw een gesloten of semi-gesloten functie krijgen...  Niet? 

Is het zo bizar om hier terug een handelsfunctie aan te geven?  Niet voor vlees, maar voor allerlei andere artikelen?  

....handelaars die er een standje of kiosk huren...?

...artisanale producten (Mechels bier,kaas, chocola, delicatessen...); oude boeken, tweedehandsaritkelen, crea-waren, juweeltjes,brocante,bloemen, toeristische info? rommelmarkt, mini-ondernemingen,pop-upwinkeltjes, themaweken (Kerstmarkt...)  ...   Er is zoveel mogelijk...

...en dit aanvullen met een aantal horecastandjes: cafeetje, koffiebar, tapasbar....

Zou hier geen potentieel in kunnen zitten?  Het zou alleszins deze buurt die aan het heropleven is, nog aantrekkelijker maken...  Binnenkort is de Botermarkt heraangelegd, en het ziet er naar uit dat het een mooie wandelboulevard zou kunnen worden tot aan het Clarenhof en de omringende straten.  De vleeshal is amper enkele passen verder.

Nee, ik heb géén businesplan en ik maakte geen haalbaarheidsstudie.  Het is dus louter dagdromerij.  Maar misschien kan dit proefballonnetje anderen inspireren.  Wie weet?   Volgens mij heeft dit idee een aantal troeven.   Markten als deze zie je misschien niet meer in ons land, maar in het buitenland zijn er voorbeelden te over.

In Frankrijk zie je ze alleszins nog veel...  Ook in Budapest en Stockholm om maar twee voorbeelden te noemen, zijn zulke 'ijzeren markthallen' voltreffers.   En dan weet ik ook wel dat Mechelen geen grootstedelijke allures heeft.  Heel zeker niet.  Maar moeten we daarom het idee zomaar van tafel vegen?   Kunnen deze buitenlandse voorbeelden ons niet brengen tot een 'aangepast' Mechels model?

 

Wie denkt mee?

Soms werken dromen inspirerend...

 

  (Stockholm...)

  (Budapest)

  (Beaune)

 

 

 

 

 

 

Vermits ik in het begin van mijn eerste huwelijk in de Rik Woutersstraat woonde, was ik van 1964 tot 1966 regelmatige klant in de vleeshal.  Ze had iets en straalde een aparte (doch kille) sfeer uit  met haar kleine "winkeltjes".

Het is een hele geruststelling dat ze de verkrottingspolitiek van begin jaren 80 onder "Zatte Jokke" heeft overleefd.

Prima ID, als we tenminste dat Euroshopping-plein hadden gekregen.

Foto Gimycko

...staat daar los van Gim.  Ik heb de waarheid niet in pacht - Ik ben geen econoom, middenstander of politicus.  Dit is louter een idee.  Wie er wat in ziet moet het maar oppikken.  Maar ik geloof er wel in als dit goed wordt aangepakt.  Overdekte markten lijken aan een opmars bezig.  In Gent wordt een oud abdijgebouw omgeturnd tot marktruimte, en in Rotterdam werd een nieuwe, moderne markt neergepoot.  Waarom zou het niet kunnen of mogen lukken in onze stad.  Niet megalomaan maar mechel-omaan - op de juiste schaal aangepast aan deze stad.

Zie je het al zitten: een koffietje drinken, een bloemetje kopen, wat rondsnuisteren...  En dit alles in een origineel en waardevol gebouw.  Dit unieke complex is te mooi om het een gesloten karakter te geven.  Geef de markthal terug aan de Mechelaar....  Geef het (ongeveer) de functie terug waarvoor het eens werd rechtgezet.

Vleeshal: Geklasseerd gebouw voor een gesubsidieerd sporadisch gebruik.

Het Nieuwland of de Ham was steeds de dode hoek van 't stad. Om dat te veranderen moet in de Vleeshal een dagelijkse publiekstrekker komen. Een markt lijkt ideaal maar met Mechelse parkeerprijzen en zonder bestaande regionale marktreputatie, gedoemd tot Euroshoppinghistoriek.
Beleggingsadvies: niet investeren. Echt jammer maar helaas.

Vlakbij ligt al een overdekte markt : het Bruulcenter.

Een relic uit de Jaren Stillekens en dat werkt(e) voor geen meter !

Je moet niet kijken naar die dingen die in het verleden nooit 'gemarcheerd' hebben.  Een shoppingcenter midden in de stad in een zielloos gebouw, heeft inderdaad nooit gewerkt, als je vlakbij attractieve winkelstraten hebt. Het mag niet gaan om een kopie van die dingen, maar om een origineel concept - een aanvulling van  het aanbod - niet concurrentieel, en dit alles in een architectonisch aantrekkelijk kader. 

Mij lijkt het waard om te bestuderen, en niet op voorhand af te schieten.  Maar misschien is dit wel typisch Mechels om onze kop steeds onder het maaiveld te willen houden.   Durven moet je.  Niet roekeloos, maar wel durven dromen,  Creatief. 

Er zijn veel redenen om het idee in de la op te bergen.  Er is géén reden om het uit te voeren.  Maar er zijn meerdere redenen om het minstens te overwegen....

Ik smijt maar iets in de groep : 

Maak er opnieuw ne cinema van !  Want dat missen we in de binnenstad.

Cinema Viande, of zoiets.

Het Stripmuseum redde een vergelijkbaar gebouw in een gelijkaardige omgeving. Brussel trekt van nature wel meer volk dan Mechelen. Voor het Speelgoedmuseum is de Vleeshal allicht te klein en zeker voor Technopolis.
Dringend gezocht: Inspiratie voor ludieke unieke bestemming.

Jan, zowaar een kassei in de kikkerpoel.

DIt soort markten bestaan al van in de Middeleeuwen, en waarom kunnen we dan geen eigentijdse 21eeuwse crowdfuding invulling vinden?

We zoeken in het buitenland steed deze markten op, dus waarom niet als eerste die dingen Mechelen terug instellen? Het kan werken, ...

Mits eventueel

  • Kantoren ?
  • Winkels ?
  • Bewoning ?
  • Een kleine cinema?
  • Een creche ?
  • ...

Het werkt perfect in Stockholm en zovele andere,  ...

 

Zo is dat Peter.   Ik heb ook geen glazen bol natuurlijk, maar als je ziet dat zo'n markten in het buitenland wérken én populair zijn (niet alleen in grootsteden, maar ook in kleinere centrumsteden...) is het redelijk aanneembaar dat mits goeie aanpak hier voor Mechelen ook toekomst in zit.

Ik lanceerde alleen het idee.  Ik gooide alleen de kassei in de kikkerpoel.  Er zijn vast veel slimmere vrouwen en mannen die hier nu verder mee kunnen...  ;-)

En dat was ook de simpele bedoeling van de 'openbaring' van mijn droom...

Ze noemden die ooit 'het Lef van Mechelen'. 

Dat lijkt me een mooi idee... hier nog een voorbeeld, van Colmar (F).

 

Mooie insprirerende foto Roger!  Bedankt alvast voor deze bijdrage...

 

Prima idee. Ik heb verscheidene van die hallen gezien in Dublin en Moskou maar dat zijn enigszins grotere steden dan Mechelen. Maar ik herinner me gelijkaardige hallen in Vermont, New Hampshire en (de staat) New York in stadjes die kleiner waren dan Mechelen zoald Bennington, Rutland of Bratlleborough. De Amerikanen hadden er wel iets op gevonden om die hallen economisch eefbaar te maken. De eigenaars of huurders van de diverse stalletjes verkochten allemaal dingen in min of meer dezelfde branche zoals boeken, spullen uit de jaren zestig en zeventig, LP's en CD's. Ja het geleek een beetje op de brasrommelmarkt maar alle hallen hadden toch een hoger niveau zonder echt op hun balietje dure dingen aan te bieden. Die waren er ook maar stonden in gesloten kasten. De eigenaars/huurders waren zelf niet aanwezig maar nummerden hun spullen en kleefden er een prijsje op. Aan de ingang was een receptie waar je de dingen betaalde en die bedragen werden dan na aftrek van de commissie voor de gezamenlijke kosten en de vergoeding voor de receptionisten aan de eigenaars doorgestort. Je moest dus als verkoper nooit permanent aanwezig zijn. Een van de twee receptionisten ging met je mee als je iets uit een gesloten kast wilde. In de grotere hallen functioneerde een van de twee receptionisten nog als permanente bewaker die discreet toekeek dat je geen dingen in je zak stopte. In sommige hallen waren de receptionisten gewone werknemers; elders maakten de eigenaars een beurtrol. Zeker in het weekend was het er altijd druk. Enig probleem:de New Englanders zijn echte WASP's en staan bekend voor hun eerlijkheid. Ik betwijfel of dat in Mechelen ook het geval  is.

Kikkerpoel: Moeras met veel gebrul en niet de minste wol.

(Niet gemunt op marktfoto's of de inmiddels gekomen reactie van janarthurleo)

Als negatieve erfenis heeft deze locatie dat ze in de jaren zeventig achter / voorbij de Euroshopping lag. Indien de Euroshopping vroeger reeds een brug te ver was voor de mechelaars dan zou deze locatie nu geen enkele waarde in zich dragen om zich nog eens 20 meter verder te wagen. Dat was het verleden.

Indien het Clarenhof nu genoeg stimulansen biedt om zowel de Leermarkt als de Muntstraat te laten heropleven dan zou de Vleeshal alle mogelijke initiatieven kunnen huisvesten. Je staat er op een raakvlak tussen commerciëel- en huiselijk leven ... dat moet toch mogelijkheden bieden!

Vanaf de Grote Markt gezien zijn er in deze richting ( richting Ham dus ) geen locaties waar je als gemeenschap iets zou kunnen organiseren, dus waarom deze gelegenheid niet te baat nemen? De infrastructuur is er dus eigenlijk is dit meer een uitdaging in de richting van onze vroede vaderen dan naar ons. Onze nieuwe schepen van cultuur zou eens kunnen polsen naar de behoeften van toneel-, cultuur-, en god-weet-ik-welke-kringen nog meer!

Eigenaar en mogelijke gebruikers moeten zich hier kunnen vinden in ' café halfweg ' met de begenadigde hulp van de stad.

Trouwens ( ik had het weer te laat gelezen ) waar onze Gim stelt dat er slechts leven in de stad mogelijk is na het creëren van een plein dan durf ik te stellen dat de penetratie ( ik hoor jullie komen! ) naar de omliggende straten toe hier groter zou zijn dan de creatie van een plein-tout court-. Geef de jeugd een plein om samen te komen en geef de volwassenen een onderdak!

Ik liep daarstraks nog langs het buizen-labyrint op de Botermarkt ( foto's binnenkort op Flickr ) en zag - langs de Muntstraat heen - hoe de Vleeshal zieltogend achter het " Euroshoppingveld " ligt.

Nog effe en alweer wordt een stuk Industrieel Erfgoed vervangen door de zoveelste appartementenblok.

Dit is géén 'zieltogend' gebouw Gim.  Het was tot voor een jaar nog in gebruik en in goeie staat.  Bovendien wordt dit niet vervangen door het zoveelste appartementenblok.  Het is een beschermd gebouw.

@gim: dat is gewoon doemdenken of in andere woorden ramptoerisme onder het mom van ' bekommernis om ons erfgoed. Voor de verandering: zeg eens iets positiefs!

Een totaal verkeerde beslissing om de Euroshoppingmastodont te vervangen door een Appartementenmastodont.  Niks economisch rendabel voor de Stad - Enkel goed voor de Vastgoedmakelaars.  De volgende 50 of 100 jaar wordt daar zo goed als niks aan verdiend.

Met een Tweelingenplein Grote Markt / Euroshoppingveld haalt ge lucht en licht in de binnenstad ( vergelijk in A'pen : Grote Markt / Groenplaats ).  En onder het Euroshoppingveld had ge tevens een extra autoparking kunnen voorzien voor al de Pfaffs en Planckaertsen ( Leven die nog ? ) bij de voorstelling van de nieuwste thriller, in de Vleeshalle, van ons aller Luc Deflo.

Nu staat er op den hoek van het Euroshoppingveld ne stenen reus die dat armzalige pleintje, aka Botermarkt, compleet overschaduwd.

Waarom zou je lucht gaan happen op een kaalgeslagen vlakte, met in de nabijheid Botermarkt, Grote Markt, Veemarkt, Kruidtuin...?    En dat plein zou dan wél economisch rendabel zijn???

Mensen die wonen in de stad, investeren ook in die stad.  Ze leven er, kopen er...

En naar jouw plein vol licht en lucht wil je nog eens auto's naartoe sturen om via kleine middeleeuwse straten de grond te laten in rijden?

PS: ik zie het Clarenhof de Botermarkt helemaal niet 'overschaduwen', en wat jouw laatste fantasie over Luc Deflo betreft, begrijp ik jouw gedachtengang al helemaal niet...  Of ben ik nu te kritisch?

Jun 2009 - Nov 2010 - Aug 2013 - Jul 2014

Ze dachten hier in Oembeik wee dat het donderde. Hé showmannen en -vrouwen van achter den E19 blijf eens met de twee voetjes oep de grond a.u.b. Er is een duidelijke trend merkbaar en dat is dat de mensen van den buiten het beu zijn om hun geld in bodemloze putten te komen steken. Af en toe eens een balloneke oplaten kan daar niets aan verhelpen. Trouwens ballonekes zijn er om opgelaten te worden, zolang er gas is natuurlijk. En nu de zondvloed zeker ?

@Gim: Misschien zet je er ook best nog een foto bij van toen de euroshopping er nog stond en dan zal je ook wel zien dat er nu meer licht in de omliggende straten is dan toen het gedrocht er nog stond.

@ Filip :

Toen waren we schoon en jong en wilde ik dat gedrocht niet op lichtgevoelig materiaal vastleggen.

Maar hier nog eens dat reusachtige plein in 2009 met de statige Vleeshalle.

Ik zie de Tanja Dextersen en Lesley-Anne Poppes al aan komen rijden in hun uitgebouwde en glimmende VTM-limousines voor de première van Luc Deflo-The Movie.

;-)

Je hebt duidelijk té veef lantasie en nog véél 'wildere' dromen dan ik Gim.  Het is niet dat 'Vleeshuis' dat ik voor ogen heb...

Hier nog een schoon fotoke uit de jaren 50.  Het was er speciaal, maar het was een kille bedoening.

foto Regionale Beeldbank Mechelen

@ Jans :

Al mijn wilde dromen aangaande Mechelen wil je echt niet weten.

Die wilde dromen en ideeën gaan linea recta naar ons Blauwbartje.

Misschien heeft hij er wat aan, maar hij mag ze ook altijd vertikaal klasseren.

misschien best dat het "kille" bedoening was gezien de aard van de koopwaar namelijk vlees

het ziet er in elk geval proper uit

Misschien zou meer optimisme en geloof in Mechelen en haar deelgemeenten het leven van elke Mechelaar aangenamer maken. Dromen van een leefbare stad waar respect, diversiteit, cultuur en werken de hoekstenen zijn vind ik een nobel goed. Misschien ... moeten we eerst met onszelf beginnen vooraleer de andere te beoordelen of erger te veroordelen.  Misschien!

Wat missen we in de binnenstad ?

-Bowlingzaal
-IJspiste
-Biljartzaal
-Cinema

Dus maak er een multi-functionele ruimte van waar de binnenstedeling kan gaan bowlen, ijspisten, biljarten en een filmpke kan meepikken.

Liever een gezellig stadscentrum met belevingsvolle winkelmogelijkheden dan een megalomaal winkelcentrum dat Mechelen in een wurggreep wil.  Ik tekende daarom maar al te graag de petitie tegen Uplace!

Jij misschien ook?

 

www.uplaceisnotmyplace.be/#

 

 

 

 

Als morgen den Bruul is afgewerkt, komt heel het Land van Mechelen (en Omstreken) naar Mechelenplace.

November 2014

Januari 2015

Foto's Gimycko

Blijft de vraag of Mechelen überhaupt zoiets nodig heeft als bijv. Primark ?  Blijkt niet direct een serieuze meerwaarde, want is dat niet goeiekope brol, gemaakt in Bengaalse sweatshops voorzien van zelfmoordnetten ?

Gimycko, een budgetkledingketen laat de kleren niet in andere streken of werkomstandigheden [foutje hersteld 18/02] produceren dan de dure merken. De dure merkproducenten beseffen heel goed dat vooral hun klanten geen kwaliteit van brol kunnen herkennen. Daarom is er voor hen al die peperdure reklame. Alom gekende naam en door niets anders ontstane faam, naast de zorgvuldig uitgebuite illusie dat duurder beter zou zijn, vervangen kennis en inzicht. Bij een beperkter budget past meer gezond verstand wonderwel.

Jan Smets, is er een site waar ik Uplace kan steunen?
25.000 voertuigbewegingen per dag buiten onze binnenstad. Die "kostbare economische ruimte" ingenomen te Machelen, laat bedrijven naar Mechelen afzakken... Spring weer allemaal op de populistisch eenwielige kar, jakkes.

@ Mon : Primark breidt even hard uit als AH.  

En heeft deze laatste niet eenzelfde (nefaste) aankoopstrategie als bijv. Walmart ?

Dus, moeten we deze drie bovenvernoemden in de Mechelse binnenstad ?  Of verpatsen we ze - als ze al zouden komen - naar bijv. de Gentsesteenweg, of zo.

En er is nog altijd niks mis met een gedegen vakman à la Windels, Kazen Schockaert, Luc Vis of Benny Tailors.

Benny Tailors - Foto Gimycko

Waar en hoe je Uplace kan steunen zal je met jouw intelligentie ongetwijfeld zelf kunnen uitvlooien Mon. ;-). Mijn populistische brein is hiervoor te klein... Nee: alle gekheid op een stokje: ik geloof allerminst in dit prestigeproject dat economisch en ecologisch nefast dreigt te worden, en bovendien dodelijk wordt voor vele zelfstandigen in een stad als de onze. liever investeren in het optimaliseren van de economie in de centra dan onder het mom van werkgelegenheid geld weggooien in zielloze megaprojecten die onze winkel straten doen leeglopen en wegen doen toeslibben. Daar teken ik weloverwogen protest tegenaan.

Als Uplace er zou komen, dan hebben Mensen Zonder Hobby een nieuwe plek om rond te hangen op zondagnamiddag.

Wedden dat ze er ook gekrulde frietjes en vol-au-vent op een bedje van sla zullen serveren, net zoals bij Mega Meubel Van de Ven in Olen ?

;-)

Raar maar waar: Om kwart na drie liet ik het blog voor wat het was, om mijn kaasschotel (quatro formaggi maar niet Italiaans) met houthakkersbrood te verorberen. Niets van bij Schockaert of de lokale bakker die toch vervangen werd door een broodautomaat. Njam, en niet te duur. Njam, even lekker in mijn minder omhooggevallen kledij.

Als de welstand nu hoger is dan vroeger, danken we dat niet aan ons aller harder en langer werken. We zijn ook niet intelligenter dan onze voorouders. Wel aan industrialisering, automatisering van productie, groepering - kortom: schaalvergroting. Een door specialisten ontworpen oogstrelende website van Benny Tailors en een luxueus ingericht pand op een locatie met exorbitante handelshuur, dragen niet in het minst bij tot de kwaliteit van wat je er droomt ooit te kopen. Want dromen is waartoe de grote meerderheid gedoemd zal zijn zonder Uplace en consoorten. Upstairs, Downstairs.

"Het optimaliseren van de economie in de centra" leidt tot de verticale winkelstraten van roemrijke architecten: super skyscrapers. Dag Jan. ;)  Dan heb ik het liever een beetje platter.

Allez, de Mon rijdt morgen naar Machelen.  Moet kunnen.

En als ge daar dan toch zijt, kunt ge ook nog eens binnenwippen in de Makro.

Die is ook groot en ligt maar op vijf minuten wandelen daarvandaan.

Jan, 'populisme' betekent niet 'als het gewone volk'. Want dat reageert misschien niet altijd meteen accuraat, maar leert toch gauw bij. Waren Henry Ford en Jo Colruyt megalomanen? De kruidenier op de hoek moest wel wijken. Omdat het volk liever eens per week de beschikbare winkelkar op de gratis parking overlaadt, dan dagelijks kabassen op en af te zeulen. Alle marktkramers en kruideniers samen, ontwikkelden nooit de koelkast en andere technologie.

In tegenstelling tot Henry en Jo, zijn de 'naftmobiel' en 'de Colruyt' nog niet goed genoeg voor de eeuwigheid. Zal Uplace slagen of floppen in het tijdperk van internetshoppen? Een nostalgische weg terug of angstvallig ter plaatse trappelen, zijn zeker geen goed alternatief.

We kijken eens bij de buren :

Fiasco dreigt voor Leidsche Rijn Centrum

In a nutshell : De Grote Merken hebben geen interesse.

Ongetwijfeld wordt voor elk 'megalomaan' project een uitgebreide haalbaarheidstudie gemaakt. Die ken ik nooit in detail en zou ik waarschijnlijk moeilijk kunnen beoordelen. Wel kan men zich afvragen of de studie gemaakt en voorgelegd wordt, door belanghebbenden bij het slagen van het uiteindelijk commercieel project, of door belanghebbenden bij het tot stand brengen van de beginsituatie ervan. Ik ga zeker niet dikwijls naar Uplace rijden, als de boel anderhalf jaar na de grote tamtam zou gesloten blijken. Zou iemand dan niettemin zijn schaapjes op het droge gekregen hebben?

That's the € 200.000.000 question.

Vroeger ging ik ook - eens per jaar - naar de Makro in Machelen, naar de baanwinkels op den Boomsesteenweg of naar de baanwinkels aan de GB ( Nu Carrefour ) in Zemst.

Ik zie het nut er niet meer van in, want het is veel leuker shoppen ( niet winkelen voor melk, spek en eieren ) in de Mechelse binnenstad.

"Mensen Zonder Hobby"... wie schreef dat ook weer?
Alleen op zondagnamiddag, Gimycko? ;)

@ Mon :

Vroeger haalde ik mijn jeansbroeken - eens per jaar - bij ( inderdaad ) de Makro in Machelen.  Nu doe ik dat al jaren bij de Sjampion Jeans in de Guldenstraat.

Goeie service, gedegen vakman, geen gelul en schitterende kerel.  Alleen moet ge tegen het stopwoord van de patron kunnen : 

" Da's een beetje strak, hé, vent ! "

" Da's wat groot, hé, vent ! "

" Dieë zit goed, hé, vent ! "

;-)

Sinds ik mijn trouwe chauffeur kwijt ben, ben ik maar wat blij dat ik in de binnenstad met mijn "miss grace" (is mijne fiets) overal naartoe kan en ook bijna alles in single porties kan kopen.

En, eerlijk gezegd, kaas van bij Schokaert is toch wel heel lekker en de zelfgemaakte yoghurtpotjes met fruit van bij het Vitamientje, njammie, maar ja, dat is wel heel exclusief en een beetje duurder dan op een ander.

Weet je wat als mijn kinderen komen eten vinden ze de toespijs toch altijd zo lekker. Jawel, van bij den Dockx: vers afgesneden en gene plastieke kaas in een plastiekske...

Voor mij hoeft Uplace niet. Een kruidenier niet al te ver af en een bakker, een beenhouwer,een groetenwinkel,een apotheker in de geburen, het is van onschatbare waarde.

En de jeans van bij Sjampion Jeans gaan lang mee en passen goed.

 

@ malenie: je hebt mijn stem.

@ Malenie : Inderdaad.  Ik kan het niet beter verwoorden.

:-)

Malenie, vier tips:

1. Zelfgemaakt door 't Vitamientje? Je kan ook zelf yoghurt over vers fruit kappen: vitaminen zat!

2. De plastiek van de schimmelkaas pellen vóór je die in de mond stopt. Daarmee wacht je best tot na de 'tenminste houdbaar tot' datum.

3. Alle kaas koel bewaren maar minstens een half uur tevoren uit de frigo en de verpakking nemen, en op een kaasplank plaatsen die al op kamertemperatuur is. Veel mensen eten los gekochte kort erna zonder die te koelen, maar vergelijken met kaas met houdbaarheidsdatum die recht uit hun koelkast komt. Colidelha: 'Zij zijn klein en ik ben groot en dat is niet eerlijk.'

4. Het aanbod aan kazen bij Delhaize is zeer ruim en de meeste zitten in kleinere verpakkingen dan bij Colruyt, zelfs in echt kleine maar per gewicht dan wat duurdere.

De Mechelse Colruyt is nog gesloten tot eind maart, meen ik; Pasbrug is al tamelijk veraf. Tot voor enkele jaren was Delhaize (voor voeding in het algemeen) gemiddeld 15% en meer duurder dan Colruyt, nu nog slechts 7% boven die voordeligste. (Euro)Spars, Delhaize en Carrefour Markets schelen maar een procent, de grote bij Zemst is 2,5% goedkoper. In het centrum is Match 16% duurder dan onze Colruyt was (en 19% t.o.v. de al vernieuwde over de Pasbrug), en Smatch is nog eens 3% duurder. Het gamma van Aldi, Lidl of BioPlanet is te apart voor deze vergelijking. Zonder hun huismerken is Delhaize maar 1,5% duurder dan Colruyt, en die blijft net voordeliger dan de dus onnodig verre Makro. Naar Uplace bol ik ook niet voor mijn patatten.

Waarom zou men voor medicijnen naar Machelen rijden? De vestigingswet blijkt nog niet voorbijgestreefd want het aantal apothekerijen neemt niet af.

En nu nog een Delhaize aan onze kant van het stad, want naar de Antwerpse steenweg fietsen is niet erg tof.

Daarom: leve "caddy home" voor de zware stukken: de luiaardij ten top: de boodschappenman zet alles voor mij tot voor mijn kast en/of diepvries.

Enne die fruityoghurt die kan je zelf niet maken gelijk zij die maken ;-)

Maar, het ging over die markthal aanvankelijk hier.

Weet er eigenlijk iemand hoelang ze nog over de Bruul en de Botermarkt gaan doen eer die af zijn?

Ik breek mijn benen daar nog eens en ik moet dringend nieuwe caotchouc botten gaan kopen anders.

@ Malenie : Zo was het vroeger...

Hier voor- en nadelen met tarifering van 'Collivery' (Colruyt) en 'Caddy Home' (Delhaize) thuisbezorging en van andere e-shopping van verbruiksproducten.

Morgen kan ons Melanie met een Google Viewmaster en een Google Streetwalker vanuit haar luie zetel gaan shoppen in de Manhattan Mall in New York of bij Marks and Spencer in London.

En haar aankopen worden dan netjes - enkele dagen later - door de US Postal Service afgeleverd in een nabijgelegen Mechels ophaalpunt.

;-)

De Middenstand regeert het Land en fileert elk gedrag om ons zoveel mogelijk te doen kopen.  Na de plaatsing van specifieke goederen op uw winkelwandelpad, het warmtegordijn in de winter en de aanhoudende muzak en happy geurtjes is er nu de hongeranalyse en wat dat doet met uw aankoopgedrag.

Zelfs cartoonisten kunnen zoiets niet bedenken !

Ons "Melanie" zal dolblij zijn met je blauwe schijnlink 'Google Streetwalker' en had zonder je werkende onder 'US Postal Service' nooit kunnen raden wat dát voor iets was, Gimycko.

Voor e-shopping zelfs van dagdagelijkse voeding e.d. maar vooral van al de rest, zijn de Kialaophaalpunten (als Carrefour Market Eikestraat) praktisch. Samen met de e-services van de grote supermarkten  voorkomen ze dat men zoals ooit voor de melkboer, de soepboer, de rondbrengende kruidenier en bakker of nog steeds voor diepvries en voor groenten & fruit, uiteindelijk gans de week aan huis gekluisterd wordt. Moet een dienstmeid dan de kazen bij Schockaert halen? Na haar passen en ophalen van die jeans, in videogesprek: "Een beetje klein, hé, vent?"

Al erg veel bedrijven (waaronder grote als Bol.com en Makro) leveren internetbestellingen ook naar Kialapunten. Jammer dat veel Nederlandse prijsbrekers die weg nog niet schijnen gevonden te hebben.

Hongeranalyse deed mijn vrouw al veel jaren. Ze wil niet met mij naar de supermarkt kort tegen etenstijd omdat ik er dan te lang rondhang en teveel in de kar laad.

Malenie beste Gim en niet Melanie. Malenie, met die nieuw botten zou ik toch nog een beetje wachten zeune want binnen een paar jaren kunnen we met den boot varen van op Mechelen zuid tot op de grote markt. En wat doet ge dan met die botten ? Jaja, het is sinds Christus niet anders geweest. Het volk krijgt steeds de leiders die het verdient. En dan maar zagen. 

Maar a propos de grote markt. Nu zaterdagmorgen is er aan de nummer 18 gratis erwtesoep met spekjes. En diegene die er een tweede of derde wil, geen probleem, er is genoeg voor iedereen.

@ Mon :

Vroeger kwam den Brouwer, de Melkboer, den Bakker, de Soepmadam en de Patattenboer uit Putte-lez-Malines bij ons aan de deur.  Dat was nog eens service.

Dat de jongens van Google de Streetwalker / Streetshopper nog niet hebben uitgevonden.  Wel, dat snap ik niet.

;-)

Ja en nu ga ik met de fiets naar de nazaten op de Brusselsesteenweg ;-)Reactie op het thuisbestelwagentje van Merckx.

Hier bij mij is een "poste restante afhaalpunt" voor de kinderen die alles of zo nog wat online kopen. Ons moeder is toch meestal thuis is de leuze. Ik pak met plezier al die pakjes aan, dan moeten ze nog eens naar huis komen om alles te komen ophalen.

Zo een thuisbestellingsdienst is anders wel een gerief als je door omstandigheden aan huis gekluisterd bent.

Schitterend ID :

Het adres van de Bomma ( of de Buurvrouw ) als Afhaalpunt !

Altijd goed voor de Buurtcohesie.

;-)

Hoera !  Ons Caroline heeft een idee !  Maak er een Markthal van !

Grappig eigenlijk.  Wie dit ideetje dat ik hier opperde ook 'opraapt': het kan me worst wezen.  Als Mechelen er maar goed bij vaart.  Ik hoop dat het iets kan worden.   Ik zal met plezier toekijken als ooit (en laat ons dit maar hopen) het lintje van de markthal zal  worden doorgeknipt.  Wie ook met deze eer mag gaan lopen.  ;-)

Ik doecht da (ons) Caroline al lang, en mè stille troem, Mechele had verlaten.

Jan zette Gennez aan 't denken. Een heel straffe toer.
Maar zou mijn "That's the € 200.000.000 question" hierboven, anderen op een idee gebracht hebben? Het VRT-nieuws meldt vandaag dat Antea Group een mobiliteitsstudie maakte i.v.m. UPlace, terwijl het daar een partner van is.

Normaal, zegt men, want er zijn weinig deskundigen voor grote projecten. Dat moet zijn, want ook bij den Bruul is Antea Group betrokken. Al van onder het goedkeurend oog van de toen nog bevoegde schepen Gennez.

Voormalige schepen Stevens is de enige van de dertien die de beschuldiging van corruptie i.v.m. verkeerssignalisatie niet afkocht van onze gerechtelijke instanties. De 12 betaalden als minnelijke schikking een bedrag dat niemand wou bekendmaken. Het VRT-journaal was weer geld waard, vandaag.
Blijft in het ongewisse: Kwamen die 12 er te goedkoop van af, verdienden onze schepenen te weinig, of wéét Stevens dat hij onschuldig zal blijken?

Een Markthal in een achterstraatje (aka Huidevettersstraat).  Go figure.

Met veel moeite zal de Mechelaar er eens binnenwippen, want niet direct op zijn shoppingsroute.  Maar de toerist gaat ge daar niet zien.

Mechelen is een 'voorschot'' groot, maar blijkbaar zijn pakweg honderd meter voor veel stadsgenoten onoverkomelijk ver...  Deze markthal ligt amper een boogscheut van de binnenkort vernieuwde Botermarkt; niet ver van de Veemarkt...  Hotel vlakbij, het Clarenhof...  En zo je wil op je route van de parking Zandpoortvest naar het stadscentrum...

Alles is relatief.  Enne, een toerist loopt heus wel een boogje rond als het de moeite waard is.  Zo'n markten zijn overal (héél) erg in trek. 

Zoals ik al schreef in het artikel: ik heb geen voorstudie gedaan voor dit project.  Het is louter een idee.  Of het slaagkansen zou hebben?  Weet ik veel?  Maar laat ons het idee niet zomaar de prullenmand ingooien.  Laat het ons eens bekijken over partijpolitieke grenzen heen.  Waarom zou het in Mechelen niet kunnen lukken? 

Mechelen: durf dromen en denken en doen.  Durf een visie hebben en durf creatief zijn.

 

Voor een (flashy) boerenmarkt of voor een bussel (niet-afgekeurde) wortelen gaat een Mechelaar geen ommetje maken langs een achterstraatje.  Daarvoor kan hij naar de nabijgelegen Smatch of diene City-GB in den Bruul.  

En ook zult ge daar, in de Huidevettersstraat, geen toerist zien, want zo'n mercado ( ! ) hebben ze ook in hun eigenste thuisstad.

Maar voor bijv. een Mechels Stripmuseum daarentegen...

Pessimist gimycko, de beoogde doelgroep, de niet scheurpende Mechelaar, de meerwaardezoeker zal daar wel een ommetje voor maken om eerljk eten en drinken te kopen of iets anders.

 

Die meerwaardezoekers vormen de doelgroep van de politici. Verstandig, nu de minister van Financiën vooral de Belasting op Toegevoegde Waarde wil verhogen. Een Scheurptaks opleggen, eist nog moeilijk denkwerk maar zou renderen: Hoe meer taks, hoe meer gescheurp, dus nog meer geïnde taks... Het wordt hier dan het Land van de Stille Glimlach.

Verkeersborden, altijd al gedacht dat daar iets louche aan zat. Degene die de reglementen bedacht om op iedere hoek en om de zoveel meter een verkeersbord te voorzien, heeft daar toch al een paar buitenlandse villa's aan verdiend.

Ik was een paar jaar geleden in Tsjechië, amper verkeersborden tegengekomen. En die mensen daar weten zo van zichzelf wat ze moeten doen of moeten laten. Straf, hé. 

In Aarschot is een grote leegstand in de binnenstand van winkels, de laatste maanden verlaten zelfs enkele winkelketens de stad. Sinds vorige week? mogen de ouders die de kinderen van 't school afhalen, gratis een uur parkeren, met achterliggende gedachte, het plaatselijk shoppen te bevorderen. Louis Tobback ziet al een Aarschot's doembeeld in de Leuvense binnenstad en zal er alles aan doen om Uplace in Vilvoorde te vermijden.

Vorige jaar een reportage van een amerikaanse stad gezien waar shoppingmals de oorspronkelijke winkelsstraten omtoverden in verpauperende gebieden. Maken we hier dezelfde fout?

 

Marcanne, ik vermoed dat U-Place de definitieve doodsteek zal geven aan de Bruul en andere straten waar al zo lang leegstand is.  Men moet zowat tegen het debiele aanleunen om eerst de toer op zeven te maken om in Mechelen te geraken om daarna ettelijke parkingeuro's te moeten ophoesten, wanneer je elders een  gratis parking hebt aan een complex waar alles voorhanden is.

Maar de heel slimmen van op 't stadhuis zien dat wellicht anders en blijven er alles aan doen om de automobilist uit de stad te jagen. 

Door de opkomst van de baanwinkels met parking voor de deur op de invalswegen is het er drukker op de steenwegen dan in de week. Vorige eeuw was je op 20 minuten van Mechelen naar Leuven, in den tijd dat er nog 90 km/u mocht. 

Minder parkingeuro's, minder inkomsten ook voor de stad, minder Vinci-personeel.

Dat is wat Patricia Ceysens bedoelde met U-place zal voor werkgelegenheid zorgen. de jobs die in de stad verloren gaan, winkels die sluiten, ...

Ze zal gelijk krijgen, ze heeft alleen iets vergeten te vermelden, detail toch... niet?

 

 

 

 

 

@ Malenie : Wat is eerlijk eten en drinken ?  Eerlijk zijn, hé !

Daar heb ik het in een eerdere post al over gehad Gimycko over dat eten en drinken.

Gene rommel vol chemische brol en kunstmatige aroma's en gene plastieke kaas uit een plastiek pakske. 

En allemaal goed en wel al die baanwinkels met parking voor de deur en zo. Maar, er zijn hoe langer hoe meer ouderen die niet meer of helemaal geen auto rijden. Hoe geraken die dan aan die baanwinkels? Met het gratis openbaar vervoer of wat?

Geef die overdekte markt toch een kans.

En ja Mon als je scheurptaks gaat heffen, dan gaat uw kas zeker gespekt geraken. In Mechelen wordt een serieus stukske gescheurpt.

Ze weten niet hoe goed dat ze het hebben. Klagen van weelde heet dat. 

 

Malenie, blogger Mon is geen schoonzoon van een oud-burgemeester, he.
De OCMW-kas is niet meer onder hun SP(a).
Mijn kas is als steeds gedoemd taksen te betalen, en opgefret te worden.

Er wonen meer mensen dicht bij de Delhaize dan bij de oude Vleesmarkt. Ook in díe buurt levert Delhaize wél thuis en zelfs dan toch voordeliger dan binnen centrumwinkels, op enkele marchanten van uitheemse afkomst na.
Delhaize heeft 'witte' producten, wat duurdere met Delhaizemerk, en klassieke (ook bio e.d.) merken. Nee, ik heb er geen aandelen in, maar wil niet investeren in de Vleesmarkt en mijn belastingen aan betere doelen dan asociale concurrentievervalsing laten. Zoals aan dat gratis openbaar vervoer.

Op 1 mankracht naar de Geitestraat om te horen dat een nieuwe gsm-batterij kon besteld worden, iets meer dan 30 euro en natuurlijk te gaan halen.
Vanuit mijn zetel bestelde ik de 18de de originele BenQ-Siemens in Duitsland en ontving ze de 24ste aangetekend thuis voor € 13,79. Niks te scheurpen! Facts & figures. Centrumwinstmarge of inefficiëntie? En Uplace mijn|de klos.

Geen idee hoe groot die Vleeshalle is en tevens geen idee van de structuur of wat er van kan gemaakt worden, maar hier misschien alweer een van-de-pot-gerukt idee van Gimycko : 

Maak van de Vleeshal een voor-en naschoolse schoolopvang van in de Binnenstad.

Vanaf 6h30 kunnen ouders hun klaon sôôt er naar toe brengen, waar ze tot 8h00 onder toezicht staan van begeleiders.  Om 8h00 komen dan vertegenwoordigers of studieleraars van elke Mechelse school hun pappenheimers ophalen en brengen ze naar hun klas.  Om missingen tegen te gaan kunt ge die klein mannen dan voorzien van een armbandje met de naam van hun school.

Eenzelfde idee kan dan ook 's avonds, na de lesuren, waar de leerlingen naartoe kunnen gebracht worden tot de ouders ze komen ophalen.  In de Vleeshal kunnen ze dan, tijdens het wachten, nog wat spelen of hun huiswerk al klaarmaken en hun lessen inzien.

Ook op woensdagmiddag kunnen de kinderen daar naartoe voor ne gezellige achternoen van spelen of iets plezant bijleren.  Niet iedereen kan naar de bomma en anderen zullen niet willen want op deze of gene woensdagachternoen komen dan ( ik zeg maar wat ) de Plezante Gidsen van Mechelen hunne show opvoeren.  Zoiets gaat eeuwig in hun geheugen gegrift staan.

En waarom niet bijv. die begeleiders halen uit een groep van voor-kleuterleid(st)er-lerende oudere studenten.

Allez, 't is maar een idee.

Ander ID : Breng er Circolito in onder.  Want zitten die nu niet wat krap ?

De stadscrèche is al in die buurt geweest, Gimycko, in den Ouden Bruul.
Den dop herinstellen om de Vleesmarkt te redden? Of misschien haar naam waardig maken als eroticabeurs, want de Nekkerhal geraakt niet meer vol. Maak er helemaal een cirque van. Zut! 't Is nog het beste gedacht tot nog toe.

@ Mon :

Ik bedoelde niet direct een crèche, maar een voor-en naschoolse opvang en idem dito voor de woensdagnamiddag.

En er mag altijd een reuzegroot ballenbad aanwezig zijn, hoor !

;-)

Hier een gedegen betoog om GEEN primark te willen in Mechelen :

DM - Dump de dumpwinkel Primark :
Het nieuwe goedkoop slaat de bodem uit onze economie

Dat 'gedegen betoog' verwijt en responsabiliseert de verkeerden.
Zolang dure vermeende 'kwalteitsproducten' van gereputeerde merken geproduceerd worden met geplande gebreken om zo snel mogelijk na de garantietermijn onbruikbaar te worden, koop ik goedkope zogezegde brol. Apple was steeds een prijsbreker, naar boven. Niet voor iedereen. Merken als Toshiba en Samsung leveren laptops respectievelijk smartphones waarvan de batterij niet meer uitneembaar is. Dat is 'toevallig' het zwakste onderdeel van dit soort toestellen. Andere dure modellen hebben een batterij speciaal voor dat ene model, zodat een vervangbatterij niet door andere producenten gemaakt wordt. Zo kan die zwaar overprijsd worden, opdat men allicht een nieuw toestel koopt. Goedkopere merken voorzien vrijwel allemaal een vlot verwisselbare batterij van een courant type. Daarmee kan je na enkele jaren voor een appel en een ei de gebruiksduur van het toestel gevoelig verlengen.

Publiciteitskosten swingen de pan uit om pietluttige verbeteringen als onmisbare revolutionaire vondsten te presenteren. Maar vanouds terecht belangrijke aspecten worden heimelijk gedegradeerd. Of handig als 'uitgekiende topkwaliteit' uitgespeeld (de vaste batterij bespaart luttele grammetjes en 8/10 mm dikte). De elite wil steeds het allernieuwste topmodel en dan gooit men toch om de haverklap een nog behoorlijk toestel in een lade. Want het heeft geen zin het te verkopen aan wie niet het nieuwste snufje nodig heeft, omdat het ding gebouwd is om rond die tijd spoedig kapot gaan. Die reklame met sponsoring van allerlei 'trendy' magazines. websites, evenementen enz, drijft de kostprijs enorm op. (Heb jij nog zulke 7,5 mm dikke smartphone! Alsof 6,7 iets uitmaakt). Op die prijs 'af fabriek' worden de latere winstmarges en BTW berekend. Dat deel van de kostprijs, kan in mijn optiek nochtans geen 'toegevoegde waarde' krijgen: 0 x veel = 0.

China maakt de dingetjes goedkoop zodat ze nauwelijks (of spotgoedkoop en geen) publiciteit nodig hebben, en dus ook goedkoop kunnen blijven. Het is trouwens geen namaak en verre van minderwaardig. (Denk aan Huawei dat hier met 'Honor' op de markt komt [de 7 komt eraan, onder 300 euro en voor het luxemodel nog geen 400, in zijn klasse nog steeds een zacht prijsje], aan ZTE dat al lang onderdelen voor gekendste merken produceert, enz.)

En dat alles doet zich in alle branches voor.

Qua iPhone-hype was dat inderdaad nooit gezien.  iPhone 5 was nog niet volledig op de markt en daar lag al de iPhone 6 en 6 Xtra met supergroot scherm.

En dan ga je effe verder denken : Niet alleen kunnen de verouderde versies ontleed of uitgekleed worden om de zeldzame materialen eruit te halen.  Maar kunnen de geheugens of harde schijven niet in een cluster gebracht worden om alzo een megagrote stadsserver mee uit te bouwen ?  En laat één van die schijven het afweten, dan vervang je hem gewoon door een volgend gerecupereerd geheugen.

Misschien niet de meest ecologische job, maar wat nu afval is wordt dan opnieuw product en het moet niet naar de andere kant van de wereld gevaren worden waar kinderhandjes er de kwik uit kloppen met een hamer.  Noem het lokale werkgelegenheid voor laaggeschoolden, of zoiets, en dit onder de meest veilige werkomstandigheden.

Bon, het is maar een idee...