Circolito speelt met vuur op 15de verjaardag!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

 

Eén man stond nog méér te glunderen dan al die andere toeschouwers (en het waren er niet weinig!).  Terecht trouwens.  Jeronimo Terrones, de Mechelse begijnhofbewoner met Spaanse roots - steevast te herkennen aan zijn typische breedgerande hoed en nog bredere glimlach, is dan ook de man die aan de doopvont stond van Circolito - de circusschool die gisteren 15 kaarsjes mocht uitblazen.  Het zijn 15 succesvolle jaren geweest.  Het feestjaar werd ingezet met een spectaculair vuurprogramma op de Grote Markt.  Mechelen is in 2015 dé circusstad bij uitstek.  Niet alleen Circolito staat in het brandpunt, maar ook het Muizense familiecircus Ronaldo.  Vader en zoon - Johnny en Danny zijn benoemd tot Mechelse cultuurambassadeurs (en Ronaldo wordt bovendien vanaf september de nieuwe Stadsartiest).  Circus Ronaldo mag de trotse peter zijn van de populaire circusschool.  Trots en blij.  Dat is dus ook Jeronimo... 

 

  

(Jeronimo Terrones en de huidige coördinator Lieven Leemans)

Het is eigenlijk de zoon van Jeronimo - Antonio - die aanleiding was voor het ontstaan van Circolito.  Nu is de jonge kerel een begaafd circusartiest die al een hele poos toert met het wereldvermaarde Cirque du Soleil....

Ergens in januari  2000 leerde Jeronimo Terrones zijn zoon en nog een aantal andere jongeren wat jongleren.  Met dit spontaan gegroeide circusatelier dat de naam 'Circolito' kreeg (wat 'klein circus' betekent in het Spaans) was de latere school geboren.

Ondertussen zijn we 15 jaar verder, en is Circolito uitgegroeid tot één van de grotere circusateliers in Vlaanderen.

De stek - de leegstaande Magdalenakapel in het Klein-Begijnhof is nu té krap geworden voor het groeiedne aantal kinderen, jongeren en volwassenen die er naar de wekelijkse lessen komen.  Maar het stadsbestuur heeft beloofd om mee uit te kijken naar een ruimere locatie.  Het is broodnodig.  Welgeteld 501 'leerlingen' heeft de school ondertussen!

Circolito organiseert naast de wekelijkse lessen ook nog circusweken, zomerkampen, schoolprojecten of verjaardagsfeestjes leren 'circussen'...

 

  

 

Iedereen kan iets, en niemand kan alles.  Dus is iedereen artiest!  Jongleren met vanalles, je evenwicht bewaren op stelten, bal of eenwieler, acrobatie op de grond, op elkaar of in de lucht, clownerie...  Keuze genoet.  Maar ook leren samenwerken, doorzetten, creatieve oplossingen zoeken, omgaan met tegenslag en genieten van applaus en succes...  Ik circus, jij circust...

 

  

 

Lieven Leemans is de coördinator van de circusschool:

 

Wat je hier nu in dit uurtje ziet op onze Grote Markt - het spektakel 'Vuur' - is eigenlijk het begin van de feestelijkheden voor onze 15de verjaardag.  Want binnen twee weken is er ons jaarlijks CircoliTOONweekend in het Sint-Romboutscollege, met voor de gelegenheid twee heel straffe acts op zaterdagavond.  Collectif Malunés en Acrobarouf zijn jonge, internationale en ambitieuze circuscompagnieën, die beiden een warme band met Circolito hebben.  Acrobarouf toerde twee jaar lang met Cirque du Soleil in Noord-Amerika.  Je mag je dus aan top-niveau verwachten!  En hopelijk kunnen we, smane met het stadsbestuur, binnenkort ook nog heuglijk nieuws melden in verband met de komende 15 jaar...

 

  

  

 

Voor dit prachtspekakel had ik gisterenavond graag koude voeten over.  Het werd een vurig programma gebracht door lesgevers en leerlingen.  Met adembenemende vuuracts werd het een gesmaakt verjaardagsfeesje.

Circolito wou hiermee stad en stadsgenoten bedanken voor de 15 fijne jaren van samenwerking.

Op een reuzengrote taart werden 15 kaarsjes aangestoken, en nadien kon men - eveneens gratis - genieten van cakejes en warme choco...

Sympathiek gebeuren...

 

  

  

                                              

 

Extra info:

contactpersoon: Lieven Leemans, 0495 50 38 36

info@circolito.be

www.circolito.be

Circolito vzw is lid van Mechelen Kinderstad en van het Vlaams Centrum voor Circuskunsten, en is sinds januari 2015 erkend door de Vlaamse overheid als cultuureducatieve organisatie.

Vijf jaar geleden won het terecht  de Mechelse Cultuurprijs 'de Mechelsen iemer', toen ook Mechelenblogt laureaat was.

 

 

 

Ik vul graag deze reportage aan met foto's van medeblogger Troostie:

  

  

  

(foto's:Troostie)