Belleman Verdienstelijke Mechelaar 2014!

  (foto's: Jan Smets)

(boven: Nini Tremmerie, Jean Aerts, François de Schouwer en schepen Marc Hendrickx)

Hij was duidelijk erg ontroerd.  Swa was er van 'gepakt'.  Hij is dan ook een gevoelige man, en al die lofbetuigingen deden hem deugd.  Gisterenavond werd onze ere-belleman in Cultuurhuis Leliëndaal in Hombeek gehuldigd als Verdienstelijke Mechelaar.  En dat verdiende hij!  De puike organisatie van het gezellig, warme feest was zoals gewoonlijk in handen van het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen.  En wie de gedreven voorzitter, Jean Aerts (die trouwens vorig jaar de cultuurprijs 'de Mechelsen Iemer' mocht ontvangen...) kent, weet dat het welslagen van de avond zeker ook aan hem en zijn ploeg te danken is.  François De Schouwer is vele jaren één van de beste ambassadeurs van deze stad geweest - een vrijwilliger om 'U' tegen te zeggen; talentvol en plichtbewust, maar ook bescheiden, en vooral...  'ne goeie mens'.   En dat laatste maakt Swa tot één van de populairste Maneblussers.  Hij verdwijnt nu in de coulissen, maar zal héél af en toe de nieuwe Bellemadam nog bijstaan.  Het afscheid valt hem immers toch wat zwaar.  Het is dan ook zo'n beetje door gezondheidsproblemen dat hij noodgedwongen de bel moest doorgeven...

 

(Marcel Kocken en Swa...)

Oorspronkelijk had het Verbond der geburenkringen het plan om binnen twee jaar zijn zilveren jubileum te vieren.  Maar doordat Swa eerder stopte, wou men hem op deze manier eren.

Het werd een avond om in te lijsten.  De zaal was aardig volgelopen met vele sympathisanten en de schepenen Katleen Den Roover, Björn Siffer, Marina De Bie en Marc Hendrickx.  Verder was ook het Hombeekse gemeenteraadslid Stefaan Deleus aanwezig.  

Bekende en minder bekende Mechelaars én de Bellemannen van Dadizele, Temse en het Nederlandse Borsele: ze waren er allemaal!

We werden verwelkomd door voorzitter Jean Aerts en Opperdekenin Nini Tremmerie.

In onvervalst Mechels werd het feestje opgebouwd als was het een degelijke ouderwetse revue.  Het leek soms of we teruggekatapulteerd werden in de tijd.   De muzikaal virtuoze Hanswijkenhoeker Marcel Sterckx wist weer als geen ander de sfeer er in te brengen.  Met ondermeer het Maneblusserslied en 'Z'hemme Margrietje oepzoa gezet' kreeg hij de zaal mee. 

Cultuurpaus Marcel Kocken mocht daarna op het podium 'onze Swa' interviewen.  En dat ging over zijn Merchtemse afkomst, zijn verdiensten als acteur én buikspreker (waarna Swa nog een korte demonstratie gaf!), en natuurlijk over zijn carrière als Belleman.

Plezante gidsenduo Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets mochten daarna het roer overnemen. 

Héél sterk en amusant was het gastoptreden van gids Erik Vekemans, die als 'brouwersgast' door het Mechels dialect 'wandelde' met  sappige termen over bier, drinken en dronkenschap...

Opvolgster Myriam Sips bracht een zelfgeschreven en pakkend gedicht voor de Swa, waarin ze haar grote waardering voor haar voorbeeld uitsprak.  Het werd gevolgd door een stevige en warme knuffel.  De tranen stonden in de ogen van onze belleman...

De van elders naar Hombeek afgezakte Bellemannen deden ook hun duit in het zakje.  Van hen kreeg Swa nog enkele leuke cadeautjes.

Hierna was het tijd voor de huldiging.  Jean Aerts overhandigde de nieuwe Verdienstelijke Mechelaar de medaille, en Nini Tremmerie mocht hem een ereteken opspelden.  Schepen Marc Hendrickx sprak vanuit de stad nog lofwoorden uit voor François.  Ook Annie, de vrouw van de ere-belleman werd betrokken in de hulde. 

 

Het was mooi.

Swa: Mechelen ziet je graag, en dankt je voor al die jaren dat jij onze stad zo prachtig hebt gediend!  

 

  

(Jean Aerts en Nini Tremmerie)

  

(...Marcel Sterckx)

  

(de Bellemannen van Dadizele, Borsele (Nl) en Temse en hun dames.  Ferre Uytterhoeven)

  

(de schepenen Den Roover en De Bie)

  

  

  

  

(Stefaan Deleus, Marc Hendrickx en Björn Siffer)

  

  

  

(staande ovatie voor een sympathieke Mechelaar...)

(Swa en zijn echtgenote Annie...)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan, een mooi verslag en fotoreportage over de viering. Bedankt.

Voortgaande op de vele positieve reacties die we mochten ontvangen, mogen we zeggen dat deze viering één van de betere vieringen mag genoemd worden van de laatste jaren. Deze viering leende er zich ook toe om echt Mechelse accenten te leggen op het gebeuren. Hiervoor dan ook nogmaals dank aan Rudi, Ferre, de 2 Marcellen, Erik en Myriam die dit alles mee hebben gerealiseerd. 

En onze Swa? Hij genoot ervan. Soms zelfs geheel ontroerd. Men zou voor minder wanneer men een staande ovatie krijgt van de ganse zaal. Het valt hem volgens mij zwaar dat hij, wegens zijn gezondheid, niet meer kan doen wat hij zovele jaren met, veel inzet, zo graag gedaan heeft. We zijn dan ook blij dat hij binnenkort, namens de stad, de titel krijgt toebedeeld van 'ere-belleman'. Swa, Proficiat.