In Mechelen en wereldwijd herdenken beiaardiers 100ste verjaardag Kerstbestand

Op kerstdag, 25 december, om 12 uur, loont het de moeite om te maken dat je in de Mechelse binnenstad bent. Dan speelt beiaardier Marc Van Bets 'Stille Nacht' vanop de beiaard in de Sint-Romboutstoren.

Op kerstavond en kerstdag weerklinkt dit kerstlied wereldwijd, ter herinnering aan het Kerstbestand dat exact honderd jaar geleden plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Koen Cosaert, directeur van de Mechelse Beiaardschool en Kortrijks stadsbeiaardier bespeelt de beiaard van de Sint-Maartenkerk in Kortrijk. En Tom Van Peer, titularis-beiaardier van O-L-V over de Dijle, bespeelt op kerstavond in Lokeren de beiaard.Op kerstavond 1914 verving muziek plots het dodelijk gedreun van kogels en bommen aan het westelijk front. Britse, Belgische en Franse soldaten keken verwonderd boven de loopgraven uit wanneer ze vanachter de Duits linies kerstliederen hoorden zingen. Er werd niet meer geschoten en soldaten waagden het om uit de loopgraven te komen. De mannen wisselden een groet en ze benaderden elkaar. Uiteindelijk schudden ze elkaar de hand en besloten ze om de volgende dag een bestand te houden. Op kerstmorgen ontmoetten de soldaten uit beide kampen elkaar opnieuw. Samen organiseerden ze kerkdiensten en hielpen elkaars doden te begraven. Overdag deelden ze drank en voedsel, wisselden insignes en knopen, toonden elkaar foto’s van familie en geliefden, poseerden samen voor de camera of speelden een potje voetbal.

Tijdens het bestand zongen de soldaten in drie talen het bekende kerstlied ‘Stille Nacht’. Die opmerkelijke verbroedering wil de beiaardgemeenschap een eeuw later gepast herdenken. Exact 100 jaar later kruipen wereldwijd beiaardiers van over de hele wereld op kerstavond of kerstdag achter hun beiaard om Stille Nacht te spelen.

Beiaardiers uit België, Frankrijk, Ierland, Australië, Duitsland, Nederland, Canada, Groot-Brittannië, Denemarken, Ierland, Noorwegen en de Verenigde Staten zegden al toe. In totaal elf landen en 79 beiaardiers. De volledige lijst met deelnemende beiaardiers en steden vind je hier.

De Vredesbeiaard van Mesen brengt als eerste het bekende kerstlied, stipt om 19.14 uur op kerstavond. Ook beiaardstad Mechelen doet vanzelfspekend mee. Op 25 december om 12.00 uur speelt Marc Van Bets Stille Nacht vanop de beiaard in de Sint-Romboutstoren.

Laat dus die kalkoen of het feestgedruis even wachten en geniet op 25 december  van de beiaardklanken om dit unieke moment te gedenken.


Alvast een bijzonder fijn, vredevol en warm Kerstgebeuren toegewenst!

Wie gisteren Zondag niet naar het lof van drie uur ging maar liever door de stillere straten kuierde, (weg van de jeneveraanprijzingen) kon genieten van het speciale kerstconcert op de beiaard.

Een cadeautje van de Gidsenbond:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_01421601