Levende Kerststal in de sfeer van 1914...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Eén van de meest sfeervolle evenementen die je rond deze Kerstperiode in onze stad kan meemaken is de Levende Kerststal in het Groot-Begijnhof. Daarvoor staat de enthousiaste ploeg van de buurtwerking garant.  Volgend weekend is het weer zover.  Op het binnenplein van brouwerij het Anker zullen we weerom ondergedompeld worden in een zalige, warme en échte kerstsfeer?  Dit jaar krijgt het gebeuren wel een heel speciale toets.  Honderd jaar na het begin van de Groote Oorlog worden we meegenomen naar die helse dagen.  Héél veel Mechelaars sloegen op de vlucht.  In het begijnhof krijgen we een pakkende evocatie van deze tijd. Onzekerheid en angst - bang voor de toekomst.  Een blauwdruk van het eeuwenoude Kerstverhaal?  Ik liep daarstraks langs bij de naarstige medewerkers van de buurt die de stal aan het optimmeren waren, en luisterde naar hun verhaal...

 

 

Ines Vanoverschelde en Pol Lettany kijken uit naar volgend weeken.  Zowel op zaterdag 20 december als zondag 21 december gaat de evocatie door.

De affiche toont een beklijvend beeld van vluchtelingen, getekend door de onvolprezen Mechelse kunstenaar Alfred Ost.  Hij maakte wel meer van deze schetsen in deze oorlogsjaren.  

 

Op zaterdag start de Levende Kerststal om 18 uur.  Je kan terecht op het binnenplein van het Anker tot 21 uur.  Op zondag gaat het gebeuren door van 16 uur tot 19 uur.

 

Mensen zijn in op de vlucht in die decemberdagen van 1914.  Onder hen is ook een koppeltje met hun pasgeboren baby, gevolgde door verweesde jongens en meisjes.  Heel hun hebben en houden dragen ze mee in zakken en valiezen.  Vraag is waar ze terecht kunnen om te schuilen voor de koude nacht...  Maar ze kunnen terecht op het binnenplein van de brouwerij.  Zullen daar achtergebleven soldaten hen beschermen?

 

Inez vertelt dat er reeds maanden voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. 

 

We hebben 'nieuwe' oude kleren gemaakt.  En dat waren er heel wat als je weet dat er zo'n twintigtal kinderen meedoen, naast het koppel, de 'koningen',...   Ongeveer twaalf dames uit onze wijk hebben naarstig truien, mutsen en sjaals gebreid, bermuda's en andere spullen in mekaar geflanst...  Jozef draagt een boerenkiel en ribfluwelen broek, en Marie ziet er uit als de vrouw op de affiche.  De drie koningen zijn eigenlijk drie vreemde soldaten: een Indiër, een Zouaaf en een Senegalees.  Hun kostuums hebben we gebaseerd op oude foto's.  En nee: ze brengen geen goud, wierook en mirre mee, maar een levende kip, wat brood en flessen melk...

 

Er is nauwkeurig gewerkt aan de scenografie.  Zo zijn er in het decor zandzakjes te zien, en levende schapen...  Er wordt live muziek gespeeld door de United Bras en door eigen muzikanten uit het begijnhof...  Een sirene weerklingkt, en een twaalfjarig meisje uit de buurt zingt a capella nadat soldaten van het Fort van Liezele de vluchtelingen begeleiden.... 

Het totale optreden duurt zo'n drie uur.

 

(vlnr: Pol Lettany, Inez Vanoverschelde en Wim Devos)

 

Dit jaar zijn er twee Jezuskindjes voor de twee weekenddagen van de Levende Kerststal.  De inkom is via de Hoviusstraat.  De bezoekers komen binnen langs een semi-transparant lamellengordijn waarop beelden van vluchtelingen in 1914 worden geprojecteerd.  Oorlogsgeluiden zullen weerklinken...

 

Op het plein van het Anker zullen drank-en eetstalletjes wordne opgesteld.

 

 

 

Buurtbewoner en creatief talent Pier De Kock heeft weerom een spraakmakend idee uitgewerkt.

 

Ik ben begonnen met een sociaalartistieke werking in Mechelen.  De werking noemt 'Op!Sinjoor!' en mijn atelier is gevestigd op de Battelsesteenweg 50-52.   Deze werking wil mooie artistieke projecten ontwikkelen en tegelijk als empowerment werken met mensen uit de armoede.  Het eerste visueel beeldend project waarmee we naar buiten komen, is 'op de vlucht'.  Dit doen we in samenwerking met de buurtwerking van het Groot begijnhof en Steunpunt Asiel&Migratie, maar ook met het Mechels stadsarchief.   De Levende Kerststal staat dit jaar in het teken van de vluchtelingen.  Tijdens dit evenement hangen we ongeveer 70 valiezen in de Hoviusstraat aan de gevels van de huizen.  De meeste zijn gesloten valiezen 'old fashion', maar een 15-tal hangen open.  Daarin zijn getuigenissen geplaatst van Mechelse vluchtelingen in 1914 in combinatie met getuigenissen van vluchtelingen die zich nu in 2014 in Mechelen bevinden.  Alle valiezen zijn gemaakt als empowerment met iemand die op dit moment in de armoede zit...

 

Of hoe het Kerstgebeuren naadloos aansluit bij de actualiteit...

 

De Levende Kerststal van 2014...  Flarden herinneringen aan 1914, maar spijtig genoeg nog steeds actueel...  het verhaal van vluchtelingen is pijnlijk realistisch.  Volgend weekend moet je zéker langslopen in het Anker.  De unieke sfeerschepping belooft te verbazen...