Kerstsfeer in Groot-Begijnhof

 

(foto's: Jan Smets)

Misschien kon je de ontroerendste en warmste Kerst dit weekend wel beleven in het Groot-Begijnhof ...

 

Ook al ik het wel behoorlijk druk in het kraam van Mechelen Solidair op het binnenplein van het stadhuis: voor geen geld van de wereld wou ik ook dit jaar de sfeervolle Levende Kerststal in het Anker missen.  Zéker nu deze keer ging afgeweken worden van het overigens schitterende maar beproefde concept.  Geen engelenvleugeltjes en herdertjes met schapen ditmaal, maar een onderdompeling in de winter van 1914, waar mensen op de vlucht gingen voor het oorlogsgeweld...  Honderd jaar na datum sloop ook de Groote Oorlog in de Kerststal.   Oorlog en vluchtelingen: een eeuwenlange geschiedenis - oud en actueel tegelijk.  Het werd geëvoceerd in de stal maar ook in de Hoviusstraat, waar treffend en symbolisch sterk, koffers-met-een-verhaal ons verder deden kijken dan de romantiek van het ondergesneeuwde Kerstgebeurenl...

 

 

Proficiat aan Inez Van Overschelde en alle noeste werkers van de buurtwerking van het Groot-Begijnhof en Pier De Kock van 'Op!Sinjoor!'  Jullie hebben er iets prachtig van gemaakt.  Vele maanden werk hebben geleid tot een ronduit schitterend resultaat dat naar de keel greep.   Gelukkig hebben velen de weg gevonden naar jullie stal.  Honderden passanten en wandelaars van 'Mechelen in den doenker'  kwamen een kijkje nemen op de binnenplaats van de brouwerij, waar het een gezellige drukte was. 

 

                                   

 

Ik laat je graag meegenieten van een aantal sfeerbeelden...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      

 

Eén van de hoogtepunten was heel zeker het korte optreden van Noa Vanden Broucke - een twaalfjarig meisje uit het Begijnhof dat met haast professionele stem en mooie Kerstliederen de toehoorders wist te ontroeren... Een natuurtalent om te koesteren...  Bovendien is het een erg sympathiek en bescheiden meisje.

Samen met de eigen muzikanten van het Groot-Begijnhof en de United Brass zorgde de buurtwerking voor een puik muzikaal geheel.

Aan de drank-en eetstandjes of aan de vuurkorven  kon nog lang nagenoten worden...

 

 

Kerstmis in het Groot-Begijnhof...

De Kerstdagen op z'n mooist...  Zonder glitter en kunstmatigheid.

 

 

                                       

 

de schapen die mee op de vlucht waren, stonden netjes geparkeerd in hun vertrouwde hoek van de stal !