de huidige, de oude en... de nieuwe?

(foto: Jan Smets)

De foto is al enkele jaren oud, maar ik diep hem graag op uit mijn archief, daar deze momentopname een actuele kanttekening geeft bij het nieuws van gisteren.  Het is namelijk zo - maar dat heeft ondertussen iedereen al wel vernomen via de media - dat aartsbisschop Léonard, die op 6 mei 2015 de leeftijd van 75 jaar zal bereiken, zijn ambt wil neerleggen.   Hij heeft hiervoor zijn onslagbrief opgestuurd naar de paus.  Op 18 januari 2010 volgde bisschop Léonard kardinaal Danneels op.  Als de paus zijn ontslag zal aanvaarden - waar niemand aan twijfelt - dan is de plaats van aartsbisschop vacant, en mogen we een nieuwe bewoner van het paleis aan de Wollemarkt verwachten.  Het gissen is begonnen.  Het wikken en wegen kan beginnen.  Toch is het zo dat de bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, de beste papieren lijkt te hebben, en voor velen de gedoodverfde kandidaat is.  Als dit zo zo zijn dan geeft deze foto een leuk plaatje van mogelijk drie Mechelse aartsbisschoppen.  Of om het een tikkeltje oneerbiedig uit te drukken: drie grapjurken op een rijtje.  Waarom er zo smakelijk gelachen werd op de eretribune in de Keizerstraat door deze drie toeschouwers van de Hanswijkprocessie?

 

Dat lachen had alles te maken met een begeleider van een onwillig paard dat geen stap meer wou verzetten.  Voor deze tribune vloekte hij daarom stevig door op het koppige beest..

Alle gekheid op een stokje: de drie geestelijke gezagsdragers vonden het geestig, en konden een gniffel en zélfs schaterlach  niet onderdrukken.

 

(kardinaal Danneels en bisschop Bonny)

 

Terug naar de feiten en de gissingen.

Als het onslag door paus Franciscus snel wordt aanvaard, zal het niet zo lang meer duren voordat aartsbisschop André Léonard uit Mechelen zal vertrekken.  Want dat wil hij wel degelijk.  De aartsbisschop die nooit de titel van kardinaal kreeg (van de twintig aartsbisschoppen van Mechelen kregen tien de titel kardinaal - sinds Engelbertus Sterckx in de 19de eeuw kregen ze die allemaal) wil verhuizen, daar hij geen 'schoonmoeder' wil spelen voor zijn opvolger. 

 

(de Kerk kijkt soms in twee richtingen...)

 

Kardinaal Godfried Danneels heeft dan wel geen 'schoonmoeder' gespeeld voor Léonard, maar is wel in Mechelen gebleven, en dan nog op slechts enkele passen van zijn vroegere paleis.  Danneels woont nu, samen met twee zusters die zorgen voor zijn huishouden, in de opgeknapte historische woning 'Hotel Douglas dit Scott'.  Dit pand bevindt zich in de Stassartstraat, schuin over het aartsbisschoppelijk paleis.  Vroeger was het de woonst van leden van de Grote Raad, en veel later werd het een deel van de school Sint-Janshof.

 

(Danneels bij zijn afscheid in 2010)

(Léonard in de Hanswijkbasiliek)

 

En dan is het maar de vraag wie de volgende aartsbisschop van ons land wordt, en de nieuwe en 21ste bisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

(PS: het aartsbisdom Mechelen dat in 1559 werd opgericht met aan het hoofd de eerste kardinaal Perrenot de Granvelle, werd in 1962 opgesplitst)

 

Zal het zoals iedereen denkt, deze derde in het rijtje worden: Oostendenaar Bonny die als progressiever bekend staat als de huidige aartsbisschop (die door zijn conservatieve uitlatingen erg omstreden is bij velen) en die zowel vertrouweling is van Danneels als de paus himself, of zal het uiteindelijk toch nog een verrassing zijn?

 

(bij de Hanswijkcavalcade vorig jaar...)

 

 

 

 

 

 

 

 

Archiefbeelden hebben hun waarde.  Knap opgemerkt Jan.  En...als ik mag, ik duim voor bisschop Bonny.

Een goede kerk(r)evolutie is mogelijks op komst.... Duimen maar dat het daadwerkelijk Bony wordt... maar ik laat me vertellen dat ook de andere kanshebber, Jean-Pierre Delville van het progressieve hout gesneden is...

Ik denk dat voor de Kerk die openstaat voor vooruitgang, 'modernisering'  en/of een meer progressieve koers beiden een Zege kunnen zijn,...

Afwachten...

Na De Méan  was het de beurt aan Sterckx en sindsdien is het de gewoontte dat afwisselend een Vlaming en een Waal aartsbisschop wordt, al hoorde je niet aan Suenens dat hij Franstalig was (had zijn lager onderwijs in het Nederlands gevolgd). De "Vlaming" (Albert I zond nog een gezant in 26 naar het vaticaan om hem niet te nemen) Van Roey weigerde dan weer om tijdens de jaarlijkse vergadering met de dekens uit het toen nog reusachtig aartsbisdom één woord Nederlands te spreken.

Eén van de strafste uit de reeks is toch nummer 3 - de geboren Mechelaar Mattias Hovius.   Hij wordt wel eens de vader van het aartsbisdom genoemd, deze man die in woelige kerktijden aan het roer van het schip stond...

 

(foto: Jan Smets)

Enkele jaren geleden maakte ik er dit artikel over:

www.mechelenblogt.be/2009/01/vader-van-aartsbisdom-hovius

 

En de allereerste, kardinaal Granvelle pakte rap zijn biezen:

 

www.mechelenblogt.be/2008/02/kardinale-jaren

 

(foto: Jan Smets - Hof van Busleyden)