Belleman neemt afscheid in de Kerststal...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Het waren een enigszins eigenaardige Jozef en Maria die even plaatsnamen in het stro van de Kerststal in brouwerij het Anker.  Het olijke duo hebben we de laatste maanden veelvuldig zien rondlopen in de Mechelse straten, bellend en roepend tegelijk.  Het was natuurlijk al maanden geweten dat Swa De Schouwer na 23 jaar zou stoppen met zijn job van belleman, en we weten ook al langer dan vandaag dat zijn opvolgster Myriam Sips in de coulissen (en zelfs al op het 'podium') klaarstond om de taak over te nemen.  Sipske kreeg al een paar maand geleden officieel haar bel overhandigd in het stadhuis, maar sinsdien gingen ze beiden nog op stap.  Beschouw het zo'n beetje als 'stage'.  Maar nu is de dame met de stem die luider klinkt als Salvator, de zwaarste klok van Sint-Romboutstoren, hélemaal klaar om er in te vliegen.  Daarom werd zaterdagavond op een gezellige en originele manier afscheid genomen van een geliefd Mechels volksfiguur.  Nu voor écht...  Het werd een ludiek en pakkend eerbetoon, en Swa werd er zowaar een tikkeltje emotioneel van...

 

  

 

23 jaar heeft Swa zijn vrijwilligerswerk met verve uitgevoerd.  Nu is hij 71 geworden, en gaat hij met rust.  Enigszins noodgedwongen, want ik vertel geen geheim dat hij graag nog langer bellend door Mechelen zou getrokken hebben mochten rugklachten hem niet verplicht hadden om te stoppen.

Toch is het zo dat misschien - zo héél misschie,n en af en toe - als Myriam niet mocht kunnen, hij even de draad terug opneemt.  Maar dat zal maar af en toe gebeuren.  Het afscheid is nu immers definitief.

Maar het is mooi geweest.  En dat zegt ook zijn opvolgster, die een trouwe fan was en is van de afscheidnemende belleman.  Met een liedje zet ze dat gevoel nog eens extra in de verf: woorden van dankbaarheid.

 

Laat ons nog mooie dingen realiseren, want jij kan mij nog meer leren.  Dankjewel François, je bent een minzaam en uitzonderlijk mens!

 

En met een daverend applaus wordt dit beaamd door de honderden aanwezigen op het binnenplein van het Anker, die stilaan waren toegestroomd om de Levende Kerststal mee te maken.

Van zijn oud-collega's van Belgacom kreeg Swa nog een pracht van een cadeau: twee aquarellen met sprekende portretten van de belleman in actie.  François was oprecht ontroerd.

Het afscheid heeft hem emotioneel geraakt, ook al wist hij dat dit er aankwam.  Hij blikt terug op een mooie carrière waarin hij zoveel meemaakte: stoeten en evenementen, aankondigingen en openingen...  En ook de jaarlijkse kinderkankerdag in Planckendael.  Dat laatste wou hij voor geen geld van de wereld missen.  Is het omdat hij zelf ooit een kind verloor...

 

Vandaag zegt Mechelen 'adieu' aan de sympathieke en populaire belleman.  Maar het is 'een tot ziens', want Swa zal niet uit het straatbeeld verdwijnen.  En da's maar goed ook...

 

  

 

 

 

 

 

 

Mersee vé avven inzet vé Meichele Swa !

Profeteirt er nog ma van.

't zal varen: de Swa in "tenue de ville" ipv in een tenue van een gardeville in een of andere kroeg tegen te komen!

getdadielgoegedaan Swa, merci!  

En op vrijdag 16 januari wordt Swa gehuldigd als Verdienstelijk Mechelaar 2014 in het Cultuurhuis Leliëndaal in Hombeek (20 uur - iedereen welkom), en dit door het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen.

 

(en niet op vrijdag 23 januari zoals verkeerdelijk in Streekkrant van deze week stond...)