Wordt eerste Zwarte Piet buiten Spanje in Mechels stadhuis geboren?

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Deze morgen streek Sinterklaas neer in Mechelen.  En dat wordt stilaan een mooie traditie.  Nadat hij een tijdlang te gast was in de Sint-Romboutstoren, is het statige stadhuis de laatste jaren  zijn nieuwe stek.  Mechelen Kinderstad doet zijn reputatie eer aan door de Goedheiligman gastvrij te ontvangen op deze schitterende locatie.  De Zwarte Pieten hebben zich veel moeite getroost om het stadhuis om te bouwen tot heuse Sintstad.  Van 22 tot en met 30 november kan je hem daar ook met een bezoekje vereren.  Dit jaar wordt het wel héél bijzonder!  Want...onze stad krijgt mogelijk een historische primeur!  Een paar jaar geleden huwden Pakjes-Piet en Pieta met mekaar in de Mechelse trouwzaal.  En nu is het zo dat Pieta hoogzwanger is.  Het zou dus héél goed mogelijk zijn dat het nieuwe Zwarte Pietje geboren wordt tijdens het verblijf van de Sint in onze Dijlestad.  Dit wordt meteen ook de eerste Zwarte Piet die buiten Spanje het levenslicht zal zien.  Met spanning wordt naar de geboorte uitgekeken, en deze morgen werd in de Kolommenzaal het klaarstaande kinderbedje onthuld!  Schepen van Jeugd Greet Geypen is erg in haar nopjes, en de kinderen van Go-Shil die Sinterklaas deze ochtend mee mochten onthalen waren dit niet minder!

 

  

 

De Sint liet trots de echografie zien.  Jawel!  En de aanwezeige kinderen mochten meteen suggesties doen voor de naam van het nieuwe Pietje.  Wordt het Jan of Jaap of Mechelen-Piet?  Of wordt gekozen voor de naam Jeronimo?

Afwachten maar...

 

(deze foto werd een paar jaar geleden geschoten bij het huwelijk van Piet en Pieta...)

 

 

Het stadhuis is prachtig ingericht voor het hoge bezoek.  Het werd helemaal omgetoverd tot vijfsterrenhotel.  Het ziet er allemaal prachtig uit, en het laat geen twijfel dat de Sint en zijn vrienden het er naar hun zin zullen hebben.

Alle kinderen zijn vanaf zaterdag van harte welkom om de Sint een bezoekje te brengen in het stadhuis.  Piet en Pieta nemen kindjes, juffen, meesters, familie en vrienden bij de hand om deze tijdelijke Sintstad te verkennen tijdens een interactieve, speelse en verhalende rondleiding die ongeveer 40 minuten duurt.  Op de koop toe kan je na de rondleiding op de foto met Sinterklaas.

Naast deze rondleidingen staan er tijdens de twee weekends ook tal van andere activiteiten op til.  Vele handelaars en culturele partners organiseren een speciale Sint-activiteit of workshop.  Zo kan men een stokpaard knutselen, straffe Pietentrucs leren bij circusschool Circolito, Sintverhalen beluisteren in de bib...

 

  

  

 

Al deze activiteiten (het zijn er niet minder dan 13!) kan je terugvinden in een Sintstadfolder.  Ook kan je het allemaal even opsnorren op:  www.mechelen.be/sintstad 

 

Op 29 november kan je met de Sint samen ontbijten en krijgen de kinderen met hun familie een rondleiding door Sint-stad.  Maar... voor dit Fair-tradeontbijt  moet je wel iets doen!  Je kan deelnemen aan een zoektocht door de stad.  Meer info hierover kan je terugvinden op bovenstaande websites.  De antwoorden kunnen tot 26 november worden opgestuurd naar Villa 32 in de Hanswijkstraat, of in de Sintbrievenbus worden gedeponeerd die voor het stadhuis staat.  De winnaars worden verwittigd op 27 november.

 

 

 

Kinderen mogen hun wensen, tekeningen en vragen voor Sinterklaas droppen in diezelfde Sintbus aan het stadhuis.  Die staat daar dagelijks van 21 november tot en met 30 november tussen 10 uur en 17 uur.  (vergeet zeker je post-en mailadres niet te vermelden!  Zo kan de Sint iets terugsturen!)

 

(de organisatie en uitwerking van het hele concept is in de handen van het Gentse theater-en eventbureau 'Uitgezonderd' in samenwerking met de stad Mechelen)

 

 

Praktisch: rondleidingen voor families op zaterdag 22 en zondag 23 november tussen 10 u en 16 u.  Dit kan ook op zaterdag 29 en zondag 30 november tussen dezelfde uren.  Ook op woensdag 26 november is dit mogelijk tussen 14 u en 16 u.

 

Kinderen betalen hiervoor 0,50 Euro (3-12j).  +12 jarigen en volwassenen tellen 3 Euro neer. De rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

 

Reserveren is verplicht: online via www.mechelen.be/sintstad   (2 Euro administratiekosten online); of telefonisch via 070 222 800.  Of loop langs bij UIT in Mechelen in de Hallestraat.

 

 

 

 

 

 

Lang leve Sint Niklaas en zwarte Piet zeggen de kleinkinderen.

Lang leve Sint Niklaas en zwarte Piet zeggen de kleinkinderen van G.L.

Want daarmee verscheen er in recente reactie:

"Lang leve Sint-Nklaas en G.L.3

En nu wat anders, maar dat was toch goed gedaan van G.L.
 

Jokke ? De klein manne leze da ie oek zeunne.

Ieder jaar rond deze tijd wordt ik weer geconfronteerd met mijn onverwerkte jeugdtrauma: dat mijn vader, die ik tot dan toe blindelings vertrouwde, dat vertrouwen misbruikte om mij mij de ziel uit mijn lijf te laten zingen aan de kachel, ter ere van iemand die niet bestaat. Toen ik als vijfjarige plots begreep dat zijn glimlach eigenlijk betekende dat hij ervan genoot dat ik mij zo had laten bedriegen en hij mij eigenlijk stond uit te lachen, was dat een vertrouwensbreuk waarvan ik het litteken op mijn ziel mijn hele leven heb meegedragen. Sterker nog, eigenlijk heeft het geduurd tot mijn vader zo verzwakt was door zijn ziekte, dat hij mijn hulp nodig had om uit zijn warme bad te geraken, het enige waar hij nog van kon genieten. Pas toen is er - na bijna een halve eeuw - opnieuw een zekere vertrouwelijkheid tussen ons ontstaan. Nooit, nee nooit van mijn leven, heb ik mijn kinderen belogen: diezelfde fout wou ik zeker niet begaan. Sprookjes, mooie tradities, allemaal goed en wel, en uiteraard kregen ze ook kadootjes, maar net als kabouters, feeën en goden zijn sint en piet figuren waar je mooie verhalen kunt over vertellen - en een leuk feest rond bouwen - maar die niet echt bestaan.  Let wel, ik ben geen saaie rationalist, ik ben dol op tradities en rituelen en de mythologische verhalen eromheen, maar doe toch alsjeblieft niet alsof dat allemaal echt is, als je daar zelf niet in gelooft?

@Wieland.

Wat wil je nu eigenlijk zeggen ? 

@G.L.

Ik geef gewoon uiting aan wat in mij omgaat, in een blog mag dat toch? Ik heb niet de bedoeling daar iemand mee te kwetsen.  Niemand moet het er mee eens zijn, maar het zit bij mij heel diep.

 

@ Wieland : Je bent niet alleen !

Toon Hermans over Sinterklaas

Wieland ik had het er als moeder moeilijk mee dat ik de kinderen iets wijsmaakte.

Anderzijds wou ik hun plezier niet bederven en heb dan maar een tijdje het spelletje gespeeld zoals het gespeeld werd. Zelfs als ze het al wisten. Het was toch fijn hun brieven te lezen met hun wensen en daar dan zoveel mogeljk aan tegemoet te komen.

Ze kregen steevast een brief terug. Maar ze doen zingen, neen, zover gingen we niet.

Ik kan er in komen dat je je vertrouwen kwijt was.

Ik heb toch de beste herinneringen aan de tijd die we erin staken om zelf dingen te maken, stiekem als ze sliepen en dan alles verbergen. Ik heb met veel liefde poppenkleedjes genaaid en gebreid, een heel poppenfamilie genaaid, de kussentjes voor in de zeteltjes en de dekentjes voor op het bedje, terwijl mijn man het huis ineen knutselde. Poppen voor de poppenkast gemaakt zelf, terwijl mijn man de poppenkast ineentimmerde.

Het is inderdaad maar hoe je het hebt beleefd en aangevoeld en ik vind het spijtig voor jou dat het je zo gekwetst heeft.

Ik kan het met u eens zijn Wieland en ook de stelling van Malenie kan ik bijtreden. En Toon, die moeten we nemen zoals hij is. Maar voor alle duidelijkheid, Sint Niklaas en zwarte Piet die komen uit Spanje en na 6 december keren die ook naar daar terug.