Twee unieke Kerstconcerten in de kathedraal

  

(foto's: Jan Smets)

Nog maar pas konden we in de Sint-Romboutskathedraal genieten van het grandioze concert 'Oorlog aan de Dijle' van Cantus Amici, waar velen terecht heel lovend over napraten, of dit prachtige kerkinterieur is weerom het decor voor nog méér muzikale fijnproeverij.  Niet minder dan twee unieke Kerstconcerten staan op stapel.  Tijdens het weekend van 12 en 13 december staan sfeervolle concerten geprogrammeerd om duimen en vingers van af te likken.  Deze ochtend werd het programma voorgesteld.  Uit onze Mechelse zusterstad, het Nederlandse Helmond, was hiervoor speciaal een delegatie afgezakt naar de Dijlestad.  Want het is immers een vermaard mannenkoor uit deze gemeente dat we mogen verwelkomen op zaterdagnamiddag 15 uur voor - jawel -een gratis (!) optreden.  De avond voordien - op vrijdag 12 december, om 20 uur, is de Foundation 1904 organisator voor een niet minder knap Kerstconcert.  En het zal een uniek en sfeervol concert zijn, van hoge kwaliteit, weet voorzitter Piet den Boer enthousiast te vertellen...

 

(Piet den Boer en schepen Koen Anciaux)

 

Oud Malinwa-voetballer Piet den Boer doet daarom ook een warme oproep om het evenement niet te missen.

 

Er staan dan ook grote namen op de affiche.  De Heverband onder de kundige leiding van dirigent Jan Ceulemans, moeten we niet meer voorstellen.  Deze keer zal de band versterkt worden met strijkers, maar ook met Schotse pipers en drums!   Daarnaast is er een optreden van crooner Garry Hagger en de Mechelse rising star Dunja.  Er zullen Kerstliedjes gebracht worden, en ook herkenbare, ingetogen en populaire sfeersongs, respectvol overeenkomend met deze locatie.  Connie Neefs presenteert de avond.

 

  (Dunja)

 

Er is ook een verrassingsact!  Deze morgen werd er nog met geen woord over gerept, maar zojuist wou men het toch verklappen voor de lezers van Mechelenblogt.

Op het einde van het concert zal immers de tienjarige Kamille met de Heverband een uniek orgelpunt zetten. Zij brengt dan het nummer dat ze bracht tijdens de blind dates van The Voice Kids op VTM

 

Deze surprise zal zeker zorgen voor kippenvel. Het wordt dus een schitterend concert dat zal 'blijven hangen'.  We hopen dat velen op dit aanbod zullen aangaan: Mechelaars, bedrijven...  Want...: de opbrengst van dit concert gaan integraal naar goede doelen in de Mechelse regio die onze foundation ondersteunt, zoals ondermeer het project 'droomkamers' van de Keeting, een Mechelse organisatie met een groot hart voor minder bedeelden.

 

                                   

 

Je kan er méér over lezen op:  www.foundationmechelen.be

 

Je telt 39 Euro neer voor een kaart, en als je een vip-arrangement wil, dan betaal je 79 Euro.  Verder is er ook nog een business-arrangement en een champagne-arrangement met overnachting in het Novotel én deelname aan de Mechelse champagnedagen.  Info valt dus allemaal op te snorren op bovenstaande website...

 

(de Mechelse en Helmondse organisatoren, met ondermeer schepen Anciaux, Jan Simons van Lamot, Connie Neefs en Jan Hendriks, van de gemeente Helmond...)

 

Jan Hendriks, die adviseur internationale betrekkingen is van Helmond, is vol lof over de samenwerking...

 

Mijn complimenten voor deze gedreven Foundation!  Dit is echt geweldig.  Al meer dan dertig jaar zijn onze beide steden met mekaar verbonden.  We hebben wel wat gemeen.  Ik kom hier vaak en graag.  Er zijn immers regelmatig uitwisselingen tussen de partnersteden  Mechelen en Helmond (die al sinds de dertiende eeuw connecties met mekaar hebben!).  Jaarlijks hebben we een themadag waar we het reilen en zeilen van onze steden onder de loupe nemen - dit zowel op bestuurlijk en ambtelijk vlak...  We kwamen op het idee om de bevolking van Mechelen een groots en gratis Kerstconcert aan te bieden.  Dat concert wordt verzorgd door twee amateurgezelschappen, te weten de Rimboband en het mannenkoor Lambardi...

 

(mannenkoor Lambardi)

 

Dit mannenkoor werd reeds in 1952 opgericht, en ontleent zijn naam aan de Italiaanse zanger-componist Camillo Lambardi.  Het telt zo'n 75 zingende leden dat een repertoire biedt van klassiek tot eigentijds, opera, operette, musicals, folk, kerkelijke muzie, enz...  Ze treden veelvuldig op in Nederland en daarbuiten.

De Rimboband is een muziekgezelschap waarvan de leden een verstandelijke beperking hebben.  Deze band bestaat 35 jaar.  Er zijn ongeveer 50 leden.

Beide muziekgezelschappen kennen al een lange traditie van gezamenlijk concerteren.  Het concert in Mechelen is de eerste gezamenlijke buitenlandse trip.  Op zaterdag 13 december zullen zowat 200 muzikanten te beluisteren vallen!  Ook de burgemeester van de Nederlandse gemeente zal aanwezig zijn.

 

 

En weerom  verleent Connie Neefs haar medewerking aan dit concert met presentatie en zang.

Helmond biedt dit concert aan aan de Mechelse bevolking, en laat weten dat er voorzieningen zijn getroffen om ouderen en inwoners met een beperking volop te laten genieten van dit gebeuren.  Ze kunnen zelfs met de bussen waarmee de muzikanten uit Nederland overkomen, worden afgehaald in woon-en zorgcentra.

Iedereen is welkom: Mechelaars en toevallige passanten.  Zaterdag 13 december, om 15 uur dus...

 

(twee leden van het Helmondse mannenkoor, met Jan Hendriks in het midden)

 

twee concerten...

niet te missen...