Nieuwe kinderraad is een toffe en beloftevolle ploeg!

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

De nieuwe kinderraad is uit de startblokken geschoten!  Woensdag nam een kersverse toffe bende, met een karrevracht leuke en verrassende plannen en ideetjes die ze hopen te verwezenlijken in een tweejarige legislatuur, het roer over van de kinderraad die onder het burgemeesterschap van Salma Abraray, de spreekbuis was van het Mechelse jonge geweld.  Pieter Verhelst draagt het eerste jaar de burgemeenstersjerp, en wordt bijgestaan door kindersecretaris Merel Vanderelst.  In het tweede jaar worden de rollen omgedraaid.  En dat is nieuw...  Het is Salma, de uittredende burgemeester die het het lint mocht overhandigen aan de twee nieuwe gezagsdragers...

 

  (Salma bij haar aanstelling, 2 j. geleden...)

 

Ik maak er geen geheim van: ik heb altijd een boon gehad voor Salma.  Dit meisje heeft haar taak met verve volbracht.  Salma Abraray heeft het kinderburgemeesterschap een gezicht gegeven.  Deze mondige en intelligente jongedame zal beslist nog van haar laten horen.  Ik ben ervan overtuigd.  Ze is in die twee jaar letterlijk en figuurlijk gegroeid.  Dat geëngageerd bezig zijn heeft ze meegekregen met de paplepel.  Zowel haar moeder als haar vader zijn erg actief op het maatschappelijke vlak.

 

Ik vond het heel tof om kinderburgemeester te zijn.  Ik heb hierdoor veel mensen leren kennen.  Ik begon er twee jaar geleden aan.  Toen was ik tien jaar, en zat ik nog in De Parel op school.  Nu volg ik Latijn in het Sint-Romboutscollege.  Ik heb de kans gehad om veel mee te maken: openingen allerlei zoals bijvoorbeeld Villa 32 in de Hanswijkstraat, twee keer medejurylid geweest op het Sinte-Mettefeest, de aankondiging van de Ommegangreuzen enzovoort...  De kinderraad was een toffe ploeg.  In het begin moesten we wel wat aan mekaar wennen.  Maar nu zijn vele vrienden geworden, en we houden nog altijd contact. Ik zei vroeger al dat ik later in de politiek wou gaan, en dat idee is gebleven.  Twee jaar geleden bekeek ik een aantal dingen wel speelser.  Nu kijk ik iets anders naar de dingen.  Ik besef ook dat niet alles wat men wil of voorstelt zomaar kan gerealiseerd worden.  Je moet immers ook rekening houden met anderen.  De strijd tegen pesten blijf ik belangrijk vinden.  Ook zou ik graag kindvriendelijke concerten zien georganiseerd worden in Mechelen.  Politiek is iets voor later.  Maar misschien zie ik me nog wel kandidaat stellen voor de leerlingenraad.  Politiek blijf ik volgenop het journaal.  Ik ben er door geboeid.  Nu is vooral studeren belangrijk.  Ik zat in de scouts en in de tekenacademie, maar daarmee ben ik nu gestopt.  Dansen doe ik ook erg graag.  En later zou ik graag architecte worden...

 

De moeder van Salma vertelt me dat haar dochter al door twee politieke partijen aan de mouw is getrokken om 'gezicht' te geven aan hun partij .  Maar da's natuurlijk allemaal nog veel te vroeg.  Men houdt de boot nog liever af.  Maar dat we nog van Salma zullen horen: daar twijfel ik niet aan!  Het ga je goed ereburgemeester Salma!  Bedankt voor jouw inzet, en bravo voor héél de ploeg waarmee je deze kinderstad hebt bestuurd!

 

  

(boven: schepen van Jeugd Greet Geypen en Karen Claes, stafmedewerker Mechelen Kinderstad.  Onderaan Merel Vanderelst en Pieter Verhelst)

 

De nieuwe ploeg bestaat uit vijftien enthousiaste meisjes en jongens die er erg veel zin hebben om er in te vliegen in de periode 2014-2016.    Ze stelden een Kindercharter samen met tien actiepunten

Nieuw is het dat de burgemeestersjerp van Pieter volgend jaar overgaat naar Merel.  Zo zullen engagement in Kinderraad en school eenvoudiger te combineren zijn.

 

De Kinderraad komt zo'n tiental keer samen in een jaar.  Het is eigenlijk een adviesraad die volgens de statuten bestaat uit minumum tien en maximum twintig jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerljaar van Mechelse scholen.  Hot items zijn verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenementen...  Aan het roer staat kinderburgemeester Pieter.

 

De leden van de Kinderraad leren gedurende deze periode van twee jaar ook wat meer over de gang van zaken in een stad, en geraken vertrouwd met termen als schepen, burgemeester en democratie.  Ze worden bijgestaan door de dienst Jeugd en het college van burgemeester en schepenen.  Zo kunnen hun (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden.

 

 

De Kinderraad is een vaste waarde geworden en zijn een belangrijk participatie-instrument in Mechelen Kinderstad.

Begin oktober kregen alle kinderen die geboren werden in 2003 en 2004 een uitnodiging in de bus om zich kandidaat te stellen voor de Kinderraad en voor de functie van Kinderburgemeester.  54 van de 1400 aangeschreven kinderen reageerden, waarna 30 van hen ingingen op de uitnodiging om naar de verkiezingsdag te komen in het stadhuis op 22 oktober.

Die dag mochten alle kinderen individueel hun idee voorstellen om Mechelen nog kindvriendelijker te maken.  In de jury zetelden ondermeer de aftredende kinderburgemeester en Karen Claes, stafmedewerker van Mechelen Kinderstad.

 

 

Pieter Verelst is een toffe jonge kerel die schoolloopt in Go Shil.  Hij is gekozen omdat hij veel verantwoordelijkheidszin en daadkracht heeft.  Hij maakt ook een rustige indruk.  Pieter volgt tekenles in de Academie voor Beeldende Kunsten, volgt toneellessen en doet aan atletiek.  Hij ziet het zitten om dit jaar burgemeester te worden.

Merel Vanderelst gaat in Battel naar school De Ark.  Ze is actief in de Chiro, en danst ook graag.  Ze droomt ervan om ooit een talentenjacht voor kinderen te organiseren.  Merel zal burgemeester Pieter bijstaan als secretaris.  Na een jaartje neemt ze de sjerp over, en wordt Pieter secretaris.

 

 

De Kinderraad van Mechelen 2014-2016:

 

Burgemeester Pieter Verhelst (Go Shil), secretaris Merel Vanderelst (De Ark), Dikra Cheick (Sint-Romboutscollege), Lexie Crauwels (De Zonnebergen), Oumaima Hallaoui (Go Shil), Ali Oussibel (De Luchtballon), Jules Publie (de Spreeuwen), Adam Steephoudt (Victor Van de Walle), Jelte Van Gorp (Ter Berken Hofstade), Alfonsin Andries (De Ark), Jules Vandecauter (De Spreeuwen), Diana Sirumem (Go Shil), Laura Imbrechts (Go Shil), Leske Klinckaert (Sint-Romboutscollege), Jonathan Lens (De Parel).

 

 

Het Charter:

 

1.  Mechelen zou een stad moeten zijn waar je kan zwemmen in de vaart!

2.  Men zou vaker moeten kunnen oefenen in de verkeerstuin (ook in het weekend!)

3.  Een talentenjacht - ook voor kinderen met een beperking. (mét actie tegen armoede)

4.   In Mechelen moet men veilig naar school kunnen fietsen!

5.   Méér kinderactiviteiten tijdens solden.

6.  Een grote binnenspeelplein in Mechelen zou leuk zijn!

7.  Méér voetbalpleintjes in de wijken...

8.  Kindermarkt op de Grote Markt, met speelgoed of kledij dat kan hergebruikt worden.

9.  Méér gezonde voeding voor kinderen.  (actie met scholen?)

10. Diverse knutselactiviteiten.

 

 

Ik wens deze jongelui veel succes met dit engagement!!

Ook Salma doet dit:

 

Ik heb de voorbije twee jaar erg genoten van de Kinderraad.  Ik wens deze nieuwe ploeg erg veel plezier en veel vriendschap. Hopelijk genieten al deze kinderen er even erg van als ik er van genoten heb!