Mechelen zet alles op alles voor sfeervollere eindejaarsperiode

  

(foto's: Jan Smets)

Dat Mechelen niet bepaald de meest sfeervolle Kerstmarkt van het land had, is een open deur instampen.  Hoe men in het verleden ook z'n best deed: vaak bleef het een mager beestje, en de editie van vorig jaar werd door velen gecatalogeerd als voorlopig dieptepunt.  Maar...: nu wordt alles op alles gezet om de Kerstmarkt, en hiermee ook de hele eindejaarsperiode feestelijker, warmer en knallender te laten verlopen.  Hiervoor werd alles wat mogelijk is uit de kast gehaald.  Met een nooit geziene promotiecampagne wordt het feestje op gang getrokken.  De Kerstmarkt komt terug op de vertrouwde stek - op de Grote Markt, en zal zélfs twee weken duren, van 10 december tot 23 december.  De focus ligt natuurlijk op de weekends.  De nostalgische spiegeltent is weer van de partij, en daar zullen niet weinigen tevreden mee zijn.  Als je weet dat men tijdens de vier shoppingsweekends  voor 1 euro slechts naar de stad kan bussen met de Lijn, dan klinkt dat ook als muziek in de oren bij veel Mechelaars.  Of...dit zou toch moeten.  Gaat het dit jaar dan écht  iets beter lukken dan voorheen?

 

 

Laat het ons hopen.  Het lijvige programma oogt alvast veelbelovend.  De kerstmarkt zou dus méér dan opgewaardeerd worden.  Elk weekend legt andere accenten.  Op het eerste weekend (van vrijdag 12 tot zondag 14 december) zal er extra aandacht gevraagd worden voor goede doelen. 

De houten chalets staan gegroepeerd rond de spiegeltent waar een Winterbar wordt ingericht.  Ook het binnenplein van het stadhuis wordt gebruikt.

In het eerste weekend kan je zo ondermeer een ecofietsenhersteller ontdekken, lokale vzw's, soepverkoop voor Mechelen Solidair,...  Er is een mondiaal en vegatarisch aanbod op zondag, met particulieren en organisaties van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.  Je kan er leuke cadeautjes vinden waarbij je ook ontwikkelingsprojecten rond Kinderrechten in het Zuiden steunt...

Het tweede weekend focust dan eerder op het feestelijke, met stalletjes waar je je kan te goed doen aan glühwein of jenever.  En: Mechelen Kinderstad organiseert wokshops voor het ganse gezin in de Keldermanszaal.

 

 

Dé blikvanger vanaf 13 december tot Kerstavond wordt ongetwijfeld een kaars van vier meter hoog.  Die fenomenale kaars zal voor het stadhuis staan, en weegt zo'n 2,3 ton.  Ze zal in totaal 460 uren of negentien dagen branden.

 

Als de avond valt op 13 december, zal Mechelen bovendien alle sfeerverlichting op de Grote Markt doven.  Duizend kaarsjes gaan dan aangestoken worden.  In de houten kraampjes zullen lampionnetjes branden.  In de nissen van het stadhuis zullen eveneens kaarsjes lichten.

Dit alles zal niet alleen sfeervol ogen, maar het is bovendien een sensibilisatie om stroom te sparen.

De Limburgse kaarsenfirma Spaas zorgt voor dit project.  Wim Dejonge van deze firma vertelt dat deze reuzekaars de grootste is van Europa!

 

Spaas wil de stroombesparing en black-out-dreiging eens op een positieve manier belichten, letterlijk en figuurlijk.  Met deze black-out-kerstmarkt willen we laten zien dat stroom besparen ook leuk en gezellig kan zijn...

 

 

(burgemeester Bart Somers, schepen Wim Jorissen, en voorzitter van Mechelen Feest, Kristof Calvo, samen met enkele handelaars bij de voorstelling van 'Mechelen houdt je warm' in BazArt in de Nauwstraat...)

 

De Winterbar in de spiegeltent is zowat het epicentrum van het feestgebeuren.  Er is dan ook altijd wat te beleven, met veel animatie, volksspelen, muziek en culinair genot van warme dranken, winterse cocktails...   De uitbating wordt voor het derde jaar op rij verzorgd door 'Mirage Winterbar Mechelen'.

 

 

(de organisatoren van de Champagnedagen met ondermeer vooraan rechts, Bernard Etien, sommelier uit de regio Champagne-Ardenne, en meter van de Champagnedagen, zangeres Jo Lemaire...)

                                                        

 

De ondertussen reeds traditie geworden champagnedagen gaan dit jaar door in het Novotel, en Jo Lemaire is weerom meter van dienst...

 

(foto: stad Mechelen. Tijdens de eindejaarsperiode zal het Lamotgebouw feestelijk worden gestrikt...)

 

Er zijn koopzondagen op 14, 21, 28 december, en op 4 januari.  Dan kan je in het centrum terecht voor jouw feestaankopen tussen 11u en 18 u.  We gaan zowaar vergeten dat de Bruul opgebroken ligt...

 

Heel in het kort worden 120 000 uitnodigingen gebust in stad en ruime regio.  Het zijn in feite leuke kaartjes die mensen moeten warm maken om naar hier af te zakken in de eindejaarsperiode.  Hierop staat gedrukt wat er allemaal te beleven valt.  Bovendien zitten er enkele afscheurlabeltjes aan die je kan gebruiken om aan je pakjes te hangen.

Met de kaart kan je ook een uur gratis parkeren tussen 10 december en 31 januari in een VINCI parking naar keuze.

De gegevensstrook op de kaart kan je deponeren bij één van de deelnemende handelszaken.  Daarmee neem je deel aan de Grote Kerstactie waar je tal van unieke belevenissen kan winnen.

 

 

Om het kerstshoppen extra te promoten, lanceren stad en handelscomités de campagne 'Ingepakt door Mechelen'.

 

In drie Inpakbars (BaZartCafé in de Nauwstraat, Pop-up bar Food by the Glass Korenmarkt 15 en Bruul 112) kan je terecht om jouw cadeau gratis én origneel te laten inpakken, terwijl je even kan bekomen bij een drankje - en dit op 13, 14, 20 en 21 december.

 

De Shopping shuttle zal op zaterdagen en koopzondagen de bezoekers van randparkings naar centrum brengen, en dit tussen 10 uur en 19 uur.

 

Tijdens de vier koopweekends kan je op de bussen van De Lijn een Shopping biljet kopen voor slechts 1 euro.  Het biljet is geldig voor reizigers uit Mechelen en buurtgemeenten Katelijne, Bonheiden, Boortmeerbeek, Zemst, Willebroek, Kapelle-op-den-Bos, Rumst, Duffel en Boom.

 

 

  (Wim Dejonge van kaarsenfirma Spaas)

 

Op Oudjaar kan je ook terecht op de Grote Markt.  Je kan er het nieuwe jaar indansen met Merdan Taplak en Ricky Dick Soundsystem.  En natuurlijk is er ook vuurwerk!

 

En om alles in schoonheid te besluiten is er op zondag 4 januari de nieuwjaarsreceptie.  Noteer de datum nu al!

 

Je kan alles nog eens rustig nalezen op de website:

www.mechelenhoudtjewarm.be   Je kan er ook alle activiteiten van de Winterbar op terugvinden.

 

...en misschien is er wel sneeuw zoals enkele jaren geleden?   Het hoeft natuurlijk niet, maar mooi was het wel...