Stadsartiest Gijs Vanhee in de Klapstoel

  

(foto's: Jan Smets)

Stadsartiest Gijs Vanhee hoeft niet meer voorgesteld.  Misschien heb je hem wel nog nooit onmoet - het kan; maar je hebt héél zéker al bewonderend gekeken naar zijn kunstwerken.  Je komt ze dan ook overal tegen in Mechelen: van een perron in het Centraal station tot de binnentuin van de Wereldwinkel in de Hoogstraat; van de toiletruimte in reiscafé ViaVia tot een gevel op de Olivetenvest of de bibliotheekmuur in de Moensstraat.  Stadsartiest en grafisch kunstenaar Gijs is de laatste jaren alom tegenwoordig in onze Dijlestad.  Niet zo vreemd daarom dat hij werd verkozen tot onze derde stadsartiest, in navolging van jazzmuzikant Frank Vaganée.   VtbKultuur Mechelen vond het dan ook een 'culturele plicht' om deze veelzijdige kunstenaar in de Klapstoel te vragen.  Hiermee zet deze vereniging voor de vijfde keer een bekende Mechelaar in de schijnwerpers.  Op donderdag 6 november kan je in het Maurus Moreelshuis luisteren naar het boeiende verhaal achter de kunstenaar en zijn werk...

 

 

(Gijs eerder dit jaar op de uitreiking van cultuurprijs 'De Mechelsen Iemer' in de Salons Van Dijck...)

(ouder werk van Gijs: de schuttingen rond het opgravingsterrein op het Sint-Romboutskerkhof...)

(werk van Gijs op de vorige Kunstvestdagen op de Keldermansvest...)

(op de afgebroken vleugel in de Minderbroedersgang)

(H30 in de Hanswijkstraat...)

 

Gijs is wat men soms wel eens durft betitelen: 'straatartiest'.  Al tal van muren heeft hij verfraaid met zijn heel kenmerkende kunstwerken.  Soms zijn die tijdelijk van aard, zoals de metershoge schildering op het Antwerpse provinciegebouw, of het intrigerende werk op de afgebroken vleugel van het Cultuurcentrum waar nu het 'nieuwe' Figurentheater in opbouw is...

Maar Gijs Vanhee is méér dan dat.  Hij is een veelzijdig kunstenaar die ook al andere spraakmakende projecten op zijn palmares mag schrijven.

Zo creeërde hij samen met digitaal artiest Aïtor Bidedma en muzikant Koen Vermeulen (Gottland) een bijzonder boeiend audiovisueel kijkspel in de kerk van OLV-over-de-Dijle onder de naam 'Loodlicht en Kerkruis'.

 

  

 

 

In de Sint-Romboutstoren konden we vorige eindejaarsperiode het al even unieke multimediale spektakel 'Toren onder Strohm' bewonderen.  Ook dit artistieke project kwam er in samenwerking met Aïtor en Koen.

 

  

(Toren onder Strohm)

 

Bij de voorstelling van de fim 'Magisch Mechelen' op muziek van Frank Vaganée, bracht Gijs een gesmaakte performance.  Samen met Shamisa Debroey, Aïtor Biedma en Dzia tekende hij live tijdens de vertoning.

Een heel bijzonder project dat nu al gedeeltelijk afgewerkt is, is 'Mechelen Muurt'.  In samenwerking met een aantal lokale kunstenaars maar ook van ver buiten de grenzen, werden in onze stad een aantal gevels van een 'mural' voorzien.  De muurschilderingen van Mechelaars Bart Smeets (De Langhestraat) en Shamisa Debroey (Mosselschelpstraatje) vielen je zeker al op?  En anders moet je dringend maar eens een omwegje maken om ze te bekijken!

 

(met de Argentijnse kunstenares Milu Correch bij haar werk 'flamingo' in de de Langhestraat...)


(met Bart Smeets voor het werk van Smeets 'onderwaterhond' in de De Langhestraat...)

 

(werk van Shamisa Debroey in Mosselschelpstraatje)

(werk van Dzia in het Lekkernijstraatje...)

(werk van Gijs aan de Olivetenvest)

 

Stadsgids en voorzitter van de Mechelse Cultuurraad, Frans De Wachter zal Gijs Vanhee interviewen op donderdag 6 november, en ongetwijfeld wordt het een boeiende babbel over zijn kunst en de projecten die hij nog in petto heeft...

 

(Frans De Wachter)

 

inschrijven via mechelen@vtbkultuur.be

015 55 56 02  (Hildegarde Van Miert, voorzitter vtbKultuur Mechelen)

info: mark.van.mullem@vtbkultuur    0486 36 43 11

 

(werk van Gijs op de muren van de tuin van de Wereldwinkel in de Hoogstraat...)