Slapend of vergaderend geld aan het goede doel schenken...

  (foto's: Jan Smets)

Music for Life hoef ik jullie echt niet meer voor te stellen.  De grote solidariteitsactie van Studio Brussel is bij iedereen méér dan bekend.  In Mechelen hebben een aantal vindingrijke geesten de koppen bij mekaar gestoken om op een originele manier geld bij mekaar te rijven voor het goede doel.  Veertien hotels en vergadercentra in de Dijlestad hebben hun schouders gezet onder een leuk iniatief.  Wie op 7 of 8 december slaapt in een hotel of vergadert op een locatie bij één van deze veertien deelnemers, mag zélf bepalen hoeveel hij hiervoor op de rooster neertelt.  De opbrengst gaat integraal naar vzw 'Mechelse Hattrick', dat projecten ontwikkelt voor brede kansengroepen.  Ik liet me vanmorgen graag meer vertellen over dit toffe plan, door Kurt Callaert, projectcoördinator Meet in Mechelen (li) en Jan Simons (re) die manager is van het Congres-en Erfgoedcentrum Lamot...

 

 

De laatste week voor Kerstmis is het de Warmste Week van het jaar.  Studio Brussel organiseert dan opnieuw Music for Life.  Met deze actie wil het radiostation geld laten inzamelen voor het goede doel.  Na het succes van vorig jaar, kan je nu ook weer kiezen welk Vlaams goed doel dat je wil steunen.

 

Kurt:

 

Je hebt mensen die al slapend rijk worden, en binnenkort heb je ook mensen die al slapend geld schenken aan het goede doel.  Dat laatste is het opzet van 'Meet in Mechelen' en de veertien partners die dit iniatief mogelijk maken.  Zij verhuren vierentwintig uur lang hotelkamers en vergaderzalen tegen het tarief dat de klanten ervoor willen betalen.  In de eerste plaats willen we dit Mechelse goede doel natuurlijk van harte steunen.  Het is mooi meegenomen dat we tegelijkertijd Mechelen nog eens extra op de kaart kunnen zetten als ideale locatie voor kleine en middelgrote meetings.  De bedrijven die we met deze actie kunnen verleiden om in Mechelen te vergaderen en/of te overnachten, zullen ervaren dat onze stad best een verrassende bestemming is. Van modern uitgeruste vergaderzalen tot bijzondere logies vind je hier alles op wandelafstand van het historische centrum. Bovendien dragen zij op hun beurt hun steentje bij voor het goede doel.  Alleen maar winnaars dus!

 

 

'Meet in Mechelen' is in het voorjaar van start gegaan, met als doel om onze stad als congresstad te promoten.  Het is een gezamelijk iniatief van Mechelen en de provincie Antwerpen.  Kurt Callaert is de projectcoördinator van 'Meet in Mechelen'.  Kurt wil zo'n beetje het cement zijn tussen alle partners - en dat zijn er zo ongeveer een veertig.  Meet in Mechelen vult een leemte.  Men voelde hier echt wel de noodzaak om de krachten te bundelen.  De projectcoördinator kan nu ook verbindingen leggen, doorverwijzen, Mechelen nog beter leren kennen aan buitenstaanders...

 

 

Jan Simons:

 

Wat wij op 7 en 8 december in Mechelen op poten zetten is een totaal nieuw gegeven.  Het is nog nergens anders georganiseerd.  We hebben de koppen bij mekaar gestoken om het idee uit te werken.  Leuk was het dat er zo snel positief gereageerd is door de mensen van de  hotels en vergadercentra die we contacteerden.  We stelden op voorhand enkele kwaliteitscriteria op.  Dat heeft niks te maken met een waarde-oordeel, maar we wilden wel hotels met minstens twintig kamers kunnen aanbieden.  Kleinere hotels en B&B's zijn minder geschikt voor het beoogde publiek.  We richten ons immers in de eerste plaats op bedrijven en niet zozeer op de individuele toerist. Ook ons auditorium in Lamot stellen we ter beschikking.  Normaal gezien bedraagt de huurprijs van de zaal zo'n 2800 euro.  We hopen natuurlijk dat de huurder voor deze actie een flinke duit meer in het zakje doet.  Integraal gaat dit bedrag dan naar de vzw Mechelse Hattrick.

 

De iniatiefnemers willen onze stad nog méér op de kaart zetten.  Dat is duidelijk.  Promotie van wat Mechelen te bieden heeft, is natuurlijk een doel op zich.  Maar bovendien willen deze partners hun warme hart tonen.

 

Jan:

 

Eens een bedrijf in Mechelen is geweest, is men gewonnen voor deze stad.  Dan is er vaak een 'wow-gevoel', en blijft men komen.  We moeten ons nu vooral tot doel stellen om mensen naar Mechelen te krijgen.  Nog té vaak kiezen mensen voor Brugge of Antwerpen.  We moeten nog méér onze troeven uitspelen, en onze stad promoten als klein, gezellig,goed bereikbaar, cultuurhistorisch een topper, overzichtelijk...   Deze actie kan ons hierbij helpen.  Met deze solidariteitsactie vangen we twee vliegen in één klap: we maken publiciteit voor onze stad, en tonen ons warme hart.  Het zal voor ons geslaagd zijn als we flink wat euro's kunnen overmaken aan ons gekozen project, en als ons initiatief de nodige aandacht krijgt.  Het moet mogelijk zijn om een grote som te kunnen overhandigen.  We hebben het immers over honderddertig kamers en twintig zalen... Die ambitie moeten we hebben!

 

 

  

 

 

Het geld gaat dus naar vzw Mechelse Hattrick.  Dit is een organisatie die met diverse projecten vorm geeft aan het sociale engagement van voetbalclubs KV en Racing Mechelen.  De werking richt zich voornamelijk op dak-en thuislozen, gedetineerden, werklozen, personen met een lichamelijke of geestelijke beperking en jongeren met leerstoornissen.  Daarnaast wil de organisatie ook voetbalsupporters sensibiliseren rond bepaalde problematieken in en rond de stadions.  Voor dit project krijgt Meet in Mechelen ook de steun van oud-speler Piet den Boer, die zelf enkel jaren geleden een sociaal project uit de grond stampte met andere oud-spelers van de twee Mechelse clubs. 

 

                                                          

 

Jonas Maris die community manager is van Mechelse Hattrick vzw is bijzonder tevreden met de steun.  Hij vertelt dat de opbrengst van het iniatief vooral zal gaar naar FC Hattrick, het Mechelse homeless voetbalteam dat binnenkort voor de zesde keer deelneemt aan de Belgian Homeless Cup, en Couleur Cuisine, de zondagse volkskeuken voor mensen die het financieel moeilijk hebben...

 

Wil je het goede doel steunen?   Snel eens kijken op:  www.mechelen4life.be

 

www.meetinmechelen.be

www.mechelsehattrick.be

 

De deelnemers zijn: Den Breckpot, Diocesaan Pastoraal Centrum, Good2CU, Het Anker, Holiday Inn, Hotel Den Wolsack, Hotel Elisabeth, Hotel Mercure Vé, Kasteel Tivoli, Lamot Congres-en Erfgoedcentrum, Martin's Patershof, NH Mechelen, Novotel Mechelen Centrum en Parkhotel Montreal.