Het stille debat: Lamot privatiseren of niet?

met categorie:  

Op websites en blogs van verschillende politieke jongerenverenigingen (vooral uit liberale hoek) worden verschillende oplossingen voorgesteld met betrekking tot de toekomst van de Lamot. "Heu wat?" zult u allicht zeggen, want het leek er toch op dat de Lamot juist uitstekend draaide, waarvan getuige dit artikel? We spreken voor alle duidelijkheid over het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, dat haar financiering ziet van Stad Mechelen, de provincie en de Vlaamse Gemeenschap.

Onderstaand de verwijzingen naar de desbetreffende artikels:

Liberale Jongeren Mechelen (afscheursel van Jong Vld Mechelen) steekt begin deze zomer van wal en wenst een volledige privatisering, zodat "de risico's bij de investeerders zit en niet bij de belastingbetaler". Zij beweren tevens dat het congrescentrum de Mechelaar 800.000 euro zou kosten.

Jong N-VA Mechelen vindt dat geen goed plan en reageert met de melding dat het congrescentrum een "gemeenschapsbindende waarde heeft", maar wil wel een kosten-batenanalyse om te onderzoeken of enkele zalen eventueel uit overheidshanden zou kunnen worden gegeven.

Jong Vld Mechelen gaat echter met de persaandacht lopen en pleit zo'n anderhalve maand later pas voor concessie gelijk de situatie van de Nekkerhal vandaag. In deze oplossing zou de stad de Lamot voor een bepaalde periode aan een commercieel bedrijf verhuren.

Aan de linkerkant blijft men stil, maar mijn persoonlijke ervaring met het politieke jongerenlandschap aan die kant leert me dat er toch nog vele Internationales moeten gezongen worden vooraleer daar een solide grondstroom de poelen met politiek talent kan vullen.

En dan mijn vraag: wat vindt en denkt de bloggende Mechelaar? Want het zou toch gaan over... 800.000 euro (ieder jaar weliswaar in dalende lijn, maar kom...)?

Ik zou zeggen, laat die jongeren dan eerst eens bewijzen dat ze het privatiseren in de vingers hebben: privatiseer uw jeugdhuizen! En privatiseer Perron-M!
Immers, ervoor zorgen dat de jeugd goedkoop pinten kan pakken en fuiven organiseren, dat kan toch bezwaarlijk een kerntaak van de Stad genoemd worden?

Jong meegemaakt is oud geweten :-)

eerst het groen achter uw oren uitwassen en dan mondje open doen

alsof privatiseren altijd werkt, ten bate van wie moet er geprivatiseerd?

Je kan er voor of er tegen zijn maar ik vind het moedig van Henning dat hij het op tafel gooit.

dat wel die moed, maar waarom? wat is er zoal geprivatiseerd omdat de belastingbetaler er niet moet voor opdraaien en kijk eens hoe het nu werkt?

Het woord "moed" zou ik toch voor andere daden reserveren, dat is me dunkt toch meer iets voor brandweermannen die baby's uit brandende huizen redden.  Maar allez, dat er in de politiek al wat sneller met superlatieven gesmeten wordt, dan zijn we ondertussen wel gewend geraakt :-)

Tiens, de Lamot kost ons nu veel eurokes. Hoe komt dat? Ik hoor wijlen de bijna heilige schepen Lamon nog zeggen dat de Lamotaccomodatie meer dan 6.000.000 zou opbrengen.Ik heb toen aan mijn compagnon gevraagd of dat nog frankskes dan wel eurokes zouden zijn. In euro zou dat dus eigenlijk 150.000 euro moeten OPbrengen.....

 

Malenie, is het dan niet moedig van Henning dat hij een steen in de kikkerpoel werpt. Alleen vind ik het spijtig dat hij geen kleur bekend. Of is hij nu plots ook van mening dat we met zijn allen dagelijks worden gestroopt . Het werd voor 25 mei nochtans allemaal voorspeld. En als het kan beste Henning nog een torpedo over de leuze aan den tore.

De reden waarom ik deze post neutraal geschreven heb, is om de verschillende meningen op tafel te gooien. Ik ben wel de tekstenschrijver van de tweede schuingedrukte link, daar maak ik nu geen geheim van. Zelf vind ik het belangrijk dat de stad niet álles uit handen moet geven, omdat Mechelen nu eenmaal "openbare ruimte" zowel binnen als buiten moet kunnen onderschikken aan de stadsagenda. Een commercieel bedrijf heeft geen stedelijke agenda. Privatiseren is een definitieve handeling, in concessie geven betekent voor een bepaalde duur verhuren. Overheidsinitiatieven, vzw's en stedelijke adviesraden zouden deze locatie ook al moeten schrappen.

Als er ergens op moet geknibbeld worden, dan moet het veel structureler gebeuren door bijvoorbeeld het subsidiereglement aan te passen.

Henning, als dat zo is wat ge beweerd dan zou je wel best eens antwoorden op wat Eddy Luyten schrijft en dan als het kan iedere politieke familie aan het woord laten. Dat is democratie beste Henning en daarvan heb je blijkbaar geen kaas gegeten. Trekjes van de grote manitou misschien ?

@Cartoonist henning

Goede stadsgenoot, aangezien je toch de lef hebt gehad hier een politiek bommetje op te laten wens ik je hier nog iets te vertellen.

Vorige week meende uw Mechelse manitou de tijd gekomen om het OFFERFEEST op de agenda te moeten zetten. Hij had het in de kranten over een betere samenwerking met ...Hij had het over een vijftal slachtinrichtingen in het Mechelse, hij had het over aangeboden koekjes en thee ( of naar wens koffie ) , hij had het over " DE STAD " die haar steentje zou bijdragen ( van plus minus 13 euro naar plus minus 6.5 euro aan kosten ) en nog enkele details. Waar hij het echter niet over had was de essentie van heel dat gebeuren beste Henning. Het ritueel slachten waar we ondertussen door de gebeurtenissen in de Arabische wereld van weten dat het verwerpelijk is en indruist tegen onze Westerse normen en waarden. Beste Henning van mijnentwege de beste groeten aan de grote Manitous in Antwerpen en Mechelen. En goede reis naar Hammeln.

Ik vind wel dat we nogal snel van topic wisselen, G.L. , maar ik ga geen enkele vraag uit de weg. Mijn persoonlijk standpunt over godsdiensten is erg radicaal en ik ben er als de dood voor om specifieke godsdiensten positief te discrimineren (en al zeker niet ifv "integratie"). Ik heb overigens geen zeggenschap over het doen en laten van gemeenteraadsleden en schepenen. Daarvoor heb ik op een lijst moeten staan. Mijn prioriteiten lagen toen elders.

bon back to the lamotsite:

opening van boeken:winst of verlies of break even?

hoe kan een eenvoudige mens nu oordelen over iets waar hij zo goed als niets vanaf weet?

en neen ik ga niet in de politiek en neen ik ga ook geen zittingen van de gemeenteraad volgen