Op het einde van het jaar verlaat Rik Mechelen...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Zijn vrouw Nel verdween al een paar jaar geleden uit het Schepenhuis, om een stek te vinden op het nieuw aangelegde Sint-Romboutskerkhof...  Daar staat ze mooi te wezen in de stad die ze tijdens haar leven toch niet zo heel erg apprecieerde.  (op z'n zachtst gezegd!).  Maar nu is het ook de beurt aan Rik Wouters zélf om de koffers te pakken.  Tot eind december valt zijn werk nog te bewonderen in het Schepenhuis.  En dan valt het doek.  Het lijkt wel of Rik gedoemd is om nooit lang in zijn geboortestad te vertoeven...   Het weze gezegd: dat was de afspraak.  Het is mooi geweest. De tentoonstelling 'Rik Wouters.  Hoogtepunten' kreeg hoge waarderingscijfers, maar nu ebte de belangstelling wat weg.  De tentoongestelde werken verhuizen bijna allemaal terug naar het Antwerpse KMSKA....

 

 

Als je de voorbije jaren de kans nog niet zag om deze unieke tentoonstelling te bezoeken, dan zal je je dus wel moeten reppen.  Tot 30 december heb je nog de kans hiertoe!

Het grootste gedeelte van de werken is het bezit van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in de Scheldestad.  Dit museum werd grondig en ingrijpend verbouwd, en daarom kreeg Mechelen de gelegenheid om de collectie van één van zijn beroemdste zonen tijdelijk ten toon te stellen.  In 2011 werd de tentoonstelling geopend.   De Antwerpse werken werden aangevuld met de kunstwerken die Mechelen zefl in zijn bezit heeft.

Na 30 december gaat de geleende collectie terug naar het KMSKA voor een uitgebreide conditiecheck, waarna ze de reis aanvatten naar Den Haag, waar ze in 2015 zullen te zien zijn op een prestigieuze tentoonstelling over de ontwikkelingen in beeldende kunst in de lage landen in de periode 1880-1914.

De werken van Wouters zullen daar in dialoog gaan met die van Jan Toorop, Jan Slujters en Piet Mondriaan, onder de titel 'de kracht van kleur'.   Het is een coproductie van de musea van Antwerpen en Den Haag.

 

  

 

In de toekomst zal Mechelen - terecht - de figuur van Rik Wouters occasioneel belichten.  In 2016 wordt de honderste verjaardag van diens overlijden herdacht. 

 

 

Het Schepenhuis zal na de tentoonstelling een andere functie krijgen.  In een al wat grijzer verleden was het al eens stadsarchief.  Later werd het als museum een onderdeel van de toenmalige 'museumas' en toonde schitterende werken waaronder 'de Besloten Hofjes'...

De nieuwe bestemming is nog niet gekend, maar mogelijk zal de Toeristische Dienst die zich nu wat 'verstopt' voelt in de Hallestraat, hier haar intrek nemen...  Afwachten maar...

 

 

 

De tentoonstelling kan nog bekeken worden van 10 u tot 12u30 en van 13 u tot 17 u - dagelijks, behalve op woensdag.

(gesloten op 24 en 25 december)

toegang: 8 euro, 5 euro of 2 euro.

(ook met gids te boeken)

 

uit@mechelen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig hebben we de foto's nog !

...en de beelekens van Gimicko...   ;-)

Jammer toch dat we dit Rik Wouters-museum 'verliezen'...  Ook al was dit natuurlijk aangekondigd van bij het begin...  Ik hoop dat het waardevolle Schepenhuis een bestemming krijgt, waarbij toch nog vele stadsgenoten en toeristen het gebouw gemakkelijk en helemaal kunnen bezichtigen...

...en de naslagwerken !

Foto Gimycko - Rechtsonder : Ozlo @ boekhandel Salvator in de Befferstraat

Aan alle goede dingen komt er een einde! Het was fijn om Rik zo lang bij ons te hebben, maar wat mij betreft mag een permanent Rik Woutersmuseum er nu echt wel snel komen! Hallo, nieuwe schepen van Cultuur, Bjorn Siffer?.... Komaan, doén!