Een mooie dag te... Mechelen

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

 

Mechelen toonde zich vandaag weer van haar mooiste kant. Er was ontzettend veel te beleven in onze Dijlestad.  En kiezen is verliezen...  Zo heb ik letterlijk niks meegemaakt van de feesteditie van Jazzathome, en dat durf ik wel echt jammer noemen.  Ik hoorde dat het een méér dan geslaagde editie was, en diegenen die het meemaakten moeten deze lancune in dit verslag maar opvullen.  Ikzelf heb me vooral gefocusd op Open-Monumentendag, en dat was eveneens een voltreffer.  Ik ben de dag gestart met de stellingen van de Hanswijkbasiliek te beklimmen.  Best spectaculair, en met de uitleg van ervaren gidsen kreeg dit zeker een meerwaarde...

 

Met stevige schoenen en met niet al te veel hoogtevrees lukte het wel.  Deze kerk wordt een echt pareljte.  Dat zie je...  Dat merk je ook in de Sint-Petrus-en Pauluskerk waar de vele belangstellenden ook in kleine groepjes de stellingen op konden om de werkzaamheden te bekijken.

 

(Hanswijkbasiliek)

 

Wie nog niet genoeg had van het beklimmen van stellingen, kon ook nog de buitenkant van het koor van Sint-Rombout op.

 

(Sint-Petrus en Pauluskerk...)

 

Wie graag met beide voeten op de grond bleef, kon de refugies van Sint-Truiden en Tongerlo bekijken.  In Sint-Truiden kon je de vergaderruimte van de Belgische bisschoppen bekijken, en zien hoe oud en nieuw een harmonieus huwelijk aangaan in dit historische gebouw.  In de Refugie van Tongerlo waar de Koninklijke Manufactuur De Wit gevestigd is, was er veel volk die wou bekijken wat achter de muren te zien was.  En dat is héél veel!  Deskundigen gaven verklarende uitleg en dat was zeker een meerwaarde.  Je mocht er geen foto's nemen, en dat vonden een aantal bezoekers wel jammer.  Maar het is een begrijpelijke regel van het huis.  's Morgens had de Manufactuur reeds het bezoek gehad van minister-president Geert Bourgeois en de huidige voorzitter van de Europese Commisie, José Manuel Barosso, en dat mag wel een hele eer worden gevonden voor dit Mechelse 'monument'.   Bovendien kon vandaag een primeur worden opgetekend:  de aangevraagde herwaardering van de Goswin de Stassartstraat werd herkend en goedkeurd.

 

(Hof van Busleyden)

 

(Refugie van Sint-Truiden)

 

(nee: niet stiekem gefotografeerd bij De Wit.  Foto genomen bij goedkeuring bij vorig bezoek...)

 

In het Hof van Busleyden telde Hiëronymus 969 bezoeker die zich kwamen vergapen aan de gerestaureerde wandschilderingen én de gratis tentoonstelling 'Door de Groote Oorlog getekend'.

In de voormalige Predikherenkerk kon men zich proberen voor te stellen hoe het resultaat zal zijn na de geplande restauratiewerken...

 

(Predikherenkerk)

 

Ik heb nog veel gemist hoor...  De historische vaartuigen op de Leuvense Vaart, het Fort van Walem, enz...   Zo'n dag is echt té kort!

Jammer genoeg was er ook een smet op het verder puik georganiseerde evenement: de Toeristische dienst in de Hallestraat was vanmorgen gesloten, en dat zorgde voor flink wat frustratie voor een aantal bezoekers die voor een gesloten deur stonden.  Hier zou toch wel een mouw moeten aangepast worden!  Op een dag met zoveel bezoekers en toeristen zou men toch een uitzondering mogen overwegen.

De optocht van het Gildenjuweel was weer bijzonder kleurrijk, en al de demonstraties en dansen op de Grote Markt, werden gesmaakt...

 

  

 

Het tradionele klokkenwerpen zette een mooi orgelpunt achter een mooie dag te Mechelen.

Kiezen is verliezen.  Zoveel te meer.  Vul dus maar aan naar goeddunken...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals gewoonlijk is dit weer een knappe bijdrage Jan, maar het is wel José MANUEL Barosso en niet Marcel....     :-)

Oeps. Natuurlijk. Lapsus. ;-)

Sabotage bij het klokkenwerpen ? Wat is dat nu weer ?