70 jaar geleden werd Mechelen bevrijd

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Met al die herdenkingen rond de Groote Oorlog zouden we het haast vergeten dat deze Wereldbrand niet zo gek lang nadien opgevolgd werd door een Tweede Wereldoorlog die opnieuw voor rampspoed zorgde.  Vandaag was het 70 jaar geleden dat onze stad werd bevrijd, en dat Mechelen (bijna) kon herademen.  Elk jaar wordt de Bevrijding herdacht, en vandaag werd deze historische gebeurtenis nog meer dan anders in de verf gezet...

 

Ondanks het feit dat deze verjaardag midden in de werkweek viel, was er toch betrekkelijk veel belangstelling voor de viering die werd opgezet.  Het mooie weer zal er ook wel voor iets tussen gezeten hebben.  Vanaf 14 uur ging het gebeuren van start.

Op de Grote Markt stonden heel wat historische militaire voertuigen opgesteld, en...je kon er zelfs een ritje mee maken.  Ook met een legertent, een medische post en andere attributen werd de sfeer van die dagen geëvoceerd...  En dat was beslist boeiend.  Een groepje leerlingen liep geïnteresseerd rond, en ook op de terrassen werd alles druk becommentarieerd.

Voor het levendige schouwspel zorgden zowel de West-Vlaamse 2nd War Friends als de Hombeekse WWWII Living History & Remembrance Group.

 

  

 

Later op de avond speelde de muziekkapel van de Mechelse politie die hiermee ook een hulde bracht aan onze bevrijders.

Ja, het is reeds 70 jaar geleden, dag op dag, dat rond het middaguur de eerste Engelse tank door onze stad reed...  Mechelen was bevrijd!  Het zorgde voor groot enthousiasme.  Onze stad mocht dan wel bevrijd genoemd worden vanaf dit moment: de oorlog was nog niet voorbij.  Duitsland lanceerde nog in een slotoffensief zijn beruchte V-bommen op Londen en Antwerpen, en ook Mechelen deelde in de klappen.

 

(met de schepenen Hendrickx en De Bie, burgemeester Somers en commisaris Bogaerts)

 

Zo zou er op 5 november van dat jaar een V-bom vallen op de Schuttersvest te midden van het 'Fort van Lerberghe'.  Zes doden vielen te betreuren, en de materiële schade was groot.  Nog 23 bommen zouden volgen, onderandere op 29 november op de Elisabethkliniek in de Stassartstraat.

De laatste vliegtuigbom viel op 8 februari op de TSM...

 

  

  

 

Maar vandaag werd de Bevrijding herdacht.  Er was eindelijk hoop op die 4 september van 1944, en er werd uitbundig gevierd.  70 jaar na de feiten werd dit dunnetjes overgedaan.  Terecht. Opdat we niet zouden vergeten...

 

  

  

(een vrouw toont de burgemeester een foto waarop zij als kind op een binnenrijdende tank zat...)

 

 

 

 

 

 

Glad vergeten dat dit gevierd werd. Dertig jaar geleden ontmoette ik Pip Roberts; de bevelhebber van de 11th Armoured Division die een chargerende stier als symbool had (te zien op het linkse deel van de voorromp van de tanks). Het 23th Hussars dat Mechelen op 4 september binnenreed was een onderdeel van de 11de divisie. Roberts herinnerde zich feitelijk niets van Mechelen; niet te verwonderen gezien zijn divisie vanaf de 23ste augustus met zo'n 60 mijl per dag voortraasde tot ze gestopt werd aan het Albertkanaal.

Jan Smets herinnert ons ook aan de bom op het Fort van Lerberge. Een paar dagen geleden interviewde hij mijn oom Leo Lepage die op dat ogenblik verplicht tewerk gesteld was in Duitsland. De familie Lepage woonde toen in de Ziekeliedenstraat. De toekomstige zwager (Milleke Smets) van oom Leo was  was op bezoek bij zijn lief Seline, de zuster van oom Leo. Ze hoorden een verschrikkelijke knal en een tijd daarna verscheen een buurman van Milleke om hem te zeggen dat er iets vreselijks gebeurd was. Milleke rende naar zijn huis in het Fort van Lerberge en ontdekte dat zijn ouders en zuster dood waren. Van de woning bleef letterlijk niets over en Milleke had nog enkel de kleren aan zijn lichaam. Hij en oom Leo trouwden in een gezamenlijke plechtigheid met hun lieven in 1947. Op de trieste foto is alleen onze familie te zien want Milleke had niemand meer.

Bedankt voor jouw aanvulling met dit diep-menselijke en tragische verhaal.  Nee, met de Bevrijding was het nog niet helemaal voorbij voor onze stad.  De nasleep van de oorlog heeft Mechelen nog een zware tol doen betalen...

En ondertussen spoed bijeenkomst van de Nato top in Wales, Nieuwe diepe banken crisis in Brussel, sneeuwwitje in het Kemlin en Alibaba met de veertig rovers aan den overkant van de Middelandse zee. Zet alles maar op scherp hé mannen.

Sorry, Kremlin natuurlijk.

Binnenkoer Stadhuis Mechelen - Wereldoorlog II

@Gimycko: klei betje vurrekkestook willen doen? 

Zeg Gimycko, er was "toen" precies meer interesse voor de vieringen dan gisteren... en tal van die re-acters veegden wel hun voeten aan de diverse nationale hymnen.

Leerlingen-slachtoffers 1944

Ook heel leuk zijn die pin-upgirls die de toenmalige soldaten meesleurden !

:-D

Zeg Gim hebt ge zo gene foto van de andere kant getrokken . Misschien kunnen we daar dan den een of andere nog op herkennen. Dat waren toch niet allemaal Duitsers denk ik zo. Of ik ze nog ga herkennen weet ik niet. Wauuuuuw.

@ G.L. : Dit was ook van de binnenkoer van het stadhuis toen.

Welke divisies van de Geallieerden bevrijdden Mechelen eigenlijk ?  Engelsen ?  Amerikanen ? Polen ? Brigade Piron ?

Want is dit geen Pools uniform ?  Correct me if I'm wrong

Ik dacht dat het een Engelse tank was die als eerste langs de Steenweg passeerde...(?)

Het waren twee of drie lichte Engelse verkennings voertuigen die vanuit Kapelle op den Bos als eersten Hombeek kwamen binnen gereden. Ze hebben geruime tijd halt gehouden op het dorpsplein. De tanks zijn veel later gekomen. De veel te smalle noodbrug over de Zenne was voor de Patons een behoorlijk obstakel om Mechelen te bereiken. De laatste twee Duitsers die vertrokken zijn waren per fiets en zijn niet ver meer geraakt. Later heeft Hombeek nog het bezoek gekregen van één V1 en één V2. Voor meer uitleg hierover kan je bij Hoembeka terecht.

En hebben Ike, Patton of Monty ooit Mechelen bezocht ?

Nee, maar Charly Chaplin wel. Tenminste op het witte laken.

Zucht.....

Ik denk niet dat de britten met amerikaanse tanks reden en zeker niet met pattons waarvan de eerste in 1949 werd gebouwd; ; wel met allerlei lichte en zwaardere tanks van het type cruiser mk; overigens zie ik op de foto's van die reconstructiejongens op de grote markt alleen amerikaanse helmen terwijl de amerikanen niets met mechelen te maken hadden. Het 1ste leger van Hodges, onderdeel van Bradley''s 12de legergroep, bevrijdde sint-truiden en hasselt en een groot deel van wallonië. De Amerikanen arriveerden eerst veel later in Mechelen. De echte Britse bevrijders droegen van die afschuwelijke pothelmen. Heb jij daar ook niet mee rondgelopen Roger ? Tijdens mijn zes maanden opleiding in Dossin gebruikten we ze nog altijd in 1966. Eerst in Duitsland bij de 9de wing raketten kreeg ik een Amerikaanse helm.

En neen, nooit heeft een belangrijke bevelhebber Mechelen bezocht want ik heb alle nummers van de GvM gelezen tot einde 47 toen de krijgsraad werd opgeheven en dat zou ongetwijfeld met koeien van letters te lezen geweest zijn. De enige belangrijke bevelhebber die een tijdje na de oorlog  in Mechelen verbleef was....SS--Gruppenführer Eggert Reeder, militärverwaltungschef en de feitelijke bestuurder van het land want Von Falkenhausen was maar een stropop. Reeder moest voor de krijgsraad getuigen

 

@Janarthurleo

Wat die tanks betreft was ik iets te snel uit de losse pols. Terwijl Patton mee op het front streed kon hij geen tanks bouwen. Natuurlijk waren het Shermann's. Dat Hombeek en Mechelen als allereersten door Engelsen werden verkend is zo klaar als een klontje. Dit deden ze met kleine verkennings voertuigen. Ik denk zelfs dat er bij waren met rupsen. Zoals in mijn vorige post vermeld waren de laatste Duitsers toen al lang weg. Buiten die twee met de fiets natuurlijk. Pas enkele dagen later op een avond zijn dan de echte troepen door ons dorp gereden met zware tanks. Dat waren Amerikanen, Canadezen e.a die overladen werden met bloemen in ruil voor een stukske chocolade. En een pintje bier wezen die jonge kerels ook niet af. Er waren ook zware tanks bij die op platwagens stonden, en die moesten eerst worden afgeladen om over de Zennebrug te geraken. De platwagens reden dan rond langs Zemst. Er waren dus wel heel vroeg Amerikanen in en rond Mechelen. Natuurlijk droegen de Engelsen hun diepe teljoren zoals ze nog te zien zijn in " Dad's Army " . In 1956 droegen wij al Amerikaanse helmen in den Baron Michel en ook bij de 6TTR in Bensberg hebben wij steeds die potten moeten meesleuren. Dit is dus niet uit de gazetten maar van zelf gezien en meegemaakt en dat links of rechts een komma ontbreekt moogt ge mij niet kwalijk nemen.

@ G.L. : Heb je daar nog een feauteautje van ?

Pleur het maar op Flickr !

;-)

(Dad's Army)

@ janarthurleo,

dat Engels soepbord heb ik nooit hoeven te dragen.  Mijn edel hoofd (met kostbare inhoud) werd reeds in 1962 bij het 5e Linie beschermd door een oerechte Amerikaanse helm...

Grellige foto !

Meer van dat !

:-D

Tja... 52 jaar geleden en toen nog 1,81m jong geweld....  Thans heel wat minder en ook het centuurke zal nu wel een kleine 20 cm te kort zijn.... :-)

Roger, schoenen niet gekuist .-) Het was toch ne schonen tijd en vooral orde en tucht.

Roger: en geen Fall maar een Vigneron! 

Awel, met de Jokke kunt ge naar den oorlog, want hij kent zijne marchandise !

;-)

Jawel ik had een FAL (met 1 L) (Fusil Automatique Léger) maar voor de foto koos ik de Vigneron van een maat.  Later had ik een FALO (nog beter)

Misschien heeft het Belgisch leger, ten tijde van wereldoorlog II, nog met deze machientjes gereden.

Foto Gimycko - Boucherystraat

Motoren Gillet Herstal

Onze estafettes reden met een Sarolea

Tegen dat het aan mij was in '92 was er aan die fal's niet veel meer dat niet finaal versleten was, rammelgeweren die naar alle kanten schoten, en de fnc's die gereserveerd waren voor de gewone miliciens daar was het beste ook al lang af. Maar die helmen waren onverslijtbaar :-)

Hier een lijstje van de wapens, gebruikt tijdens Wereldoorlog II.

Maar niks te vinden over de te gebruikte wapens door de Brigade Piron.  Vochten die met Fal of Vigneron ?  Of hadden die wapens van FN en handgranaten van PRB ?

Waarschijnlijk lee-enfields, in de jaren 50 kwam de safn, dan de fal

De FAL geweren werden vanaf 1953 in Herstal geproduceerd en werden wereldwijd gebruikt.

En hieronder zijn forsere broertje de FALO, die na de FAL 10 maanden lang mijn wapen is geweest.

Een geweldig wapen, waarmee ik het in Vogelsang als afgevaardigde van het 5e Linie voor de "Schaal Albert" presteerde om op 400m toch nog in de schijf (± 1m x1m) te schieten.  Het had andere handbeschermers en een langere en dikkere loop en schoot als een mitrailleuse (maar dat kon de FAL ook indien men er een andere veiligheidspal instak)

Als ge vanvoor de gasbuis dichtdraaide schieten ze wel een iets beter groepement, maar we mochten daar niet aankomen.

En dan vlogen de uitgeworpen hulzen ook wat harder en verder tegen je buurman zijn hoofd :-)

Hieronder 2 Mechelaars in de Brigade Piron :

Hendrik Logé - Adolf Nobels

Zonet op het 7-uur-journaal van één :

Het Landcomponent van het Belgische Leger is de oefeningen zat !

Ze willen vechten !

;-)

Grote Markt Militaire parade 1945

Voor zij die er niet genoeg van krijgen : Nos amis, les Para's.

;-)

Het klinkt missschien cru, maar als  de politiek bang is dat er bij missies mensen sneuvelen, dan moeten ze het hele leger afschaffen. Ze hebben het verlies van de tien in Rwanda nog in hun achterhoofd. Nochtans wie in het leger gaat weet toch dat er altijd erge dingen kunnen gebeuren.

Ik zou uiteraard niet graag zien dat het ee van mijn geliefden overkwam, niemand denk ik.

 

 

"...Nochtans wie in het leger gaat weet toch dat er altijd erge dingen kunnen gebeuren..."

Daar worden soldaten op getraind, Malenie !  Getraind om erge dingen te kunnen voorzien, erop te anticiperen en te voorkomen.

De legerdienst terug invoeren ?  Er wordt over gedebateerd op Facebook !

ben in feite blij dat mijn jongens niet naar het leger moesten...ik ben heel erg tegen oorlog en vechten en maekaar dood maken en zeker als dat dan in naam van de enre of de andere God moet gebeuren

En als dat in naam van de Vrijheid moet gebeuren, Malenie ?

Nooit Fatherland gelezen ?

Toen ik ooit over Memorial Bridge te Washington DC wandelde, zag ik aan (of op?) de brug  een monument  met de tekst  "We fight for freedom"...