Van de Cercle en de Munt

Een vraagje voor de oudheidkundige eminenties...

Op Mechelen Mapt staat een leuk artikel over allerlei Mechelse gedenkmunten. Ene Gymicko (tiens...) plaatste er volgende afbeelding van de herdenkingsmunt uit 1875, ter gelegenheid van de derde Sint-Romboutscavalcade.

Let vooral op de geelkoperen kleur en de ouderdomsslijtage. Onder het schrijn is ook geen signatuur te zien. De chronogrammen op beide zijden geven het jaartal 1875 weer.

Onlangs vond ik echter een ander exemplaar van dezelfde munt...

Zoek de verschillen...

* quasi geen slijtagesporen

* roodkoper in plaats van geel

* een duidelijke signatuur (Ch. Wurden) onder het schrijn

* en.... een KLEINE "x" in excudit

 

Het jaartal op de ene zijde is dus 1865, op de andere zijde 1875. Huh ??

Ik dacht eerst aan een facsimile of een latere vervalsing, maar nee hoor : in boekdeel 13 van de Cercle archeologique (1903) staat volgende afbeelding...

 

Quid ?

Blijkbaar heeft de auteur in 1913 het verkeerd chronogram niet opgemerkt, maar bestaan er wel Gimyckomunten met een correctie. Heeft iemand een verklaring hiervoor ?

 

Intrigerend!  Misschien zijn er 'specialisten' onder de Mechelen Blogt-lezers die een licht kunnen laten schijnen op deze zaak? Goed dat je dit ten berde brengt, Spook!

Gimycko ter orde geroepen.

Leuk dat MechelenMapt toch wordt gelezen en wordt geraadpleegd.  Er wordt zelfs naar gelinkt vanuit Wikipedia.

Dan is al onze moeite blijkbaar toch niet voor niks.

Met een klein 900 artikelen tot zover over Mechelen en Mechelaars en we blijven zoeken naar nieuwe namen, feiten, dingen en gebeurtenissen.

:-)

BTW : MM zoekt nog altijd nieuwe schrijvers !

@kathedraalspook:

Het 3e Sint-Romboutsjubileum was wel degelijk in 1875. Het eerste was de milleniumherdenking gerekend van 775, volgens de traditie het sterftejaar van de patroonheilige. Toen en dan om de vijftig jaar was er een Sint-Romboutsviering met o.m. een volwaardige cavalcade, althans tot 1875. In 1925 is er ook een jubileumviering geweest maar het ziet er naar uit dat die niet de grootse allures had van de drie eerdere.

De in een tekst verwerkte Romeinse cijfers gelden zowel voor kleine als grote tekens en dus is het ook bij de roodkoperen 1875. Maar de bedoelde aandacht op al die betekenisvolle cijfers had natuurlijk gevergd dat ook de x een X was. Tenzij je een ergens gevonden bijgewerkte foto zou gereproduceerd hebben, ontdekte je een foutje van Charles Würden. Knap opgemerkt. Misschien zag men de fout nadat de roodkoperen stukken al geslagen waren en heeft de graveur zijn matrijs nog kunnen verbeteren voor de andere penningen. Er is geen betaalwaarde opgegeven, dus is dit geen munt. Ook van gedenkmunten met andere Mechelse aanleidingen staan er voorbeelden op Mechelen Mapt.