Stille wake voor Gaza

met categorie:  

Enkele Mechelaars vanuit uiteenlopende overtuigingen nemen het initiatief om ook in eigen stad een stille wake voor Gaza te houden. Zonder geschreeuw van haatboodschappen. Zonder vlaggen en trompetgeschal. Gewoon een moment van bezinning in hartje stad.

In een moderne oorlog is vooral de burgerbevolking het slachtoffer. Dat bleek weer de laatste weken in Gaza: mannen, vrouwen, kinderen kwamen om in hun eigen huis, op straat, in een geïmproviseerde schuilplaats. 400.000 mensen sloegen op de vlucht. Voor hen geen hoogtechnologische snufjes die raketten kunnen afweren, zoals Israël die heeft. Ja, er vielen ook Israëlische soldaten en enkele burgers: ook hun leven werd vergooid in zinloos geweld.

De door de bombardementen aangerichte schade in Gaza wordt nu reeds geschat op 4 à 5 miljard dollar. Maar wie becijfert het menselijk leed, de trauma’s van de kindere

Wanneer eindigt die waanzin? Wanneer zal Israël eindelijk de talloze UNO-resoluties respecteren? Wanneer zullen alle partijen aan de onderhandelingstafel gaan zitten om een rechtvaardige en duurzame vrede te sluiten ?

Het “Platform Gaza”, dat een vijftigtal organisaties telt, waaronder bijvoorbeeld de Unie van Progressieve Joden, Vrede vzw en de vakbonden, wil van elke vrijdag een “Dag van de Woede” maken.

Ook in Mechelen geven we gevolg aan die oproep, elke vrijdag om 19 uur.
De deelnemers dragen alleen een groot wit blad met daarop een groot zwart vraagteken. Waarom? vragen ze.

Wanneer: iedere vrijdagavond (vanaf 15 augustus) om 19:00 uur.

Waar: Grote Markt (vrijdag 29 augustus op Haverwerf!)

Voor wie: voor alle vredelievende Mechelaars, ongeacht hun leeftijd, herkomst of overtuiging.

Web: www.vrede.be

Wanneer eindigt de waanzin van de "religie van de vrede"?  Wanneer zal ISIS, Boko Haram, Hezbollah, Hamas, Al Quada, enz. eindelijk de talloze UNO-resoluties respecteren? 

Mooi initiatief, maar nogal eenzijdig . Het heeft wel niets te maken met de Gazastrook, maar ik lees bvb nergens een woord over de barbaarsheden en de het koppensnellen begaan door Isis.... Of is dat slechts een "fait divers"?

Waarom voor Gaza ? Omdat men avond aan avond die dingen toont op tv en niet omdat de situatie daar gruwelijker is dan op veel andere plaatsen in de wereld. Maar mensen die nooit bij de televisie gewerkt hebben, denken in hun onnozelheid dat dit medium een venster op de wereld is terwijl het in de werkelijkheid een volslagen bedompte ruit is waardoor je nauwelijks iets ziet. Wat is de norm voor televisieverslaggeving ? 1. Dat de reporter zelf geen risico loopt, comfortabel gelogeerd is en er goede communicatie mogelijk is. 2. Dat de reporter geen risico loopt, comfortabel gelogeerd is en er goede communicatie mogelijk is 3. Dat de reporter geen risico loopt, comfortabel gelogeerd is en er goede communicatie mogelijk is. En die normen zijn nog zo gek niet want de verzekeringspremies in oorlogssituaties zijn torenhoog en in sommige situaties vindt men zelfs geen verzekeringsmaatschappij die wil verzekeren. Wat zijn nou de gevolgen ?

Je krijgt geen reportages te zien waar de kans op een gruwelijke dood voor de journalist groot is omdat de eventuele moordenaars zich geen zier aantrekken van de zogenaamde wereldgemeenschap. De televisie was een volwassen medium toen de grootste naoorlogse moordpartij plaats vond: de moord op minstens 1 1/2 miljoen Cambodjanen. Geen enkele journalist riskeerde zijn hachje en we moeten het doen met een speelfilm The Killing Fields. Jarenlang werden we overspoeld met de situatie in Zuid-Afrika want daar kon de televisie lekker wit tegen zwart tonen, daar waren goede en veilige hotels, daar waren toen nog belangrijke dingen als telefoons en telexen (de satelliettelefoon heeft die overbodig gemaakt). Hoe onguur het regime in Pretoria ook was, toch deed het maar een schijntje van wat in Oeganda gebeurde (200.000 racistische moorden maar dat was zwart/zwart en minder interessant voor de televisie. De schurk Mugabe liet 20.000 Ndebeles vermoorden door zijn Shonas. Geen interesse, temeer omdat journalisten voor het eigen hachje moesten vrezen). En zo gaat het tot vandaag door. Wat weten we feitelijk van wat er gebeurd in Nigeria, in de Filippijnen, in de nog altijd woedende burgeroorlog in Syrië, in delen van Kongo waar er weer op grote schaal gemoord wordt ? Welke Westerse journalisten landen op grote schaal in het gebied dat door de IS-moordenaars gecontroleerd wordt ? Je zou op dit moment wel gek zijn om het te doen.  Waarschijnlijk worden in al die gebieden dagelijks meer mensen gedood dan in Gaza of Israël maar de televisie komt er niet, heeft er geen comfortabele hotels zoals in Israël en riskeert dat boeven de gruwelijke dure satelliettelefoon in beslag nemen.

Daar komt nog bij dat volgens de cijfers van de RUG ongeveer 80 % van de hoernalisten in Vlaanderen pseudo-links zijn. Uit principe wordt haast nooit gezegd dat waar ook maar één keer een mohammedaanse vlag gewaaid is, dat stuk grond voor altijd Dar-al-Islam is. Ik herinner me nog bij een reportage in Jeruzalem dat ik in Salah-ed-Dinstraat (Oost-Jeruzalem) voor een kranten- en boekenwinkel stond waar een kaart in de vitrine lag: The World of Islam Nowadays. Die wereld was groen ingekleurd. Spanje en Portugal waren groen want daar had ooit een mohammedaan die vlag geplant. En de Arabische woordvoerders zeiden me -maar niet 'on camera'- dat ze desnoods een wapenstilstand wilden sluiten met Israël, dat ze dat verdrag desnoods zelfs een vrede wilden noemen maar dat ze een echte vrede nooit en te nooit zouden aanvaarden. Al duurde die wapenstilstand vierhonderd jaar, het land moest terug in de greep van de islam komen. Stop dus met die illusies en die kinderlijke referenties naar VN-resoluties. De toestand is inmiddels zo geëvolueerd dat - zie het recente artikel in The New York Review- dat  scrupuleus respect van die resoluties een gepasseerd station is. Zelfs de linkse Israëli's weten dat een tweestatenformule niet meer werkt. De oplossing: geen en nog tientallen en tientallen jaren bloedige conflicten. Het is typisch Westers om altijd maar te denken dat een politieke oplossing mogelijk is. En spaar me reacties in het genre: "maar dat is de schuld van de Israëli's enz. enz."

Als die ISIS-lovers uit de Schilderswijk in Den Haag morgen Mechelen bombarderen, dan nuken we Amsterdam en sturen we het ABL naar Nederland !

:-D

Ik zou de directie van Mechelen Blogt willen aanraden dit item te verwijderen.

Een goed onderbouwd relaas van janarthurleo.  Hij slaat hier kepernagels met heel dikke koppen ! 

En waarom zou dit item moeten verwijderd worden G.L.?  is het misschien omdat er niet genoeg moffen in voorkomen?

2 man en ne paardekop kwamen opdagen !

GvA

Roger, volgens Jan uit Mechelen teveel moffen. Allee twee teveel en wat doen we met die pjèrrekop  dan ?