Schuilen aan den IJzer...

  (foto's: Jan Smets)

  

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

                               

 

Vanmiddag werd onze stad honderd jaar in de tijd terug gekatapulteerd toen omstreeks half twaalf een tachtigtal manschappen met paarden en karren, fietsen en te voet de Grote Markt op kwamen gemarcheerd... 

Heel bevreemdend...  Het was net 1914.  Het werd een schitterende recontructie van 'de Patrouilleurs' - de populaire benaming van de vzw Platform voor Belgische Militaire Geschiedenis.

Jammer genoeg viel even nadat de troepen onze Markt opgedraaid kwamen, de regen met bakken uit de lucht, wat maakte dat het publiek dat weliswaar niet massaal was komen opdagen voor dit nochtans kleurrijke en boeiende evenement snel beschutting zocht voor de wolkbreuk...   Zelfs de paarden kregen het 'op hun heupen'.Het werd pas terug klaar in het 'begijnengat' toen de manschappen na een uurtje weer verder trokken, in colonne naar Dendermonde...

De reconstructie van de tocht heeft een voorbereiding van twee jaar gevergd, en toont de terugtrekking van het  uitgeputte Belgische leger naar de stellingen rond Antwerpen.   Zes dagen duurt de tocht die dinsdag in Halen werd gestart en grotendeels door Vlaams-Brabant trekt...  Elke dag wordt zo'n dertig kilometer afgelegd, met mens en dier en kanonnen.

Spijtig dat het grote publiek het liet afweten...  Maar door het rotslechte weer was dit misschien wel een verontschuldiging waard...

Heel opmerkelijk was het feit dat een aantal soldaten café Den IJzer binnengevlucht waren toen de hemelsluizen met alle geweld opengingen.  De terugtrekking achter de IJzer is 'pas voor later' in de reconstructie van die Groote Oorlog...  Maar vandaag werd er al 'geschuild'...  Of, hoe vandaag - honderd jaar na de feiten - dit spontane detail een voorspellende rol kreeg toebedeeld...

 

 

 

 

 

 

 

Mooie reconstructie van de uniformen; zij het dat het leger in 1914 weinig dienstplichtigen telde van vijftig en zestig jaar met grijze haren en baarden; de meeste soldaten waren echt niet ouder dan 18 à 19.

Ik kreeg er kippenvel van ... 

Dat er zo weinig volk was lag ook wel aan het feit dat er geen publiciteit rond gemaakt is in Mechelen ... Ik had het 'S morgens in de krant gelezen .... De deelnemers waren ook ontgoocheld over de lage opkomst - onderweg waren ze immers begroet geweest door honderden mensen die hen taart brachten en drinken en met poppy's gooiden, al had de man het over puppy's. :-)

Ik hoorde in het publiek ook zeggen dat men niet begreep waarom er niemand van het stadsbestuur was komen opdagen...  Dat zou in vorige gemeenten wel anders geweest zijn?

Hier de toenmalige tegenpartij...

Deutsche marinesoldaten in Mecheln 1915

Ik had dolgraag er bij geweest

maar mensen werken he op een doorde weekse dag, niet iedereen heeft verlof.

Zonde

Gim, daa was persies oek ni veul volk zeune en woaneg vlagge.

Deze foto is algemeen gekend (staat ook op de beeldbank)...

Duitsers op de Grote Markt - Wereldoorlog I

jammer, ik heb dit nergens aangekondigd gezien, anders was ik zeker eens gaan kijken

 

De uniformen en wagens van het Belgisch leger van toen blijken te kloppen !

1) Belgen tegen Uhlanen - Wereldoorlog I

Ondertitel : Belgians in the bend (vertaling : bocht) of a main road near Malines, ready for some Uhlans who were expected when the photograph was taken

2) Uhlanen Mechelen - Wereldoorlog I

Ondertitel : Une patrouille de Uhlans en reconnaissance sur une route, près de Malines, est détruite par une auto-mitrailleuse belge

niet moeilijk dat er geen publiek is tegenwoordig: je moet halsbrekende toeren uitvoeren om in en uit het stad te geraken en het weer werkt ook niet echt mee

Als Nederlander heb ik gisteren dan toch nog even de 1e W.O mee mogen maken en juist op de dag dat ik Jan kwam vertellen hoe mijn vader en ik de 2e W.O in Mechelen heb meegemaakt.

Een mooie foto reportage Jan. 

Ik ben blij dat je er toch ook van hebt kunnen genieten Dick.  De reportage waarop je doelt, is in de maak   ;-)  Nog even geduld.  Zo prikkelen we natuurlijk beiden al de nieuwsgierigheid van de lezers, nietwaar...  ;-)

@ Dick Hendrickx :

Zouden ze in het zuiden van Nederland nog verhalen hebben over de Eerste Wereldoorlog ?  Nederland nam niet deel aan de krijgsactiviteiten, maar de nabijgelegen provinciën (Zeeland, Noord-Brabant en Nederlands Limburg) zullen wel de eerste en de meeste vluchtelingen uit België hebben opgevangen.

Just2know

Eerste Wereldoorlog in Nederland

Aan alle Mechelaars (intramuros en extramuros),

Ik was één van de deelnemers aan de Terugtocht, en was erbij van Halen tot Dendermonde.

Vooreerst wens ik jullie te bedanken voor de ontvangst.

De lage opkomst lag niet aan jullie, noch aan het weer (de regen begon pas echt toen we op de Grote Markt aankwamen). Het was natuurlijk ook voor veel mensen een werkdag. Het is raar, maar in deze tijd van supersnelle wereldwijde communicatie, is de communicatie op het lokale niveau er sterk op achteruitgegaan...

Over de gemiddelde leeftijd bij de deelnemers van deze reconstructie: ook in 1914 waren er verscheidene oudere mannen die zich vrijwillig voor het leger melden, plus de wederopgeroepenen (waarvan vele al eind 20, begin 30 waren).

Ik zelf doe al 10 jaar aan levende geschiedenis (re-enactment), België 1914-1918. Ik moet zeggen dat de interesse van het jonge volk voor het Belgische Leger in de 1ste Wereldoorlog flauw is. Ze doen liever geallieerd of Duits 2de Wereldoorlog. Vandaar dus dat de gemiddelde leeftijd in onze en andere groepen nogal hoog ligt.

Een warme oproep aan het jonge volk van Mechelen en omstreken: als je interesse hebt om aan militaire levende geschiedenis te doen, probeer dan eens het Belgische Leger in de 1ste Wereldoorlog. Kies niet voor de gemakkelijke weg (Geallieerd of Duits 2de Wereldoorlog), want daar zitten de meesten al in. Kies voor de "blauwe periode" (België 1914). Voor verdere info kan je terecht bij, bijvoorbeeld, De Patrouilleurs (www.depatrouilleurs.be), WRP (www.wellrememberpops.be), of mijn groep, Fort Liezele (www.fortliezele.be).

Nogmaals bedankt voor de Mechelaars die ons zijn komen begroeten.