Ontbijtbuffet in Pop-up Bar Lafiora ten voordele van Vlaamse Reumaliga

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

"Amai, wat zijt gij een raar!"  durfde men vroeger al eens zeggen tegen Lea Cornelissen"Maar nu vinden ze het tof wat ik doe..."   Ik zit met Lea aan de tuintafel van een ongelooflijk heerlijk paradijsje vol groen en bloemen, op een boogscheut van de Dijle op Nekkerspoel-Borcht 7.  Lea heeft geen ice-bucket nodig om iets te doen voor het goeie doel.  Ze heeft haar pretentieloze idee deze zomer uitgewerkt: een pop-up bar in haar eigenste rustige Mechelse oase.  De opbrengsten van wat ze hier bij mekaar sprokkelt op deze gezellige manier, gaan integraal naar de Vlaamse Reuma Liga.  Ze is al een poosje 'café-bazin' in haar tuinbar Lafiora.  In september hoopt ze er nog even mee door te kunnen gaan.  Zondag 31 augustus organiseert ze zelfs een ontbijtbuffet, en daar kan ook JIJ bij zijn...

 

 

Lea Cornelissen is een toffe spraakwaterval.  Ze werkt al zo'n 6,5 jaar als secretaresse bij de Vlaamse Reuma Liga die zijn tenten heeft opgeslagen in de Bleekstraat in een historisch pand vlak naast het BIMSem-Instituut.

 

Eigenlijk heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd, en voordien had ik ook al een opleiding beeldhouwen gevolgd.  (mijn man is trouwens beeldhouwer).  Nooit heb ik een job langer dan één jaar gedaan.  Je kan me dus wel degelijk een 'jobhopper' noemen.  Wat ik nu doe, doe ik dus al lang!  Ik sprong oorspronkelijk slechts voor korte tijd in voor een vriendin in loopbaanonderbreking. Maar het bevalt me wel.  Op het centraal secretariaat van de Reumaliga, waarvan reumatoloog Johan Waes voorzitter is, hou ik me vooral bezig  met boekhouding, ledenbeheer, het tijdschrift, enzovoort...

 

 

Binnen het kader van de Reumaliga organiseert Lea binnenkort  ook een kunsttentoonstelling.  In oktober zullen drie weekends na mekaar een aantal Mechelse kunstenaars hun werken tonen aan het publiek. 

 

Het is nog niet allemaal in kannen en kruiken, maar we hebben toch al enkele namen.  Zo zullen Marijke Van Kenhove, Dirk Gooris en Kamiel Heremans exposeren.  Op 3 oktober gaan we van start.  De Wereld Reuma Dag van 12 oktober valt hier middenin.  Alle dagen tussen 11 en 17 uur zal je een kijkje kunnen nemen.  De inkom is gratis, en er wordt een cafeetje opgesteld.  De opbrengst is allemaal uiteraard ten voordele van de reumaliga.  Binnenkort hoor je er nog wel meer van.  Maar wie het wil opvolgen moet maar eens naar onze website gaan:  www.reumaliga.be

 

Maar zover is het nog niet.  Laten we maar terugkeren naar Lafiora.

 

Deze bar is mijn eigen iniatief.  Het brengt wel wat werk mee, maar het is ernorm tof om doen.  's Morgens werk ik op m'n bureau bij de liga, en dan is het snel, snel naar hier komen.  Ik heb tijd te kort.  Ik heb daarbuiten nog flink wat andere dingen waar ik me mee bezig hou.  Zo ben ik bestuurslid bij MARKANT, vereniging voor ondernemende vrouwen, zing ik in een koor, doe mee in blokfluitgroepen, enzovoort...  Maar elke dag om 15 uur gaat mijn cafeetje open, tot...  Op 30 juli ben ik er mee gestart, en ik wil er nog een poos mee doorgaan.  September moet ook nog lukken.  Ik sta er van versteld dat het al zoveel aandacht kreeg in de media!

 

 

Ja, Lafiora heeft al wat belangstelling losgeweekt.  Alle dagen komt er wel wat volk over de vloer bij Lea: mensen die het ergens lazen, of toevallige passanten.  Het ligt dan ook mooi gelegen op de wandel- en fietsdijk van de Dijle tussen Nekkerspoel en de sluizen... 

Lafiora wordt gesponserd door Mechlinia, brouwerij 't Anker en één van de bestuursleden van de liga.

 

Het is heerlijk om doen.  Het is een heuse ontmoetingsplaats geworden.  Ik wist niet dat er zoveel toffe mensen waren.  Het brengt ook flink wat op.  Soms krijg ik zelfs een fooi van 20 Euro!  Ook is er iemand die zelfs alle dagen komt om een praatje te slaan.  Zo ben ik al zo'n beetje een 'sociaal werkster' geworden.  En verder zijn er de passerende fietsers, vrienden die langskomen...  Onlangs stapten hier zelfs Amerikanen af.  Ze waren erg geboeid in het project en het werk van de reumaliga.  Er is me zelfs voorgesteld om aan de universiteit van Berkeley hierover te komen vertellen.  Daar ga ik graag volgend voorjaar op in!  In Lafiora is er ook een knutsel-en leeshoek voor de kinderen.  Enne: nog iets leuks kan je hier vinden: ik heb ook een 'geefkast'. (ik heb een hekel aan de 'wegwerpmaatschappij.  Wie iets wil weggeven of komen halen, kan in deze 'kast' zijn gading vingen).  Kom maar eens kijken.  Ik vertel je graag meer over dit iniatief.

 

Zondag 31 augustus organiseert Lea een ontbijtbuffet vanaf 10 uur.   Daar kan je ook bij zijn, zo je wil.  Wie hierover meer wil weten, of zich wil inschrijven, neemt best contact op met Lea Cornelissen op de volgende nummers:

015/55 61 64

of op 0473/76 14 92

 

www.reumaliga.be