Mechelens mooiste hoekje in kunstig patchwork

met categorie:  

   (foto's: Jan Smets)

(vlnr: Erika Vanhertbrugge, Nicole Glorie, Gaby Verhaegen, Anne Van der Krieken, Rita Bos-Croes, Duffy Indeherberg)

Wie denkt dat patchwork zomaar wat kleurrijke lapjes aan mekaar naaien is en meewarig kan worden afgedaan als een tijdverdrijvend stukje nostalgische huisvlijt..., die heeft het verkeerd voor.  Dat bewijzen deze zes goedlachse dames die hier poseren met het resultaat van hun artistieke bezigheid.  Dit is wel degelijk textielKUNST dat de volle aandacht verdient!  Wat het zo bijzonder maakt is dat deze zes kunstenaressen - want zo wil ik ze wel noemen - een prachtig werk hebben gemaakt in zes delen - los van mekaar.  Ze vertrokken van eenzelfde beeld, en hebben het elk op eigen creatieve manier uitgewerkt, in heel verschillende technieken.  En toch vormen de zes delen een wonderlijk harmonieus geheel, het mooiste hoekje van de stad alle eer aandoende...

 

 

De dames kennen mekaar van de Belgische Quilters Vereniging (of Association Belge du Patchwork).   Het klikte tussen hen, en zo kwamen ze op het idee om voor de volgende tentoonstelling die de vereniging inricht een gezamelijk werk in te dienen.  Dat was dan ook de opdracht: een quilt maken in verschillende delen.  In vaktermen noemt dat een 'slice quilt'.

Nicole Glorie die samen met Rita Bos-Croes in de werkgroep van de vereniging zit, nam het iniatief, waarop de vriendinnen enthousiast ingingen.

Plan was om een Mechels hoekje uit te werken.  Na wat zoekwerk kwam men bij...mij terecht.  Een foto met een rode fiets geparkeerd aan de Kraanbrug, met zicht op de historische huizenrij van 'In Sint-Jozef', 'De Duiveltjes' en 'Het Paradijs' had hun aandacht getrokken, en Anne Van der Krieken stelde me de vraag of ze deze foto mochten 'gebruiken'.  Daar ging ik graag op in, want ik was wel benieuwd hoe ze deze gingen 'interpreteren' in textielkunst...

 

(Deze foto van mij werd gebruikt als onderwerp voor de quilt...)

 

De zes vrouwen hebben er zo'n jaartje aan gewerkt.  Niet full-time uiteraard.  Ze zijn immers ook nog met andere zaken bezig geweest.

Vooreerst werd de foto uitvergroot, en werd hij verknipt in zes (bijna) gelijke delen. Alleen het frame van de fiets werd op eenzelfde manier uitgewerkt.  De rest heeft men los van mekaar gemaakt.  Ieder gebruikte een eigen specifieke stijl, of techniek.  Duffy verfde bijvoorbeeld zefl haar stoffen, er werden foto's afgedrukt van geveldetails op stof, er werd op de stof geborduurd, en er werd zowel gewerkt met naaimachine als met de hand... Men zag dus niet hoe een ander aan de slag ging.  Best spannend.

 

Nog niet zo lang geleden werden de stroken samengelegd, en dat gaf een boeiend resultaat! 

 

Binnenkort wordt dit 'Mechelse werk' tentoongesteld in het Kasteel van het park van Edingen, en dit van 2 tot en met 5 oktober (telkens van 10 tot 17 uur.).  Niet-leden betalen 6 Euro inkom.

 

www.belgiumquilt.be

 

De tentoonstelling met al de werken van de vereniging, zal later ook nog naar Maastricht en Birmingham reizen, en mogelijk zelfs naar de VS en Frankrijk.  De groep is trouwens niet aan haar proefstuk toe.  In mei stelde men al ten toon met een ander project in Edingburgh.

Nadien zullen de werken terug gescheiden worden, en terechtkomen in de huiskamers bij de zes textielkunstenaressen...  tenzij er natuurlijk belangstelling is voor het werk.   Misschien vindt iemand het wel geschikt om op een Mechelse locatie te hangen?  Wie weet?

Contact kan je altijd opnemen met  Nicole Glorie:

Nicole.glorie@gmail.com

 

    

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die rode fiets is het onderwerp van meerdere (Flickr) fotografen !

Foto Gimycko

Blijft de vraag van wie hij is !  Of wat is het geheim achter de rode fiets (The secret of the red bicycle - Le secret de la bicyclette rouge) ?

;-)

Jan, bedankt om uw foto te mogen gebruiken en de fijne samenwerking! Dit is een project geweest dat we lang zullen koesteren, waar vele goede herinneringen aan verbonden zijn. Verder hopen we hiermee "patchwork" onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

 

Ik weet ondertussen al een tijdje van wie de rode fiets is.  ;-)     Pieter zag zijn stilaan beroemde tweewieler nu al vereeuwigd op groot zeildoek aan de Begijnhofkerk, en nu in het mooie werk van deze dames...

 

(foto: Jan Smets)

Hang het werk in het Schepenhuis - zodat alle Mechelaars eens kunnen komen kijken - of in de Gulden Arent in de Hallestraat - zodat alle toeristen eens kunnen komen kijken.

Allez, just an ID, zeunne

:-)

Ik moet ook nog Rudi Demets bedanken! Op de achterkant van ieder deel staat de naam van het gebouw. Nu de 3 beroemde gevels waren niet moeilijk te vinden, maar voor de andere heb ik een beroep gedaan op de kennis van de stadsgids Rudi Demets. Na enig opzoekwerk en over en weer gemail is alles teruggevonden behalve het gele huisje met de nodige "prularia".

Ook van mij uit een hartelijke dank uvoor de mooie foto waarmee we mochten werken en mooie het artikel dat je over ons schreef.. 

Hiermee krijgen we hopelijk weer een beetje meer erketelijkheid voor onze passie en hobby.

Gr Duffy

 

Dat heeft onze collega Gaby weer schitterend voor elkaar gekregen. Leuk initiatief! Als je ooit een publieke plaats zoekt om deze werken voor het publiek te tonen, ben je altijd welkom in de inkomruimte bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds aan het Hoogstratenplein!

Nen hele grote proficiat aan alle zes. Van Kunst gesproken. Ook in de huidige samenleving is er goesting voor kunst en fijngevoeligheid, die met veel geduld en creativiteit een prachtstuk kunnen verwezenlijken.

Goed gedaan meisjes

Ivet Bonte

Van harte proficiat aan de 6 dames. Het is gewoon schitterend! Wat een werk! Ik hoop dat iemand of misschien de gemeente in Mechelen het hele werk opkoopt. Het is werkelijk de moeite.

Van harte

Bernadette Degelin

Een hele dikke proficiat aan onze quilt kunstenaressen. Ben al benieuwd om het werk in Edingen te bewonderen. Zeer geslaagd initiatief en voor herhaling vatbaar.Hopelijk vindt het een mooie plaats in de stad Mechelen. Anny

Goe gedaan, moeder!!

een dikke proficiat aan de dames mooi werk!

Een dikke proficiat aan ons moettie en de andere kwilters!

Dit uitzicht op de Haverwerf doet mij denken aan wijlen Koen Van Nieuwenhove.

Ik ben zelf niet van Mechlen maar ik herinner mij een dag, zo'n 40 jaar geleden. Mechels schepen Bart De Nijn zal zich wellicht ook nog de VUJO-actie voor het behoud van de Dossinkazerne herinneren? Toen al toerde Koen, als stadsgids, met ons rond met als doel de mooiste plekjes van Mechelen te bewaren voor verloedering. 

Met dit textielwerk is een van de mooiste plekjes van Mechelen vereeuwigd. Het is dan wel geen kazerne maar ik draag mijn deel, In den Roozenhoed- Haverwerf 19, dan ook graag op aan wijlen onze vriend Koen.

Stel dat Erik Stoffelen woord kan houden en bij gestuurde gelegenheid dit werk kan tentoonstellen in de inkomhal van het gekende ziekenfonds op het Hoogstratenplein, het zou dan in mijn ogen een zeer mooi eerbetoon zijn aan wijlen deze oud-voorzitter van het ziekenfonds, Koen VN.

Gaby Verhaegen

Hier Huis "De Duiveltjes" op de Haverwerf...

Artiest onbekend

Dat ons Anneke veelzijdig  en zeer creatief was, dat wisten we al!  Hiervan zijn we dagelijks getuige.

Een pluim aan alle dames voor de realisatie van dit schitterend kunstwerk!

Een fan!