Apotheek "onze apotheek" & "de volksmacht" Ijzerenleen

met categorie:  

Sinds enkele dagen ben ik nieuw hier op de blog en bij deze wil ik al direct oude verhalen en foto's proberen vinden. :-)

Mijn Over - en daarna grootvader hadden een apotheek op de Ijzerenleen. Van de beginjaren weet ik niet veel,om niet te zeggen niets. De apotheek was ondergebracht in nummer 23  "onze apotheek" genaamd. Na 1967 verhuisden ze naar de overkant van de Borzestraat (nummer 25, huis eigendom van Maeremans) en hadden daar dan apotheek "de volksmacht" tot 1977.

Huis nr.23 is nu een beenhouwerij en nr.25 nog steeds een apotheek.

Bij deze wil ik vragen of er mensen zijn die verhalen hebben hierover,daar misschien vaak kwamen, of foto's hebben van de gebouwen uit die jaren.

 

ik ben benieuwd :-)

Peter, tik volgende fotonummers eens in in het zoekvlak van de Regionale Beeldbank :

SME001013013

SME001013014

Misschien heb je er wat aan.

Ja dat is zeker al iets, bedankt!

@ Peter :

Gij zijt - per toeval - toch geen ver familie van Léo Louveaux die apotheker / historicus was op de IJzerenleen ?

Tja, wie waren die apthekers van de Ijzerenleen ook weer? Ledoux? Van Lierde?

@ Jokke : Was Mechelen niet de Hoofdstad van de Pharmacie ?

Ik meen zoiets gelezen te hebben...

@ Jokke, heette die Ledoux in feite niet Kygnee (of iets in die aard) en was Ledoux niet de naam van zijn madam?

Mannekes ik denk dat Ledoux het Verguld Schaap is.Ik hoor ons moeder nog altijd zeggen: "Als ge het niet vindt gaat dan naar Ledoux." omdat ze haar speciaal aftrekkertje voor de ruiten verloren was. Goed dat ik wist dat ledoux het Verguld Schaap was. Ik had nog lang kunnen zoeken.

JUst , Roger: Kygnee was apotheker 

Het enige wat ik kon terugvinden was dat de ' apotheker-beheerder ' van Onze Apotheek, Renaat Van Lierde heette en dat hij zijn diploma haalde in 1957.

Wat de andere opmerkingen betreft vond ik volgende informatie:

- in het huis Sint Dominicus, IJzerenleen 16, vermeld in 1647, was reeds in 1886 een apotheek-drogisterij Gevernois-Storms. De beheerder apotheker heette Gauthier. Sinds 1899 had J. Ledoux er zijn stek en sinds 1943 G. Kygnée.

Deze mosterd komt uit het boek ' Mechelen en de Farmacie' uit 1962 

 

Ja Malenie, ons moeder sprak ook altijd van Ledoux oep de Lein. Apotheek-drogisterij. Dat was nog in den tijd da Oembeik nog geen apotheker kende. Zoe lang geleeje. Ma Luc zal wel geloak hemme.

Ter info: Gaston Kygnee (apotheker): geb. Lier 12/07/1914 - overl. Zorgencentrum "De Olm" te Bonheiden 08/01/2008

Was vroeger ook lid van de smalfilmclub MECINA

 

'Ba Ledoux' (bij Ledoux) was inderdaad gebruikelijker dan 'in 't Verguld Schaap'. Hoewel de zaak al niet meer van Ledoux zou geweest zijn sinds 1943, heb ik nooit aan de spelling van de naam moeten twijfelen. Dan zal die familienaam allicht nog minstens een twintigtal jaren lang op de drogisterij vermeld gebleven zijn, iets als 'Oud huis Ledoux' of zo. Dat bleef nog lang tamelijk gebruikelijk voor overnames van gekende zaken, zodat bijvoorbeeld begin jaren '80 op de Nieuwendijk in koeien van letters 'Mangelschots' boven de winkel al geruime tijd bij Luc Vis was, en die heet Mariën.

En hoe was het weer ginder Some ? -)

Euh, ik was zondagnamiddag nog in het verre Klein-Willebroek. Mooi weertje, G.L.

Inderdaad Renaat Van Lierde was mijn grootvader :-)