Alles loopt gesmeerd in het 't Atelier

  

(foto's: Jan Smets)

Op deze regenachtige vrijdagmorgen kom ik met m'n fiets, druipnat aan in 't Atelier op de Battelsesteenweg, waar ik een afspraak heb met Veronique Matthees, die er coördinator is.  Vroeger was in deze gebouwen die nu eigendom zijn van het Mechelse OCMW een meubelfabriek.  Nu huist 't Atelier hier - een onafhankelijke vzw dat zich tot doel heeft gesteld werk te verschaffen aan mensen uit kansengroepen.  Deze mensen - momenteel zo'n zestiental - die door hun persoonlijke situatie moeilijk aan de bak komen in het 'normale' arbeidscircuit, zijn er actief in een houtatelier én een fietsenatelier.  En het is nu nét over een nieuw iniatief van dat fietsenatelier dat ik het wil hebben.  Want bij wijze van experiment wil men nu zijn klantvriendelijkheid vergroten door de openingsuren de volgende tien weken aanzienlijk te vermeerderen.  Het moment is perfect gekozen.  Binnenkort start het nieuwe schooljaar, en wil alles gesmeerd verlopen, dan dient er misschien toch nog wel wat aan de tweewieler te worden gesleuteld.  Of: heb je eerder een extra tweedehandsfiets nodig voor zoon-of dochterlief op kot?  't Atelier geeft het antwoord op jouw vraag.  Je bent er in de eerste plaats zélf mee geholpen, en bovendien steun je een sociaal iniatief.  Waarom dus nog twijfelen?  Weet dat je bovendien drie maand garantie krijgt op je gekochte tweedehandsfiets, en je gaat helemaal overstag...

 

 

 

Veronique praat met veel enthousiasme over haar werk.  Ze gelooft er duidelijk in!  Het is dan ook een pracht van een iniatief dit Atelier. 

Deze onafhankelijke vzw die oorspronkelijk werd opgestart door de stad, huurt nu deze locatie van het OCMW.  't Atelier is ruim behuisd hier aan de Battelsesteenweg in een oud meubelfabriek - net voorbij de vest, en vlakbij waar vroeger behangerszaak Piessens gevestigd was.  Hoewel 't Atelier reeds veertien jaar aan de slag is, en de meeste Maneblussers er al (vaag) van gehoord hebben, blijft het voor velen toch nog een eerder onbekend gegeven - laat staan dat men weet waar je het vinden kan...

 

 

Sinds april 2011 zitten we hier op de Battelsesteenweg.  Voordien waren we actief op de Donkerlei.  Maar we merken dat deze locatie toch gemakkelijker 'gevonden' wordt.  We zijn dus blij met deze verhuis.  Nu zitten we dichter bij de ring en bij een woonwijk.  We zien dat de fietsverkoop stijgt, en dat is toch wel de bedoeling...

 

 

't Atelier heeft een houtatelier waar meubels op maat worden gemaakt, maar je kan er ook terecht voor het opschuren of plaatsen van je parket bijvoorbeeld.  Bij aanvang waren vooral vzw's of scholen klant van dit houtatelier én sociaalvoelende mensen die bewust hier naartoe kwamen.  Na gevoerde publiciteit en door aanwezig te zijn op de Woonbeurs, of zijn deuren open te zetten met de Open Bedrijvendag, ziet 't Atelier dat meer en meer paticulieren de weg vinden.  Sommigen zijn dan zelfs verbaasd dat het al zo lang bestaat, zonder dat ze er iets van afwisten.

 

 

Het houtatelier is van bij de start van 't Atelier actief.  Het fietsatelier is later ontstaan, in 2006.  In dit atelier worden tweedehandsfietsen verkocht en worden fietsherstellingen gedaan - net zoals bij de fietshandelaar.  De drie maand garantie die je krijgt bij de aankoop van je tweedehandsfiets is een absoluut pluspunt.

 

  

 

Naast verkoop van tweedehandsfietsen en fietsherstellingen, verhuurt men ook de zogenaamde geel-bruine fietsen voor bedrijven, scholen, toeristen, verenigingen...: een verhuur op tijdelijke basis, voor een uitstapje, teambuilding, of wat dan ook...  In het aanbod kan je ook 'gekke' fietsen vinden, of tandems.  Scholen en buurtfeesten zijn voor die dingen wel vaker vragende partij.

't Atelier werkt ook heel natuurvriendelijk.  Oude onderdelen van fietsen worden gerecupereerd.  Zo verkleint de afvalberg, en da's goed voor het milieu.

De zaken lopen vrij goed in 't Atelier.  Vorig jaar werden zo'n 330 fietsen verkocht. Toch is er nog groeipotentieel.  Nu is 't Atelier geopend op weekdagen tussen 9 uur en 17 uur, en op zaterdag gesloten.  Voor een aantal potentiële klanten is dit wel een obstakel.

 

Daarom wilen we met (tijdelijke) extra openingsuren, mensen méér kansen geven om hier binnen te lopen.  Deze periode lijkt ons geschikt om dit experiment van start te laten gaan..  Met deze seizoensactie steken we dus een tandje bij.  Op maandagavonden vanaf 18 augustus tot 20 oktober kan je nu bij ons terecht tussen 8u30 en 19 uur!  En op zaterdagen zijn we tussen 23 augustus en 25 oktober telkens open van 9 u tot 17 uur.  En dat scheelt toch wel een slok op de borrel. 

 

 

                                                         

 

't Atelier scoort met een hoge tevredenheid van klanten voor dienst en service.  Dit nieuwe iniatief verhoogt hoogstwaarschijnlijk nog de appreciatie.   Om het iniatief kenbaar te maken worden zo'n 1700 kaartjes verspreid in de onmiddellijke omgeving van 't Atelier: Battelsesteenweg en zijstraten, eerste stuk van de Adegemstraat....  Zo wil men de buurt de kans geven om 't Atelier(nog) beter te leren kennen.

 

 

De mensen die aan de slag zijn in de werkplaatsen zijn langdurige inactieven of werklozen - voornamelijk vijftigplussers, nieuwkomers, en mensen die door verschillende omstandigheden 'uit de boot' zijn gevallen.  Hier krijgen ze ook een gedegen opleiding. Naast deze werknemers die momenteel met zestien zijn, heb je nog een aantal 'losse' krachten die door het OCMW worden gestuurd om werkervaring op te doen.  

Véronique is coördinator van 't Atelier, en naast haar is er per afdeling ook een technische verantwoordelijke mét assistent aan de slag.  Dit wordt aangevuld met een stafmedewerker.

 

 

Naast het fietsatelier heeft men aan het Centraal Station ook nog 'Fietspunt'.  Het is een iniatief dat ook ontstaan is uit deze werking, maar nu een aparte vzw is.   Fietspunt huurt z'n locatie van de NMBS, die op zijn beurt ook 'klant' is van de dienst.  Fietspunt is vooral bedoeld voor pendelaars.  Hier kunnen kleine herstellingen gebeuren, zoals een kapot licht, een overgetrokken rem, zodat men aan het einde van de dag met een herstelde fiets terug veilig thuis kan geraken.  De mensen van het Fietspunt onderhouden bovendien de fietsstallingen en doen er controle op.  Fietspunt is alle dagen open van 7 uur tot 19 uur, behalve op zater-,zon-en feestdagen.

 

 

 

 

Toch nog even alles op een rijtje zetten ivm de tijdelijke seizoensactie:

 

MA 18.08  tot 20.10  :  openingsuren van 8:30 - 19:00 u

ZA   23.08 tot 25.10  :  openingsuren van 9:00 - 17:00 u

 

Je kan betalen met ecocheques en ook is het mogelijk met een Mechelenbon.

Mensen die dagelijks hun fiets nodig hebben, kunnen een vervangfiets krijgen...

 

 

Ik ben alvast overtuigd! 

www.atelier-mechelen.be

 

 

 

 

 

reclame is inderdaad nodig (bv een naambekendheid en beschrijving van aangeboden dienstrn aan de ingang)

welke zijn de normale openingsdagen en uren?

 

In normale omstandigheden alle werkdagen tussen 9 uur en 17 uur...  Met deze actie toch een gevoelige uitbreiding...

Ook handig om te weten is dat je bij 't Atelier met eco-cheques en Mechelbon kan betalen en indien je je fiets echt geen dag kan missen is er de mogelijkheid dat je een vervangfiets kan gebruiken, indien de voorraad niet uitgeput is!!

 

Zijn er ook lossen onderdelen te koop of enkel complete fietsen ?

@kanonnier: velospelden alleen mits medisch attest ABL698!

Misschien vindt oud-blogger en fietsfanaat Yannick er nog een oude Mechelse fietsbel.

Aan welke onderdelen had je gedacht?  In hoofdzaak verkopen we de volledige fiets, of doen we herstellingen aan de fietsen van particulieren.

Veronique