Reuzenstraat/Befferstraat

met categorie:  

Een weggevertje deze keer.

in welke straat ston dien duigang mé da livraoke??

Niet op dit blog antwoorden!!  maar stuur je oplossing aan
erkaa(apenstaartje)telenet.be

 

Lap!  Het staat er nog maar enkele minuten op en daar zijn ze reeds met het juiste antwoord:

JAN SMETS
HUBERT COLLET
SOME HUMAN
JOS NYS
JOKKE OEP Z'N....

anders ik heb zo mijn bedenkingen bij het woord weggevertje ;-)

 

Sancta Maria Regina, en voor atheïsten van 't zelfde laken een broek.
Roger ziet mijn antwoord alras bij de post.

Een nieuwe lading vers bloed:

IENE VAN DE BEURGHT
EDDY LUYTEN
JEF VAN RANSBEECK
LOUIS GOOVAERTS
THOMAS HUBER

En hier zie je de andere kant van de doorgang:

Schitterend Roger.

De afkorting 'SMR' (als op de hemel boven de rararamadonna, de hemelse SMRC voluit ook in de Latijnse versie van het weesgegroetje) werd door de Université catholique de Louvain in haar logo geplaatst. De Verenigde Nederlanden had toen de 15e-eeuwse en katholieke Université de Louvain al opgedoekt en tegenover de nieuwe Université d'Etat de Louvain had de clerus in 1833-'34 dan maar de Université catholique de Belgique (beter gekend als de Malines) gesticht, welke al gauw bij de Belgische Onafhankelijkheid naar Leuven verhuisde, herdoopt tot Université catholique de Louvain, om waarden van de afgeschafte oude te kunnen usurperen. Maar weet iemand of SMR al te Mechelen op een of andere manier aan de universiteit werd gekoppeld (die van de rarara zal er wel los van staan), of pas in Leuven? Het logo met SMR zou wel pas daar verschenen zijn.

Tip 1:  het lievevrouwke, inkluis SMR, zou nadien naar de overkant van de straat verhuisd zijn.

Ons lieve-vrouwke-van-den-overkant heeft haar kap over de haag gegooid...  ;-)

...en is er vanonder gemuisd...

 

EVELINE DE HAES sluit ook aan bij het peloton

Zou het kunnen dat er protest gekomen is tegen ONS Lievrouwke ? Is al eens eerder gebeurd in onze schone stede.

Ons lieve-vrouwke-van-den-overkant heeft haar kap over de haag gegooid, want ze vond die nieuwe spaarlampen van haar verlichting toch maar niks

 

 né ;-)

Of ging ze lopen omdat de lampen de wol van haar kleed in brand staken??

Volges mao was ons Livraoke wa loechter te bien dan ons Magriet.

Tip 2: de straat achter die doorgang werd genoemd naar zij die er toen woonden.

Top 2,01: het is niet de Lange Ridderstraat!

Tip 2.02 en ook niet de straat van de kortere collega's van die van hierboven. 

Tip 3: ik zou niet graag het inkomdeurke van die bewoners afgeslist hebben om het daarna te schilderen.

Zen vuil roaroaroajɘrs gisterɘn al œm zes eurɘn in uilɘ bed gɘkroupɘ, in uile droemɘ dɘ Rozjεε gan ɘulpɘ slissɘ - of blεft ɘt ee ba di-j-elf di 't al lank zjüst emmɘ?

'k Em di bɘwoenɘrs laatɘr nog gɘwεεtɘ. Ma dien aovɘ zal wel goo links en rεchts mœtɘ gɘzeen emmɘ 's west dat ɘm me zɘnnɘ rolstool dui da smal dɘurrɘkɘ passεεrdɘ.

ik ben nog altijd aan het denken....

Tip 4: Als die bewoners al eens een stappeke in de wereld gingen zetten, dan gingen ze achter de hoek bij de vader van Showbizz Bart een héle grote frisse Primus van Haecht drinken.

'Den Anker' had nog niet zo lang geleden voor die bewoners een biertje van 10 graden. 't Kwam in 33-ers uit 75-ers, maar 'pints' uit magnums zouden nog niet volstaan hebben. De toen nog maar drie kinderen waren wel al oud genoeg om mee te mogen drinken, zou ik zeggen. De familie is heel geliefd maar ene wordt ernstig verdacht van verboden wapendracht en de anderen van hem onderdak te verlenen. Dus mogen ze al 'k weet niet hoeveel jaren officieel 't stad niet uit. Misschien geldt dat niet voor de pasgeboren tweeling, die jongsten zijn ook tegen de familietraditie in niet gedoopt maar ze staan wel ingeschreven bij Showbizz Bart.  

moet ik eerst eens gaan opzoeken wie diene showbizz Bart dan wel is,  shame on me of niet?

 

De business wordt met belastinggeld en de GAS betaald maar evenzeer te pas en te onpas verkoopt Bart de show dolgraag zelf, malenie.

nu wordt het nog ingewikkelder....

en de beeldbank brengt ook geen soelaas

je donne ma langue au chat

Malenie, een kat komt er niet bij kijken maar men kan niet zeggen dat er geen kat komt naar zien. De familie waar die al lang opgeklaarde doorgang nog steeds naar genoemd is, hoewel ze eruit verhuisde, is gewoonlijk in gezelschap van een heel kloek en meerdere kleine paarden, enkele kemels, ja... zelfs een beest dat ik niet zonder vuurvaste handschoenen zou durven aanpakken.

Wie geeft hier nu de "Tips" ?

Van wie is nu eigenlijk deze rarara, van Roger of van Some... ? 

ik poas da'k oandelek just gepoast em, 

@ Iene van...... ge weet toch dat een koekoek zijn eitjes in andermans nestje legt:-))

En omdat SomeHuman (waarschijnlijk gesterkt door een straffe pint daarstraks op de Vismarkt) het nu toch verraden heeft sluit ik de rarara af met

MALENIE die nu ook weet dat het om het Reuzenstraatje/Befferstraat ging.

SomeHuman, ik zou het zeer op prijs stellen dat je me in de toekomst eerst contacteert alvorens je andermans rarara verpest of het zou eens kunnen dat je anonimiteit niet meer zo anoniem blijft als ik je naam met foto hier op het blok gooi.

Toestand in 1892

(foto Regionale beeldbank Mechelen)

Roger, je bent out of line. Bedreigingen en al gedeeltelijke uitvoering, schending van vertrouwen... oneervolle chantage. Ik raad je aan, meteen je 'reactie' te bewerken om er twee keer 'XXX' in de plaats te zetten.

Op één na hadden alle gebruikelijke en zeker al de in de voorbije zes dagen aanwezige rarara-ers reeds het goede antwoord en er bleef overduidelijk niemand anders meer zoeken. Je had vierkant tegen je eigen gewoonte in zelfs al een Tip 4 gegeven, Roger, duidelijk omdat je ook de enige zoekende de oplossing wou laten vinden - maar desondanks en wijl jij nog niet zal achter je PC gezeten hebben (ik had je net gezien), viel hier: "je donne ma langue au chat".  Als ik dan jouw derde doch onbegrepen gebleven tip uitspelde... Voor wie zou de rarara dan bedorven zijn, Roger??? Eén naam, graag. Durf je beweren dat jij na opgave van malenie, de rarara nog één dag langer had willen openlaten?

Soms lijkt voor schijnbaar 'iedereen' de oplossing zo voor de hand te liggen en de tips overduidelijk, maar is er toch iemand die er niet mee overweg kan. Dat is menselijk en in dit geval zeer begrijpelijk: Als men nooit vernomen had dat de laatste boog van de onafgewerkt gebleven Keldermansvleugel overheen het Reuzenstraatje stond en als enige segment werd afgebroken toen de rest ruim honderd jaar geleden werd opgetrokken, dan kan dat toch het Reuzenstraatje niet zijn: tips zoveel je wil maar men gaat die steeds blijven trachten op een andere manier te interpreteren en natuurlijk tevergeefs.

Laat je niet langer ophitsen door de gebruikelijke azijnpissers die niet liever doen dan op andermans kap te zitten of twee stenen te laten vechten (en dat laatste gaat in ons geval veel gemakkelijker). Er is hier ook volk te vinden dat fatsoenlijke mensen die zich intensief ingespannen hebben, op het juiste moment een klein beetje opluchting gunt - en behoudens tegenbewijs, reken ik jou daarbij.

Roger, je hebt overschot van gelijk! Laat je niet opjutten door de gebruikelijke betweter SH.

Lap, weer eens toevallig als de meest gebruikelijke ophitser van zich liet horen, daagt er een 'Rutten (niet gecontroleerd)' op die nog nooit, nimmer, niet één keer op het blog was geweest, maar wel vertrouwd is met 'SH'.
Eerst Roger ophitsen en als die zich laat vangen, hem onder valse nieuwe gedaante overschot van gelijk geven: Zo een kwalijke kwibus is nen dikke lafferd. 'Zich voordoen als meerdere gelijkgezinden' is verre van 'altijd gebruik maken van steeds hetzelfde pseudoniem'. Bedankt, "Rutten", om voor ieders ogen te bewijzen dat om op te jutten, niets beneden jouw peil is.

Some, luister ventje:

1) je kunt me aanraden wat je wil, ik wijzig geen letter, geen XXX of geen YYY aan mijn vorige tekst.

2) je mag gerust je ellenlange kommentaren blijven geven, maar je hoeft je nog steeds niet te bemoeien met het verloop van andermans blog. Ik meen dat de poster nog altijd het recht heeft om dat zelf te doen.

3) Die Rutten kan dan misschien geen blogger zijn (ik ken hem ook niet) maar hij stuurt me op mijn e-mail toch steeds het juiste antwoord en het is tenminste zijn echte naam.

4) Eén van de bloggers heeft dan toch gelijk gekregen, toen hij me net na het posten van deze rarara een e-mail stuurde met  "Hoe lang zal het duren alvorens S(l)ome het weer gaat verkl......

5) De "laffe anonimiteit" die je anderen zo graag verwijt is blijkbaar niet op jou van toepassing... Quod licet jovi non licet bovi....

Tenslotte, ik wens hier geen polemiek over te voeren en je hoeft me ook niet meer op mijn e-mail je grote waarheid of aanbevelingen op te dringen.  Ik antwoord er in elk geval niet meer op. 

Maar dat je op dit en andere blog(s) de mensen met je grote wijsheid om de oren blijft slaan staat je uiteraard vrij.

Amen

 

 

 

bon, geen rarara meer op zondagnamiddag oké

Malenie....ssssst. Feind hôrt mit.

Speeltijd over en rust weergekeerd?  Hopelijk zo. 

En n u terug ter zake: de rest moet maar besproken worden via een ander medium, de cafétoog of andere locatie!)  dit was een leuke rarara!  De volledige foto zullen weinigen kennen durf ik vermoeden.  Boeiend hoe zo'n stukje Mechelen hier weer tot leven is gekomen.  Méér van dat!

Tja SH uw spelletje warm en koud pakt dus weer niet : ook hier vriest het weer stenen dik en dat met een aangekondigde temperatuur van 31%:-))))

Een aanradertje van ons moe: "verzint voor ge begint...

De verklaring van een tip: toen men een halve eeuw geleden de Reuzenstraat uitkwam en in de Befferstraat naar rechts draaide, dan had men in het 2e huis voorbij de hoek het café "Beffershof" van de brouwerij van Haacht, uitgebaat door Mille Verbeeck die op gezegende leeftijd vader werd van Bart Verbeeck, aka Showbizz Bart.

En hier nog enkele afbeeldingen van het oord in vroegere tijden.

Befferstraat in 1906 (met dank aan Luc Croonen voor het gebruik van de zichtkaart)

toestand in 1892 (foto Regionale Beeldbank Mechelen)

 

[In deze reactie geplaatst op 14/07/2014 na 16.00 en bijgewerkt om 16.48 uur, is één zin gecorrigeerd.]

Roger,

Als je iemand tussen dubbele aanhalingstekens citeert, fantaseer er dan niet op los: "laffe anonimiteit" zijn jouw woorden en niet de mijne. Ik had en heb geen kritiek op anonimiteit. Wel op sock & meat puppets.

Tiens, "[...] Rutten [...] stuurt me op mijn e-mail toch steeds het juiste antwoord en het is tenminste zijn echte naam". Die naam stond nog nooit in de lijst met goede antwoorders. Zijn er zo nog die per e-mail deelnemen maar hun naam nooit zouden willen in een lijstje zien? Je beweert hem niet te kennen maar dan weet je slechts of het zijn echte naam is indien het e-mailadres niet op het domein is dat de echte persoon zelf beheert of eentje als g-, y-, of hotmail (waarop een ogenschijnlijke voor- en familienaam helemaal niets garanderen).

Degenen die op het blog steeds opnieuw persoonlijke aanvallen initialiseren of er enthousiast op inpikken louter om de boel nog meer te verzieken ('Anoniem 7' zorgde ervoor dat een terecht weghalen van jouw verraad, niets meer zou uithalen, door gauw "Tja SH" in zijn reactie te plaatsen), zijn altijd dezelfden. Allicht ook degenen die dat achter de rug per e-mail doen; trouwens anticiperen met "Hoe lang zal het duren alvorens S(l)ome het weer gaat verkl......" heet 'ophitsen'. Tot dan was het wel zoals Jan Smets al stelde: "een leuke rarara!", die voor niemand verbrod was.

Ter zake:

Je tip over Showbizz Bart had ik verkeerd begrepen. Ik wist niet, denk ook niet dat het wijd en zijd gekend is, en zag in biogafieën ook niet, dat de vader van de echte Showbizz Bart hier café gehouden had. Dus vermoedde ik dat je die gekende artiestennaam figuurlijk had toegepast op de burgemeester, wiens vader zeker geen café openhield maar allicht wel een belangrijk personage in het Vlaams Huis op de Grote Markt zal geweest zijn, waar bijna 35 jaar geleden de 'Windsor' kwam. Welke pils daar getapt is geweest... geen idee.

Niets verbroddende hints: 1) ingeklede "van 't zelfde laken een broek" en "bij de post": locatie bij de oude lakenhalle en de afbraak van die overbouw van 't Reuzenstraatje wegens de opbouw van de Keldermansvleugel in opdracht van de Posterijen, waarvoor die toen bestemd was. 2) "ons Livraoke wa loechter te bien dan ons Magriet": het standbeeld van die laatste is ook naar een overzijde van 't Stadhuis verplaatst maar staat er nog.
[Zin gecorrigeerd op 15/07/2014:] Daarna (met alleen 'malenie' nog in de running) had iemand de Tip (gespeld Top) 2,01 gegeven: "het is niet de Lange Ridderstraat!", duidelijker dan al mijn hints tot dan toe samen.
3) "dien aovɘ zal wel goo links en rεchts mœtɘ gɘzeen emmɘ 's west dat ɘm me zɘnnɘ rolstool dui da smal dɘurrɘkɘ passεεrdɘ": Onze enige niet-gedragen reus, Goliath ofte Grootvader Reus, draait zijn hoofd bij het rijden. Overigens vraag ik me wel af of die op zijn huidig onderstel door die getekende poort zou geraakt zijn. 4) Het, ik meen nu niet meer gebrouwen, bier van Het Anker "voor die bewoners" heette Reuzenbier.

Met RUTTEN zat ik verkeerd, sorry.  Ik verwarde met  o.a. Huber en anderen die me antwoorden toesturen.  Na hun mail beantwoord te hebben en in geval van juistheid de naam op het blog te hebben vermeld delete ik alles want anders heb ik 5 mailboxen nodig.  Dus, voor alle duidelijkheid, die Rutten ken ik niet en ik vermoed ook niet dat het de Rutten uit de Vlaanders zal zijn waarmee ik 40 jaar geleden heb gewerkt.

Bedankt Roger. De "aangekondigde temperatuur van 31%" zal dan wel degelijk een serieus pak hoger uitgevallen zijn dan die waarin 'Anoniem 7' zich verkneukelde. Geen wonder want diens moeder raadde aan: "verzint voor ge begint." De mijne "bezint voor ge begint."

Zitten jullie nog steeds met z'n allen te zoeken naar de identiteit van SomeHuman.

Dat is nochtans simpel hoor. Het gaat over [knip]. Een medewerker van [knip]. Waaraan hij meewerkte en wat zijn bevoegdheden [knip] waren, dat zal hij zelf ter gelegenertijd wel in een zéér lange blogbijdrage waarvan hij de specialiteit stevig onder de erudiete knie heeft, uitentreuren verkondigen.

Ondertussen vermeien wij ons rustig verder met het oplossen van de "Ra...ra...ra's" die naar ik hoop zullen blijven opgesteld worden door de ter zake beslagen blogmedewerkers.

Tsja, als we de Jef hier nu niet moesten hebben. Hij heeft hier in het verleden al veel onzin uitgekraamd ... Maar dit keer ? Als het maar niet eindigt met : " de pot verwijt de ketel ... ".

Roger, wat de naam "Rutten" betreft: neem eens de telefoonboek van Mechelen, dan vindt ge enkele mensen met die naam in onze deelgemeente Muizen:-)

@Jef V.R. ge riskeert nu wel de donders en bliksems van de Some maar ik weet dat ge wel een en ander kunt verdragen:-)

@ Jef V R

Gelukkig zijn niet alle (ex-)[knip]-medewerkers van hetzelfde treurige en muggenziftige hout gesneden als die man  

@ Iene van de Beurght

Wat kan een man oprecht en trouw nog anders doen dan

                          ;-))