Positieve Kortrijkzaan blaast Sister Bean nieuw leven in met eco-sociaal conceptSinds 1 juli heeft de Mechelse koffiebar 'Sister Bean' een nieuwe uitbater. De jonge Kortrijkzaan Ricardo Ghekiere (20), die aan de Thomas More Hogeschool Internationale Handel en Chinees studeert, is de nieuwe gerant van de gekende koffiebar. Anders dan de vorige uitbaters, Maria en Sara is Ricardo geen zus. Wat dan met de naam? “Brother Bean dan?” grapt Ricardo. “Nee, Sister Bean is een uitstekende naam, die houden we. 'Bean' slaat behalve op de koffieboon ook op 'zaadje' of 'kiem'. En in ieder mens kiemt iets goed dat door de gemeenschap verder gestimuleerd kan worden. Ook bij Sister Bean...” filosofeert Ricardo.

Ghekiere ziet het helemaal zitten met Sister Bean en wil behalve lekkere koffie serveren ook mee werken aan een betere maatschappij en eco-systeem. Ghekiere heeft daartoe al concrete acties op touw staan. Die woensdagavond, 9 juli, vertelt Ricardo, dan acht dagen gerant, Mechelen Blogt honderduit over koffie, over ondernemen, over 'you eat, they eat' en over bomen planten...

Hoe belandt een Kortrijkzaan in een Mechelse koffiebar, als uitbater dan nog?
Ricardo: “Ik studeerde al een tijdje aan Thomas More in Mechelen en net voor de examens was er een interessant seminarie met heel wat boeiende sprekers. Even twijfel want eigenlijk moest ik studeren. Maar ik ging en kwam er in gesprek met mijn huidige venoot. De overname van Sister Bean kwam ter sprake en toen ik hoorde dat nog een gerant gezocht werd voor de koffiebar, twijfelde ik geen seconde. En het is spannend, ik heb er veel zin in. Vroeg opstaan voor de lessen viel me soms moeilijk, maar nu is dat geen enkel probleem.” (lacht).

Ricardo begrijpt onze verbazing over de overname. “Het is ook nog niet gecommuniceerd eigenlijk”, bekent Ghekiere. “En in een bordje met 'nieuwe eigenaar' geloof ik niet echt. Voor een heuse opening is er nog tijd zat, nu kunnen we rustig starten, (bij)leren, behouden wat goed is en verbeteringen aanbrengen waar nodig.”

De gekende producten van Sister Bean blijven; de quiche, het zaterdags en zondags ontbijt, ... “De lekkerste witte choco van de hele wereld blijft zeker ook, eens proeven?” Enthousiaste Ricardo weet ons te overtuigen en we kunnen alleen maar beamen. “We gaan gaandeweg ook nieuwe dingen uitproberen natuurlijk”, belooft Ricardo.

'You eat, they eat'
Ricardo heeft twee mooie sociale projecten in petto. Het eerste luidt 'You Eat, They Eat'. “Waarom zou je niet iemand elders in de wereld een volwaardige maaltijd gunnen? Een deel van het gewone bedrag dat je spendeert aan je maaltijd komt ten goede van diegenen in de wereld die dat hard kunnen gebruiken! You eat, they eat dus. Zonder dat jij dat 'voelt' in je geldbeurs of er extra voor betaalt”.

En dan is er de koffie-klantenkaart waarmee je bomen kunt planten. “Dus niet bij tien koffie's de elfde gratis, zoals vaak gedaan wordt”, verduidelijkt Ricardo, “als je klantenkaart vol is, krijg je een bon met code, die kun je ingeven op een webstek. Zo kan namens jou en met jouw hulp, een boom geplant worden. Je draagt zo je steentje bij tot het verbeteren van het eco-systeem en het kost je niets”. Dit is een bestaand concept dat ook gebruikt wordt door 'Ten Tree', waar je bij aankoop van een t-shirt een boom plant. “Maar die bomen zijn niet 'gepersonaliseerd', dat zou bij ons wel het geval zijn”, aldus Ricardo.

Lokale gemeenschap actief betrekken
We willen ook mee wegen op de lokale gemeenschap hier en die actief betrekken bij allerhande projecten. De ruimte boven stomen we nu volop klaar. Daar kunnen workshops gehouden worden. Bijvoorbeeld: 'een patisserie-workshop'. Mensen kunnen hier gratis zaken leren waar ze elders geld moeten voor neertellen”.

En Ricardo heeft nog meer plannen: “We gaan ook een broodjesservice opstarten, niet de broodjes die je 'overal' kunt krijgen, we maken er iets speciaals van”, weet Ricardo, “maar dat is voor op langere termijn.

Natuurlijk blijft Sister Bean ook gewoon een fijne plaats om te toeven. Maar gezelligheid en koffiedrinken krijgen net dat ietsje meer bij Sister Bean, als Ricardo's droom uitkomt; de boomplant-actie, de 'you eat, they eat' en het ontmoeten natuurlijk.

Als je het ons vraagt: lovenswaardige plannen van deze in Mechelen aangespoelde Kortrijkzaan. En Ricardo droomt al verder: "op termijn komen er meerdere Sister Beans, zo kunnen we ook meer mensen voeden, meer bomen planten, meer mensen helpen”.

Idealistisch en eerlijk ondernemersschap, het kan nog anno 2014.

Sister Bean vind je op de Vismarkt 26.

tekst & foto's: © Markec

Dit is een prachtiniatief dat navolging verdient! Hartverwarmend in deze vaak kille maatschappij. Bravo.

Dat is straffe koffie en heeft mijn volledige morele steun... En misschien ook reeële, al zit ik meestal twee cafés verder in het Ankertje, maar zeer positief project.. Proficiat.

oh maar Rudi dat is toch maar een grote stap hé...af en toe eens wisselen ;-)

 

"Vroeg opstaan voor de lessen viel me soms moeilijk, maar nu is dat geen enkel probleem.” En helemaal goed wakker worden zal met al die koffie bij de hand en in de mond ook wel lukken. :-)

Ik ben in elk geval blij dat dit hoekhuisje bij de Persoonshoek de hedendaagse gezellige sfeer van de Vismarkt verrijkt. Toen ik er daarstraks voorbijwandelde, gaf het me de indruk zeer wel bij het bijna aanpalende Ankertje aan de Dijle te passen en de producten vullen mekaar aan.

Dat klinkt inderdaad heel interessant, ik ga het binnenkort zeker eens proberen!

Fijn artikel, leuke foto...

Alleen hopen dat ie z'n menukaart niet in 't chinees gaat zetten ;)